Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Od trite verzii ti ja imas osnovnata prvata verzija E1, apdejtirana vo verzija ER1 i ET1, istoto i Toshioba go pravat so -E ili -E1 verzii
pederski dodava edno kvadratce so verzija na modelot
A vo sto se samite musterii zaebani so toa prderskoto sto go dodava Toshiba i Mitsu vo toa dopisvanjeto.
Niti mu menale hardver,nitu softver nitu kompresor, niti toplinska mok.Samo podobrena verzija so koja se isfrluvaat nekoj detski bolest od prethodniot model ili dodavanje na Wi-fi ili boja na panel.
Автоматски споено мислење:

Најсреќен бев кога ја шитнав а знаеш зашто ?
Митсубиши сватив деке недава податок како се движи потрошувачката...што мислиш зашто нема таков податок ?

Прегледај го приврзокот 410146
A pak sega kaj Ambertot mnogu se gleda potrosubackata.

Za zal Mitsu ima opis za site izmeni, do maticni ploci zameneti po verzija....sve zappisano vo servisnite i pisuvano e na temava, koj bara ke najde ;)
Abe sto ima vrska maticnata ploca,so tresis gluposti.
Taa e obicna vrska pomegu elektrokomponentite.
Jaka finta maticna ploca bila promeneta.
Mozebi imalo nesdostatok vo prthodniot model,pa nadogradile so ponoviot model.

Za ova e pisuvano nanazad na temava okolu oznakite na Mitsu
Океј, сега видов си линкувал…
До мултисплит уред, кај кој е нормално да имаш миљон варијанти на надворешни, и кај што очито нешто со нешто нема да функционира…!
Дури и во таков(тој) случај, Злате ти одговорил точно…

Сега правиме муабет за единечен сплит, па и конкретно за мојот модел.
Имаш податок дека Е1 е “послаб”, “полош” од EZ1?
И зошто немаш? :D
Автоматски споено мислење:

Za zal Mitsu ima opis za site izmeni, do maticni ploci zameneti po verzija....sve zappisano vo servisnite i pisuvano e na temava, koj bara ke najde ;)
И зошто за жал, ако производителот е коректен и транспарентен?!
Ако нешто е за жалење, тоа би биле други производители, кои цели факинг компресори мењаваат со една буква/бројка во модел кој има подолга шифра отколку бар код на Стоби Флипс!

Океј, сега видов си линкувал…
Поентата е да се рзликува шифра, номенклатура не само да се јадат гурабии
Твојата Е1 некој ја има како ЕR1 и трет како ЕТ1 што не е исто
Прочита ли што е пишувано под тој мој пост ?
Дали таму пишува дека некој тоа го разбрал и го напишал за да го прочитате и нешто научите? Е па фала за ништо толку од мене

Поентата е да се рзликува шифра, номенклатура не само да се јадат гурабии
Твојата Е1 некој ја има како ЕR1 и трет како ЕТ1 што не е исто
Прочита ли што е пишувано под тој мој пост ?
Дали таму пишува дека некој тоа го разбрал и го напишал за да го прочитате и нешто научите? Е па фала за ништо толку од мене
Не се лути одма па ти.
Го прочитав постот, ама тоа е едно избрано јаболко од сто! (и верувам не случајно си го дал како “пример”)

Остај сега мултисплитот… за мојава правиме муабет. Очигледно имаш и parts catalog.
Еве кажи која е разликата од E1 до другиве?

Не се лути одма па ти.
Го прочитав постот, ама тоа е едно избрано јаболко од сто! (и верувам не случајно си го дал како “пример”)

Остај сега мултисплитот… за мојава правиме муабет. Очигледно имаш и parts catalog.
Еве кажи која е разликата од E1 до другиве?
Eve ti edna razlika u vnatresnata
1710803955441.png

@Strelec а за Pdesignh да не има врска и TOL што велиш?
3.5ка клима со тол-10, тдезијн на средна зона исто -10 нормално тогаш ќе го покаже максималниот капацитет на греење и ќе има високи вредности на енергетска.

3.5ка со тол-20 уште и е рано да покаже максимум тек на -10 :)

Cisto da se vmesam da potvrdam deka kaj gree e pogolem problemot od ova sto se raspravate a poveketo se vo pravo imeno eve samo edno GREE G-TECH vo salon na gree mk e reklamirana deka ima fukcija samocistenje koja definitivno ja nema koja posle mnogu prepiranja izleguva deka navistina ja nema vo modelot sto se prodavase vo makedonija i so sitni bukvi i edna zvezdicka deka taa opcija ja ima na nekoi modeli ,da na nekoi ama ne i na modelot za Makedonija a kaj nas se reklamira deka ja ima .
Mislam deka drugive korisnici toa sakaat da go posocat na eventualnite idni korisnici na gree ,da pobaraat prethodno iskustvo od odreden korisnik oti edno se prodava reklamira a drugo se dobiva i batali ti mitsubishi koga i sam gledas deka sekoja promena uredno e zapisana i ako veli ja ima togas e taka a ne kako gree so zvezdicki i lotarija ili ke ima ili ne .

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Cisto da se vmesam da potvrdam deka kaj gree e pogolem problemot od ova sto se raspravate a poveketo se vo pravo imeno eve samo edno GREE G-TECH vo salon na gree mk e reklamirana deka ima fukcija samocistenje koja definitivno ja nema koja posle mnogu prepiranja izleguva deka navistina ja nema vo modelot sto se prodavase vo makedonija i so sitni bukvi i edna zvezdicka deka taa opcija ja ima na nekoi modeli ,da na nekoi ama ne i na modelot za Makedonija a kaj nas se reklamira deka ja ima .
Mislam deka drugive korisnici toa sakaat da go posocat na eventualnite idni korisnici na gree ,da pobaraat prethodno iskustvo od odreden korisnik oti edno se prodava reklamira a drugo se dobiva i batali ti mitsubishi koga i sam gledas deka sekoja promena uredno e zapisana i ako veli ja ima togas e taka a ne kako gree so zvezdicki i lotarija ili ke ima ili ne .

Зависи од тоа што мислеле под самочистење.
Ако мислеле на филтерот за воздух на внатрешна такви комплицирани работи има на Уруру Сарара.
Некој има спомнато самочистење на изменувачот на надворешна. После гаснењето на климата вентилаторот врти некој минута во контра насока за да се издава надвор прашината од изменувачот, не се сеќавам кој бренд го имал тоа.
Митсу AY новиот модел на ладење кога ќе ја исклучиш работи внатрешната уште малку време. Ги крева крилцата нагоре за да издувот го зема на усис и со тоа се суши внатрешниот изменувач како не би дошло до појава на мувла...
Не знам Грее на што мислеле али среќа тука се нивните дилерите па можда ќе кажат

Зависи од тоа што мислеле под самочистење.
Ако мислеле на филтерот за воздух на внатрешна такви комплицирани работи има на Уруру Сарара.
Некој има спомнато самочистење на изменувачот на надворешна. После гаснењето на климата вентилаторот врти некој минута во контра насока за да се издава надвор прашината од изменувачот, не се сеќавам кој бренд го имал тоа.
Митсу AY новиот модел на ладење кога ќе ја исклучиш работи внатрешната уште малку време. Ги крева крилцата нагоре за да издувот го зема на усис и со тоа се суши внатрешниот изменувач како не би дошло до појава на мувла...
Не знам Грее на што мислеле али среќа тука се нивните дилерите па можда ќе кажат
Mislele na samocistenje na vnatresniot izmenuvac ama nasive lokalci ne doplatile za opcijata iako nas kupuvacite ni ja naplatile .
A taa opcija sto ti ja spomnuvas delumno ja ima e sega zosto delumno .
Ako opcijata xfan ja aktiviras preku aplikacija i klimata ja koristis komanduvas samo preku aplikacija togas ke ja imas taa opcija tajmeri i zastita od zamrznuvanje ona 8c no ako vo megju vreme samo ednas go iskoristis dalecinskoto togas glupata klima gi resetira site postavki od aplikacijata i nisto ne vazi treba pak nanovo setiranje aktiviranje sto e ekstremno glupo.
Na mitsubishi toa sto sum go zadal ednas preku aplikacija sekogas vazi nezavisno sto ke presetiram na dalecinsko vrven softver.
Ona nekoj post pogore so sporedbata gree daikin i zosto e poskap daikin veruvam ima mnogu zosto e toa taka i najbitno za sledni korisnici na inverter ured e da e pravilno dimenzionirana pa i naddimenizionirana za prostorot ako sakaat primarno greenje da e klimata.
Ovie nekoi nafrlanja zosto pojaka pa nema potreba batalete oti sigurno ne ja kupuvas klimata za samo edna zima koja e prognozirana relativno topla tuku planiras bar 10godini da ja koristis a nemas poim dali naredna godina nema da ima zima so 30-50dena magla i dnevna temperatura od 0stepeni a nokna -12 i ova e osnovna pricina za 35m2 da kupis 5.5ka sto ima nekoja solidna modulacija i ke raboti i kako 2.5ka a i pri potreba kako 7ka.
Ama prodavacive kaj nas namesto da ti kazi taka ti veli za 35m2 ako nemas fasada pvc i imas vizba dolu zemi 3.5ka teraj i posle toj kupuvac go gledas pak cadi so odjakot i pluka po toj nekoj brend sto ne mu vrsi rabota.
I sega nema potreba da se javat onie prodavaci sto nudat prepakovana 5.5ka so oznaka na 3.5ka i ja prodavaat za 3.5ka a so cena na 5.5ka i da tvrdat kako nivnata ke zavrsi rabota.
Toa kako kineskive motorcinja znajs 80ks e ama zaradi registracija e 50ks pisana ama pak trosi za 80.

Последно уредено:
Незнам што ме прашуваш мене да ти објаснам, ти си тука стручњакот што треба да објасни.
1. Енергетската од лева страна јас не ја признавам ради тоа што не можам самиот да пристапам до Грее лот10 и да ја симнам. Од кај да знам можи ти си авторот на истата.
2. Sensira јас немам и немам никакво искуство со истата. Кога станува збор за ознаки
FTXC- Sensira NEW
35- kW
D-модел
Ако отвориш каталог ќе видиш дека тоа им е 2024 модел и нормално дека ако го сакаш најновиот модел малку ќе почекаш.
3. ARXC-D ти е надворешна од сосем друга класа која се вика Siesta
4. Низок Pdesign има и кај други нови премиум модели. За тоа ќе си прашаш во Даикин зошто така нели ти велеше производителот го одредува тоа.
На -10 надворешна која што е Тdesign за средна зона производителот одредил Pdesign 2.5
На -15 ќе биде 3кв пример
Пониска надворешна темп = повисок Pdesign
Еве за 2024 Perfera 3.5кв
Прегледај го приврзокот 410139

Stylish 2024 3.5кв
Прегледај го приврзокот 410140

А иначе ова од Грее што споредуваш гледам као наводно нордик модел :)
Па спореди го со нордик Даикин

Perfera нордик 2024 3.0кв
Прегледај го приврзокот 410141

Плус тој модел што го споредуваш од Даикин Сенсира е најслабиот најниско ниво
Mrazam koga treba da zastanam na stranata na No1 ekipata jer preku takvoto mi se od nivnoto proseravanje na forumov. Ama i ti ja pretera nivanata bila nordic zasto ne ja sporeduval so Daikin nordik.
Nivnata 500€, najeftinata Daikin (ne trebalo da se sporeduva so ovaa) 800€, nego sporeduvaj ja so Daikin nordic sto e 2000€ ako ne i fazla.

Bar za nesto sto u ovaa diskusija Strelco e prav sto zemal da sporeduva klimi od kolku moze poizednacen cenoven rang.

Ne komentiram tuka koja edinica kako rabotela i sto kako ima i te molam nemoj da me citiras za toa.

Да не ве замарам, само да напоменам дека Gree никогаш нема направено нова верзија или ревизија на матични плочи за ниту еден модел. Сето тоа го решава едноставно (ако купувачот навистина инсистира) со едноставна замена на целиот далечински управувач, или евентуално со тајна комбинација кога ќе се притиснат 5-6 копчиња, 46 - 52 пати.. На тој начин добивате сосема нова технологија и иновација. Но затоа на секои месец пуштаат нов модел овде на Балканот, со нова реклама и сосема нова технологијаа, а повеќето од тие старите модели одат во заборав. Како шопинг во Benetton, пролет - лето - есен - зима.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom