Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752
Член од
14 август 2006
Мислења
45.539
Поени од реакции
85.081
Русија е толку јака, моќна и привлечна што сите кремлевски чиновници и нивните деца живеат, учат и се лечат на запад.:icon_mrgr:
битно е да продолжи да победува

не ни е уопште битно како живеат таму, дали е диктатура таму, дали педерите имаат права и сл.

Zapadot, pogotovo amerika, gi sobira najdobrite talenti vo sekoja oblast.
било некад така

На Западот од пред некое време не владее меритократија.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Tрето продолжение од адвокатот ако се сеќавате на него кога стана популарен кога го снимаа пред регрутниот центар кога имаше мобилизација во Русија во 2022ра . Лани имаше видео каде после 9 месеци оди дома. Еве го пак братот. Година и пол откако го мобилизираа, незнам зашто го сметаа на почеток за cocky кога си беше искрен и сигурен во своето мислење.
Сепак се гледа дека никој не е имун на војната, му се менува размислувањето и самиот тој физички. Доста реален и негова проценка е дека со ова темпо уште 5 години ќе тера војната. Без западна помош проценка му е дека за година-две ќе заврши.
@The xx сигурно го памтиш ти.

На крај вели дека кога почнала мобилизацијата мислел дека руската војска е масивна и само се загрева. Кога отишол на фронтот сфатил дека тоа е тоа или како што некој имаше напишано овде дека нема Гандалф да дојде со коњаницата и да победат. Ова ќе е и наредни години.
Не е ништо ново кажано за тие што ја пратат војната.
Првата година и обични дрончиња немаа па со донации собираа пари да се опремат и имаше случаеви каде џандари и командири ги запленувале пратките од донации и барале откуп. И до ден денес си купуваат од свој џеб подобра зимска опрема за да не измрзнат во рововите.

Само фората е што на украинска страна ситуацијата е бетер ако пратиш интервјуа со украински војници и странски платеници. Истите проблеми што ги гимаат Русите + недостиг на гранати, лекарска помош, авијација, тенкови, итн. Дури и за дронови се жалат кои ги имаа во изобилие на почетокот на војната.

Според истражувања од двете страни околу 75% од жртвите се резултат на артилерија, ракети и бомби (ФАБ). Видеава што излегуваат од уништени тенкови, оклопни возила и убиства со дронови дали се 10% од жртвите, а само нив ги гледаме па се ствара погрешна слика кај некои луѓе.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.429
Поени од реакции
18.597
битно е да продолжи да победува

не ни е уопште битно како живеат таму, дали е диктатура таму, дали педерите имаат права и сл.

било некад така

На Западот од пред некое време не владее меритократија.
Ne znam sto vladee na zapadot, ama migracijata seuste odi vo taa nasoka. Seuste najdobrite studenti, inzineri, naucnici, whatever od cel svet celat da odat tamu. Oni samo si praat cherry pick. Sekako pokraj niv ima i eden kup drugi sto probuvaat, i baraat razni nacini da ja projdat selekcijata.
Автоматски споено мислење:

Tрето продолжение од адвокатот ако се сеќавате на него кога стана популарен кога го снимаа пред регрутниот центар кога имаше мобилизација во Русија во 2022ра . Лани имаше видео каде после 9 месеци оди дома. Еве го пак братот. Година и пол откако го мобилизираа, незнам зашто го сметаа на почеток за cocky кога си беше искрен и сигурен во своето мислење.
Сепак се гледа дека никој не е имун на војната, му се менува размислувањето и самиот тој физички. Доста реален и негова проценка е дека со ова темпо уште 5 години ќе тера војната. Без западна помош проценка му е дека за година-две ќе заврши.
@The xx сигурно го памтиш ти.

На крај вели дека кога почнала мобилизацијата мислел дека руската војска е масивна и само се загрева. Кога отишол на фронтот сфатил дека тоа е тоа или како што некој имаше напишано овде дека нема Гандалф да дојде со коњаницата и да победат. Ова ќе е и наредни години.
Malce zalno za bratov, ima mnogu mali sansi da izleze ziv od ovaa vojna. A ne e nekoj koj nema za so da zivee.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.539
Поени од реакции
85.081
i baraat razni nacini da ja projdat selekcijata.
селекцијата не е иста ко пред тоа
пред тоа бираа, како што рече, инжинери и сл.,сега браат жени, црнци, педери... тоа им е сега првиот лакумус.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.369
Поени од реакции
6.055
Само што ги опиша сите новинари од западните меинстрим медиуми што се лоцирани во Русија. По истата логика сега Русија треба сите нив да ги убие? И нели бе ти беше за „слобода на говор“ и слобода на новинарството?
Абе кога веќе цитираш, цитирај го цело мислење. Дебатиравме со некој тука, и тој ме убедуваше дека не може новинар и кој и да е, отворено да работи против државата и да биде оставен тоа да го прави слободно, особено во воени услови.

Значи јас, да, сум за слободно да си кажува сопствено мислење, и слободата на говор, но слободата не е анархија, и да може секој да прави што сака.

Ете ми го даде пример Асанж, и си пишав убаво што мислам за тоа, ама за тоа не ме цитираш. Е сега, одспротива имаме пример каде СИТЕ опозиционери со малку повисок рејтинг (освен оние што глумат опозиција) ти се прогонети, затворени, и убивани во кофа вода и нервен гас новичок..

Тука излегува на површина тоа што не ви се исти аршините: за мене и затварањето на Асанж и труењето на сите опозиционери е НЕОПРАВДАНО, а за тебе не....

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.925
Поени од реакции
37.011
па која јака миграција ја имаат западњаците? Албанци што дилаат дрога, бугари, цигани од афганистан и еритреја. Сето тоа инженери, доктори и други експерти :icon_lol:
И милиони руси.
Автоматски споено мислење:

Ај дефинирај јака миграција?
Мексиканци кои се шверцаат како да се стока, Кинези во контејнери како да се бројлери, зелена карта да си одбереш на тепка, или ѓупци со фалш дипломи? :D
Кај живее ќерка му на Путин?

Член од
22 декември 2018
Мислења
512
Поени од реакции
718
Само си ги мерат силите големите сили, не пропаѓа ни едната ни друга без расправии

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.686
Поени од реакции
35.574
Ете ми го даде пример Асанж, и си пишав убаво што мислам за тоа, ама за тоа не ме цитираш.
...
Тука излегува на површина тоа што не ви се исти аршините: за мене и затварањето на Асанж и труењето на сите опозиционери е НЕОПРАВДАНО, а за тебе не....
Добро кој мислиш дека го отру/уби паљачото Навални?
1. Русија, која беше во изборен циклус и не им одговараше дигање прашина, посебно пошто паљачото служеше како жив пример на другите паљачовци пошто веќе беше осуден на две децении строга робија (не разумеш ти то друже судија)... Или:
2. Дип(шит)стејт власта во сенка на САД, кои на секој начин се обидуваа да направат нешто Путлер да не победи на избори, па дотаму да жртвуваа батаљони војска и групации оклоп за бесмислени пи-ар напад на Белгород.

Хинт: Ако после објаснувањево (нешто што и без објаснување треба да знаеш) сеуште мислиш дека Русија го уби Навални, тогаш ти и ја Кико, подобро да не правиме вакви обиди за дискутирање.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.514
Поени од реакции
23.566
Западњациве изненади од работава, изгледа се уште не се свесни што се случува. Не давале Русите здравство и имотни листови на неруски државјани. Да, тоа што Северна дава на Косовари е исклучок а не е правило. Стравувале дека РФ го искоренува украинскиот систем. Да... тоа е всушност и целта. Изгледа неиронично очекуваат Русија да остава НВОа да си прават Бандера маршови сред Мариупол.
Русија ги принудува луѓето да земат нејзино државјанство, не дозволувајќи им пристап до здравствена заштита, социјална помош или имот за изнајмување доколку не го сторат тоа.
„Оваа комбинирана акција преку цензура, надзор, политичко угнетување, репресија на слободата на говорот, ограничувања на движењето, создаде атмосфера на страв во која Руската Федерација може систематски да ги отстрани украинските владини и административни системи“,

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.479
Поени од реакции
43.375
кога ќе си ги повратат териториите значи веќе ќе немаат свои граѓани таму него руси

Член од
14 август 2006
Мислења
45.539
Поени од реакции
85.081
Западњациве изненади од работава, изгледа се уште не се свесни што се случува. Не давале Русите здравство и имотни листови на неруски државјани. Да, тоа што Северна дава на Косовари е исклучок а не е правило. Стравувале дека РФ го искоренува украинскиот систем. Да... тоа е всушност и целта. Изгледа неиронично очекуваат Русија да остава НВОа да си прават Бандера маршови сред Мариупол.

не разбирам, како очекуваат луѓето да имаат слободен пристап до здравствениот систем на земјата а да не се нејзини државјани

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.894
Поени од реакции
25.388
So da ti objasni, koa ti e prilicno jasno koj ide tamu samo teras inaet. Zapadot, pogotovo amerika, gi sobira najdobrite talenti vo sekoja oblast. Ti sam imas pisuvano za rigororzniot proces na migracija si si go prosol, dali mislis deka so taa selekcija kje priberat polosi kandidati od rusija, kade i kjoro i sakato mozhe da otide i da dobie dozvola za prestoj.
rusija ima porigorozen proces od amerika koja dava green card i na lotarija i na migranti sto ilegalno vlegle i sto to ne.

ne ja mesaj aus so eu ili usa.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.316
Поени од реакции
13.924
Путин најавено дека ќе ја посети Кина во наредниот период, пред СиџиПин да ја посети Франција.
Веројатно е дека ќе има обиди за преговори.

Се игра некоја игра.

Kajgana Shop

На врв Bottom