Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.426
Поени од реакции
43.259
Скопје станува многу преценето. Некој западен тренд каде што цената се одредува врз база некој како му се сонило. А не стварно колку вреди тоа нешто.

Еден бургер го направија 200+ денари. Искачаш и за една шугава кока кола од 0.25 ти бараат 130 денари. За секое покачување на просечна плата, они додаваат на све по 20-30 денари.

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Според мене реална цена би биле станови од 1200 евра гази баба аеродром кисела вода, 1400 карпош и 1600 центар. На некој јасно му зашто во Карпош се многу поскапи отколку во Аеродром, што е поентата?

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.238
Поени од реакции
959
Според мене реална цена би биле станови од 1200 евра гази баба аеродром кисела вода, 1400 карпош и 1600 центар. На некој јасно му зашто во Карпош се многу поскапи отколку во Аеродром, што е поентата?
Ситимол :pos:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
Zatoa ima nad 50000 aktvini oglasi za stanovi na grad od 600000 ziteli, ti pak da se kontras na temava ili ne fakt e deka e dojdeno do moment na precetenost na vredonsta na stanovite sporedeno so prosecnite primajna na eden MAKEDONSKI gragjannin. Maknimiseskurca
Nema poarogantnen moron na temava defintivino.
Автоматски споено мислење:

Pa i sam si go imas poskapo rangirano. Inaku Karpos e mnogu normalno da e poskap od Aerodrom, od sekogas bil i kje bide. Do pred 5 godini imase 3 kafici u cel aerodrom, a ne pa neso poise.

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Nema poarogantnen moron na temava defintivino.

Pa i sam si go imas poskapo rangirano. Inaku Karpos e mnogu normalno da e poskap od Aerodrom, od sekogas bil i kje bide. Do pred 5 godini imase 3 kafici u cel aerodrom, a ne pa neso poise.
Да ама малку поскапо да е, не скоро дупло. Највероватно поскапо е поради факултетите не верувам поради нешто друго. Како и да е Карпош и Центар се веќе пренаселени.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
Да ама малку поскапо да е, не скоро дупло. Највероватно поскапо е поради факултетите не верувам поради нешто друго. Како и да е Карпош и Центар се веќе пренаселени.
Fakulteti, sredni skoli, blizina do centar etc. Overall aerodrom e dosta ponaselen, 100k e opstinata ako ne i poise. I ne e duplo, daleku od duplo. Okulu 20 - 30 posto.

Ништо ти @kano не си ми објаснил, затоа што и самиот не можеш да најдеш економско-пазарна логика ви одредувањето на цените на становите, па што друго ти преостанува, освен наместо одговор, да користиш фрази кои во себе немаат ништо објаснувачко...

Ај да ти помогнам...

Кога се гради стан, односно пред да се гради, за станбениот објект се изработува проектна документација, во чиј состав се наоѓа и предмер-претсметка за грубо одредената цена на објектот, одредена според цените од проектантот.

Према томе, дури и ориенационата цена на изградбата на објектот може да биде репер за одредување на цената на станот, а не цената за станот извадена од левиот тестис...

Не. Цената на станот не е одредена од побарувачката, иако на прв поглед се чини дека е така.
Ne mozhe tolku da nemas bazicno razmisluvanje. Kazi mi ista cena li e da izgradis objekt vo Centar i Mralino, i vo centar na Frankfurt ili germansko selo nekoe. Imaat li ista finalna cena objektite?

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Ne mozhe tolku da nemas bazicno razmisluvanje. Kazi mi ista cena li e da izgradis objekt vo Centar i Mralino, i vo centar na Frankfurt ili germansko selo nekoe. Imaat li ista finalna cena objektite?
Младиќу,

сосема случајно, онака, по професија сум архитект-проектант, така да не ми причај за „базично размислување„, оти размислувањето не ја одредува цената од станот, а јас ти причам од професионална гледна точка...благодарам.

Цената од еден ист објект, во основа, како цена за градежен објект е слична во различни делови од иста држава, а разликата во крајната/продажната цена не може и не смее да има астрономска разлика...под услов, да разговараме за објект од слична квалитативна класа и намена.

П.С.

@kano,
ти што велиш, не е ваќе и во Острелија, не?...:icon_lol:

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Скопје станува многу преценето. Некој западен тренд каде што цената се одредува врз база некој како му се сонило. А не стварно колку вреди тоа нешто.

Еден бургер го направија 200+ денари. Искачаш и за една шугава кока кола од 0.25 ти бараат 130 денари. За секое покачување на просечна плата, они додаваат на све по 20-30 денари.
Цел западен свет е вака, не е ова само за Скопје, скоро секаде имаш покачување на цените на услугите по 20-30% (не и на платите :) ).

Цените на становите тешко да одат надоле, но уште потешко да го задржат овој раст. Она што го имам забележано е дека многу тешко се продаваат станови кога не се под инвеститор, чат пат отворам огласници, се едни исти станови се огласени со месеци, и во промовирани.
Становите се распродадени кај инвеститорите, секој сака нов стан, прашањето е на кого ќе се продаваат ако им затреба кеш во иднина, особено во ситуација кога има најава за да се изградат илјадници нови станови (Алумина, Алкалоид, не сум во тек до каде се Ист Гејт и дали има такви слични комплекси (слушнав за Илинден дека ќе имало таков само не знам каде точно)).

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
Младиќу,

сосема случајно, онака, по професија сум архитект-проектант, така да не ми причај за „базично размислување„, оти размислувањето не ја одредува цената од станот, а јас ти причам од професионална гледна точка...благодарам.

Цената од еден ист објект, во основа, како цена за градежен објект е слична во различни делови од иста држава, а разликата во крајната/продажната цена не може и не смее да има астрономска разлика...под услов, да разговараме за објект од слична квалитативна класа и намена.

П.С.

@kano,
ти што велиш, не е ваќе и во Острелија, не?...:icon_lol:
Zaso ne mozhe? Sto e toa so zabranuva da ne mozhe? Ima nekoja bozhja zapoved, ustav, zakon?
Se nadevam deka se zabavas deka si arhitekt.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Zaso ne mozhe? Sto e toa so zabranuva da ne mozhe? Ima nekoja bozhja zapoved, ustav, zakon?
Ти си грешка, архитектите не се занимаваат со продажба/инвестиции/маркетинг.

@PROROKOT
Глеј вака, Циго и Доктор се комшии. Имаат исти куќи. Иста големина, иста квадратура, ист број на спратови, градени од исти мајстори во исто време со исти материјали. Платени иста цена. На Циго му нудат дупло повеќе пари да му ја купат куќата од тоа шо му нудат на Доктор. Зошто?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Не, сериозен сум... затоа и имам причина повеќе за да бидам дел од темава, за да разјасниме некои рабоќе.

Глеј вака, Циго и Доктор се комшии. Имаат исти куќи. Иста големина, иста квадратура, ист број на спратови, градени од исти мајстори во исто време со исти материјали. Платени иста цена. На Циго му нудат дупло повеќе пари да му ја купат куќата од тоа шо му нудат на Доктор. Зошто?
А кој е купувачот?...
Прашањево ти е во стилот „Што би било кога би било„.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Небитно кој е купувачот. Размисли.
Еве „една„ и од мене до тебе, каде купувачот е веќе „познат„.

Имам колега од еден град од Полог. На времето, му нуделе 800 000 марки за да му ја купат куЧата.

Што мислиш, кој и зашто сакал да му ја купи куќата?...:icon_lol:

Небитно кој е купувачот. Размисли.
Не знам. Ти, што велиш?...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
Ти си грешка, архитектите не се занимаваат со продажба/инвестиции/маркетинг.

@PROROKOT
Treba da imas basic sens za vakvi raboti, ako si vise si visokvalifikuvano lice u taa bransa.

Член од
3 декември 2019
Мислења
71
Поени од реакции
30
Ако може некој да објасни нели е подобро сам монтажна кука кои одат од 400 до 500 € m2 со клуч на рака и со сите останати трошкови да би дошло до 800€m2 да речеме него ли стан по 1500+€m2?

Kajgana Shop

На врв Bottom