jamajka
mode: Calm
- Член од
- 28 април 2007
- Мислења
- 19.498
- Поени од реакции
- 27.316
Параноја..Хамас е терористичка организација поддржана од Израел
Параноја..Хамас е терористичка организација поддржана од Израел
Пак ли треба да го постирам Биби како вика дека треба да продлжат да го финансираат Хамас?Параноја..
Не, пушти го тој докторот што тресе зелени, да се посмееме малце. Или тој законот во САД што се подразбира дека е за Израел.Пак ли треба да го постирам Биби како вика дека треба да продлжат да го финансираат Хамас?
Пичлеме
Се испичка во другана тема да дадеш одговор што е БДС и зошто има анти-БДС закон кој го крши уставот на САД и сега тука најде глупости да трескаш?Или тој законот во САД што се подразбира дека е за Израел.
Колку што има еднаквост меѓу тие што ги управуваат САД и Американците.Според ова претоставувам дека за тебе нема знак на еднаквост помеѓу тие што го водат Израел во моментов и Евреите.
Едно прашање што нормално произлегува од овој муабет е дали не ти сметаат тие што ставаат знак на еднаквост? Ок ајде и да преформулираме прашање да биде поконкретно, дали не ти сметаат тие од твојата толпа што ставаат знак на еднаквост?Колку што има еднаквост меѓу тие што ги управуваат САД и Американците.
Всушност истите луѓе се со тие што го водат Израел, а иста е и поентата. Обичните луѓе се контролирани и управувани од елитата/олигархијата... Но да се потсетиме, истото важеше и за Германците и Нацистите (пред и за време на ВСВ). Истото важи и за Германците и либералите/разбудените денес во Германија. Истото важи насекаде, од Авганистан до Зимбабве.
Се додека во повеќето држави не преовладуваат едуцирани писмени луѓе, како опшество и како вид осудени сме историјата да ни се повторува: Невредна елита на врв на хиерархијата, клептократи кои ниту малку не работат за добробит на видот. Напротив, тие се спремни и да го ризикуваат уништување на видот само за малку да ги подобрат шансите да останат на врвот на хиерархијата.
Ова било вака отсекогаш, но никогаш досега како вид не сме биле толку блиску до самоуништување од тие причини.
Околу ова имам пишувано доста по темиве, но имам и една тема отворено во филозофија, кај што давам осврт на девалвирањето на демократијата (и идеологиите воопшто) и лицемерието на елитите. И таму ми е добро објаснето зошто го застапувам националистичкиот став.Една работа само да посочам @jamajka (фер е да те тагнам пошто едитирам).
Следење авторитети (и се што произлегува последично), тоа е еволутивна карактеристика на видот. Прочитај го некогаш „Себичниот Ген“ од Докинс за повеќе окулу ова... Се разбира, ако те интересира. А ова што се случува во Палестина не е ни ново ни последно од таков вид. Но никогаш досега лицемерието на елитата не било толку очигледно и јавно покажано. И сепак многумина ги има што навиваат за едната или другата страна од ретардирани (медиумски наметнати) причини и тука без навреда, погледај се малку и самиот себе.
Како и да е сега веќе навистина дефакто и дејуре длабоко завлегуваме во орвеловски тип на дистопија. Навистина, страв ми е и да помислам какви се социјален инжинеринг срања ни следат ако овие сегашни западни робер барони, останат уште долго на позициите. Како никогаш досега ни треба ресетирање (само не оној „ресет“ за кој трубат „фолијашите“).
Воопшто не делуваш баш објективно, барем не мене.Јас во овој конфликт не навивам за никој, генерално ги сметам и двете страни за криви, а конкретно геноцидот што се случува го сметам за круцијална, а можеби и егзистенцијална грешка на моменталниот Израелски политички врв (еден Бенин имал далеку попаметна политика од Биби). Што се однесува до конкретните страни имам симпатии кон Евреите наспроти Хамас, но не наспроти Палестинците. И симпатиите не се однесуваат на самата Израелска држава и на начинот на којшто ја практицираат, туку на прагматичноста можеби и како солиден рол модел на наддржавната организација што ја имаат во улога на поддршка на Еврејската држава, преклопување на националните и личните интереси и така натака. Моите ставови не се меидумски наметнати, речиси и да не користам медиуми имам доста познаници насекаде во светот, па така и во Израел, па и Евреи во Русија и Америка и претежно знам како размислуваат, кој е трендот и накаде ги води пропагандата.
Па сега искрено ако имаш теза дека америчка агенда е антиизраелска пропаганда, тогаш признавам дека ме затече неподготвен.Едно прашање што нормално произлегува од овој муабет е дали не ти сметаат тие што ставаат знак на еднаквост? Ок ајде и да преформулираме прашање да биде поконкретно, дали не ти сметаат тие од твојата толпа што ставаат знак на еднаквост?
Ќе речеш дека е нерелевантно прашањето, но ќе те подсетам, во Југославија имало агитпроповци и провокатори, кои се уфрлале во протести кои имале сосема релевантни барање и ради нивните пароли многу луѓе биле генерализирани и маргинализирани од општеството, ако не и уапсени. Е сега Америчката пропаганда штанца такви агитпроповци и провокатори и без они да се свесни, за истата цел.
Нели е глупо сите муабети за подршка на Израел да ги започнуваш со правдање како ти не повикуваш на геноцид на Евреите и како ти не ставаш знак на еднаквост помеѓу Биби и Евреите и така да се развлекува темата до бескрај со докажување и наместо муабетот да биде геноцидот на Израел, да се збори за Еврејството на Илон Маск и законот во САД за заклетва на Израел, Хазарите, Еврејството на Сталин и така натака.... Е, ако се образовани правилно тие самоуки агитпроповци, попут оној докторот што беше постиран на темава све ќе имаше поинаков тек. Чисто за да разбереш чија пропаганда следат. Дали ми ја сваќаш поентата?
Види, не ја разбираш поентата на пропагандата што сакам да ја доловам, пошто не го сваќаш така убаво нацртано тоа што ти го кажувам. Може незнам да ја објаснам доволно јасно, но ОК ни прв ни последен. Но генерално, кога правам муабет, сакам да расчистам со небулозите кои се отвараат од другата страна, па макар биле и од луѓе кои се во мојот табор. Јас не сум демократ од причини што сум ги навел тука многу пати и сметам дека сепак групација со неколку паметни луѓе со здрави идеи, вреди многу повеќе од иљадници овци налиени од пропаганда. А една групација на паметни луѓе, инфектирана со една таква овца, станува групација на овци. Па така колку и да не сакаш ти си сега на истата страна со фолијашите и со оние кои ставаат знак на еднаквосто помеѓу народот и власта и секој муабет со некој од другата страна ќе ти почнува со истите муабети, додека на крајот ќе се најдеш дека се зборува за све друго од еврејството на Сталин, преку релевантноста на Холокаустот, па се до Хазарите. Значи све, освен за тоа што се случува.Па сега искрено ако имаш теза дека америчка агенда е антиизраелска пропаганда, тогаш признавам дека ме затече неподготвен.
Најпосле поголемиот дел од активните дискутанти овде имаат изграден став за случувањата, па настрана нивните лични ставови за Евреите како ентитет. Не можат сите да бидат космополити во свет каде во жижата на целиот денешен антиевропски социјален инжинеринг, мнозинството извршители се од еврејска припадност. Се разбира дека сите Евреи не работат на тоа, ниту дека се свесни за тоа на интелектуално ниво... Но тоа не ја менува реалноста дека мнозинството од сите тие водечки функции на разни групации, невладини организации, почнувајќи од Сорос па до најдолните војничиња - се Евреи.
Што точно ти е тезата, јасно и концизно кажано? Во две три реченици, и без непотребни дигресии и разводнувања (кои канат дигресии кои потоа водат неразбирање).Види, не ја разбираш поентата на пропагандата што сакам да ја доловам, пошто не го сваќаш така убаво нацртано тоа што ти го кажувам. Може незнам да ја објаснам доволно јасно, но ОК ни прв ни последен. Но генерално, кога правам муабет, сакам да расчистам со небулозите кои се отвараат од другата страна, па макар биле и од луѓе кои се во мојот табор. Јас не сум демократ од причини што сум ги навел тука многу пати и сметам дека сепак групација со неколку паметни луѓе со здрави идеи, вреди многу повеќе од иљадници овци налиени од пропаганда. А една групација на паметни луѓе, инфектирана со една таква овца, станува групација на овци. Па така колку и да не сакаш ти си сега на истата страна со фолијашите и со оние кои ставаат знак на еднаквосто помеѓу народот и власта и секој муабет со некој од другата страна ќе ти почнува со истите муабети, додека на крајот ќе се најдеш дека се зборува за све друго од еврејството на Сталин, преку релевантноста на Холокаустот, па се до Хазарите. Значи све, освен за тоа што се случува.
Јас можам само толку да ви дадам, а да зборам на тема каде што ради моите ставови ќе ме стават во група на луѓе кои изедначуваат влада што врши геноцид со обичен народ, тоа нема да се случи, тоа не го очекувај од ниеден разумен човек, додека не се едуцираат тие што дискутираат (а немаат воља). А гледам и ти немаш воља јасно да се оградиш од таквите луѓе (само политички го заобиколуваш одговорот) околу тебе и со тоа на некој начин го охрабруваш тој став, па така да терај си, може еден ден ќе сватиш (ако ти дозволи гордоста) кога ќе ти помине еуфоријата. Само да те предупредам, 100 будали нема да ти заменат 1 паметен. Пошто ете, пропагандата (што ти ја објаснував) ме заќути мене, дали сум паметен или сум глуп, сам одлучи си, јас немам потреба да го докажувам мојот разум, поготово не на форум. Тука некаде завршува мојот неуспешен обид за едуација.
Читај ме бе Ванлок, јас тебе те читам целосно, ова е навреда за мене поготово што толку време трошам за обемни пишувања специјално за тебе, а ти да не приметиш нешто што го објаснувам нашироко. Но еве на пример прееска бев надвор и чекав да дојдам дома да те прочитам добро пред да ти одговорам. Не ме терај да се повторувам. Неможе комплексен пропаганден процес да се објасни тек така едноставно во две реченици. Тезата ми е дека луѓето за коишто зборам се таргетирани (Со разни теории на заговор во случајов Хамас, потоа Ресет, Хазари Мазари) од америчката пропагандна машинерија да тропаат глупости за да се девалвира и заќути здравата мисла. Во тие глупости што ги тропаат има доста и вистина, ама има и глупости кои ги одалечуваат разумните луѓе. Тој докторот што го постираше шпигл е жив пример за тоа. Човекот има добра намера, ама она што го кажува ко Мосад да му го има спремено, за да се обрука. Симплифицирано до цртан филм, без никаква реална основа. Ако мислиш дека треба да терате со приказната Хамас е чедо на Израел, рака под рака со луѓе кои изедначуваат државна политика со народ подложен на пропаганда. Ок терајте.Што точно ти е тезата, јасно и концизно кажано? Во две три реченици, и без непотребни дигресии и разводнувања (кои канат дигресии кои потоа водат неразбирање).
Јас ти кажав кои се моите видувања што се случува, и што сметам дека ќе се случува. Ништо помалку и ништо повеќе, и ништо не можам да направам ако ти од тоа после проектираш некои свои видувања кои прашање е дали макар и лабаво се поврзани со почетната теза која ја дискутираш.
Не бе друже, се разбира дека те читам 100% - ама ти кажувам дека не си кохерентен во мислите. Те канам да кажеш јасна мисла која нема да води во десет и повеќе дигресии. Пошто пробав и овде и на други дискусии да ги процесирам сите одделни дигресии и точно разбрав дека тоа никаде не води... Или барем не до конклузија на оригиналниот муабет.Читај ме бе Ванлок, јас тебе те читам целосно, ова е навреда за мене поготово што толку време трошам за обемни пишувања специјално за тебе, а ти да не приметиш нешто што го објаснувам нашироко. Но еве на пример прееска бев надвор и чекав да дојдам дома да те прочитам добро пред да ти одговорам. Не ме терај да се повторувам. Неможе комплексен пропаганден процес да се објасни тек така едноставно во две реченици. Тезата ми е дека луѓето за коишто зборам се таргетирани (Со разни теории на заговор во случајов Хамас, потоа Ресет, Хазари Мазари) од америчката пропагандна машинерија да тропаат глупости за да се девалвира и заќути здравата мисла. Во тие глупости што ги тропаат има доста и вистина, ама има и глупости кои ги одалечуваат разумните луѓе. Тој докторот што го постираше шпигл е жив пример за тоа. Човекот има добра намера, ама она што го кажува ко Мосад да му го има спремено, за да се обрука. Симплифицирано до цртан филм, без никаква реална основа. Ако мислиш дека треба да терате со приказната Хамас е чедо на Израел, рака под рака со луѓе кои изедначуваат државна политика со народ подложен на пропаганда. Ок терајте.
Тука веднаш ќе кажам дека не ве читав детално, скимам додека не дојдам до нов дел/аспект но такво нешто не видов а „докторот“ не поминал на повеќе од базична перцепција па не сум запамтил. Буквално не знам за кој случај зборуваш, ама не ги спорам методите на „теорија на завера“ на ЦИA и дипстеj структурите. Навистина небитно затоа што одамна е елаборирано сето тоа... Но ќе се навратам за Хамас.Тезата ми е дека луѓето за коишто зборам се таргетирани (Со разни теории на заговор во случајов Хамас, потоа Ресет, Хазари Мазари) од америчката пропагандна машинерија да тропаат глупости за да се девалвира и заќути здравата мисла. Во тие глупости што ги тропаат има доста и вистина, ама има и глупости кои ги одалечуваат разумните луѓе. Тој докторот што го постираше шпигл е жив пример за тоа. Човекот има добра намера, ама она што го кажува ко Мосад да му го има спремено, за да се обрука. Симплифицирано до цртан филм, без никаква реална основа. Ако мислиш дека треба да терате со приказната Хамас е чедо на Израел, рака под рака со луѓе кои изедначуваат државна политика со народ подложен на пропаганда. Ок терајте.
For years, the Qatari government had been sending millions of dollars a month into the Gaza Strip — money that helped prop up the Hamas government there. Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel not only tolerated those payments, he had encouraged them.
During his meetings in September with the Qatari officials, according to several people familiar with the secret discussions, the Mossad chief, David Barnea, was asked a question that had not been on the agenda: Did Israel want the payments to continue?
Mr. Netanyahu’s government had recently decided to continue the policy, so Mr. Barnea said yes. The Israeli government still welcomed the money from Doha.
Allowing the payments — billions of dollars over roughly a decade — was a gamble by Mr. Netanyahu that a steady flow of money would maintain peace in Gaza, the eventual launching point of the Oct. 7 attacks, and keep Hamas focused on governing, not fighting.
Times of Israel пишува:As far back as December 2012, Mr. Netanyahu told the prominent Israeli journalist Dan Margalit that it was important to keep Hamas strong, as a counterweight to the Palestinian Authority in the West Bank. Mr. Margalit, in an interview, said that Mr. Netanyahu told him that having two strong rivals, including Hamas, would lessen pressure on him to negotiate toward a Palestinian state.