Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Ако може некој да објасни нели е подобро сам монтажна кука кои одат од 400 до 500 € m2 со клуч на рака и со сите останати трошкови да би дошло до 800€m2 да речеме него ли стан по 1500+€m2?
Ne e rabotata sto dobivas od aspekt na kluc na raka ili gipskarton na komsijata. Kaj ke ja stavis taa kuka. Da e nekoja sredena zemja i da zivees na 100km od grad ne e problem, ama u mkd ako madinjata na bukefal ti se poveke od 3km od mestoto kaj sto zivees ednostavno si osuden na propast.

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Што ја одредува? Имам живеено и во стан и во куќа. Во куќата знам дека се е лично мое, имам двор, имам гаража. Ако сакам нешто да менувам, не треба со никого да се договорам. Никој нема да прави врева од соседните станови, не морам да го молам комшијата да види зошто имам влага на таванот во купатилото или кујната итн.
95 проценти од лугето што купиле стан во Скопје имаат куќа во провинција, Скопје живеат само од понеделник до петок.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Ne e rabotata sto dobivas od aspekt na kluc na raka ili gipskarton na komsijata. Kaj ke ja stavis taa kuka. Da e nekoja sredena zemja i da zivees na 100km od grad ne e problem, ama u mkd ako madinjata na bukefal ti se poveke od 3km od mestoto kaj sto zivees ednostavno si osuden na propast.
Се е до мајндсетот, за во мкд сме научени куќите една на друга и напикани да му го слушаш прдежот на комшијата, и уште побитно што прават муабет. Македонија има едно чудо земја која не е пипната со прст, и тоа покрај населби каде што имаш асфалтирани патишта, струја и вода (ова важи и за периферијата на Скопје).

Еве на неколку километри од каде што живеам дел од населбите имаат куќи кои вредат и над 1 милион, а немаат канализација и некои дури ни водовод, најчесто работат во градот до каде патуваат секој ден по 45-90минути во правец. Сепак, пресметале дека сакаат да имаат големи дворови, комфор и приватност, големи недвижности, и не ги спречува тоа што мора да викаат служба (приватни фирми) да им ги чистат и дополнуваат резервоарите за канализацијата и вода. Дел од нив имаат и базени, рачунај си нарачуваат цистерна за да им ги наполни.

Еве ти примери:

Голем дел од европските држави се слични на нас во овој поглед, особено Балканот, спремни да се пикаат цели фамилии во станчиња од 50м2, само и само да биде во централна градска средина.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Се е до мајндсетот, за во мкд сме научени куќите една на друга и напикани да му го слушаш прдежот на комшијата, и уште побитно што прават муабет. Македонија има едно чудо земја која не е пипната со прст, и тоа покрај населби каде што имаш асфалтирани патишта, струја и вода (ова важи и за периферијата на Скопје).

Еве на неколку километри од каде што живеам дел од населбите имаат куќи кои вредат и над 1 милион, а немаат канализација и некои дури ни водовод, најчесто работат во градот до каде патуваат секој ден по 45-90минути во правец. Сепак, пресметале дека сакаат да имаат големи дворови, комфор и приватност, големи недвижности, и не ги спречува тоа што мора да викаат служба (приватни фирми) да им ги чистат и дополнуваат резервоарите за канализацијата и вода. Дел од нив имаат и базени, рачунај си нарачуваат цистерна за да им ги наполни.

Еве ти примери:

Голем дел од европските држави се слични на нас во овој поглед, особено Балканот, спремни да се пикаат цели фамилии во станчиња од 50м2, само и само да биде во централна градска средина.
Druze tie sto gi opisuvas ne patat od kompleks na malo k.re

Stanot mora da e u centar na skopje, ne deka ima potreba za toa ama da se pokaze. Istoto e i za telefon, kompjuter, televizot, kako toa imas telekabel znaes kolku e podobro magenta.

Ne odi mnogu podaleku u drugana tema klovn te napravija zasto si zemal novo vozilo od nekoj ne tolku poznat brend a za istite pari si mozel da kupis BWM/Mercedes 10 godini staro u top sostojba de baba go vozela do pazar samo.

Druga rabota e sto do nekade i gi razbiram, infrastrukturata vo skopje a i opsto vo mkd e mizerna. Avtobus ne znaes koga ke dojde, i dali ke dojde. Struja/Voda ili nekoja sluzba da ti sredi jamata /bunarot samo so pismo od Kiro Gligorov potpisano posle koronata se naoga inace cao ke plivas u fekalii doma. Skolo nikad nema da ti otvorat vo blizina pa makar go napravis i elitna naselba toa remote mesto. Cela drzava ima 1 ambulatno vozilo i na toa dupnata mu e gumata od preklani.

Da edno e pomodarstvoto koe vladee vo mentalitetot, ama realno i toa kako funkcionira sistemot vo mkd vlijae na toa site da se pikaat vo centarot na skopje

Pred nedela dena zamina od tamu ama odma zaboravi.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
Најголем проблем е греењето, односно сиромаштијата што не можеме да ги загрееме куќите па се пикаме во мали станчиња и се грееме со заедничките зидови и прдежи на комшиите. Многу е поефтино. Иначе кој не би сакал во куќа да живее подалеку од центар?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Со кои градинки, школи и автобуси во периферија.
Еве во нас Даме Груев продаваат 1000е м2, но како ќе стигнеш до работа, школо или градинка за децата? Без кола...ние немаме нормална инфраструктура и доволно установи за децата. Треба однапред година-две да безецираш место за дете и пак е прашање дали ќе се најде место.
Башка на почетокот има такви ѓубришта и тенекија населба (не дека центарот е почист) да ќе ти се смачи живот од периферија од сите можни аспекти.
Визбегово го направија тенеќе маало, без јавен превоз и дури сега со основно школо, дивоградби на секој чекор.
Дел од овие проблеми требаше да се апсолвираат со податоците од пописот ама знаеме дека тој воглавно се користи за политички цели. Општините воопшто не земаат предвид соодветен развој на урбани целини него гледаат да протнат маркица за зграда и легализирање секакви шупи.
Треба да сме реални зашто луѓе гледаат да се населат во одредени населби па затоа и толку скап квадратот, не дека Скопје е којзнае што.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Растот на цените на недвижностите би требало да е окулу 5% за 2024 и 2025 после очекувам да биде во 2026та окулу 5-10%. Забавување на раст на пократок рок после би требало да се зголеми.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Druze tie sto gi opisuvas ne patat od kompleks na malo k.re

Stanot mora da e u centar na skopje, ne deka ima potreba za toa ama da se pokaze. Istoto e i za telefon, kompjuter, televizot, kako toa imas telekabel znaes kolku e podobro magenta.

Ne odi mnogu podaleku u drugana tema klovn te napravija zasto si zemal novo vozilo od nekoj ne tolku poznat brend a za istite pari si mozel da kupis BWM/Mercedes 10 godini staro u top sostojba de baba go vozela do pazar samo.

Druga rabota e sto do nekade i gi razbiram, infrastrukturata vo skopje a i opsto vo mkd e mizerna. Avtobus ne znaes koga ke dojde, i dali ke dojde. Struja/Voda ili nekoja sluzba da ti sredi jamata /bunarot samo so pismo od Kiro Gligorov potpisano posle koronata se naoga inace cao ke plivas u fekalii doma. Skolo nikad nema da ti otvorat vo blizina pa makar go napravis i elitna naselba toa remote mesto. Cela drzava ima 1 ambulatno vozilo i na toa dupnata mu e gumata od preklani.

Da edno e pomodarstvoto koe vladee vo mentalitetot, ama realno i toa kako funkcionira sistemot vo mkd vlijae na toa site da se pikaat vo centarot na skopje

Pred nedela dena zamina od tamu ama odma zaboravi.
Не дека овде функционира, само помалку се жалат и се послушни.

На ургентен е нормално да чекаш по 7+ саати, за операција со години ако не си пред умирање, или со недели за скршеници, кај матичен со температура не добиваш термин со денови.
Имаш многу деца што се homeschooled особено во основно. Градскиот и тука е попара и кола/и се задолжителни (со автобус од овие места треба 2 саати до градот во правец), арно ама ете ги функционираат и да ги отепаш не ги запоставуваат имотите.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Treba da imas basic sens za vakvi raboti, ako si vise si visokvalifikuvano lice u taa bransa.
Веќе ти посочив дека не работам со „бејсик сенс„, туку на конкретни проекти и објекти, со точно утвдрени бањара изнесени во проектна програма, со користење закони, правилници, прирачници, каталози...
Автоматски споено мислење:

Ако може некој да објасни нели е подобро сам монтажна кука кои одат од 400 до 500 € m2 со клуч на рака и со сите останати трошкови да би дошло до 800€m2 да речеме него ли стан по 1500+€m2?
Прашањево ти е многу воопштено но начелно, ни оддалеку не би споредувал куќа со стан, секако, во корист на куќата...

Последно уредено:
Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Како и се така и ова има добри и лоши стран.

Добри страни:
Поголема приватност.
Комоција.

Лоши страни:
1. Во Скопските поурбанизирани општини, карпош, центар, аеродом, гази баба, кисела вода, според деталните урбанистички планови немаш или има премалку плацови за градба на куки (тие ги земат прескапо и со врски), а мислам дека за лани дали неколку плацови за индивидулано домување има во овие општини, така да за плац рачуна 10+ км од центар Илинден Драчево и слично. Така да јас ако стигнам до Илинден ке стигнам и до Свети Николе.
2. Куките се потешки за физичко обезбедување (освем ако не ја направеш како затвор и кафез на прозорите), треба да имаме на мисла дека не живеем во Југославија туку во “демократски капитализам“, сакам да кажам ако идеш некаде 10 дена на одмор поголеми се шансите да ти ја ограбат куќата отколку да не ти ја ограбат, буквално низ ѕидот ке ти поминат (зборувам реалано) има еден случај во еден помал град што монтажната ограда (стандарната што е зелена) му ја имат демонтирано од викендичка, а човекот планирал и сончевени панели да става :). Ако мислеш дека помагат камерите, не помагат.

Мислам дека поради овие две причини повеќе луге сепак се одлучуваат за стан.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Најголем проблем е греењето, односно сиромаштијата што не можеме да ги загрееме куќите па се пикаме во мали станчиња и се грееме со заедничките зидови и прдежи на комшиите. Многу е поефтино. Иначе кој не би сакал во куќа да живее подалеку од центар?
Една од „као„ предност во живеењето во стан е предрасудата дека во стан, особено ако е блиску до централниот дел од градот, се живее поедноставно, се‘ е при рака, се‘ е блиску, се‘ е достапно без превоз итн...

Греењето и не е таков проблем, како што се чини на прв поглед, затоа што постојат повеќе решенија за таа сезонска потреба. Не велам дека се евтини, особено не за наш стандард, но сепак постојат, лесно се достапни и изведливи па кој сака да инвестира во трајно решавање на тој проблем/потреба, кога е живеењето во куќа во прашање, има начини...ако не, нека се стиска со целата фамилија во „трособен„ стан од цели 50м2...
.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.905
Поени од реакции
36.977
Според мене реална цена би биле станови од 1200 евра гази баба аеродром кисела вода, 1400 карпош и 1600 центар. На некој јасно му зашто во Карпош се многу поскапи отколку во Аеродром, што е поентата?
Како дојде до оваа “реална цена”? По која формула?

Баш ме интересира и другиве на темава што пишувате “Јас мислам дека реалната цена на становите треба да биде Х”. Како доаѓате до оваа реална цена?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Според мене реална цена би биле станови од 1200 евра гази баба аеродром кисела вода, 1400 карпош и 1600 центар. На некој јасно му зашто во Карпош се многу поскапи отколку во Аеродром, што е поентата?
Разликата во цената е последица од начинот на кој се одредува истата. Прост пример; ако градител гради во Аеродром, тој ја одредува цената на своите станови не по економско-пазарна логика, туку „по уво„, затоа што слушнал дека и другите/околните градители, граделе и продавале станови по таа и таа цена во таа општина.

Разликата може да потекне и од цената на градежното земјиште, од износот од комуналиите, како и од „менталитетот„ според кој оваа или онаа населба/општина е „развикана„ и (пре)ценета по (не)квалитетот од содржините кои ги нуди.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.905
Поени од реакции
36.977

Еве ти примери:

Друже, благе везе нема ова што зборуваш со некаков си мајндсет туку споредуваш јаболки со портокали. Треба да си богат да си дозволиш куќиште без водовод и канализација и специјално за тебе да доаѓаат до таму да ти ги празнат гомната или со цистерна да ти донесат вода за базенот. И кај нас има такви по периферија на Скопје со куќишта, ама на нив приватни шофери им ги носат децата до школо, не чекаат јсп со рајата.

Просек луѓе гледаат да биде во по централно и урбано подрачје зошто се прагматични. Сакаат тие потреби да се урбанистички решени, да можат дете до школо пешки да го пратат, да можат после на активности брзо да ги однесат, да стигнат побрзо од работа дома. Не се комплекси или мајндсет, прагматичност е.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Друже, благе везе нема ова што зборуваш со некаков си мајндсет туку споредуваш јаболки со портокали. Треба да си богат да си дозволиш куќиште без водовод и канализација и специјално за тебе да доаѓаат до таму да ти ги празнат гомната или со цистерна да ти донесат вода за базенот. И кај нас има такви по периферија на Скопје со куќишта, ама на нив приватни шофери им ги носат децата до школо, не чекаат јсп со рајата.

Просек луѓе гледаат да биде во по централно и урбано подрачје зошто се прагматични. Сакаат тие потреби да се урбанистички решени, да можат дете до школо пешки да го пратат, да можат после на активности брзо да ги однесат, да стигнат побрзо од работа дома. Не се комплекси или мајндсет, прагматичност е.
Аман бе, e ова е тоа што го зборувам, македонче ќе најде 5000 причини зошто да не го направи нештото, ама ниту еден бенефит ;)

Aми нема да ја имаш таа сметката за вода кон општината, и не доаѓаат секој ден туку еднаш во неколку недели, плус гарантирам дека правиме муабет за некоја си смешна сума од 200 евра разлика на годишно ниво, пари кои секое второ домаќинство ги спичкува на кафе или купување срања што не им требаат. И на крај од денот правиме муабет за локации каде нема да имаш вода и канализација, а имаш илјадници парцели во мкд каде ги имаш овие работи, па никој не оди да живее таму.

Базенот е луксуз, и тука не секој има базен.

Факт е дека куќата е поскапа за одржување, поседувам куќа, живеам во куќа, и знам колку кошта, но раатот што го имам таму не сум го имал никаде во станови, а живеев 12 години низ Скопје во станови, и неколку месеци тука.

Има начини како да ти извади повеќе таа куќата, само нема да си со пантолони до глужд, електричен тротинет и урбано кафе/смути. Ако засукаш ракавите има милион работи од кои може да извадиш екстра кеш во куќа, со минијатурно знаење, го имаш просторот и приватноста.
Како дете израснав во куќа, имавме само една нестабилна плата од 8к денари, ама затоа дополнувавме со останатите работи (земјоделие, пчеларство, трговија). Да не сме биле во куќа, малку потешко да ги извадевме парите кои доаѓаа од дополнителните работи, а воглавно живеевме од нив.

Kajgana Shop

На врв Bottom