Протести поради звучниците на џамиите

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Не, јас сум неутралата, ова е општа цивилизациона норма.

Ако тебе не ти смета, супер ти си исклучок, мене ми смета.
Na sekoj nesto mu smeta.
Автоматски споено мислење:

Секое религиско загадување со бучава е непотребно. Христијанство, Ислам, whatever. Религијата е интимна работа, нема потреба од егзибиционизам.
Друга ствар е што религиозните места не се баш обожаватели на модерната технологија.
I vizuelnoto zagaduvanje e zagaduvanje pa gledam ne se bunite za krstot na Vodno i uste eden kup drugi. Ste pomislile deka toa niv im preci. Sekako deka ne ste pomislile.

Има стандарди кои се општо прифатени горе доле...ај инцидентно може да се случи, за празници неколку пати у година. Иначе секој ден по неколку пати некој да повикува демони нема логика.

Нема врска тоа ни со ислам, ни религија воопшто. Друга е намерата, ама како и за се друго низ историјата, каурот последен ќе разбере.
Секој со тронка мозок знаеше дека ова следи уште пред, па ајде и првите месеци после промена на власт. Старите неписмени лица кој протестираа што им се исмеваа урбаното граџанство испаднаа интелектуални величини за тоа морално дно што глумеше дека се паметни.

Очигледно си мислел дека се преувеличува по темите и дека пишуваат небањати националисти и русофили. Добредојде назад во Македонија, за пензионирање тука не е лошо. Еве кај и да е да ги ставиме бугарите во устав и овие работи нема да ги има, отвараме преговори и одиме напред кон Европа. :icon_lol:

Нема како да не е смешен моментот што тие кои се бореа Скопјенце да им е Виеничка, направија да им е Кандахарче, во кое хараат и владеа арнаути и турци, а не данци и белгијци како што ги беа лажеле странските тапкачи по рамо на кои им се тртеа за ордевери и шетанки.

Последно уредено:
Jas generalno sum za verska tolerancija, ali da se ima red. Se znae koi se dominantni religii tuka. Se drugo treba da se zabrani so zakon.
Nemozi da mi se motat tuka nekoj telemiti, sektasi, koj gjaol gi znae sto se.
Se toa bi poapsil i na reedukacija :sneaky:

Има стандарди кои се општо прифатени горе доле...ај инцидентно може да се случи, за празници неколку пати у година. Иначе секој ден по неколку пати некој да повикува демони нема логика.
Sega za brojot se fativte. Taka im nalaga religijata. Ako treba 5, togas 5 pati, ako treba 10, togas 10 pati ili kolku i da treba. Ako trebase da lupat kambanite sekoj den po 5 pati, togas so izgovor ke najdevte. Deka ne znaete arapski.

Jas generalno sum za verska tolerancija, ali da se ima red. Se znae koi se dominantni religii tuka. Se drugo treba da se zabrani so zakon.
Nemozi da mi se motat tuka nekoj telemiti, sektasi, koj gjaol gi znae sto se.
Se toa bi poapsil i na reedukacija :sneaky:

Самиот себе се контрадиктираш.

Како прво тоа велиме сите, треба да се има некоја базова линија, тоа најдобро ќе се регулира со ограничување на децибели.

Кога спомна дека верите се модернизираат, јас се сомневам дека муслиманите се ориентираат по езанот а не по една од милион апликации за телефон или аларм.

Исто ако си за толеранција, тогаш мора да си за толеранција ЗА СИТЕ, па дури и тие без вера. Исламот ни Христијанството не се никнати од земја овде, и тие се донесени, па зошто им даваш некое ексклузивно право.

Sega za brojot se fativte. Taka im nalaga religijata. Ako treba 5, togas 5 pati, ako treba 10, togas 10 pati ili kolku i da treba. Ako trebase da lupat kambanite sekoj den po 5 pati, togas so izgovor ke najdevte. Deka ne znaete arapski.
Религијата може да им налага и голи да шетаат и да пијат крв од мачки. Штом на некој му смета нешто кое е општо прифатено и има стандарди за тоа и е мерливо у dB нели, цела наука се бави со ова...тогаш треба за општо добро да се постават работите така како што сме се договориле, без исклучоци.

Самиот себе се контрадиктираш.

Како прво тоа велиме сите, треба да се има некоја базова линија, тоа најдобро ќе се регулира со ограничување на децибели.

Кога спомна дека верите се модернизираат, јас се сомневам дека муслиманите се ориентираат по езанот а не по една од милион апликации за телефон или аларм.

Исто ако си за толеранција, тогаш мора да си за толеранција ЗА СИТЕ, па дури и тие без вера. Исламот ни Христијанството не се никнати од земја овде, и тие се донесени, па зошто им даваш некое ексклузивно право.
Poradi brojnosta.
Ne e isto 600000 ili dvajca bez trojca.

Poradi brojnosta.
Бројноста е небитна. ПРестанете да броете глави, луѓето не се стока.

Квалитет над квантитет.
Викањето од џамии на најсилно е глупост и чисто силување на муслиманите врз другите, бидејќи некако се рашири идејата дека треба сите да се плашат од муслиманите бидејќи они нели, џихад и ќе дојде ќе земат пушки и ќе убиваат...
Можеби треба да ги донесеме до тој степен да земат пушки и да мислат дека одат во света војна, бидејќи колку им се допушта толку повеќе забегуваат...

Не може за муслимани кои бараат и сонуваат шеријатски закон, да имаат демократија. Тоа само го злоупотребуваат!
А нема потреба од тоа!

Но нема јунак што ќе донесе таков закон и ќе апси имами по Скопје бидејќи нели, каде ние без албанците :)

И пак се враќаме на тоа: сите мислат дека албанците се само муслимани, од другите националности во Македонија нема... се мислам дека албанците се тие кои се муслимани и кои креваат најмногу гласност бидејќи имаат омраза кон Македонците, бидејќи пак овие мислат дека ако си Македонец - тогаш по дифолт си христијанин!
Неписменост левел верувам, значи постојам!

Се е тоа да се превоспитува! :love:

Jas generalno sum za verska tolerancija, ali da se ima red.
Генерално добро е што знам дека тролаш па ја играм твојата „рака“ во играва :sneaky:

Последно уредено:
Poradi brojnosta.

Ако одиме по бројност тогаш пак губиш, РС Македонија има 32.17% муслимани, па сега зошто помалку од една третина население да наметнува верски обичај над останатите две третини?

Но безразлика, владеење на мнозинството(та) е не-фер и застарен систем. Модерно секуларно општество треба да постави базова линија која ќе биде фер за сите колку може повеќе без да оди во крајности. Дополнително, по устав РС Македонија е секуларна земја, религиите немаат никаква посебно третирање пред законот.

Знам дека имаш тенденција да глумиш ѓаволски адвокат, и тоа е добро, ама ова е ептен црно-бел проблем и нема многу место за алтернативни толкувања.

Последно уредено:
Ако одиме по бројност тогаш пак губиш, РС Македонија има 32.17% муслимани, па сега зошто помалку од една третина население да наметнува верски обичај над останатите две третини?

Но безразлика, владеење на мнозинството(та) е не-фер и застарен систем. Модерно секуларно општество треба да постави базова линија која ќе биде фер за сите колку може повеќе без да оди во крајности. Дополнително, по устав РС Македонија е секуларна земја, религиите немаат никаква посебно третирање пред законот.

Знам дека имаш тенденција да глумиш ѓаволски адвокат, и тоа е добро, ама ова е ептен црно-бел проблем и нема многу место за алтернативни толкувања.

не знам што не ти е јасно. Сите знаеме они чиви миленичиња се, одма ако некој почне да имплементира закони и тера правдини цела меџународна заедница на глава ќе ти се качи како им ја уништуваш културата и ги третираш како граѓани од втор ред. А истите тие лицемери у своите држави не им даваат поголема работа да работат од гипс картон и нивните џамии ако им дозволат да градат се минијатурни, а звук нормално нема.

Претходно реков дека гласноста е дел од „одбележување територија“ (за инает, да се слушне дека ете Македонија е исламска земја). Ниту некогаш Македонија била исламска ниту некој ќе дозволи да биде... тоа може кај забеганите радикални исламисти да вирее во умот, но тоа се решава лесно, кога ќе посегнат да пробаат да бидат нештата како што тие мислат дека треба да бидат...
Со гласното викање како да ќе забранат или направат одбивност некому да се движи или да ограничи ова е муслиманско, нема одење наваму... мора да си „наш“. Мешање на религија со национализам е најниското можно ниво на еден човек со кој што може да се управува бетер од роб! Како му кажеш така јет!

"This reaction of the Orthodox population to the Muslims' marking of space is, in part, due to the process of “Albanization” of Islamic religious buildings, which started in the early 1960s and which was inherited from the Ottoman period (Gjorgiev 2011).

In fact, the majority of the Ottoman population which constituted the largest number of Muslims during the Balkan Wars (1912-1913) and then the First World War (1914-1918) emigrated to Turkey in the 1950s and early 1960s.
After their departure, the Albanian community inherited the title of most populous group of Muslims in Macedonia. The Ottoman religious buildings, in which Turkish was the language of sermons until 1963, passed into Albanian hands, and since then Albanian has become the dominant language in the religious services of the Islamic community. The “Albanization” of these Islamic religious buildings has thus provoked a change among the Orthodox citizens in Macedonia in their perception of Islam and of the Ottoman heritage.

The old equation between Muslim and Turkish that had existed before, now changed to that of Muslim equals Albanian. As such, the old buildings were no longer seen by the Macedonians as the cultural and monumental heritage of the Ottomans, but now as religious buildings where radical Albanians met, among other kinds of Muslim believers. This identification of every Islamic religious building with Albanian nationalism prevented Macedonians from accepting the presence of an Islamic buildings in the space where Macedonians were the majority, even if the building itself has stood through 400 years of Ottoman occupation. From a Macedonian perspective, these buildings had acquired an “Albanian nationality” of sorts and had become centers of Albanian nationalism (Clayer 2001). For these reasons, at the time of the Macedonian Albanian conflict in 2001, one of the main targets of the warring parties was religious buildings."

- Sekulovski, G. (2018). Between the Cross and the Crescent: Marking One’s Territory and Intercultural Coexistence in Orthodox-Muslim Relations in Macedonia. Eurostudia, 13(1-2), 115–137. https://doi.org/10.7202/1064491ar

не знам што не ти е јасно. Сите знаеме они чиви миленичиња се, одма ако некој почне да имплементира закони и тера правдини цела меџународна заедница на глава ќе ти се качи како им ја уништуваш културата и ги третираш како граѓани од втор ред. А истите тие лицемери у своите држави не им даваат поголема работа да работат од гипс картон и нивните џамии ако им дозволат да градат се минијатурни, а звук нормално нема.

Како прво зошто чувствувате константна потреба да ја задоволите таа меџународна заедница? Што ќе ви направат ако не ги слушате? Да не не ве примат во ЕУ после 30 години ами после 50?

Како второ, проблемот лежи во тоа што двете политички партии на македонскиот блок секој изборен циклус ви ги продаваат правата со чиста цел да останат на власт, очевиден чекор е да прекините да гласате за тие две партии! Просто е, никој друг не ви е крив, гласајте масовно за една партија која има јајца и достоинство.

Како прво зошто чувствувате константна потреба да ја задоволите таа меџународна заедница? Што ќе ви направат ако не ги слушате? Да не не ве примат во ЕУ после 30 години ами после 50?

Како второ, проблемот лежи во тоа што двете политички партии на македонскиот блок секој изборен циклус ви ги продаваат правата со чиста цел да останат на власт, очевиден чекор е да прекините да гласате за тие две партии! Просто е, никој друг не ви е крив, гласајте масовно за една партија која има јајца и достоинство.

Многу сте глупи да разберете како функционираат работите. Оваа глупоштина димче ви ја накалеми. Ќе се бореле они ќе терале инает и ќе пркосат све на уставен.

Многу сте глупи да разберете како функционираат работите. Оваа глупоштина димче ви ја накалеми. Ќе се бореле они ќе терале инает и ќе пркосат све на уставен.

Не ме разбираш, не велам дека ќе успеете (најверојатно нема да успеете), но барем она последен крик пред да се откажите, некако патетично е само да изгниете.

Јас лично видов колку е саатот, и ќе си го терам магарето натаму, нема битка за мене што вреди труд и борба.

Незнам кој е димче.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom