Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.170
Поени од реакции
12.973
Можеби последици од некои лоши спомени од журки со премногу алкохол и црни дупки во помнење... Тоа или некои латентни и скриени работи. :unsure:
Така е когнитивна дисонанца.
Ај сеа терај магарето.
Оди води го новиот светски поредок и не ги труј и овие ретки теми каде до сеа не моравме да ги читаме твоите глупости.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.005
Поени од реакции
5.866
Луѓе, има ли некои индикации дека цената на возилава половни/нови ќе се намали или овие цени се новата нормала? Сигурно дека нема да се вратат како во 2019, но дали можи да се очекува некое благо поевтинување?

Кога би купувале вие возило би купиле сега или би почекале да поевтинат за некоја година. Ова под услов да не е итно.
Цениве за половни и нови возила да не беше смешна ќе беше трагична.
Во најдобар случај може да остане ваква слично како со становите со денденција да оди на полошо бидејки со зголемувањето на цените на новите возила и со падот на стандардот на граѓаните и тоа во држави како Швајцарија,Германија,Франција,Шведска и слични се помала е побарувачката и купувањето на нови возила а се поголема на половните а во економијата прво правило е понудата и побарувачката на пазарот ја диктира и цената па така кога има помалку нови возила на улиците автоматски и помалку потенцијални половни па на постоечките почнува да им расте цената.Ќе дојде време како во средина на 90 те за време на бранковата криминалната приватизација за многу пари да се продаваат амортизирани возила и по 15 години стари за упола цена него што се продавале како нови така што она правило каде што 5 години стара кола да чини 50% од нова во салон нема повеќе да важи.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.795
Поени од реакции
34.046
Vo 25 godini ne sum shteloval nitu ednash rachna ( Se shteluva avtomatski) nitu sum menuval delovi.
A ja koristam bukvalno na sekoe parkiranje. A za elektricna inam barem 5 videno kaj shto gi popravaat na koli ne postari od 3 God.
Ама хаха - тоа рачката од ручната (неавтоматската де), некој го потсеќа на дигнати „стапови“ и „му се повраќа од тоа“. :D
Инаку жива вистина, рачна кочница е еден од најмалку проблематичните делови. И не знам што толку морало се да биде електрично. Колку повеќе е „електрични“ моменти, толку повеќе проблеми има... И пак ги фалат како автоматизација на се и сешто да е најдобро нешто после измислување на сечен леб.
Автоматски споено мислење:

Така е когнитивна дисонанца.
Ај сеа терај магарето.
Оди води го новиот светски поредок и не ги труј и овие ретки теми каде до сеа не моравме да ги читаме твоите глупости.
Иронијата е дека веројатно се справуваш баш со когнитивна дисонанца кога потсвесно одбиваш да се сетиш зошто ти се повраќа од дигнати рачни кочници. :unsure:

Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
Edno prasanje, da receme od ,,povozrasen covek,,
Kolata ja nosam na perenje vo TC Zebra //podrum// kade za 400 denari solidno mi ja perat za razlika od drugi peralni. Mnogu mi e blisku do doma, no cekanjeto e dolgo //nekogas mi velat i po 2 casa da dojdam//. Sakam promena.
Kako samiot da si ja isperam vo peralnite koi go ovozmozuvaat toa? Gala peralna i drugi, koja vie bi mi ja preporacale? //ne sum ,,faten vo racete,, da ne mozam samiot, po eden cas vo nedelata ke najdam sloboden//.

Ednostavno da otidam, da parkiram vo boks i samiot da ,,ja izbanjam,, kolata.
Sto od ,,oprema,, mi e potrebno, krpi kakvi i sto bi me sovetuvale da kupam najdobro t.e. najkvalitetno //nemam krpi za kola//.
Molam nekoj da mi go objasni plasticno kazano celiot proces od pocetok do kraj //mi kazuvale deka e ednostavno// kako da si ja isperam kolata samiot. //covek vo godini sum i ednostavno ne znam so vap i tie avtomati koi gi ima vo peralnite//.
Blagodaram

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.027
Поени од реакции
1.521
Kolata ja nosam na perenje vo TC Zebra //podrum// kade za 400 denari solidno mi ja perat za razlika od drugi peralni. Mnogu mi e blisku do doma, no cekanjeto e dolgo //nekogas mi velat i po 2 casa da dojdam//. Sakam promena.
Kako samiot da si ja isperam vo peralnite koi go ovozmozuvaat toa? Gala peralna i drugi, koja vie bi mi ja preporacale? //ne sum ,,faten vo racete,, da ne mozam samiot, po eden cas vo nedelata ke najdam sloboden//.

Sto od ,,oprema,, mi e potrebno, krpi kakvi i sto bi me sovetuvale da kupam najdobro t.e. najkvalitetno //nemam krpi za kola//.
Molam nekoj da mi go objasni plasticno kazano celiot proces od pocetok do kraj //mi kazuvale deka e ednostavno// kako da si ja isperam kolata samiot. //covek vo godini sum i ednostavno ne znam so vap i tie avtomati koi gi ima vo peralnite//.
Blagodaram
Odi vo euro tools zemisi Vap 4500 denari se. Ke si zemes i akrilna pena i pravis rastvor vo tubeto za pena 100grama pena 1L voda. Ja prskas cela kola so pena i po 2 3 minuti ja pominuvas so voda i tolku. Batali krpi poso ja ostetuvat bojata i lakot na kolata.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Odi vo euro tools zemisi Vap 4500 denari se. Ke si zemes i akrilna pena i pravis rastvor vo tubeto za pena 100grama pena 1L voda. Ja prskas cela kola so pena i po 2 3 minuti ja pominuvas so voda i tolku. Batali krpi poso ja ostetuvat bojata i lakot na kolata.
Nema se da itlezi.
Mora sunger da pomini AMA odkako salam ce ja isperi so Visokipritisna Pumpa ( Toa WAP shto go vikash)
Ako ne ti se brza kupi si od AliExpress a dali ima vakvi niz Skopje neka kazhat deckive .

Screenshot_2024-03-09-11-41-32-017_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
Screenshot_2024-03-09-11-41-40-902_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
So zadovolstvo bi go pravel toa da ziveev vo kukja, no ziveam vo zgrada. Zatoa i pobarav ,,upatsvo,, za da si ja peram samiot kolata vo samousluzni avtoperalni. Inaku i jas ne sakam da ,,ja brisam,, istovremeno i grebam kolata so krpi. Sum slusnal deka postoi vo ovie peralni ,,nekakva si voda,, za posle plavenjeto koja ne ostavala damki od voda potoa. Bojata e crna, se se poznava t.e.bukvalno sekakva valkanica.
Автоматски споено мислење:

Nema se da itlezi.
Mora sunger da pomini AMA odkako salam ce ja isperi so Visokipritisna Pumpa ( Toa WAP shto go vikash)
Ako ne ti se brza kupi si od AliExpress a dali ima vakvi niz Skopje neka kazhat deckive .

Прегледај го приврзокот 409150
Прегледај го приврзокот 409151
Blagodaram prijatele. Evtino, no po moznost nekoj da mi kaze kade da gi kupam vo Skopje. Kaj nas od aliexpres pratkite pristigaat ,,za neverojatni,, 3 meseci vo prosek //pod uslov nekoj da ne ja ukrade vo posta//.

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
763
Поени од реакции
1.037
So zadovolstvo bi go pravel toa da ziveev vo kukja, no ziveam vo zgrada. Zatoa i pobarav ,,upatsvo,, za da si ja peram samiot kolata vo samousluzni avtoperalni. Inaku i jas ne sakam da ,,ja brisam,, istovremeno i grebam kolata so krpi. Sum slusnal deka postoi vo ovie peralni ,,nekakva si voda,, za posle plavenjeto koja ne ostavala damki od voda potoa. Bojata e crna, se se poznava t.e.bukvalno sekakva valkanica.
со топлавода и шампон прво, и на крај со осмоза за плакнење без бришење

Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
со топлавода и шампон прво, и на крај со осмоза за плакнење без бришење
Odlicno. Ako ne ti e problem samo podetalno ,,upatstvo,, i koja e najdobra samousluzna vo Skopje. Shampon sam treba da si kupam ili tamu so masina nanesuvam?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Odlicno. Ako ne ti e problem samo podetalno ,,upatstvo,, i koja e najdobra samousluzna vo Skopje. Shampon sam treba da si kupam ili tamu so masina nanesuvam?
Od lichno iskustvo kupu si i Elenska Kozha.
Odkako ce zavrshish so perenjeto ostavija pod senka da se cedi i elenskata krpa postelija na plehot i dvata kraevi trgaj gi poleka nanadvor za da ja soberish vodata.cedish, i taka so red. Inache ako isushi brzo i ako ne ja trgnish vodata ce ti ostanat fleki.

Eve ti edno video za perfekt perenje.

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
763
Поени од реакции
1.037
Незнам која е најдобра исто ти е мислам, нетреба ништо да носиш, само крпа некоја поквалитетна за после да ја забришеш ако сакаш само стаклата ја ги бришам.
4 дугмиња имаш, првото мислам беше топлавода со шампон, само го стискаш и 120 секунди миеш, после уште 1 жетон 4то мислам е осмоза за плакнење без бришење.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
Незнам која е најдобра исто ти е мислам, нетреба ништо да носиш, само крпа некоја поквалитетна за после да ја забришеш ако сакаш само стаклата ја ги бришам.
4 дугмиња имаш, првото мислам беше топлавода со шампон, само го стискаш и 120 секунди миеш, после уште 1 жетон 4то мислам е осмоза за плакнење без бришење.
Blagodaram

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.703
Поени од реакции
42.289
сунѓер некој за перење и неколку микрофибер крпи за бришење отпосле ако не сакаш да има дамки од водата, не ти треба ништо друго. Исто и еленска кожа е ефективно за сушење.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.110
Поени од реакции
1.250

Blagodaram
повели изгледај го видеово

Kajgana Shop

На врв Bottom