Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.453
Поени од реакции
7.819
Ќе ти направам паралела со на времето познатите кино тапкароши. На времето кога киното било популарно
Само што забораваш дека идење во кино не е од суштинско значение како имањето покрив над главата. Целиот систем на функционирање и начин на живот е сменет, па секоја генерација гледа да живее сама. Ретко ќе најдеш повеќе генерации под ист покрив.

Така што по мене барем, првиот бран ќе биде падот на деловните простории. После тоа другото е неминовно. Не викам утре или за една година од сега. Исто како дијагноза за преостанат живот од канцер. А Скопје и буквално и метафорично станува канцер. Дали 3 месеци, дали 3 години, неизбежно е.
За деловните простории, најверојатно така ќе биде, поради технолошкиот напредок, ама за домовите треба или јака економска криза или снемување жители, односно побарувачка. За во СК може нема ни тоа да влијае, бидејќи многу станови се изградени со " црни " пари, тоа значи газдата не му висат банки, не му треба капитал, туку легално да ги внесе во системот, па нема да му се брза да намали цената

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Само што забораваш дека идење во кино не е од суштинско значение како имањето покрив над главата. Целиот систем на функционирање и начин на живот е сменет, па секоја генерација гледа да живее сама. Ретко ќе најдеш повеќе генерации под ист покрив.

За деловните простории, најверојатно така ќе биде, поради технолошкиот напредок, ама за домовите треба или јака економска криза или снемување жители, односно побарувачка. За во СК може нема ни тоа да влијае, бидејќи многу станови се изградени со " црни " пари, тоа значи газдата не му висат банки, не му треба капитал, туку легално да ги внесе во системот, па нема да му се брза да намали цената
Цената на деловниот простро (Канцеларии или Продавници) може да се сруше преку нок, ако се потпише законот за игри на срека, тогаш преку нок (6 месеци) ке има премногу неиздаден деловен простор, визулено може да видеме колку има кладилници и казина, да ги замислими сите тие празни, никој друг бизнис нема да има потреба од толку деловен простор.

Две причини зашто нема да паднат становите:
1. Инфлацијата. (технички ако просечна плата во минатото била 450 евра, а стане 1000 евра, значи метар квадратен ако стане 1800 евра ке значи дека станот е паднал според просечната плата но спореде пари е качен за 70 посто.)
2. Доселувањето мигранти од Турција, Пакистан, Кина, Индонезија, моментална бројка е 4-5000 луге од кој 3500 луге во Скопје, значи минимум 500 станови за овие. Нормално ја користат тактита село->град->главен град, Значи моментално се населени околу Свети Николе, но со тенденција да се префрлат во Скопје(за 3-4 години).

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Но и граѓаните се за нигде. Кај што сме купувале стан, сме купувале со паркинг. Добар дел граѓани не купуваат паркинг или ќе купат еден, а имаат 2-3 коли. Па ти земаат место на диво во подземна гаража, па расправии, рампи...
Скопјекаурот и неговата светост паркингот кој како и се друго очекува и дека тоа треба да му следува. Ми оставаа листиња со пасив агресив на мое обележено паркинг место на приватен паркинг на зградава каде само со клуч од рампа може да се влезе. Х пати го блокираат, се пикаат на туѓи места, на тротоари ги оставаат, буквално кај што може за муфте да паркираат. Нула свест дека блокираат влез, дека жени мора количките со бебиња на улица да ги гураат зашто сите тротари ги блокирале, се паркираат на кривини каде кратат преглед, на пешачки. Буквално се паркираат пред влез и оставаат простор само човек да помине. Имаме носено личност во кебе што има добиено удар заради тоа што нема пристап за болнички кревет. Среќа се заврши добро.
На улицата кај мене имаш нови Volvo XC90, Mercedes GLS, BMW X6 строго на тротоар паркирани пред зградата. Незнам со кое размислување народ купува автомобили посебно вакви ликови што автомобилот е повеќе од 50к без да обезбеди паркинг за нив.

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Скопјекаурот и неговата светост паркингот кој како и се друго очекува и дека тоа треба да му следува. Ми оставаа листиња со пасив агресив на мое обележено паркинг место на приватен паркинг на зградава каде само со клуч од рампа може да се влезе. Х пати го блокираат, се пикаат на туѓи места, на тротоари ги оставаат, буквално кај што може за муфте да паркираат. Нула свест дека блокираат влез, дека жени мора количките со бебиња на улица да ги гураат зашто сите тротари ги блокирале, се паркираат на кривини каде кратат преглед, на пешачки. Буквално се паркираат пред влез и оставаат простор само човек да помине. Имаме носено личност во кебе што има добиено удар заради тоа што нема пристап за болнички кревет. Среќа се заврши добро.
На улицата кај мене имаш нови Volvo XC90, Mercedes GLS, BMW X6 строго на тротоар паркирани пред зградата. Незнам со кое размислување народ купува автомобили посебно вакви ликови што автомобилот е повеќе од 50к без да обезбеди паркинг за нив.
За делот што ти е блокирано возилото, треба малку поделно да кажеш како е паркирано возилото, има случаи каде помала зграда (3-4 ката) пред зградата има обележано 4-5 паркинг места што дирекно излегуваат на улица, сега фората е што секој плац на згада ако има лице пример 25 метри само околу 4 местри се пишани како за влез во зграда, ако има план општина да обележеи паркинг простор на улицата ке белеше и пред овие возила само е должна да го остави влезот. Така да ако некој купува паркинг место пред зграда добро е да внимава дали има влез.
За друго мислам дека треба да е поригорозно казнувањето за непрописно паркирање, сите се научиле па нема место, не ме интересира ќе си паркираш на обележан паркин простор макар било и 6 км одалечено, снајди се, сепак на тротоар поголемо право треба да имат пешаците и точка. Вака изпага се наопако, колите на тротоарите пешаците по улица. Државата има поголеми проблеми отколу некој ако нема кај да паркирање, Решени е високи бетоски тротоари за да не може никој со никво возило да се каче.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.169
Поени од реакции
25.899

На 30% празни станови веќе имаш поголема понуда за станови за вдомување отколку побарувачка. Значи за вдомување зборам, не за да зјае празен. Побарувачка за реално вдомување има се помалку. Порано селењето беше Виница-Скопје, сега е директно Виница-Пјаченца. Двајца другари само во јануар ми се отселија. И двајцата не од економски причини, едниот со сопствен бизнис, другиот ајташ. И двајцата од Скопје не од провинција. Зошто се дига квадрат во Петровец и Белимбегово? Да не почна жените да им раѓаат по 7-8 деца или слично?

Ок и до кога ќе му виси на тој пола зграда празна? Наредни 5, 10, 15, 20 години? Сега ако се 30% празни, ќе станат 40%, па 50%. Кој уште остана да доаѓа во Скопје за да има "реална побарувачка"? И до кога ќе се исплати да поседуваш фантомски згради? Ќе стане ли некогаш Скопје регионален центар па да има нови бранови на дојденци?

Цената на деловниот простро (Канцеларии или Продавници) може да се сруше преку нок, ако се потпише законот за игри на срека, тогаш преку нок (6 месеци) ке има премногу неиздаден деловен простор, визулено може да видеме колку има кладилници и казина, да ги замислими сите тие празни, никој друг бизнис нема да има потреба од толку деловен простор.

Две причини зашто нема да паднат становите:
1. Инфлацијата. (технички ако просечна плата во минатото била 450 евра, а стане 1000 евра, значи метар квадратен ако стане 1800 евра ке значи дека станот е паднал според просечната плата но спореде пари е качен за 70 посто.)
2. Доселувањето мигранти од Турција, Пакистан, Кина, Индонезија, моментална бројка е 4-5000 луге од кој 3500 луге во Скопје, значи минимум 500 станови за овие. Нормално ја користат тактита село->град->главен град, Значи моментално се населени околу Свети Николе, но со тенденција да се префрлат во Скопје(за 3-4 години).
Со која плата? Со таа од 320 евра што планираат да им ја дадат?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.453
Поени од реакции
7.819
На 30% празни станови веќе имаш поголема понуда за станови за вдомување отколку побарувачка. Значи за вдомување зборам, не за да зјае празен. Побарувачка има се помалку. Порано селењето беше Виница-Скопје, сега е директно Виница-Пјаченца. Двајца другари само во јануар ми се отселија. И двајцата не од економски причини, едниот со сопствен бизнис, другиот ајташ. И двајцата од Скопје не од провинција. Зошто се дига квадрат во Петровец и Белимбегово? Да не почна жените да им раѓаат по 7-8 деца или слично?

Ок и до кога ќе му виси на тој пола зграда празна? Наредни 5, 10, 15, 20 години? Сега ако се 30% празни, ќе станат 40%, па 50%. Кој уште остана да доаѓа во Скопје за да има "реална побарувачка"? И до кога ќе се исплати да поседуваш фантомски згради? Ќе стане ли некогаш Скопје регионален центар па да има нови бранови на дојденци?
Јасно де, ама затоа потенцирав дека добар дел од зградите се изградени за легално да се внесат пари во системот, тоа значи тука не важи економската логика.

Прашуваш до кога. Ако земеш во обзир што се случува низ Европа, големата веројатност Турција да влезе во војна од поголеми размери (доста би избегале само да не војуваат), работење од дома, шќиптарите почнуваат да се двојат од старите, јас не би се каладел дека наредни 3г во Скопје дека ќе падне цената. Јас би сакал да паднат цените, бар младите побрзо ќе се одлучат за формирање фамилија.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.563
30%+ од становите се празни. Тоа ти укажува дека најголем дел од становите не се купуваат поради основната потреба за која се наменети т.е. вдомување. Причините зошто се купуваат се спомнати тука дел ајти и уште 2-3 добро платени индустрии, дел имашливи дијаспорци и од другите градови од Македонија, ама најголем дел поради затворање на пари најчесто од сива економија и/или заштита на капитал од инфлација затоа што "се знае" дека квадратот не паѓа во Скопје. Односно за македонските стопанственици, становите се тоа што за бизнисмените на светско ниво се благородни камења и метали, реномирани уметнички дела и слични работи кои секогаш ќе бидат "евергрин" во економската смисла на зборот како добра.

Е сега пак ќе кажам дали Скопје мислиш дека ќе остане евергрин како злато или слика на Пикасо? Сега е критично, ама уште не е катстрофално. Кога не ќе можеш дете во градинка да запишеш, кога ќе треба шиптaр доктор да те лечи пошто се асално е отидено во Германија, кога сите прозори на мнозинство згради ќе имаат видик од два метра во балконот на соседната зграда, кога не само на неколку дена во зимата туку пола година Скопје ќе биде во топ 3 најзагадени градови во светот, што ќе се случува тогаш? Тие што имаат по Х станови ако им притреба капитал како ќе го направат тој стан ликвиден? Ќе бараат други бизнисмени на кои ќе им го продадат за да зјае празен?

Ќе ти направам паралела со на времето познатите кино тапкароши. На времето кога киното било популарно имало ликови кои купувале многу карти за една проекција и после ги препродавале за поскапо знаејќи дека има голем интерес за кино и дека ќе најдат доволно клиентела што е спремна да плати повисока цена. Ама оваа тактика функционира се додека има луѓе кои сакаат да го гледаат филмот. Кога сите што сакале да го гледаат филмот ќе го изгледаат што ќе правиш со вишокот карти? Ќе ги продаваш на друг тапкарош кој исто така нема клиентела да му ги купи? Епа замени го зборот тапкарош со имател на стан ради заштита на капитал и луѓе што сакаат да гледаат филм со луѓе што бараат стан поради живеење во него. Кога побарувачката на некое добро не е заради неговата првична потреба, а воедно тоа добро не е евергрин добро како благородни камења и метали и одзгора на тога условите и квалитетот на тоа добро се во континуиран пад останува само прашање на време.

А и други фактори. Квадрат во Петровец и Белимбегово достигнува до 1000 евра што значи дека луѓе почнуваат да се откажуваат од комодитетот на "3 километра од Воин на Коњ" по цена 3 генерации наредни да не можат да го отплатат тоа. Другарка од Свети Николе вика дека и таму становите станале над 900 евра и да не ја знам ќе мислев дека ме заебава. 30 до 40 минути е по новиот автопат до Скопје. Короната покажа дека многу работи може да се прават од дома и еден куп фирми откажаа канцеларии каде не е неопходно физичко присуство. Имам другар кој се пресели во Драчево, друг се врати во Велес, трет отиде да живее во едно планинско село во Западна Македонија, сите работат од дома и сите се "први во село".

Така што по мене барем, првиот бран ќе биде падот на деловните простории. После тоа другото е неминовно. Не викам утре или за една година од сега. Исто како дијагноза за преостанат живот од канцер. А Скопје и буквално и метафорично станува канцер. Дали 3 месеци, дали 3 години, неизбежно е.
Analizara ti se bazira na emocii, a ekonomska analiza i emocii ne idat zaedno. Zatoa i posle 100 strani ne mozhete da skontate zaso pazarot e takov ko sto e. Primer nekoj programer mu smetal vozduhot vo Skopje, se otselil, i sea ne mu e jasno zaso cenite tuka se visoki, koga za nego logicno Pefkohori mu e top. Go ignorira faktot deka e autist programer, i toa ne vazi za site.
Taka i ti so muabetov za lugje so se selele vo dracevo ili nz koe selo, ili za sipcite so gradat zidovi. Kolku pati i da vi povtori covek nema da svatite deka nie ne sme posebni, ne sme nikakov isklucok. Toa so se slucuva vo stranstvo, toa kje dojde i kaj nas. Svetot e globaliziran, i vo toj svet, nedviznostite se investicija a ne potreba. Koa kje ne namirisaat asalno stranskite fondovi, e tek togas kje se cudite.

Za argumentive, samo nekolku.
Prvo, zapadnite sela/mali gradovi imaat svetlosni godini podobri uslovi od nasite, i cenite tamu se nekolku pati pomali od gradovite. I tamu ima geta, na koj nasive brakja mozhe voda da im nosat, i zamisli, ne gi turka toa cenite, napeotiv rekordi rusat.
Cenata u sveti nikole stignala 1000 zaso u centar stigna 3000, ne zaso lugjeto dobija zelba da ziveat u sveti nikole( no ofens za gradcevo). Mislam bidete ozbilni so muabetive.

Na kraj muabetov za skopjence i evergrin i kanceri me potsekja na raspeani skopjani. Ne ni navlagam vo taa diskusija. Sepak ovoj grad e ekonomski centar vo radius od 200 kilometri i vo ovaa drzava nema nisto podobro, i taka i kje ostane vo dogledna idnina. Ni 3 meseci, ni 3 godini. Za 200 godini od sega ne mozhe da znam. Temava e vekje 15 godini stara, ti si 1000tiot clen so totalno ja utinja prognozata tuka. Vo megjuvreme stanovite ripna x2/x3 vo vrednost.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
688
Поени од реакции
992
Скопје сепак расте, не многу, но расте. Ако младиве каури не раѓаат деца ќе се доселат турци, косовари, украинци, руси што ќе раѓаат деца.
Да платите се ниски и загаденоста е голема, ама има места во околината од балканов каде што е уште полошо. Подобро е скопје него северна албанија, анадолија, косово, пехчево, јужна србија итн.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.563
На 30% празни станови веќе имаш поголема понуда за станови за вдомување отколку побарувачка. Значи за вдомување зборам, не за да зјае празен. Побарувачка за реално вдомување има се помалку. Порано селењето беше Виница-Скопје, сега е директно Виница-Пјаченца. Двајца другари само во јануар ми се отселија. И двајцата не од економски причини, едниот со сопствен бизнис, другиот ајташ. И двајцата од Скопје не од провинција. Зошто се дига квадрат во Петровец и Белимбегово? Да не почна жените да им раѓаат по 7-8 деца или слично?

Со која плата? Со таа од 320 евра што планираат да им ја дадат?
Use ova, mi bide oci. Spored mene ne igra uloga za stanovite, ama gleam si praite hehenca. Firmite imaat najdeno lugje so bi dosle. Problemot e so ima kvota za stranci, i baraat da se trgne. Inaku ima epten utepani zemji za koj nie sme svajcarija, i rado bi dosle tuka. Taka da veruval ili ne ima mnogu lugje so bi dosle za 320 evra. Prosetaj po gradeznive objekti, vidi da ne ti strci nekoj.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.169
Поени од реакции
25.899
Analizara ti se bazira na emocii, a ekonomska analiza i emocii ne idat zaedno. Zatoa i posle 100 strani ne mozhete da skontate zaso pazarot e takov ko sto e. Primer nekoj programer mu smetal vozduhot vo Skopje, se otselil, i sea ne mu e jasno zaso cenite tuka se visoki, koga za nego logicno Pefkohori mu e top. Go ignorira faktot deka e autist programer, i toa ne vazi za site.
Taka i ti so muabetov za lugje so se selele vo dracevo ili nz koe selo, ili za sipcite so gradat zidovi. Kolku pati i da vi povtori covek nema da svatite deka nie ne sme posebni, ne sme nikakov isklucok. Toa so se slucuva vo stranstvo, toa kje dojde i kaj nas. Svetot e globaliziran, i vo toj svet, nedviznostite se investicija a ne potreba. Koa kje ne namirisaat asalno stranskite fondovi, e tek togas kje se cudite.

Za argumentive, samo nekolku.
Prvo, zapadnite sela/mali gradovi imaat svetlosni godini podobri uslovi od nasite, i cenite tamu se nekolku pati pomali od gradovite. I tamu ima geta, na koj nasive brakja mozhe voda da im nosat, i zamisli, ne gi turka toa cenite, napeotiv rekordi rusat.
Cenata u sveti nikole stignala 1000 zaso u centar stigna 3000, ne zaso lugjeto dobija zelba da ziveat u sveti nikole( no ofens za gradcevo). Mislam bidete ozbilni so muabetive.

Na kraj muabetov za skopjence i evergrin i kanceri me potsekja na raspeani skopjani. Ne ni navlagam vo taa diskusija. Sepak ovoj grad e ekonomski centar vo radius od 200 kilometri i vo ovaa drzava nema nisto podobro, i taka i kje ostane vo dogledna idnina. Ni 3 meseci, ni 3 godini. Za 200 godini od sega ne mozhe da znam. Temava e vekje 15 godini stara, ti si 1000tiot clen so totalno ja utinja prognozata tuka. Vo megjuvreme stanovite ripna x2/x3 vo vrednost.
Не знам кај примети емоции ама ти си знаеш. А ти кажав не сме ни Њујорк ни Токио ни Лондон. Скопје е паланка. Светот е глобализиран, Скопје не е глобализиран за да биде инвестиција. Мислиш дека фантомски згради ќе летаат со цена бесконечно? Пак ќе прашам дали зграда во Скопје чии услови стануваат се полоши е злато или дијаманти па да штитиш капитал со нив?

Use ova, mi bide oci. Spored mene ne igra uloga za stanovite, ama gleam si praite hehenca. Firmite imaat najdeno lugje so bi dosle. Problemot e so ima kvota za stranci, i baraat da se trgne. Inaku ima epten utepani zemji za koj nie sme svajcarija, i rado bi dosle tuka. Taka da veruval ili ne ima mnogu lugje so bi dosle za 320 evra. Prosetaj po gradeznive objekti, vidi da ne ti strci nekoj.
Нема грешка сакам да ја видам таа банка што ќе му даде кредит на Сапармурат Кудрабрамакришна со примања од 320 евра месечно. Еве и на лото да му падне за учество кое го нема.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.563
Не знам кај примети емоции ама ти си знаеш. А ти кажав не сме ни Њујорк ни Токио ни Лондон. Скопје е паланка. Светот е глобализиран, Скопје не е глобализиран за да биде инвестиција. Мислиш дека фантомски згради ќе летаат со цена бесконечно? Пак ќе прашам дали зграда во Скопје чии услови стануваат се полоши е злато или дијаманти па да штитиш капитал со нив?

Нема грешка сакам да ја видам таа банка што ќе му даде кредит на Сапармурат Кудрабрамакришна со примања од 320 евра месечно. Еве и на лото да му падне за учество кое го нема.
Zgradata ne e vazna, lokacijata e bitna. I Skopje se globalizira poleka, paralelno so cel region. Toa e glaven dvizac na cenite, a ne programerite :D Zatoa stan vo Belgrad stigna 10k, i kaj nas 3k. Ete ti vikas ne vredi, ja vikam vredi, za mene zlato i srebro ne vredi i sea so praime? Zatoa e investicija, a koj e u pravo si kazuva cenata, segasnata, minatata, i taa vo idnina.

Normalano deka nema da mu dade. Ama kje mora da zivee negde, da renta, i del od parite se tuka. Zborite za neso so poima nemate, platite so se nudat se povekje od 320 evra. Ednostavno nema rabotnici vekje, fizijalija, ni za 500.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.453
Поени од реакции
7.819
Мислиш дека фантомски згради ќе летаат со цена бесконечно? Пак ќе прашам дали зграда во Скопје чии услови стануваат се полоши е злато или дијаманти па да штитиш капитал со нив?
Не само што штитиш капитал, туку и го зголемуваш. Дали преку кирија, дали преку продажба, плус нема ризик дека може да му биде украден.
Доколку немаше корупција, мито и глупи регулации, становите изградени со "црни" пари требаше бар цената да ја оддржат на пониско ниво, како на пример што во Банско (Бугарија) се случи, багатела, а не кај ги легализираат парите уште и профити прават.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.169
Поени од реакции
25.899
Не само што штитиш капитал, туку и го зголемуваш. Дали преку кирија, дали преку продажба, плус нема ризик дека може да му биде украден.
Доколку немаше корупција, мито и глупи регулации, становите изградени со "црни" пари требаше бар цената да ја оддржат на пониско ниво, како на пример што во Банско (Бугарија) се случи, багатела, а не кај ги легализираат парите уште и профити прават.
Ете ок ќе видиме до кога ќе трае тоа и дали ќе има наезда на Украинци, Бангладежани и Туркменистанци кои немаат прс у гз да ставаат, а не па да плаќаат 2000 евра квадрат, или да плаќаат ќирија од 500 евра на 400 евра плата. Оти јас на долг рок не гледам кој уште ќе остане да бара стан во Скопје.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.563
Ништо, да сме живи и здрави останува да направиме муабет да речеме 2034та.
Dobro, i ova e neso. Povekjeto nemaat hrabrost ni edna konkretna prognoza da dadat. Samo da definirame so ocekuvas vo 2034? Prepolovuvanje na cenite, stagnacija ili?

Kajgana Shop

На врв Bottom