Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Eve sega za brzo ke mu pram rodenden na sin mi, specijalna pokana ke ima.
Пунтер не ти ја сфаќам поентата односно по кој основ те погоди муабетот можеби ти е кум даскалот, не знам.

Пунтер не ти ја сфаќам поентата односно по кој основ те погоди муабетот можеби ти е кум даскалот, не знам.
Koj rece deka me pogodi nekoj muabet. Jas samo se nadovrzav na tvojot deka ke idel kaj “nas” , pa koga veke idel kaj “nas”, rekov ke go pokanam na rodenden kaj sin mi.
Автоматски споено мислење:

Дан праел он свадба, па ете и поклон добил.
Sto znam, jas samo nagagav , deka moze bil na nekoja svadba, sega dali na negova ili tuga, pojma nemam.

кое од пишаното е глупост, објасни ми?

да, свесен сум колку македонци биле убиени по барање на бугарските цареви, тоа и го нагласив и дури набројав неколку масакри врз македонско цивилно население од страна на бугарите, далеку пред убиството на српскиот крал во Марсеј.

не посегнувале по бугарскиот цар и тоа е евидентно, еве те молам наброј ми успешни или неуспешни атентати врз бугарски кралеви или високи претставници на Бугарија од тоа време, а потоа наброј ми врз колку српски кралеви и високи претставници на Србија имало успешни или неуспешни атентати и ќе стигнеш до одреден заклучок кој што ќе ти укаже дека тогашното ВМРО и те како имало афинитети спрема Бугарија, што е евидентно по бројот на членови на таа организација кои што се декларирале како бугари, бугарофили, како и по нивните постапки и некои други работи за кои ако ги изјавам ќе ме линчувате тука, пред се поради вашето елементарно непознавање на историјата што е очигледно по тоа што го пишувате.

ако некој пишува тука небулози тоа си дефинитивно ти, па кај го убиле кралот Александар Караѓорѓевиќ?

у Македонија го убиле или го убиле во Марсеј? цар Борис не излегувал воопшто од Бугарија? мнозинскиот дел од ВМРО не било ..во Бугарија, највисоките преставници не живееле во Софија? одлуки за што ќе прават во Македонија не се носеле во Софија? немале прилика да го убијат или не сакале да го убијат?

ако сериозно мислиш дека черноземски не е роден, израснат и не живеел до 1932 у тогашна и денешна Бугарија, не бил во бугарската војска и не учествувал во прва светска војна на страна од Бугарија, тогаш немаш апсолутно никакво познавање од историја и џабе уопште да дискутираме на оваа тема.
Vlado Cernozemski ti e so poteklo od Novo Selo - Shtip...Vlado e samo platen ubiec na VMRO pod Vanco, coeck koj najverojatno vo glavata mislit deka odrabotuvat za Makedonija I Makedonskite interesi...Ubistvoto na Ace od srbija ti e so druga namera organizirano a Vlade e samo iskoristen. Drugo sho si mnogu greska e da mnogu pomalce evidentni srbi se ubieni za razlika od bugari. VMRO e najdirektno vmesano vo ubistvoto na A.Stamboliski- premier na bugarija, R.Daskalov- visok bg politicar, Nikola Genadiev- politicar vo bg I red drugi... Ona sho ne posegnale po car Boris e faktot deka so doagajneto na V.Mihailov VMRO ti e negova alatka vo sluzba na fasizmot

Во каков тежок филм се влезени гегиве :lolzz: го читам Арсим Зеколи пишува ако српскиот динар можел да се користи на косово можело и леката во македонија :lolzz::lolzz::lolzz: споредување јаболка со портокали.
Комињарите со вакви ќе градат соживот :vozbud: :vozbud:

На Павле и на Лиле ДОМ партиите за овие се институции. Сите овие "мали" шиптaри се шизофрени, во секој момент се и про-ДУИ, и анти-ДУИ, и независни и во коалиција и зависно од тоа како ќе почне денот на таму одат. Не ни разбирам на која основа ја прават таа нивна опозициона "коалиција", кога во последните четири години сите си се испредоадоа помеѓу себе и се распаднаа на едно 5-6 дела. Веќе ни сами не знаат кој во која партија е, а кој е независен.

Да гласаш за овие треба да си тешка глуперда.

На кого поточно му се обраќаш?

На ДПНЕ, кое не покажа „топки„ во 2017-тата и ради кое на власт ни инсталираа комуњарско-шќипериска коалиција со точно одредени задачи кои треба(ше) да ги извршат, па тонеме во сиромаштија и институционален распад веќе 7-ма година?

На „Лвица„ која има дури 2 пратеници и која изнесува „еклектички„ идеолошки ставови?

На „обичниот„ македонец, кој гледа како да „закрпи„ а не да се замара со тешка политика?...
Па на оние што сакаат да прочитат и туѓо мислење.
На Македонецот најмалку, тој е жртва.

А има и поинаков одговор: им се обраќам на Путин и Си ама тие не читат македонски форуми.

Инаку очекував поинакво мислење или аргументи со делови кои се спорни од ... односно напишаното не е точно, ама изгледа имам превисоки очекувања.

Добро и шо ние направивме како народ за да го спречиме процесот на дезинтеграција?До кога ќе чекаме на партиите да не организираат?И шо сега со бојкот на избори мислиш дека ќе докажиш нешто?Одвај чекаат Али и Таче да бојкотираат мскедонците.Шо се постигна со бојкотирање на пописот?Заради бојкот на пописот во државава испадна дека има помал процент на Македонци и ?Бојкотот значи само апатија ништо друго.Партииите треба да се менуваат од власт почесто поради истата причина поради која се менуваат пелените.
За обвинувањата кон Македонскиот народ гледам дека одговорил @Spiegel па да не се повторувам.

Како дојде до бојкот на избори, може ли да појасниш? Мислам каде во мојот пост препозна такво нешто?

Кога се говори за бојкот на пописот делумно си во право. Ако некој повика на бојкот тогаш треба и мора да има и чекори што потоа.
Пописот е инаку НЕВАЛИДЕН затоа што не дава веродостојна информација за пописните елементи.
Па оние што повикуваа на бојкот на пописот, за што сметам дека е оправдано, требаше да излезат и со барање за негово поништување во Собранието, од многу причини политички/статистички ама буквално од се.

Инаку Македонците не се помалку можеби за тебе кој си одлучил да прифатиш таков инжењеринг, Македонците се толку колку што се.

Ако овој е пример за патриотизмот , куку него во Македонија, вадење од контекст на настан што нема врска со реалноста на тоа што се случи.

Конкретно дур беше настанот на одбележување на Гоце Делчев и се држеше говор за него, овој дојде наоружан со знамиња од нигде некаде, потоа беше побарано едноминутно молчење во знак на почит кон Гоце, на кој овој место да стои и одаде почит се дереше по што тргнат од страна на полицијата да не попречува на самиот настан без да биде применета никаква сила, а од ова гледам се градат секакви митологии по интернетот кои немаат врска со вистината, те Кутлеш бил забранет, те сила се применувала врз патриоти, у нормална држава човек што прекинува едноминутно молчење за најголемиот нејзин великан ќе беше уапсен и нокаутиран, а не да добие таков коректен третман од полицијата, па и од него да прават херој по социјалните мрежи.
Каков црни патриотизам, ова е за секаква осуда!

Замисли кутриот во Црпе-град нашол да веее забранети знамиња. алоооооо токму ли е.

Во Црпеград како и во остатокот од Северџганистан дозволено е само орли да се летааааат, високо ем висооокооооО.

Веднага са врати Вилмичето ем Кацарчето и да го осудат барем на едно 500.000 години затвор, мамето негово терористичко.
Автоматски споено мислење:

Величко Керин не е бугарофил, туку Бугарин. Еден од ретките во Организацијата кој не е Македонец по потекло. Черноземски не му е презиме, туку псевдоним. Одлуката да се убие српскиот крал не е негова, туку на Организацијата, тој е извршител.

Српскиот крал не уживал поголема меѓународна почит, туку бил на различна страна. Фердинанд бил комплетно прогерманец, Борис пробувал да избалансира, додека Караѓорѓевиќ биле блиски до Франција. И светската геополитика се отсликува на балканско ниво. ВМРО како организација е на големо спонзорирана од Италија, така да, сигурно нема да одлучи да организира атентат против некој што е на иста страна со тие што ги спонзорираат. Бар не во свет кој не е замислен од Мали Џокица.

ВМРО како организација има извршено неспоредливо поголем број на убиства во Бугарија отколку во Србија. И врз бугарски и македонски политички неистомисленици, многу повеќе отколку врз Срби. И повторно, тоа е последица на светска геополитика, и поделеноста на бугарското (па и на самата организација) општество заради нејзе, а не на Мали Џокица замишља свет муабети.
Така е добро му рече,... само едно прашање:
Зошто Бритите за Тодор велат најголемиот германски шпијун на Балканот (па дури и во тогашните весници тоа го напишале), зарем толку биле мутави жабарите па не знаеле и само така им давале пари на ВМРО-врховистичко или е нешто друго во прашање?

За за @joli1 , жалење ама никогаш нема да добие бугарски пасош ! :pos:

Зато другите нека не се секираат само нека продолжат со наративот.

Последно уредено:
што ми е мило ем драго на струга дуќан да иам

1707146917184.png1707146350026.png1707146996163.png1707147060048.png1707147115298.png

не се секирајте америка ќе ги смири етничките тензии

САД и ЕУ се отворено на страна на Албанците, нема да смират они ништо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom