- Член од
- 15 март 2022
- Мислења
- 12
- Поени од реакции
- 15
Брошуркава „малку„ е протестантска, ама ајде...може да помине.
Делот од текстот, во кој се изложени разликите меѓу двете религии е ОК.
Проблемот се јавува на крајот од брошурата, каде авторите се обидуваат да изведат компромис, земајќи го „најдобрите„ нешта од двете религии...ајде де.
Христос со никого и со ништо нема изведено никаков компромис. Понајмалку со туѓи верски учења...
Се сложувам со тоа што го примети и со тоа што го тврдиш.
Сепак само за појаснување ќе го истакнам следново:
Оваа книга е произлезена како докторски студии на студенти од факултет, и не претставува класична книга, туку истражувања преточени во овој ваков вид на издание.
Искрено и мене баш ми беше малку скокотливо овој дел, што се оправдува како „најдобри нешта“ (а сепак се за жал лага), но, со оглед дека се работи за докторски истражувања (што ги знам таму што се), е оправдано да го има и тоа.
Секако дека и не можеме да ја наречеме „протестантска“ (иако по отсуство на православна содржина малку наликува), дека се работи за докторски студии. Целта и фокусот на книгата се други, да ги утврдат разликите, да ја откријат вистината, а не да ја поткрепат со православна-теолошка содржина.
Сепак тоа што го пишува во книгата е многу отрезнувачко за сите. Дај Боже што повеќе луѓе да си ја пронајдат вистината, да не живеат во лагата.
Забелешка: Бесплатен примерок е и споделувајте ја што повеќе. Доколку ја најдете на турски јазик споделете линк. Јас сум во потрага исто така.
Автоматски споено мислење:
Се сложувам со тоа што го примети и со тоа што го тврдиш.
Сепак само за појаснување ќе го истакнам следново:
Оваа книга е произлезена како докторски студии на студенти од факултет, и не претставува класична книга, туку истражувања преточени во овој ваков вид на издание.
Искрено и мене баш ми беше малку скокотливо овој дел, што се оправдува како „најдобри нешта“ (а сепак се за жал лага), но, со оглед дека се работи за докторски истражувања (што ги знам таму што се), е оправдано да го има и тоа.
Секако дека и не можеме да ја наречеме „протестантска“ (иако по отсуство на православна содржина малку наликува), дека се работи за докторски студии. Целта и фокусот на книгата се други, да ги утврдат разликите, да ја откријат вистината, а не да ја поткрепат со православна-теолошка содржина.
Сепак тоа што го пишува во книгата е многу отрезнувачко за сите. Дај Боже што повеќе луѓе да си ја пронајдат вистината, да не живеат во лагата.
Забелешка: Бесплатен примерок е и споделувајте ја што повеќе. Доколку ја најдете на турски јазик споделете линк. Јас сум во потрага исто така.
Да го надоврзам и ова, дека со оглед на тоа што авторите на книгата се муслимани, нормално дека и не може да се очекува длабоко теолошко излагање.
Сепак, да се молиме што поголем дел на верници од исламската верска заедница да ја прочитаат, се надеваме и исламски теолози, бидејќи на крајот како што вели старата мудра порака од книгата:
Во пустината има само едно злосторство,
кое е пожестоко од убиството и потешко од кражбата:
Да знаеш каде има вода и да не кажеш!
кое е пожестоко од убиството и потешко од кражбата:
Да знаеш каде има вода и да не кажеш!
Во контекст на темата од форумот, како што вели Бог: Оној што бара ќе најде, и кој чука на вратата од срцето ќе му се отвори, и ќе ја спознае вистината, и таа ќе го ослободи!
Последно уредено: