Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    683
Член од
8 август 2013
Мислења
1.092
Поени од реакции
1.474
vo najloso scenario ti mesto tigar nikot u foka ke go smenis i ke plivas za italija. zaboravete balkan bilo koj vas komsija da se prasa nesamo sto ne ve saka za komsii pa makar i na nekakov tiranski vilaet da ve srozat nego ne ve saka ni za zivi...
Sram da ti e na vakov nacin da se obrazash. Sam znaesh deka Balkanskiot poluostrov se vikal Ilirski Poluostrov, nashite predci ve primile kako komshije za vakov izraz. Ptuu jazek.

1710161612653.png
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.870
Поени од реакции
23.712
Дај образложи еве како ние би биле во подобра ситуација хипотетички пошто никој не сака да ми објасни. Ја кажав дека немам преференца, може сум песимист и сметам дека и кој и да дојде тука, било Кина или Русија ни имаме местоположба да бидеме избрани пред нашите непријатели и соседи ни пак имаме политички капацитет да изиграме како што треба, како што може да се види до сега.
Не знаеме пошто не сме седнале на таа покер маса.

Земи вака. Ограничен си да летуваш само на едно место каде што има 2 хотела, еден со 5 а другиот со 3 ѕвезди. И еве да речеме пари не се проблем во случајот. Нормално дека ќе посакаш во тој со 5. И одиш во тој со 5. Прво ти наплаќаат цена 5 пати повисока. Ти даваат валкани чаршафи и пешкири, за једење ти се сервира најбајтото за фрлање. Следната година исто. Таа по неа исто. Гледаш кај другиве гости како е ситуацијата и сфаќаш дека не се трипаш, само тебе вака те ебаваат. До кога ќе продолжиш да одиш во тој хотел да те ебат за твои пари? Да поубав е од другиот, ама што кур ти значи тоа тебе лично во овој случај? И дали во тој случај легитимно е прашањето-Да ама што ако во другиот ме ебат повеќе? Легитимно е ама ако тргнеш така никаков прогрес немало да има и човештвото ќе останело на ниво на амазонско племе. Немаме вода и ќе гладуваме ама нема да видиме што има на другиот рид оти може ќе не изеде тигар.

Пршањето ти е ок, ама пошто не сме биле на тој другиот рид, на таа другата покер маса, не можеме да знаеме однапред за да можам јас да ти го одговорам со сигурност. А па и никој не вика дека мора ол ин утре да се смени правец сосе гаќи. Се тестира вода, се тера умерена дипломатија. Види што тоа ќе ти донесе за почеток.

Така што да ти кажам од сегашна перспектива за утре не можам. Ама па можам да ти кажам некои други работи. Како на пример ако некој пред 5 години да ми кажеше за руското влијание во факинг Буркина Фасо ќе се помочав од смеење. Да ми кажеше пред 5 години некој дека во хипотетичка војна помеѓу Турција и Саудиска Арабија ќе навивав за Саудиска ќе се серев од смеење. Или дека истата која после Израел е најбитен стратешки партнер на САД во Азија ќе влезе во БРИКС заедно со ОАЕ. Или дека ОАЕ ќе го признае Израел.

Мислам хипотетички ако некој дојде сега и ми каже слушај ги решаваме шипаците ама ги заменуваме со Бугари/Срби. Значи истиот малцински проблем што си го имал до сега го имаш и од утре ама нема шиптaри а има Срби/Бугари. Со две раце ќе потпишам да си имам проблем и главоболка со некој кој е Словен и православен (будист еве нека е муслиман да не е). Ова хипотетички де, не викам дека баш така ќе излезат работите.

Што ми е зборот? Нека има опции. Не знаеме што ќе се случи, не знаеме денот што ќе донесе, ама она што знаеме е што се случува кога нема, еве како сега. Со али, талат ивз и ал каеда. Па двата бубрега ќе ги дадам од оваа перспектива да го заменам нив со бојко борисов, вучич, шешељ, каракачанов и бугарската или српската егзархија. Хипотетички нели.
 
Член од
23 мај 2013
Мислења
2.285
Поени од реакции
5.413
nashite predci ve primile kako komshije za vakov izraz. Ptuu jazek.
Албанците се индо-европски народ, никој никого не примил...самите вие сте туѓинци дојдени позади таа дотична планина што толку сакате да ја спомнувате.
Знам дека е премногу е тешко твојот исламизиран-балистички мозок да го укапира тој факт, ама тоа е реалноста.
 
Член од
8 август 2013
Мислења
1.092
Поени од реакции
1.474
Албанците се индо-европски народ, никој никого не примил...самите вие сте туѓинци дојдени позади таа дотична планина што толку сакате да ја спомнувате.
Знам дека е премногу е тешко твојот исламизиран-балистички мозок да го укапира тој факт, ама тоа е реалноста.
hahahah abe gledashe neshto indiski i misleshe deka se raboti za india.. :D :D
Pa kolku nepismeni ste, samo malku da razmislete, zhivotot vo Makedonija ke beshe podobar za site nas. Am xhabe, qim indo-evropskiot jazik, mislish deka e indiski jazik, xhabe zboruvame.

1710163264838.png
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.870
Поени од реакции
23.712
hahahah abe gledashe neshto indiski i misleshe deka se raboti za india.. :D :D
Pa kolku nepismeni ste, samo malku da razmislete, zhivotot vo Makedonija ke beshe podobar za site nas. Am xhabe, qim indo-evropskiot jazik, mislish deka e indiski jazik, xhabe zboruvame.

Прегледај го приврзокот 409404
Значи глубав он на тетка=мајка, сфати. Вие сте од Кавказ донесени од Турците. Вашите фаци не одговараат на другите во Балканот што се горе-долу хомогени. И во Романија и во Хрватска и во Србија и во Бугарија тие се фаците. Балканот бил мелтинг пот со векови. Не може ем да сте домородни и да сте го скокнале тој мелтинг пот и да ги имате тие дистинктивни орки фаци што ги нема на радиус од 2500+ километри. Тоа е како да кажеш Боерзите во Јужна Африка се автохтони африканци. Немало подруми тогаш кај да бидете.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.811
Поени од реакции
26.375
Океј супер, значи пак се сведува на тоа што го викам ја дека тука сериозно никој не верува дека некаква добивка би имале ние од Руска победа во војнава, одговорите на моето прашање се сведени на реваншизам кон САД, некаков си романтизам кон Русија, неоснована надеж за подобри времиња или со други зборови гладна кокошка просо сонува. Кого и да прашам на темава на кој основ ви е базирано мислењето дека за нас би било подобро ако Русија победи, одговорите се сведуваат на истото, за кого треба да се има симпатии, неосновани субјективни бајки и реваншизам. А за симпатиите му кажав и на Берик ако сакате и икони од Путин чувајте си по дома, никој не ви брани ништо, само кога се брани став за политика симпатиите по дома чувајте си ги.
Воопшто имаш мајндсет на нашите политичари, или барем тоа е мајндсетот што они го шират. Какви бајки каков реваншизам. Прагматизмот ми вика неутралност, затоа што наклонување на страна на Русија е опасно по нас во моментов.

А за реваншизмот, не е реваншизам туку е пак прагматичност. Ако одиш по патека кај што ќе те опљачкаат и претепаат, и пак утре тргнеш по таа патека и ти се деси истото, и така по ред неколку дена? Што излегува дека си, освен дека си глуп.

Без разлика дали се романтични бајки или не, историјата во последните 100 и нешто години ни кажува, покажува и продолжува да ни докажува дека западот не е апроприет за нас и дека мораме да си бараме алтернатива. Едно е сигурно, таа патња што ни ја приреди западот не е бајка, а тоа што го гледаат луѓето спасот во Русија, е резултат на таа патња. И да е бајка во моментов, тоа е бајка што мораме некако да ја материјализираме, иначе ќе не снема.

Значи све пробавме, на колена застанавме да не пуштат да влеземе во НАТО и ЕУ, во НАТО не примија одкако се пониживме, во ЕУ бараат уште повеќе да се понижуваме. Чија икона треба да си чуваме дома, на Урсула? Ти разбираш ли дека не сме во агендата на западот да бидеме држава на Македонскиот народ, затоа ни ја одземаа? Што да направиме уште за западот? Значи сме во ситуација на нож до коска. Од една страна ни доаѓа конфликт во кој уште еднаш има можност да се најдеме како топовско месо, од друга страна сеуште ни бараат да се понижуваме. Што треба да правиме, да се понижиме уште? Тоа е твојот предлог?

Неутралноста што ја проповедам, не се однесува на тоа дека ние ги мрзиме Русите и не сакаме да сме со нив. Туку од причина што тоа е единствениот начин да останеме надвор од конфликт. Тоа важи vice versa. Но дефинитивно сум за драматично доближување со Русија и во таа неутралност. Како што е Швајцарија блиска до западот, така и Македонија треба да биде поприближена до Русија отколку до западот, но неутрална.


А во врска со „Кого и да прашам на темава на кој основ ви е базирано мислењето дека за нас би било подобро ако Русија победи“, како ни беше подобро, вака додека бевме со западот, а западот беше на врвот на светот? Виде нешто позитивно од тоа што одевме по паметот на Западот? Прво одговори го тоа прашање, па после прашувај за ШББКББ сценарија. Ти го прескокнуваш главното прашање, што ние имавме од тоа што Америка „победуваше“ во Србија, Авганиста, Ирак...

Значи многу си краткоглед за некој што сака да дискутира за политика. Очигледно е дека си материјалист и дека претежно за тебе е главен стандардот и прво што ти текнува за Русија е беда. Но и така да гледаш, ние сме сега западот и пак сме беда за Русија.
 
Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.486
Поени од реакции
2.561
Не знаеме пошто не сме седнале на таа покер маса.

Земи вака. Ограничен си да летуваш само на едно место каде што има 2 хотела, еден со 5 а другиот со 3 ѕвезди. И еве да речеме пари не се проблем во случајот. Нормално дека ќе посакаш во тој со 5. И одиш во тој со 5. Прво ти наплаќаат цена 5 пати повисока. Ти даваат валкани чаршафи и пешкири, за једење ти се сервира најбајтото за фрлање. Следната година исто. Таа по неа исто. Гледаш кај другиве гости како е ситуацијата и сфаќаш дека не се трипаш, само тебе вака те ебаваат. До кога ќе продолжиш да одиш во тој хотел да те ебат за твои пари? Да поубав е од другиот, ама што кур ти значи тоа тебе лично во овој случај? И дали во тој случај легитимно е прашањето-Да ама што ако во другиот ме ебат повеќе? Легитимно е ама ако тргнеш така никаков прогрес немало да има и човештвото ќе останело на ниво на амазонско племе. Немаме вода и ќе гладуваме ама нема да видиме што има на другиот рид оти може ќе не изеде тигар.

Пршањето ти е ок, ама пошто не сме биле на тој другиот рид, на таа другата покер маса, не можеме да знаеме однапред за да можам јас да ти го одговорам со сигурност. А па и никој не вика дека мора ол ин утре да се смени правец сосе гаќи. Се тестира вода, се тера умерена дипломатија. Види што тоа ќе ти донесе за почеток.

Така што да ти кажам од сегашна перспектива за утре не можам. Ама па можам да ти кажам некои други работи. Како на пример ако некој пред 5 години да ми кажеше за руското влијание во факинг Буркина Фасо ќе се помочав од смеење. Да ми кажеше пред 5 години некој дека во хипотетичка војна помеѓу Турција и Саудиска Арабија ќе навивав за Саудиска ќе се серев од смеење. Или дека истата која после Израел е најбитен стратешки партнер на САД во Азија ќе влезе во БРИКС заедно со ОАЕ. Или дека ОАЕ ќе го признае Израел.

Мислам хипотетички ако некој дојде сега и ми каже слушај ги решаваме шипаците ама ги заменуваме со Бугари/Срби. Значи истиот малцински проблем што си го имал до сега го имаш и од утре ама нема шиптaри а има Срби/Бугари. Со две раце ќе потпишам да си имам проблем и главоболка со некој кој е Словен и православен (будист еве нека е муслиман да не е). Ова хипотетички де, не викам дека баш така ќе излезат работите.

Што ми е зборот? Нека има опции. Не знаеме што ќе се случи, не знаеме денот што ќе донесе, ама она што знаеме е што се случува кога нема, еве како сега. Со али, талат ивз и ал каеда. Па двата бубрега ќе ги дадам од оваа перспектива да го заменам нив со бојко борисов, вучич, шешељ, каракачанов и бугарската или српската егзархија. Хипотетички нели.
Те разбирам во целост, проблемот е што за разлика од тебе другите викаат тука со сигурност дека ако Русија победела дефинитивно ќе било подобро за нас, Бугарите ќе го јаделе и незнам таму што, јас викам дека не знам што ќе биде како што викаш и ти, а сум песимист во однос на историјата на способноста на нашата дипломатија а и геополитичката реалност на државава. Само хипотетичката ситуација што си ја опишал ако гледаме прагматично подобра е на нијанса од сегашноста и бирање на помалото зло, ама ако си македонец сигурно разбираш дека е и таа политика е исто така погубна за нас како народ.
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.870
Поени од реакции
23.712
Те разбирам во целост, проблемот е што за разлика од тебе другите викаат тука со сигурност дека ако Русија победела дефинитивно ќе било подобро за нас, Бугарите ќе го јаделе и незнам таму што, јас викам дека не знам што ќе биде како што викаш и ти, а сум песимист во однос на историјата на способноста на нашата дипломатија а и геополитичката реалност на државава. Само хипотетичката ситуација што си ја опишал ако гледаме прагматично подобра е на нијанса од сегашноста и бирање на помалото зло, ама ако си македонец сигурно разбираш дека е и таа политика е исто така погубна за нас како народ.
Еве што можам да нагаѓам. Додуша прилично сум и убеден, ама пак е нели се хипотетичко.

Бидејќи двата столба на рускиот идентитет и врзна нишка за своите граѓани се православјето и словенството, тие две работи би останале загарантирани. Кирил и Методиј пак ќе си бидат Кирил и Методиј, Свети Климент и Наум и сл. Црквите низ цела територија и историјата кои се малтене скоро исто остануваат и понатаму како столб на идентитет.

Недостатоците потенцијални се два. Прво јазикот кој ќе остане, ама како дијалект. Како што јас и ти го гледаме парва како пишува. Кумановски е, ама генерално не е самостоен туку како дел од македонските дијалекти.

Поголемата болка е нема Македонија и Македонец. Мислам топонимски и географски има ама како што денес викаме прилепчанец, мијак или овчеполец. Исто како и јазикот Македонец постои ама како дијалект народ или на источниве или на северните ни браќа.

Позитивната работа ќе биде спастрени шиптaри, секако со редовен ќотек и Бугарите и Србите се мајка за тоа. Бугарите посебно. Кај нив ќе биде некој шиптaрски Кадиров на чело кој ќе добие статус на апсолутен монарх нешто налик Ахмети, ама на сметка на тоа пушанац дење ноќе и на повик кај Алфа К(ент)аур-от.

Ова мислам дека е најцрното сценарио од тој исход, таа другата покер маса. Се над ова е плус.

Пак ќе кажам хипотетичко е, ама не го кажувам од тепка туку со основа од како течеле до сега работите.

Е сега дали ова е подобро од она што е сега е веќе друго прашање. Ако го прашаш Борјан Јовановски ова е катастрофа. Ако го прашаш Стефан Влахов Мицов ова е рајот.
 
Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.811
Поени од реакции
26.375
Те разбирам во целост, проблемот е што за разлика од тебе другите викаат тука со сигурност дека ако Русија победела дефинитивно ќе било подобро за нас, Бугарите ќе го јаделе и незнам таму што, јас викам дека не знам што ќе биде како што викаш и ти, а сум песимист во однос на историјата на способноста на нашата дипломатија а и геополитичката реалност на државава. Само хипотетичката ситуација што си ја опишал ако гледаме прагматично подобра е на нијанса од сегашноста и бирање на помалото зло, ама ако си македонец сигурно разбираш дека е и таа политика е исто така погубна за нас како народ.
Ако победи Русија секако ќе биде подобро за нас. Кога тие што не мачат изгубат. Тоа ти е исто како кога сме излегле од Турско, пак сме биле под туѓа држава, ама генерално условите на Македонците се подобриле. Почнале да ги населуваат градовите, почнале бизниси да прават, да се образоваат, што на крај донело кон независна Македонска држава.
 
Последно уредено:

YuZe

Fortune favors the Brave
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.269
Поени од реакции
1.091
Ако победи Русија секако ќе биде подобро од нас. Кога тие што не мачат изгубат. Тоа ти е исто како кога сме излегле од Турско, пак сме биле под туѓа држава, ама генерално условите на Македонците се подобриле. Почнале да ги населуваат градовите, почнале бизниси да прават, да се образоваат, што на крај донело кон независна Македонска држава.
Изненадувачки, Русија да победи е и подобро за Западот и за сите. Овој политички контигент на ментално нестабилни касапи постои само ако не има против сила. Моментално во западот се будат заспаните работнички маси и гледаат што прават вампирите во Ivory towers. Војната во Русија и Украина е манифестација на оваа борба.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.811
Поени од реакции
26.375
Изненадувачки, Русија да победи е и подобро за Западот и за сите. Овој политички контигент на ментално нестабилни касапи постои само ако не има против сила. Моментално во западот се будат заспаните работнички маси и гледаат што прават вампирите во Ivory towers. Војната во Русија и Украина е манифестација на оваа борба.
Тоа е башка муабет. Само за педерите и паразитите не е поарно да победи Русија.
 
Член од
8 август 2013
Мислења
1.092
Поени од реакции
1.474
Значи глубав он на тетка=мајка, сфати. Вие сте од Кавказ донесени од Турците. Вашите фаци не одговараат на другите во Балканот што се горе-долу хомогени. И во Романија и во Хрватска и во Србија и во Бугарија тие се фаците. Балканот бил мелтинг пот со векови. Не може ем да сте домородни и да сте го скокнале тој мелтинг пот и да ги имате тие дистинктивни орки фаци што ги нема на радиус од 2500+ километри. Тоа е како да кажеш Боерзите во Јужна Африка се автохтони африканци. Немало подруми тогаш кај да бидете.
Se pojavi zuzaro :D
Druzhe jas sakam mir, historia ne ti odgovara da vlezesh.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.299
Поени од реакции
81.489
hahahah abe gledashe neshto indiski i misleshe deka se raboti za india.. :D :D
Pa kolku nepismeni ste, samo malku da razmislete, zhivotot vo Makedonija ke beshe podobar za site nas. Am xhabe, qim indo-evropskiot jazik, mislish deka e indiski jazik, xhabe zboruvame.

Прегледај го приврзокот 409404
Денешните Албанци ако потекнуваат од Илирите, тогаш се дојденци на оваа земја, исто како и Македонците, Ахајците (Грците), Тракијците, Словените... Сите Индоевропејци дошле тука, порано или подоцна.

Те разбирам во целост, проблемот е што за разлика од тебе другите викаат тука со сигурност дека ако Русија победела дефинитивно ќе било подобро за нас, Бугарите ќе го јаделе и незнам таму што, јас викам дека не знам што ќе биде како што викаш и ти, а сум песимист во однос на историјата на способноста на нашата дипломатија а и геополитичката реалност на државава. Само хипотетичката ситуација што си ја опишал ако гледаме прагматично подобра е на нијанса од сегашноста и бирање на помалото зло, ама ако си македонец сигурно разбираш дека е и таа политика е исто така погубна за нас како народ.
Еве самиот размисли дали кога Русија би била таа што одлучува, како сега САД што одлучува во илиридава, би било исто.

Дали Русија не тера да помилуваме воени злосторници? Дали не тера да смениме име? Дали не ни дава да имаме национален симбол на грб и знаме? Дали вика Албанците да бидат газди а ние слуги?
Миљон вакви точки можам да ти наведам.

Многу е просто.

На кој основ НАТО го губи влијанието тука? Дај продолжи понатаму баш ме интересира какво ви е разумувањето? САД ќе се уплаши и ќе се повлечи од регионов, има некакви индикации за ова?
еве ти еден мал показател - анкета кој е за НАТО тука, сега би постигнала мнооогу полоши резултати отколку пред 15-тина години, да речеме

Тоа е јасен показател за губење на влијание.
 
Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.505
Поени од реакции
7.025
vo najloso scenario ti mesto tigar nikot u foka ke go smenis i ke plivas za italija. zaboravete balkan bilo koj vas komsija da se prasa nesamo sto ne ve saka za komsii pa makar i na nekakov tiranski vilaet da ve srozat nego ne ve saka ni za zivi...
@Tigri11 pred trgnuvanje od Ilirski Poluostrov za Italija! :D :D :D :D


IMG_20240311_171843.jpg
 

Kajgana Shop

На врв Bottom