Кое е Вашето „црвено знаме“ (red flag)

Член од
16 јули 2021
Мислења
340
Поени од реакции
704
Имав една другарка, секоја година коа идеше на море се сликаше у бикини со напишано година 5 години у иднина, рецимо сега е 2024 таа ќе пише 2029, и пази сликите да ги постира таа година, за да изглеа помладо и посекси. Тоа ниво на лудост и фанатизам никогаш нема да му падне на памет на маж, just saying.

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.494
Поени од реакции
9.494
wife material или husband material, не ни треба воопшто да има социјални мрежи, а не да нема само непознати пријатели, затоа што социјалните мрежи не се одлика на зрели луѓе, едноставно, а за добра врска или брак пред се е потребна зрелост и приметување на негативни и детриментални навики, а не оправдување.

тука повторно ќе почнат релативизации како што имаше при претходната дискусија за излегување во ноќни клубови (не беа од твоја страна) додека си во врска, затоа што не можеш ти да имаш НЕПОЗНАТИ ПРИЈАТЕЛИ, тоа е контрадикторно, пријател ти е оној кој што го познаваш со години, оној чии што карактерни карактеристики му ги познаваш и ти ги познава, оној кој што знае некои мрачни тајни за тебе како и ти за него, а не ПОЗНАНИК, не може ПОЗНАНИК да ти биде пријател, ниту НЕПОЗНАТ ПРИЈАТЕЛ да ти биде пријател, уште помалку е правилно истиот да го имаш на социјални мрежи каде споделуваш слики од себе или некои свои спомени, затоа што споделуваш слики и спомени со луѓе кои не ти се ни роднини, ниту пак ПРИЈАТЕЛИ, туку со рандомци, познаници и колеги.

одма тука се губи смислата на што е пријателство, па не ти е пријател Анастасија со која што си учел у основно и од кога сте заминале по сопствени патишта не сте се чуле за да ја имаш на социјални мрежи, не ти е пријател Стефчо со кој што си идел на тренинг дур си имал 8 години, не ти е пријател Станко кој што ти го поправал компјутерот кога не си знаел тоа да го направиш, не ти е пријател Томица со кој што имате заеднички пријател и ви се тутнал на сепаре прошлиот месец, не ти е пријател Милица затоа што ти е колешка или сте оделе на курс заедно, не ти е пријател Мујо затоа што ти е комшија.

тие ти се познаници и колеги, луѓе со кои што си се сретнал у животот, можеби си разменил неколку зборови или пак сте се нашле по некоја случајност на исто место, а не пријатели и бенефитот на споделување на било што со нив е минимален, а опасноста е далеку поголема.

истотака, ако целта е споделување на слики/спомени со роднини и ВИСТИНСКИ пријатели, тогаш истото можеш да го направиш така што ќе им ги пратиш преку вибер, а не така што на нив ќе им излезе (ако им излезе или ако воопшто приметат при милион слики што ќе им се појават) случајно на ѕидот на социјалната мрежа, да бидеме реални.

,,ама братт!1 како јас да се чујам со пријателите ако не се социјалните мрежи?1" - така што ќе му ѕвониш на телефон и ќе го чуеш или побараш да пиете кафе, или така што ќе го побараш на врата, пишеш СМС порака, а не секојдневно меѓусебно да си го трошите допаминот и да си праќате некои смешни reels под изговор дека така сте се слушале.

,,а шо ако го немам неговио број?" - па бураз, ако му немаш број, не знаеш како да стигнеш до негов телефонски број, ако не знаеш каде живее, тогаш имам вест за тебе, НЕ ТИ Е ПРИЈАТЕЛ, затоа што не знаеш основни работи за него, а не пак нешто друго.

истото и го мислам со родители (зборам за новиве) кои што на своите деца им даваат телефон во рака чисто колку да не им пиштат низ дома, и кога ќе ги соочиш со факти дека на тие години ги прават зависници од социјални мрежи, им прават дисбаланс во допаминот и утре можат да развијат депресија на мали години, им го намалуваат attention span која што е клучна работа за успех (затоа одредени луѓе тука не можат воопшто да одвојат време ниту да прочитаат било што подолго, дали пост, дали артикал, дали вест, дали студија, него мора да биде што пократка, исто како што преферираат reels, наместо да ислушаат квалитетен подкаст од 2 саати), тогаш одма почнуваат со моабети ,,па шо да им правам ја, цел ден пишти?", па земи бе мајмун/ке извади го надвор детето, однеси го во природа, однеси го во село, нека истражува, нека биде љубопитно, нека биде у допир со природата, нека развија социјални вештини на млади години така што ќе го носиш на места наменети за деца на мала возраст за утре кога ќе го пуштиш у школо да не биде мета на булинг затоа што не знае ни да се спротистави ниту да комуницира со други деца, отколку да му го туткаш телефонот и да гледа некои ненормални цртани кои имаат агенда да ти го направат хомосексуалец, лезбејка или трансџендер и слично, без воопшто ти и да провериш што ти гледа детето.
Сега малце безвеза ти е ова. И да се забулам и да ја испратам на вибер кај сите сликата.

Ќе го сликам јас мостот во Зович и ќе ја селектирам сликата и на роднините ќе ја праќам. И се така следно. Мене роднина да ми го прави тоа ќе побарам некој негов близок да му кажам дека на личноста дефинитивно и е потребна стручна помош.

J

joli1

Гостин
Сега малце безвеза ти е ова. И да се забулам и да ја испратам на вибер кај сите сликата.

Ќе го сликам јас мостот во Зович и ќе ја селектирам сликата и на роднините ќе ја праќам. И се така следно. Мене роднина да ми го прави тоа ќе побарам некој негов близок да му кажам дека на личноста дефинитивно и е потребна стручна помош.
togaš celta ne ti e da ti ja vidat slikata vistinskite prijateli i rodnini, tuku nešto drugo.

jas koga sakam da spodelam slika od patuvanje ili nekoj spomen od mojot život so moi prijateli, togaš ili im ja prakjam direktno, ili im ja pokažuvam vo živo, nema da ja objavam so nadež deka slikata će ja vidat, a možebi i ne.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.095
Мислиш зошто нема никој друг на форумов да блабата само јас везам приказни и затоа.

Знам да готвам, ама ме мрзи а и немам време, чистам нормално не можам јас да гледам нечисто не дека ми е тоа обврска, растурено е секогаш, кога ќе отвориш плакар паѓаат сите алишта, избегавам колку можам повеќе обврски, гледам некој друг да ми ја заврши работата зошто повеќето време ме мрзи, се тоа се црвени знамиња, а да кажам низ истиот муабет и една само една добра особина што ја имам одма сум се правела различна како и сите и за неа само ќе се фатите и јас се фалам наголемо. Различни сме другар, ете моите лоши особини за промена ти ги кажав да може раат да правиме муабет да не ве заслепува тоа 'ете се фалиш се правиш различна' .
Ама се тоа у реду… не си сивршена, знам. Ни јас не сум, ни било кој тука не е!
Нема зошто да ми се објаснуваш…

Кај е проблемов?
Еве пример ја викам нејќам разведенуши со деца! Океј?
-ти нит си разведена, нит ништо. Нека ти се живи и здрави децата..
Ама што има ти така срчно да ги браниш разведенушите тука?!
Ќе речеш форум е, си дебатираме!?
..океј, држи вода. Здрава дебата.
Сте се собрале, од партали, жени-мајки-кралици ги направивте!
Дадам ли контра-аргумент, одма за чарапите, или за било кое друго релативизирате! На крај испадна дека сте wife material за германците, ние не сме помагале по дома :ROFLMAO:

Си не видела ли некогаш нас мажите тука, да браниме:коцкари, наркомани, пропалитети…?!
Громогласна тишина во позадина..

Ама на вас жените не смее ни прашинка на егото да ви падне! Оти така ве учеле од мали.. Савршенство без мане, део момачких снова, (ти си) Лутка са насловне стране..

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.494
Поени од реакции
9.494
togaš celta ne ti e da ti ja vidat slikata vistinskite prijateli i rodnini, tuku nešto drugo.

jas koga sakam da spodelam slika od patuvanje ili nekoj spomen od mojot život so moi prijateli, togaš ili im ja prakjam direktno, ili im ja pokažuvam vo živo, nema da ja objavam so nadež deka slikata će ja vidat, a možebi i ne.
Не се разбираме, не ме читаш дека јас тоа го доживувам како врста виртуелен албум да ги имам сликите да не кукам ако ми се расипе моб, а не да ставам и да се молам да ги видат. А и едни слики што ставам што да ти кажам.

J

joli1

Гостин
Не се разбираме, не ме читаш дека јас тоа го доживувам како врста виртуелен албум да ги имам сликите да не кукам ако ми се расипе моб, а не да ставам и да се молам да ги видат. А и едни слики што ставам што да ти кажам.
okej, moja greška, jas te razbrav deka gi čuvaš kako virtuelen album i za da gi spodeluvaš so sopstveni prijateli i rodnini.

ama ako e toa celta, zašto ne napraviš privaten profil so 0 followers i 0 following i istite tamu da gi objavuvaš? ili zašto ne go izbereš polesniot pat, gi upload-iraš na odredeni servisi koi se podobri, Google Drive ili drugi photo/file hosting servisi, ili pak istite gi prefrliš na USB i tamu da gi čuvaš, ili prefrliš na PC ili laptop?

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.494
Поени од реакции
9.494
Ама се тоа у реду… не си сивршена, знам. Ни јас не сум, ни било кој тука не е!
Нема зошто да ми се објаснуваш…

Кај е проблемов?
Еве пример ја викам нејќам разведенуши со деца! Океј?
-ти нит си разведена, нит ништо. Нека ти се живи и здрави децата..
Ама што има ти така срчно да ги браниш разведенушите тука?!
Ќе речеш форум е, си дебатираме!?
..океј, држи вода. Здрава дебата.
Сте се собрале, од партали, жени-мајки-кралици ги направивте!
Дадам ли контра-аргумент, одма за чарапите, или за било кое друго релативизирате! На крај испадна дека сте wife material за германците, ние не сме помагале по дома :ROFLMAO:

Си не видела ли некогаш нас мажите тука, да браниме:коцкари, наркомани, пропалитети…?!
Громогласна тишина во позадина..

Ама на вас жените не смее ни прашинка на егото да ви падне! Оти така ве учеле од мали.. Савршенство без мане, део момачких снова, (ти си) Лутка са насловне стране..
Е не е фер разведени жени да ставаш во ист кош со наркомани, коцкари и слични битанги.
И не бранам никој, секој како што мисли дека му е убаво нека си живее така. Јас пишувам само нешто што ме засега лично, или ако сметам дека на некого е нанесена неправда.

И заприметив дека мешате постови и ставови, некои ставови што ми ги коментирате не се мои или се контрате за нешто што и јас мислам дека е така.

Ќе си легнам ми се спие.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ја брат ич не користам телефон/апарат, си цртам на карпа и ги викам пријателите да видат. Еве пример, оваа ми е од лански 1ви Мај:
1707604638590.png

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.494
Поени од реакции
9.494
okej, moja greška, jas te razbrav deka gi čuvaš kako virtuelen album i za da gi spodeluvaš so sopstveni prijateli i rodnini.

ama ako e toa celta, zašto ne napraviš privaten profil so 0 followers i 0 following i istite tamu da gi objavuvaš? ili zašto ne go izbereš polesniot pat, gi upload-iraš na odredeni servisi koi se podobri, Google Drive ili drugi photo/file hosting servisi, ili pak istite gi prefrliš na USB i tamu da gi čuvaš, ili prefrliš na PC ili laptop?
Е и за тоа пишав, ама не си ме прочитал.

J

joli1

Гостин
Ја брат ич не користам телефон/апарат, си цртам на карпа и ги викам пријателите да видат. Еве пример, оваа ми е од лански 1ви Мај:
Прегледај го приврзокот 406427
slobodno brat, se dodeka si svesen za tvoite postapki, ne gi praviš nesvesno ili podsvesno i se lažeš sebesi zašto nešto praviš, se e vo red.
Автоматски споено мислење:

Е и за тоа пишав, ама не си ме прочитал.
te molam citiraj go toj del.

edit: еве, сега го пронајдов, јас не се сеќавам и поприлично сум сигурен дека воопшто не ти беше долг толку тој пост, ниту дека ги имаше наведено тие работи кои по некоја случајност се буквално истите работи кои што јас ги наведов во горниот пост, сега не знам дали се работи за едитирање и обиди за gaslight, ама нејсе, сепак останува мојот став дека у случај на чување на истите како виртуелен албум тогаш едноставно приватен профил со 0 followers и 0 following е далеку пологична идеја.

Последно уредено:

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.326
Поени од реакции
21.633
Очекувам во секој момент да се истрча некој дека идеална жена треба да носи/носела бурка цел живот, ама да не е муслиманка. Летен одмор, строго во корито во двор, зад жива ограда.

Последно уредено:
J

joli1

Гостин
realno, načinot na komuniciranje na soliden broj členovi na forumov, samo mi ukaža i povtorno mi ja dolovi vo kakva situacija e forumov vekje podolgo vreme, a toa e katastrofalna, barem vo sporedba so pred nekoja godina.

gledajki retrospektivno sega, imam golem broj na postovi na temava kade što probuvam na lugje da im objasnam deka zelenata boja e zelena, a ne e plava se dodeka samite ednostavno staveni vo kjoš so argumenti ne priznaat samite deka zelenata boja e zelena, iako celta na otvaranje na temata mi beše da spodelam mislenje, da slušnam tugjo (objektivno i argumentirano) mislenje, da spodelam znaenje za čovekovo odnesuvanje koe može da go dobiete čitajći knigi, slušajći podkasti na lugje koi što se eksperti na taa tematika, kako i preku životni iskustva, a istoto go dobivavte izdžvakano, kako i da naučam nešto novo, da čujam iskustva na lugje postari od mene, da mi bidat stavovite i mislenjata staveni vo prašanje, itn.

ona sto go dobiv bea raznorazni epiteti, provokacii, nepotrebni konstatacii za mene kako ličnost, nepočituvanje na mojata molba od prviot post da se pridržuvate na pravilata na forumot, da ne ja nosime temata vo offtopic, da se počituvate megjusebno kako i vašite mislenja, što voopšto i ne beše taka.

konstantno megjusebno prepukuvanje, vlečenje na diskusii celo vreme podolgo otkolku što toa e potrebno samo za da ispadnete vo pravo iako od samiot start očigledno i objektivno ne ste, delenje epiteti na členovi poradi nivni stavovi, koristenje na retki primeri od opštestvoto za da bidete vo pravo iako tuka zboruvame za opšti slučaevi i generaliziranjeto e neophodno, vadenje od kontekst na odredeni mislenja i stavovi, konstatiranje nekoi netočni raboti za členovi (demek pričinata za otvaranje na temava bilo zatoa što jas vo blisko minato sum bil zaeban od nekoja, tie što ne se složuvaat so vas bile ergeni, nemale seksualen život, nemale ljuboven život, itn), uletuvanje na odredeni členovi koi celta im e samo da ispadnat smešni (a ne voopšto ne se) vo obid da izvadat nekoja notifikacija plus na forumov i da si go nahranat egoto namesto da pridonesat vo temava za što na vistinski forumi se dobivaat banovi, kako i pojava na odredeni lugje koi nažalost deluvaat šizofreno i kako da im treba psihološka pomoš, a što e najstrašno od se, istite lugje koi što go pravat sevo ova se lugje vo godini.

blagodarnost na onie koi što objektivno i argumentirano komuniciraa, koi što spodeluvaa sopstveni mislenja, stavovi, iskustva, koi što mi gi zacvrstija stavovite ili mi pravea da se zamislam za istite, blagodarnost i do onie koi što kulturno se odnesuvaa i so počit sprema sogovornikot i nivnite stavovi, čii što postovi na temava bea pridones za istata.

mojot pridones na temava, kako i na forumov završuva tuka, zatoa što ednostavno nemam nitu želba, nitu vreme, da se vpuštam vo vremegubečki aktivnosti od koi što apsolutno nema ništo pozitivno, najmnogu poradi mentalitetot na odredeni lugje koi ni samite ne znaat od koja pričina se na forumov, a deluva kako da se tuka za da si ja zadovolat potrebata za socijalna interakcija namesto za da diskutiraat, da naučat nešto novo i da spodelat znaenje i iskustvo, kako i poradi labilnite pravila koi što gi ima forumov ili ednostavno ne se enforsiraat istite.

blagodaram na site koi što pridonesuvavte na temava kako i na prethodnata, joli1 out.

doviđenja.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
realno, načinot na komuniciranje na soliden broj členovi na forumov, samo mi ukaža i povtorno mi ja dolovi vo kakva situacija e forumov vekje podolgo vreme, a toa e katastrofalna, barem vo sporedba so pred nekoja godina.

gledajki retrospektivno sega, imam golem broj na postovi na temava kade što probuvam na lugje da im objasnam deka zelenata boja e zelena, a ne e plava se dodeka samite ednostavno staveni vo kjoš so argumenti ne priznaat samite deka zelenata boja e zelena, iako celta na otvaranje na temata mi beše da spodelam mislenje, da slušnam tugjo (objektivno i argumentirano) mislenje, da spodelam znaenje za čovekovo odnesuvanje koe može da go dobiete čitajći knigi, slušajći podkasti na lugje koi što se eksperti na taa tematika, kako i preku životni iskustva, a istoto go dobivavte izdžvakano, kako i da naučam nešto novo, da čujam iskustva na lugje postari od mene, da mi bidat stavovite i mislenjata staveni vo prašanje, itn.

ona sto go dobiv bea raznorazni epiteti, provokacii, nepotrebni konstatacii za mene kako ličnost, nepočituvanje na mojata molba od prviot post da se pridržuvate na pravilata na forumot, da ne ja nosime temata vo offtopic, da se počituvate megjusebno kako i vašite mislenja, što voopšto i ne beše taka.

konstantno megjusebno prepukuvanje, vlečenje na diskusii celo vreme podolgo otkolku što toa e potrebno samo za da ispadnete vo pravo iako od samiot start očigledno i objektivno ne ste, delenje epiteti na členovi poradi nivni stavovi, koristenje na retki primeri od opštestvoto za da bidete vo pravo iako tuka zboruvame za opšti slučaevi i generaliziranjeto e neophodno, vadenje od kontekst na odredeni mislenja i stavovi, konstatiranje nekoi netočni raboti za členovi (demek pričinata za otvaranje na temava bilo zatoa što jas vo blisko minato sum bil zaeban od nekoja, tie što ne se složuvaat so vas bile ergeni, nemale seksualen život, nemale ljuboven život, itn), uletuvanje na odredeni členovi koi celta im e samo da ispadnat smešni (a ne voopšto ne se) vo obid da izvadat nekoja notifikacija plus na forumov i da si go nahranat egoto namesto da pridonesat vo temava za što na vistinski forumi se dobivaat banovi, kako i pojava na odredeni lugje koi nažalost deluvaat šizofreno i kako da im treba psihološka pomoš, a što e najstrašno od se, istite lugje koi što go pravat sevo ova se lugje vo godini.

blagodarnost na onie koi što objektivno i argumentirano komuniciraa, koi što spodeluvaa sopstveni mislenja, stavovi, iskustva, koi što mi gi zacvrstija stavovite ili mi pravea da se zamislam za istite, blagodarnost i do onie koi što kulturno se odnesuvaa i so počit sprema sogovornikot i nivnite stavovi, čii što sekoi postovi na temava bea pridones na istata.

mojot pridones na temava, kako i na forumov završuva tuka, zatoa što ednostavno nemam nitu želba, nitu vreme, da se vpuštam vo vremegubečki aktivnosti od koi što apsolutno nema ništo pozitivno, najmnogu poradi mentalitetot na odredeni lugje koi ni samite ne znaat od koja pričina se na forumov, a deluva kako da se tuka za da si ja zadovolat potrebata za socijalna interakcija namesto za da diskutiraat, da naučat nešto novo i da spodelat znaenje i iskustvo, kako i poradi labilnite pravila koi što gi ima forumov ili ednostavno ne se enforsiraat istite.

blagodaram na site koi što pridonesuvavte na temava kako i na prethodnata, joli1 out.

doviđenja.
Абе аман, многу лесно ти се повредуваат чувствата.

Што очекуваш да добиеш со темава, ум за женачка, или универзални правила како да бираш?

Генерализирањата нема да ти помогнат, ти пишав поназад, научи да читаш луѓе и внимавај по какви трчаш. Втора работа, направи си твоја листа на работи кои ти се битни, па пробај да бараш соодветна личност.
Трета работа, одлучи каква личност сакаш да си ти.

Инаку и кај двата полови постојат луѓе кои не држат струја. Еден куп и од мажите што глумат жртви си имаат маани преку кои ниту една нормална жена не би преминала, а истото важи и за жените.
Како што не сакаш ти некоја што имала многу партнери пред тебе, така и некоја не сака маж што ќе го брцне во секоја што ќе му намигне.
Исто е и со пороците, со машките хоби, боемството, новите трендови: никој не сака да се врзува, секој бара искуства, куропецање, шетање, живот од Инстаграм.

Kajgana Shop

На врв Bottom