Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.678
Поени од реакции
2.778
Koj se tie zgradi so takva cena?
Позади општина или погоре од општина па вртиш десно...уште еден имат мислам 2700.........
Сега ке почнит еден да градит на добро место и цената ке е од 2500/3000 е.
///нинџа спомна едно име на форумов ,тој е шо изгради и продаде све.

Последно уредено:

DonExo

Apex
Член од
1 ноември 2012
Мислења
459
Поени од реакции
298
Позади општина или погоре од општина па вртиш десно...уште еден имат мислам 2700.........
Мене ми изгледа ко ти да пробуваш да отвореш пат за такви сулуди цени, за ти да си збркаш бизнисот :)
Дури ни во Скопје не се по 2700.

Член од
5 март 2024
Мислења
1
Поени од реакции
2
Здраво, сакав да споделам со вас еден македонски подкаст кој го слушав неодамна баш на темава за станови.
Од Meleem е, можеби некои ги знаете од инста, но сега имаат и подкаст. Во оваа епизода зборуваат за стандардите и правилата за проектирање на многу едноставен начин сите да разберат.

Искрено јас сум фрапирана од непочитување на стандари и регулативи за градење од 80% од инвеститорите, тоа го нема никаде. За профит и квадрат повеќе се поминува преку се. А едукацијата на оваа тема и пред се нашите права како легални купувачи се непознати и често прегазени.

Ја препорачувам епизодава:

Член од
1 ноември 2016
Мислења
6
Поени од реакции
1
Na posledniot kruzen levo od turisticka kaj tamaro marketot gradat 3 zgradi ama cena za m2 e okolu 1400 i ne se prodavaat kako alva tie stanovi a spored mene ne e losa lokacija posto plazite se blisku odma moze da se prikluci na turisti ka i kejot e na 10min peski

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.678
Поени од реакции
2.778
Na posledniot kruzen levo od turisticka kaj tamaro marketot gradat 3 zgradi ama cena za m2 e okolu 1400 i ne se prodavaat kako alva tie stanovi a spored mene ne e losa lokacija posto plazite se blisku odma moze da se prikluci na turisti ka i kejot e na 10min peski
Таа е улицата АСНОМ и на лето имат голема фреквенција према автобуска, ресен,Битола ....имам пишувано таму зградата на Каневче е најквалитетна другите не,пред зградите несредено(имаше еден преубав стан над тамаро),имаш таму и од Адора и многу други нови и можиш во тој дел да најдиш и до 1000 е...тие се цените таму а кј општината,кј стара автобуска и на кејот ке одит најмалку 2500

Член од
1 ноември 2016
Мислења
6
Поени од реакции
1
Таа е улицата АСНОМ и на лето имат голема фреквенција према автобуска, ресен,Битола ....имам пишувано таму зградата на Каневче е најквалитетна другите не,пред зградите несредено(имаше еден преубав стан над тамаро),имаш таму и од Адора и многу други нови и можиш во тој дел да најдиш и до 1000 е...тие се цените таму а кј општината,кј стара автобуска и на кејот ке одит најмалку 2500
Muabetot mi bese deka mnogu razlika vo cena a Ohrid e realno mal grad moze da se stigne sekade brzo pa duri i peski. Od opstina so asnom 10min e razlika vo cena poveke od duplo, ama toa e koj kolku ima pari taka ke si kupi

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.678
Поени од реакции
2.778
Muabetot mi bese deka mnogu razlika vo cena a Ohrid e realno mal grad moze da se stigne sekade brzo pa duri i peski. Od opstina so asnom 10min e razlika vo cena poveke od duplo, ama toa e koj kolku ima pari taka ke si kupi
Делимично си во право ама кај општина комуналиите не се исти како кај тамаро,имат и други фактори шо ја кревет цената во облаци а последниот фактор е Лакомштилок.
Имат многу станови и можиш да најдиш за добра цена.....ако не тие битна локацијата позади автобуската /железничка имаш куќи ниски од наши во Аус шо продавет мојш да лапниш за добра цена.

Член од
24 август 2017
Мислења
615
Поени од реакции
1.400
Мене ми изгледа ко ти да пробуваш да отвореш пат за такви сулуди цени, за ти да си збркаш бизнисот :)
Дури ни во Скопје не се по 2700.
Vo sho e poke Skopje od Ohrid za da bi imal povisoka cena ?? Vo Ohrid cenite ti se dvizet na razmah od 800-3500 evra od kvadrat, Sk ti se od 1150-2500..
Po taa logika I Monako e mal al dosta jak :) I kejon so abas emin e 10min razlika pa cenite se 4 pati poskapi, imas polno faktori sho odreduvet cena od kvalitet na gradba, pogled, naselba, orentacija etc etc.. kaj nas imas drug fenomen na primer Sk region imas okolu 70k prazni stanovi, dozvola za grabda imas na use + 8k stambeni edinici, cenite na zelezo I ostali stvari padnaja ama kaj nas cenite na m2 rastet pa ti vidi sea, pred nekoj den vo Shukta prazen stan bese oglasen za 1200e :tapp:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428

а сакаа да го качат и ДДВ од 5 на 18% за оваа година. Среќа не го изгласаа оти цените ќе беа уште повисоки за нови (па и стари) станови. Газдата чекаше дали ќе се изгласа за да направиме договор.

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.276
Поени од реакции
13.238
Ќе пукне балонот,чекајте уште некој месец :pos:

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.169
Поени од реакции
25.901
Супер ти е анализава за Белград, меѓутоа затоа и има драстична разлика меѓу цените таму и тука.

Од друга страна, како што Белград е центар на овој регион, така е Македонија централизирана во Скопје. Дали за 10, дали за 50 години, некој ќе живее во оваа држава и буквално се што си набројал важи и за тука, само нормално во помал размер.

Пак ќе кажам, не треба да си генијалец за да приметиш што се случува, бидејки се случува на регионално, светско ниво и не зависи од нас.
30%+ од становите се празни. Тоа ти укажува дека најголем дел од становите не се купуваат поради основната потреба за која се наменети т.е. вдомување. Причините зошто се купуваат се спомнати тука дел ајти и уште 2-3 добро платени индустрии, дел имашливи дијаспорци и од другите градови од Македонија, ама најголем дел поради затворање на пари најчесто од сива економија и/или заштита на капитал од инфлација затоа што "се знае" дека квадратот не паѓа во Скопје. Односно за македонските стопанственици, становите се тоа што за бизнисмените на светско ниво се благородни камења и метали, реномирани уметнички дела и слични работи кои секогаш ќе бидат "евергрин" во економската смисла на зборот како добра.

Е сега пак ќе кажам дали Скопје мислиш дека ќе остане евергрин како злато или слика на Пикасо? Сега е критично, ама уште не е катстрофално. Кога не ќе можеш дете во градинка да запишеш, кога ќе треба шиптaр доктор да те лечи пошто се асално е отидено во Германија, кога сите прозори на мнозинство згради ќе имаат видик од два метра во балконот на соседната зграда, кога не само на неколку дена во зимата туку пола година Скопје ќе биде во топ 3 најзагадени градови во светот, што ќе се случува тогаш? Тие што имаат по Х станови ако им притреба капитал како ќе го направат тој стан ликвиден? Ќе бараат други бизнисмени на кои ќе им го продадат за да зјае празен?

Ќе ти направам паралела со на времето познатите кино тапкароши. На времето кога киното било популарно имало ликови кои купувале многу карти за една проекција и после ги препродавале за поскапо знаејќи дека има голем интерес за кино и дека ќе најдат доволно клиентела што е спремна да плати повисока цена. Ама оваа тактика функционира се додека има луѓе кои сакаат да го гледаат филмот. Кога сите што сакале да го гледаат филмот ќе го изгледаат што ќе правиш со вишокот карти? Ќе ги продаваш на друг тапкарош кој исто така нема клиентела да му ги купи? Епа замени го зборот тапкарош со имател на стан ради заштита на капитал и луѓе што сакаат да гледаат филм со луѓе што бараат стан поради живеење во него. Кога побарувачката на некое добро не е заради неговата првична потреба, а воедно тоа добро не е евергрин добро како благородни камења и метали и одзгора на тога условите и квалитетот на тоа добро се во континуиран пад останува само прашање на време.

А и други фактори. Квадрат во Петровец и Белимбегово достигнува до 1000 евра што значи дека луѓе почнуваат да се откажуваат од комодитетот на "3 километра од Воин на Коњ" по цена 3 генерации наредни да не можат да го отплатат тоа. Другарка од Свети Николе вика дека и таму становите станале над 900 евра и да не ја знам ќе мислев дека ме заебава. 30 до 40 минути е по новиот автопат до Скопје. Короната покажа дека многу работи може да се прават од дома и еден куп фирми откажаа канцеларии каде не е неопходно физичко присуство. Имам другар кој се пресели во Драчево, друг се врати во Велес, трет отиде да живее во едно планинско село во Западна Македонија, сите работат од дома и сите се "први во село".

Така што по мене барем, првиот бран ќе биде падот на деловните простории. После тоа другото е неминовно. Не викам утре или за една година од сега. Исто како дијагноза за преостанат живот од канцер. А Скопје и буквално и метафорично станува канцер. Дали 3 месеци, дали 3 години, неизбежно е.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
3.350
Побарувачката ја диктира цената, сите тие дикасорци шо имаат станови во Скопје ќе се вратат да ги издаваат или да живеат во нив, во странство е поскап животот нарочито кога ќе одат пензија и затоа цените ќе растат на квадратот, не само кај нас општо цените на недвижностите растат глобално.

• Хаха
Reactions: A__

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Побарувачката ја диктира цената, сите тие дикасорци шо имаат станови во Скопје ќе се вратат да ги издаваат или да живеат во нив, во странство е поскап животот нарочито кога ќе одат пензија и затоа цените ќе растат на квадратот, не само кај нас општо цените на недвижностите растат глобално.
Секако, гаташ ти на гравчиња се глеа.

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Мислам дека најголем проблем со новите згради е паркин просторот, во денешно време кога 90 насто возат со кола грешка е што дозволуваат да се продаваат станови без паркин, потребно е секој стан да има минимим едно гаражно место плус 30 посто паркиралишта за гости. Сега кога и карпош ќе го направат зонско ќе биде катастрофа невидена. Мислам во одредени. Населби во скопје само поради паркингот е неподносливо да се живее. Некои луге даваат и по 20.000 евра за паркинг ама кога нема нема.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
За новите згради законски требаше да е во центар 1 стан, едно паркинг место. Другите населби 1 паркинг на 80 м2 станбена површина :confused:, нонсенс.
Одамна требаше да се смени законот за градба и правилниците, и не само заради паркинзите. 40 станови со 20 паркинг места.
Прво, откако видоа дека нема доволно паркинзи, требаше да се сменат, колку станови, толку паркинзи.
Второ, откако видоа дека изградените згради добар дел немаат имотни листови, да се сменеа 2 работи. Да смее да се продаваат по технички прием и да се зголеми влогот за фирма од 5000 евра, да се депонира колку што чини зградата. Да не гради секоја шуша која ќе ги зезне граѓаните.
Башка правилници за зеленило, велосипеди и слични "ситници" како обавезна контрола од општина на икс месеци.

Но и граѓаните се за нигде. Кај што сме купувале стан, сме купувале со паркинг. Добар дел граѓани не купуваат паркинг или ќе купат еден, а имаат 2-3 коли. Па ти земаат место на диво во подземна гаража, па расправии, рампи...

Kajgana Shop

На врв Bottom