Дежурна Ординација! #2

Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Rozoviot recept e potpolno legalen i zakonski priznat dokoku se aludira na toa. Nie kako privatna klinika izdavame i privatni t.e. ,,rozovi recepti,,. So pecat i faximil t.e. uredno zavereni. Kako i spec. Izvestaj vo prilog. Se e zakonski pri izdavanjeto na terapija vo apteka //razlikata e sto lekovite ne odat na pozitivna lista t.e. pacientot gj plakja privatno//, bez potreba od bilo ,,kakva pre-zaverka,, od maticniot lekar.
Не алудирам на незаконски рецепти. Едноставно, издаден е од лекар, што повторно не води до најголем дел негирање на тезата за "лекови на своја рака". Насловите дека 1/3 земаме антибиотик на своја рака се манипулативни.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.256
Поени од реакции
35.777
...ќе ми дозволите да искоментирам на овие три моменти,
-so infekcija na post op rana.
-Konce ,,ne razgradilo,, zagnoilo, otvorilo malce.
- //privatno zdravstvo//
...проблемот не е зошто пациентот своеглаво купил антибиотик тоа е веќе секундарна негова панична реакција, примарниот проблем е зошто дојде до инфицирање на „пост.оп.рана“, не секогаш е оправдана пост оп.инфекцијата и не секогаш е крив пациентот!

...како прво дали воопшто приватната болница располага со квалитетни хирушки конци (пример полифиламент polyglactin обложен со triclosan со антибактериско дејство со чија примена на затворањето на абдоминалниот ѕид ги намалува постоперативните компликации на раната, должината на престојот во болница и побрзо враќање на воспалителните маркери во нормала), а не „не се разградило“ апсорбирало хирушкиот конец, па местото се „отворило малце“ и „загноило“ каде е тука пост оп. третирање на раната?

... во приватното здравство каде пациентот плаќа побајаги парична сума за една оперативна интервенција, треба да се почитуваат пишаните протоколи барем пост оперативно од обучен медицински работник (медицинска сестра и сл.), а особено кај пациентите каде се очекува раната да зараснува одложено (per secundam intentionem),

цитирам (извадок од протокол):
Испирање (иригација) на раната и лаважа на телесните шуплини:
- Не ја испирајте раната, со цел да се намали ризикот од инфекција на хируршката рана.
- Не правете лаважа на телесните шуплини, со цел да се намали ризикот од инфекција на хируршката рана.
Антисептични и антимикробни лекови пред затворање на раната:
- Не употребувајте интраоперативна редезинфекција или апликација на топични цефалоспорини во абдоминална хирургија, со цел да се намали ризикот од инфекција на хируршката рана.
Преврска на раната:
-Преврзете ја хируршката инцизија со соодветна преврска на крајот одинтервенцијата.
Постоперативна фаза:
Менување на преврските
- Употребувајте асептична (недопирачка) техника за менување или отсранување на преврските.
Постоперативно чистење
- Употребувајте стерилен физиолошки раствор за промивки во првите 48 часа по операцијата.
- Совејтувајте го пациентот дека може да се тушира безбедно 48 часа по операцијата.
Употребувајте нестерилна вода за промивки по 48 часа, доколку раната се отворила (спонтано или хируршки за да се дренира гној).
Tопични антибиотици за рана која примарно зараснува
Не употребувајте антибиотици кај рани кои примарно зараснуваат, а со цел да се намали ризикот од инфекција на хируршката рана.
Преврски на рани коишто секундарно зараснуваат
Не употребувајте Eusol (натриум хипохлорит) и гази, влажни памучни гази, живини антисептични раствори во третманот на хируршките рани кои зараснуваат секундарно.
Употребувајте соодветни преврски за третман на рани што секундарно зараснуваат.
Преврските на овие пациенти треба да ги спроведува обучен медицински персонал, којшто ќе има експертски пристап кон пациентите со рани што секундарно зараснуваат.
Антибиотски третман на инфекции на хируршки рани и при неуспешен третман:
Кога постои сомневање за инфекција ‐ на пример целулит (новопојавена инфекција или неуспешно третирана инфекција), потребна е антибиотска терпија што е ефикасна за претпоставените причинители. Внимавајте на локалната резистенција и применувајте антибиограм при ординирање на
антибиотска терапија.
Пациентот се третира од обучен медицински работник (медицинска сестра и сл.),особено кај пациентите каде се очекува раната да зараснува одложено (per secundam intentionem).
затворен цитат!

...и доколку сите овие протоколарно третирање на пост.оп.рана се наплатува дополнително во приватното здравство од претходниот платен износ на операцијата, треба да го разберете и зошто пациентот „своеглаво“ кога видел дека дел од раната му се загнојува поради инфекција на еден неасорбиран дел од конецот купил и испил антибиотик, да не коментирам колку плата има пациентот и колку плата имаат здравствениот персонал во нашите приватни болници.

...јас ја разбирам реакцијата на пациентот, тој не е крив кога е во прашање негова моќ во финансиски средства за да добие дополнителна здравствена услуга на третирање на инфекција пост.оп.рана, штом пациентот после операција во приватните болници се испуштаат предвреме поради висок износ на еден болнички ден, па често се префрлуваат во државните здравствени институции каде ја довршуваат можната пост оп.терапија, третман, дијагностика или било што, а не пак да иде неколку дена на пост оп.преврска на рана или третирање на пост оп.инфекција на раната,

...така да тоа е наше здравство и секој се снаоѓа како умее и колку му е длабок џебот, без да се окривува ниту пациентот, ниту Зегин, ниту докторот, ниту било кое медицинско лице, криво е менаџирањето воопшто на здравството во државата како со државните така и со приватните болници, чии последици се овие (паничен пациент кој своеглаво пие антибиотик поради инфицирана рана, незадоволен хирург зошто да не биде квалитетен хирушкиот конец или зошто пациентот пост оп. не се јавил со што му се намалува успешноста на оперативната интервенција на хирургот и колку да е виртуоз во својата струка поради виша сила се нервира и разочарува, а ние тука сите со прстот - крив е пациентот).
...така денес мотото е „кој ќе се снајде - ќе се снајде, кој ќе преживее - ќе преживее“, се додека нема радикални промени во здравството без политичко влијание, непотизам и медицинско образование на „жими мајка дипломата“!
...дали таму кај вас има и „матична аптека“ каде се подигаат лекови кои ти се тебе препишани или можеш да ги подигнеш во било која аптека во било кој град?

...кај нас на пример, зашто постои и функционира „Матичен доктор“ кој си има одредени пациенти не било кои пациенти, Матичниот освен препишување на рецепти следи и насочува кон „Мој термин“ кон повисоко секундарно здравство т.е. специјалистичка консултативна здравствена услуга, па ако има потреба од секундарно здравство со препорака се праќа на хирушка интервенција т.е. здравствена услуга во терцијарно здравство, а кругот се затвора со „Матична аптека“, но не како денес со обична аптека, како што не е обичен општ лекар, стоматолог, гинеколог педијатар во примарно здравство сите тие се „МАТИЧНИ“ и сите тие се приватни, така треба да биде и „Матична аптека“, па дури ако сакате и „Матична лабораторија“ би требало да има во иднина, но сега нема сеуште медицински кадар за носители на лабораториска дејност, а биохемичари иако со високо образование за разлика од лабораториски техничари кои се здравствени работници и медицински лица, биохемичари не се здравствени работници и не можат да бидат носители на лабораториска (медицинска) дејност!
 
Последно уредено:
Член од
13 април 2021
Мислења
3.248
Поени од реакции
10.874
Не алудирам на незаконски рецепти. Едноставно, издаден е од лекар, што повторно не води до најголем дел негирање на тезата за "лекови на своја рака". Насловите дека 1/3 земаме антибиотик на своја рака се манипулативни.
Ama toa ne e nezakonski i ne e greska na lekarot. Ti ako si odlucil da odish na privaten pregled, ne moze da ocekuvash da dobiesh lek koj e na pozitivna lista. Se si e vo red.
Zborime za izdavanje lekovi bez bilo kakov recept od lekar.


Rozoviot recept e potpolno legalen i zakonski priznat dokoku se aludira na toa. Nie kako privatna klinika izdavame i privatni t.e. ,,rozovi recepti,,. So pecat i faximil t.e. uredno zavereni. Kako i spec. Izvestaj vo prilog //nepotreben pri podiganje na prepisana Th.// Se e zakonski pri izdavanjeto na terapija vo apteka koga medikamentot e prepisan na ,,rozov recept,, //razlikata e sto lekovite ne odat na pozitivna lista t.e. pacientot gi plakja privatno//, bez potreba od bilo ,,kakva pre-zaverka,, od maticniot lekar.
Eve vaka ,,plasticno objasnuvanje,, za onie koi ne znaat //nesto za koe smetav deka site go znaat//.
Drago mi bese za konverzacijata so site clenovi deneska na forumot //da skrenam misli, da se odmoram na kratko//. Ubav den na site, za kratko vleguvam na operacija.
Logicno e deka, ako pacientot moze da si dozvoli privaten pregled, togash moze da si dozvoli i lek na privatno. Ama so ogled na toa shto ziveeme vo siromashna zemja, vo koja ima ogromen deficit na lekari, mnogu od tie lekovi na privatno se preskapi, a pacientite nemaat golem izbor na drzavno, pa se prinudeni da gi dadat poslednite pari za privaten pregled. E za takvite pacienti e problem.

Vo mnogu od slucaite duri im ispagjame vo presret na pacientite koi imaat rozov recept od specijalist na privatno, od stomatolog i slicno. Ama vo nekoi slucai toa ne e izvodlivo, zatoa shto nekoi lekovi odat isklucivo preku specijalisti.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.256
Поени од реакции
35.777
Vo mnogu od slucaite duri im ispagjame vo presret na pacientite koi imaat rozov recept od specijalist na privatno, od stomatolog i slicno. Ama vo nekoi slucai toa ne e izvodlivo, zatoa shto nekoi lekovi odat isklucivo preku specijalisti.
...грешка во изразување, пациентите се тие што доаѓаат во пресрет на матичните, оти без нив матичните нема да имаат котизација од ФЗОСРМ, а со тоа и никаква плата, осигурениците (пациенти) си ја плаќаат здравствената услуга, а не дека матичните им „испаѓат во пресрет“ на пациентите,

...препишување на лекарства значи познавање на генеричните (хемиски) имиња на лекови кои се и те како на позитивна листа, а не само фабричките кои се најлесно за памтење па ќе се препише тоа што се памти, а не се отвара ниеден регистар со лекови да се потруди да го напише генеричното име, па ајде фабричко на розов рецепт „иде приватно“, како да не, иде иде ако се преферира некоја фирма, фабрика, а не дотичниот лек со генерично име единствен на позитивна листа!

... лековите кои идат исклучиво преку специјалисти е поради задолжителна контрола на пациентот за да се провери дијагностички, лабораториски дали има промена која би била пресудна во дозирањето или менувањето на лекот со друг лек со слична (или иста) генерика за акутната или хроничната болест, ако има несакани ефекти кои тогаш во моментот лабораториски ќе се согледа промена, а не дека специјалистите го имаат ексклузивното право за препишување на специфични лекови кои скоро сите така и го разбираат и најодговорно велам дека под инерција го препишуваат истиот лек истата доза без никакви контроли, тоа „доживотно ќе го пиеш лекот“ не е баш така, затоа има екцеси во здравјето на луѓето!
Ќерка ми има алергиска астма и неопходно е да користи спрејови како „вентолин“ и „флексотиде“. Последен пат кога имаше опструктивен бронхитис ја однесов на приватен специјалист, од кој сум многу задоволна. И сега, кога треба да ги купам спрејовите кои одат преку Фондот, не можам затоа што матичниот лекар не го признава извештајот од пулмо-алергологот. Ме советуваат дека мора државен специјалист да ми ги препише.
...тука треба да расчистиме, едно е лекар специјалист, друго е лекар субспецијалист, ако специјализира општиот доктор интерна медицина и добива титула специјалист - интернист, ако истиот се доедуцира понатака во специфична област добива титула субспецијалист- алерго пулмолог.

...за секој лек има ознака во букви „С“ „СС“ (специјалист, субспецијалист) кој може и треба да потврди препишување на лекот, сега прашање каде во другите градови во МКД по општите болници има субспецијалист алерго пулмолог за да препише на некое дете рецепт, дали тоа значи дека родителот треба да ја бара таа болница, клиника каде има таков кадар да направи преглед на детето за да се препише рецепт за лекови на позитивна листа, а пациентите од другите градови да патуваат во Скопје чекајќи со месеци прием во „Мој термин“?
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Ama toa ne e nezakonski i ne e greska na lekarot. Ti ako si odlucil da odish na privaten pregled, ne moze da ocekuvash da dobiesh lek koj e na pozitivna lista. Se si e vo red.
Zborime za izdavanje lekovi bez bilo kakov recept od lekar.
Ama vo nekoi slucai toa ne e izvodlivo, zatoa shto nekoi lekovi odat isklucivo preku specijalisti.
Ок, значи без рецепт нема освен само со веројатно (не знам како) дебели врски. А дебели врски немаат баш 1/3 од народот како што лажат написите.

Има и други заврзлами со овие правилници.
Пример, за продолжување специфична терапија мора да се прегледа најмалку еднаш годишно.
Па иако е направен (асален, не проформе) цел систематски со ехо на стомак, гради, екаг, мекаге, крв и сите салтанати, Фондот не ги признавал тие прегледи. Зошто ако знаеме дека за продолжување пример интернист ни притисок не ти мери, само одокативно препишува?
Веројатно така црпат пари од фондот но, ова е повеќе да се запрашате вие кои полесно доаѓате до здравствени услуги и лекови. Оти ти треба лекот неизбежно, не знаеш кога лани ти бил прегледот, а термини е кому иде, за некои нема ни термин. Па ќе го земеш клопидогрелот (некое ни приватно) приватно оти нема зезање со тоа.

Немој, вакви швајцови се редовни во здравството.

И ќе ја оставам темава оти е за помош за луѓето, не ја да исправам криви дрини.
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
755
Поени од реакции
394
Денеска и покрај лековите, кренав 39.8 и завршив на инфективно, со три системи и инекција. :)
Најверојатно имаш нешто од наведените:

1. Инфекции
2. Инфламаторни состојби
3. Топлотен шок
4. Лекови
5. Аутоимунски расстројства
6. Канцер
7. Алергиски реакции
8. Хормонални рајстројства
9. Вакцини
10. Проблеми со Крвни садови
11. Дехидрација
12. Околински фактори
13. Респираторни инфекции
14. Пушење или употреба на тутун
15. Алергии
16. Хроничен бронхитис
17. Пневмонија
18. Синузитис
19. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
20. Цистична фиброза
21. Апсцес на белите дробови

Дали си имал некогаш некоја од овие горе наведени симптоми/состојби /болести?
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
755
Поени од реакции
394
Колку знам, освен бронхитис ништо друго.
Ako веќе имаш бронхитис свесно или не свесно и ова ти е опфатено

Акутен бронхитис

1) Вирални инфекции
2) Бактериски инфекции
3) Околински фактори
4) Алергии
5) Гастричен Рефлукс

Хроничен бронхитис

1) Пушење
2) Загаден воздух
3) Генетски фактори
4) Изложеност на прашина хемикалии и слично
5) Респираторни инфекции
6) Старост
7) Alpha-1 Antitrypsin Deficiency

Toa "освен бронхитис" немам ништо не држи многу вода.
Ако "немаш" ништо од ова немаш ни бронхитис :)
Мислам ме разбираш што сакам да кажам
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.167
Поени од реакции
6.577
I vo pravo si. ,,Vrzan sindzir,, e ,,stignuvanjeto do medikament,,. Eve prijatelot @vouager neka kaze dali Avstrija, Germanija moze da stigne covek do antibiotik ako istiot ne e prepisan od lekar so prethodno potvrden naod.
Apotekata i da saka NE mozhi da ti go prodade. Zatoa shto mora na kassata da go skanira Bar Code od Antibiotikor i da vnesi shifra od receptata pod koj e izdaden od Lekarot.
A taa shifra ja generira Fondot za zdravstvo .

A takov lekar shto ce ti prepishi Antibiotik bez vistinska Diagnose ne postoi pa nakar i da ti e brat. Zatoa shto od Fondot gi kontroliraat i ima direktiva shto pomalce Antibiotika zatoa shto i ovde se predozirani i ne mozha da im go najdat krajot.
 
Член од
28 ноември 2022
Мислења
257
Поени од реакции
406
...ќе ми дозволите да искоментирам на овие три моменти,

...проблемот не е зошто пациентот своеглаво купил антибиотик тоа е веќе секундарна негова панична реакција, примарниот проблем е зошто дојде до инфицирање на „пост.оп.рана“, не секогаш е оправдана пост оп.инфекцијата и не секогаш е крив пациентот!

...како прво дали воопшто приватната болница располага со квалитетни хирушки конци (пример полифиламент polyglactin обложен со triclosan со антибактериско дејство со чија примена на затворањето на абдоминалниот ѕид ги намалува постоперативните компликации на раната, должината на престојот во болница и побрзо враќање на воспалителните маркери во нормала), а не „не се разградило“ апсорбирало хирушкиот конец, па местото се „отворило малце“ и „загноило“ каде е тука пост оп. третирање на раната?

... во приватното здравство каде пациентот плаќа побајаги парична сума за една оперативна интервенција, треба да се почитуваат пишаните протоколи барем пост оперативно од обучен медицински работник (медицинска сестра и сл.), а особено кај пациентите каде се очекува раната да зараснува одложено (per secundam intentionem),

цитирам (извадок од протокол):
Испирање (иригација) на раната и лаважа на телесните шуплини:
- Не ја испирајте раната, со цел да се намали ризикот од инфекција на хируршката рана.
- Не правете лаважа на телесните шуплини, со цел да се намали ризикот од инфекција на хируршката рана.
Антисептични и антимикробни лекови пред затворање на раната:
- Не употребувајте интраоперативна редезинфекција или апликација на топични цефалоспорини во абдоминална хирургија, со цел да се намали ризикот од инфекција на хируршката рана.
Преврска на раната:
-Преврзете ја хируршката инцизија со соодветна преврска на крајот одинтервенцијата.
Постоперативна фаза:
Менување на преврските
- Употребувајте асептична (недопирачка) техника за менување или отсранување на преврските.
Постоперативно чистење
- Употребувајте стерилен физиолошки раствор за промивки во првите 48 часа по операцијата.
- Совејтувајте го пациентот дека може да се тушира безбедно 48 часа по операцијата.
Употребувајте нестерилна вода за промивки по 48 часа, доколку раната се отворила (спонтано или хируршки за да се дренира гној).
Tопични антибиотици за рана која примарно зараснува
Не употребувајте антибиотици кај рани кои примарно зараснуваат, а со цел да се намали ризикот од инфекција на хируршката рана.
Преврски на рани коишто секундарно зараснуваат
Не употребувајте Eusol (натриум хипохлорит) и гази, влажни памучни гази, живини антисептични раствори во третманот на хируршките рани кои зараснуваат секундарно.
Употребувајте соодветни преврски за третман на рани што секундарно зараснуваат.
Преврските на овие пациенти треба да ги спроведува обучен медицински персонал, којшто ќе има експертски пристап кон пациентите со рани што секундарно зараснуваат.
Антибиотски третман на инфекции на хируршки рани и при неуспешен третман:
Кога постои сомневање за инфекција ‐ на пример целулит (новопојавена инфекција или неуспешно третирана инфекција), потребна е антибиотска терпија што е ефикасна за претпоставените причинители. Внимавајте на локалната резистенција и применувајте антибиограм при ординирање на
антибиотска терапија.
Пациентот се третира од обучен медицински работник (медицинска сестра и сл.),особено кај пациентите каде се очекува раната да зараснува одложено (per secundam intentionem).
затворен цитат!

...и доколку сите овие протоколарно третирање на пост.оп.рана се наплатува дополнително во приватното здравство од претходниот платен износ на операцијата, треба да го разберете и зошто пациентот „своеглаво“ кога видел дека дел од раната му се загнојува поради инфекција на еден неасорбиран дел од конецот купил и испил антибиотик, да не коментирам колку плата има пациентот и колку плата имаат здравствениот персонал во нашите приватни болници.

...јас ја разбирам реакцијата на пациентот, тој не е крив кога е во прашање негова моќ во финансиски средства за да добие дополнителна здравствена услуга на третирање на инфекција пост.оп.рана, штом пациентот после операција во приватните болници се испуштаат предвреме поради висок износ на еден болнички ден, па често се префрлуваат во државните здравствени институции каде ја довршуваат можната пост оп.терапија, третман, дијагностика или било што, а не пак да иде неколку дена на пост оп.преврска на рана или третирање на пост оп.инфекција на раната,

...така да тоа е наше здравство и секој се снаоѓа како умее и колку му е длабок џебот, без да се окривува ниту пациентот, ниту Зегин, ниту докторот, ниту било кое медицинско лице, криво е менаџирањето воопшто на здравството во државата како со државните така и со приватните болници, чии последици се овие (паничен пациент кој своеглаво пие антибиотик поради инфицирана рана, незадоволен хирург зошто да не биде квалитетен хирушкиот конец или зошто пациентот пост оп. не се јавил со што му се намалува успешноста на оперативната интервенција на хирургот и колку да е виртуоз во својата струка поради виша сила се нервира и разочарува, а ние тука сите со прстот - крив е пациентот).
...така денес мотото е „кој ќе се снајде - ќе се снајде, кој ќе преживее - ќе преживее“, се додека нема радикални промени во здравството без политичко влијание, непотизам и медицинско образование на „жими мајка дипломата“!
Devojce. Samo sto sednav kafe da se napijam posle ,,podolga seriozna operacija,, i ti pak si se ,,razmaftala so hartiite,,. Nemoj na mene so hartii povrzani so hirurgija da mi paftas, cel zivot sum vo sala, ,,staro magare sum,,. Nemoj na mene za post-op rani i nivni tretman da ,,mi predavas,,. Drsko i bezobrazno od tvoja strana.

Kratko ke ti odgovoram, ne samo sto sum veke umoren //imam uste nekolku casa dopolnitelno da bidam na rabota za ,,da si gi vidam,, operiranite pacienti//, tuku bezpotrebno e ,,da ti raskazuvam,, sto e, zosto e i kako e.
Ajde ,,plasticno kratko objasnuvanje,,
1. Konce ne e da ne se razgradi posle pola godina od OP poradi ,,nekvalitet ili nestrucnost,,. Ednostavno ,,TKIVOTO GO DRZI,, do odreden moment t.e se dodeka ne dojde momentot ,,koga kje sozree,, za da go isfrli. Hirurgija pocni da ucis, natepaj staz kako mene, pa zboruvaj na tematikata. Vaka ne! Zosto i kako ,,tkivoto go drzi,, e siroka rabota, nemam zelba da ti drzam predavanje i da kucam post od cela strana.
2. Potrosniot materijal sto se koristi //konci, gazi, medikamenti itd itd// vo privatno i drzavno zdravstvo e IST!
3. Nisto dopolnitelno ne dobivas vo privatno zdravstvo ti kako pacient vo odnos na kvalitetot na edna operacija //sem dokolku ,,ne vgraduvame,, nesto koe e so povisok kvalitet//. Jas kako sto sum operiral vo drzavno, taka operiram i vo privatno vo Makedonija, kako i vo sosedstvoto. Jas sum istiot sekade. Sto mrezica za hernija ke dobijam, toa i ke sosijam. A znam da razlkuvam kvalitet i vo ,,najdlabokiot son,,.
Prednost vo privatno zdravstvo imam jas kako lekar. Ubava plata, odlicna oprema so koja rabotam //mene mi ja olesnuva rabotata//, brza i precizna dijagnostika kaj pacienti //ne gubime vreme//.
Materijalot ,,koj go vgraduvame,, kaj pacienti e kaj kaj pokvaliteten za razlika od ,,onoj pod fond,, //mrezi, protezi itd itd//.
Salite se cisti ,,ne brkame lebarki vo sala,, kako vo drzavno. Sterilizacija na instrumenti garantirano podobra od drzavno. Nivo na X infekcii sekade na planetava ima, vo drzavno se srekavav so mnogu poveke nego li vo privatno.
I nitu eden pacient ne sum zadrzal hospitaliziran nitu eden cas podolgo od potrebnoto, nitu pokratko od potrebnoto.
Status, sumirano.
Jas ne reklamiram privatno zdravstvo. Mene voopsto ne mi e gajle, jas sum rabotel i rabotam isto sekade //ova vekje go kazav//. Isto taka, ne rabotime ,,so zlatni instrumenti,, nie lekarite sme tie //koi sme preminale od drzavno vo privatno//.
Cenite? Ne e toa moja rabota //si ima menadzemnt za taa namena//, skapo e ta preskapo za narodot i toa ne go poddrzuvam. No toa licno ne me zasega, bidejki mene platata mi e fixna. //sebicno deluva, no vistinito//.

Uste ednas ,,ne mi predavaj hirurgija,, i ne mi maftaj so protokoli. Mene nemoj. ,,Igraj si so drugi,,. Ne so mene. I ovoj text na koj ti ,,posvetiv vnimanie,, ti bese premnogu no ajde neka tece Vardar.

Денеска и покрај лековите, кренав 39.8 и завршив на инфективно, со три системи и инекција. :)
Kje bides dobar. Stom si tamu, za tamu si. Kje te izlekuvaat, kje pomine.
Apotekata i da saka NE mozhi da ti go prodade. Zatoa shto mora na kassata da go skanira Bar Code od Antibiotikor i da vnesi shifra od receptata pod koj e izdaden od Lekarot.
A taa shifra ja generira Fondot za zdravstvo .

A takov lekar shto ce ti prepishi Antibiotik bez vistinska Diagnose ne postoi pa nakar i da ti e brat. Zatoa shto od Fondot gi kontroliraat i ima direktiva shto pomalce Antibiotika zatoa shto i ovde se predozirani i ne mozha da im go najdat krajot.
Taka e prijatele. Toj odgovor i go ocekuvav. Taka treba da bide sekade.
Ama toa ne e nezakonski i ne e greska na lekarot. Ti ako si odlucil da odish na privaten pregled, ne moze da ocekuvash da dobiesh lek koj e na pozitivna lista. Se si e vo red.
Zborime za izdavanje lekovi bez bilo kakov recept od lekar.
Logicno e deka, ako pacientot moze da si dozvoli privaten pregled, togash moze da si dozvoli i lek na privatno. Ama so ogled na toa shto ziveeme vo siromashna zemja, vo koja ima ogromen deficit na lekari, mnogu od tie lekovi na privatno se preskapi, a pacientite nemaat golem izbor na drzavno, pa se prinudeni da gi dadat poslednite pari za privaten pregled. E za takvite pacienti e problem.
Vo mnogu od slucaite duri im ispagjame vo presret na pacientite koi imaat rozov recept od specijalist na privatno, od stomatolog i slicno. Ama vo nekoi slucai toa ne e izvodlivo, zatoa shto nekoi lekovi odat isklucivo preku specijalisti.
Vo pravo si celosno. Seto ova go znam, macno za nekoi pacienti znam. Izleguvajte vo presret site maticni lekari na pacienti so nasi privatni recepti, barem pomognete ,,kolku-tolku,, onamu kade se moze.
 
Последно уредено од модератор:

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.492
Поени од реакции
9.480
Дајте ако треба некој бабински лек за мигрена, зошто ни номигрен, ни сите апчиња за болка не помагаат, а болката е до повраќање. И башка тоа и следниот ден како мамурлук од болката вчера. А се случува сигурно два пати неделно. Неподносливо.
 
Член од
20 мај 2023
Мислења
550
Поени од реакции
2.428
Дајте ако треба некој бабински лек за мигрена, зошто ни номигрен, ни сите апчиња за болка не помагаат, а болката е до повраќање. И башка тоа и следниот ден како мамурлук од болката вчера. А се случува сигурно два пати неделно. Неподносливо.
Не знам дали си пробала да ги држиш нозете во леген со топла вода (да речеме 15ина минути), не знам колку ќе ти биде ефективно, пробај, ништо не губиш.
Јас ко тебе слично, во лето само чат-пат имам мигрени, ништо не ми помага, ама откако ќе повратам сум како друг човек. Немам друго решение, одма после легнувам да спијам, и да, после тоа сум ко мува без глава...
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
755
Поени од реакции
394
Не знам дали си пробала да ги држиш нозете во леген со топла вода (да речеме 15ина минути), не знам колку ќе ти биде ефективно, пробај, ништо не губиш.
Јас ко тебе слично, во лето само чат-пат имам мигрени, ништо не ми помага, ама откако ќе повратам сум како друг човек. Немам друго решение, одма после легнувам да спијам, и да, после тоа сум ко мува без глава...
Најлошиот совет што постои и го даде...

Општо се препорачува да се нанесе топлина на задниот дел на вратот или челото наместо на нозете за олеснување на мигренските симптоми. Ова може да помогне во опуштањето на напегнатите мускули и подобрувањето на циркулацијата на крвта кон главата, што може да ја олесни болката од мигрена. Покрај тоа, други немедикаментни методи како што се одмор во тивка, темна соба, вежбање на техники за опуштање.
А ти вака крвта ја насочуваш во нозете место во главата кога ке ги ставиш во топла вода.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom