Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    758
Prvo SAD ne e zapadot, SAD e SAD, zapadot e zapadnata civilizacija, nejzinite vrednosti, mokj, ekonomija i vlijanie.
Da go trgnime nastrana SAD, ostatokot od zapadot i toa kako gubi na site polinja. Gubi i SAD ali gledam premnogu osetlivi ste, pa ete ke recime deka niv super im odi.
Samo eden procent SAD da izgubi vlijanie vo svetot, Rusija kjar e, ne kjar, vo dobivka prema toa SAD kolku ekonomski ke izgubi od toj samo eden procent. A mozime da se slozime deka ovie nekolku gidini ima izgubeno mnogu povekje od eden procent vlijanie cim i Hutite stignaa da im se kurcat.
I odma nekoj ke se izbaci, ama si stampaat oni dolari, nemaat gajle. E pa si stampaat oti im se mozese, top bea. Zemi stampaj ti ili bilo koj drug.
Za da stampas treba da imas vlijanie, da ti pokjutat koga ne igras po pravilata koi vazat za site drugi oti ke go jadis po nos. E tuka gi mavaat najpovekje, onamu kade najpovekje gi boli.
Ostavi ti dronovi, kurci palci, to se prikazni za mali deca ili za pred kooperacija.
Ako imas zaprimeteno Jas skoro nikogas ne komentiram za voenite uspesi ili neuspesi vo Ukraina. Znaes oti ?
Oti e nebitno vo golemata slika. Vie tuka nekako mnogu okolu toa se zamarate, gubite vreme. Ostavija Ukraina kako Ukraina, taa e samo edna kocka od mozaikot, niti e nesto klucna niti bitna vo celata slika. Nasla mi se mana muabet.
Ete utre Ukraina da kapitulira skroz, ili ete Rusija da se povleci do oficijalnite granici od 1991. Sto toa ke promeni vo petok ?

Се согласувам дека и еден процент загуба на “влијание” во светот од САД е добивка за нивните стратешки соперници, но ја не го гледам тоа губење на влијание во Украина, туку баш напротив. Украина и украинскиот народ од еден ентитет што малтене беше руски или продолжена рака на Русија, од проблематични во 2014 година станаа смртни непријатели за само неколку години. Сега им градат држава и нација под нивниот нос која смртно ги мрази и ќе биде вооружувана со западни оружја. И Русија не може да го смени тоа зашто нема воен (конвенционален) капацитет да ги порази. Да направат и десет пресврти во афрички земји, ништо нема да го замени значењето на Украина за Русија.

Ете ако сакаш и големата слика да ја гледаме. Пред војната со Украина Макрон имаше изјави дека нато има доживеано мозочна смрт, САД се закануваше дека ќе излезе и сите се плашеа што ќе се случи. Денес нато е пообединето од било кога во последниве 20-30 години и капак на тоа ги пикнаа Финска и Шведска во НАТО.

Друга побитна работа. Кое беше економското влијание на Русија во Европа пред војната кое е сега? Колку капитал и влијание успеа да изгради Газпром и други руски ентитети низ Европа преку банки, купување на фирми и слично, а што се случува сега. Сега се радиоактивни за Европското подрачје. Тој пробив во Европа што го правеа 20 години потона во рок од еден месец по почетокот на инвазијата.

Русија исто како Кина, држи карти во раце. Некоја посилна, некоја послаба карта. Русија изигра и изгоре една од најсилните карти што ги имаше, воената моќ и правење на војна, а со тоа ја изгоре и картата на влијание врз европскиот енергетски сектор и европската економија. Кина е друга приказна и закана број 1 на САД.
Автоматски споено мислење:

Истите муабети од пред година и кусур месеци.

Тоа покажува колку е блиску Русија до добивање на војнава.

Да да, ја обновува. Украинската нација и држава со векови практично до завчера беше ќерка нација на Руската. Рускиот јазик беше лингва франка во Украина, млади украински деца се школувале на руски јазик, се славеле руски историски личности како свои. Сето ова веќе заврши. Сега додека седиме на форумов се создава нова украинска нација и држава која својата суштина ја базира на омраза кон се што е руско. Историски руски градови како Киев и Одеса се жаришта на омраза кон се што е руско.

Ако ова за вас е обновување на империја ондак супер. Цепидлачите за Бахмут или некое разрушено село а не ги сфаќате овие геополитички последици кај што се менуваат работи кои со векови се граделе и ќе имаат долговечни последици за Русија, нејзиното влијание во Европа и нејзината внатрешна безбедност.

isto kako cecencite... oh wait...

Се согласувам дека и еден процент загуба на “влијание” во светот од САД е добивка за нивните стратешки соперници, но ја не го гледам тоа губење на влијание во Украина, туку баш напротив. Украина и украинскиот народ од еден ентитет што малтене беше руски или продолжена рака на Русија, од проблематични во 2014 година станаа смртни непријатели за само неколку години. Сега им градат држава и нација под нивниот нос која смртно ги мрази и ќе биде вооружувана со западни оружја. И Русија не може да го смени тоа зашто нема воен (конвенционален) капацитет да ги порази. Да направат и десет пресврти во афрички земји, ништо нема да го замени значењето на Украина за Русија.

Ете ако сакаш и големата слика да ја гледаме. Пред војната со Украина Макрон имаше изјави дека нато има доживеано мозочна смрт, САД се закануваше дека ќе излезе и сите се плашеа што ќе се случи. Денес нато е пообединето од било кога во последниве 20-30 години и капак на тоа ги пикнаа Финска и Шведска во НАТО.

Друга побитна работа. Кое беше економското влијание на Русија во Европа пред војната кое е сега? Колку капитал и влијание успеа да изгради Газпром и други руски ентитети низ Европа преку банки, купување на фирми и слично, а што се случува сега. Сега се радиоактивни за Европското подрачје. Тој пробив во Европа што го правеа 20 години потона во рок од еден месец по почетокот на инвазијата.

Русија исто како Кина, држи карти во раце. Некоја посилна, некоја послаба карта. Русија изигра и изгоре една од најсилните карти што ги имаше, воената моќ и правење на војна, а со тоа ја изгоре и картата на влијание врз европскиот енергетски сектор и европската економија. Кина е друга приказна и закана број 1 на САД.

Тоа покажува колку е блиску Русија до добивање на војнава.

ti uste mislis deka evropa toest eu e nekakov faktor vo svetot... :lolzz:

ministerot za nadvoresni na indija u sred eu im objasni deka problemite na eu (ukraina) se problemi na eu nemoze poveke da go opteretuvaat svetot i deka nema da gi pratat nivnite povici za embarga i gluposti.

venecuela odbi da isporaca nafta za brisenje na nekoj dolgovi sto gi imale.

indonezija odbi da potpise dogovor so koj na eu ke im prodava razni surovini kako u minatoto

od afrika gi brkaat kako partali. nema poveke ni surovini ni bazi.

dojdovme do momentot kade pleminja kako hutite gi brkaat od vitalni transportni patista i im pravat steti od 100tici miljoni DNEVNO. pleme be...

da ne zborime sto im se slucuva doma vo eu...

Последно уредено:
Им предадоа ракети со дострел до 150 км.

Ојде Мариупљ, Белгород и тн.

Русија исто како Кина, држи карти во раце. Некоја посилна, некоја послаба карта. Русија изигра и изгоре една од најсилните карти што ги имаше, воената моќ и правење на војна, а со тоа ја изгоре и картата на влијание врз европскиот енергетски сектор и европската економија. Кина е друга приказна и закана број 1 на САД
Ukraina e nebitna, ti kazav prethodno, nasla mi se mana muabet. Nekade morase da pukni, pukna vo Ukraina. Ako ne bese Ukraina, ke bese na drugo mesto, bitno nekade ke bese. Taka da ok, vlijanieto na SAD tamu e golemo posto im isturija milijardi dolari voena pomos, a Rusite im gi isturija crevata. Nekako logicki e da ja sakaat povekje SAD od Rusija, barem dodeka go finansira Zelenski . Nesto kako Polska za vreme na WWII. Mozese da pocni so Rajnskata oblast, mozese so Avstrija, mozese so sudetskata oblast, mozese so Ceska, ali ete pukna tikvata so Polska.
Okolu golemata slika, pak Ukraina e nebitna ,posebno sega. Preku Ukraina vleguvaja evtinite energensi vo zapadna evropa, i Ukraincite pravea problemi okolu toa uste od nezavisnosta, ne e toa od 2014. Zatoa i toj severen tek, juzen ..
Ocigledno na nekoj mu precese taa win win situacija, evropa evtini energensi, Rusija priliv na sredstva, izglabuvanje od kalta vo koi bea posle raspadot na SSSR. Denes nema ni severen, ni juzen, ni Ukrainski, taka da kako sto rekov ,nebitna e Ukraina od taa gledna tocka. Taa epizoda evtini energensi za Evropa zavrsi, sega malce na kaj istok odat. I koj izgubi tuka, a koj dobi. Nato od mrtvo( daleku od toa, Nato e SAD, drugite se potrckovci), dobi tamu dve tri novi clenki. Isto kako Germanija sto gi imase za sojuznici Romanija i Bugarija pa i Italija za vreme na vtorata. Generalno nebitni bez SAD. Znaci epten golem uspeh za NATO, evropa si pukase vo koleno, dodusa SAD im pukase vo koleno ali ok, dobija dve tri novi clenki. Ete i nie sme vo NATO ako zemis taka. SAD go zadrza vlijanieto vo Evropa, sega uste da im izmislat evtin gas i nafta i se top e, ke si se druzat uste dolgo dolgo vreme. Ali toj Isis koridorot malce im propadna vo megjuvreme, taka da nisto od toa sega zasega. Sega im gi remetat i trgovskite ruti malce, so sto uste povekje im go zgorcuvaat zivotot na evropjanite oti malce im bese so energensite.
Za Kina imam pisuvano tuka na samiot pocetok na konfliktot i zakana br 1 e za SAD, no im trebase jaka Evropa, konkurenta Evropa , vazalska Evropa i Rusija na kolena. Od toa samo vazalska Evropa dobija, bukvalno teret na grbot namesto jak sojuznik so koj ke ja drzat Rusija pod kontrola. No svetot ne e samo evropa i Ukraina, ima i drugi kontinenti i drzavi na planetata. Kako im odi tamu vo poslednite nekolku godini, se znae li sto ?

Не се лути ајде, се упеца поштено.
Ne se ljutam be Klinton, jas nikade nikogas nemam tvrdeno deka sum neutralen vo slucajot, epten proruski sum nastroen. Ne ni se obiduvam da glumam neutralen i zagrizen gragjanin, kako vas na primer :toe:

Последно уредено:
Незавидливи информации доаѓаат од Украина. Сумирано, се смета дека од 24.02.2022 Украина изгубила околу 11 милиони луѓе - 6 милиони фатиле магла во странство а 4 милиони живеат во новите руски територии, остатокот се загинати/исчезнати итн па така сега се проценува дека има 25 милиони глави во проспективната ЕУ членка.

Животниот век на мажите од 66-67 сега е 57-58, само четири држави (Нигерија, Лесото, Чад и ЦАР) имаат полош животен век. ТФР изнесувал 1,16 пред војната, сега Господ само знае колку е паднат.

@Gags

Thenk you USA.

Ќе остане да живурка само западна Украина и Киев. Све другото е уништено на економски план.
Ќе им дојде редот и на тие делови.

Него ова со Залужни нешто не го сметав за сериозно, ама го фрлија под воз.

По кои критериуми слабее? Што губи опрема? Што војува? Тука имаш уште поголема грешка. Русија има индустрија да надоканади све. И све што е надокнадено, ќе биде адекватно за модерно војување. Политички нема преседан колку е јак Путин во Русија. Надворешно политички ги зацврсти односите со непријателите на САД и реално е оформена веќе и неофицијална коалиција. Скоро сите сојузници на САД се речиси на колена. Како е тоа насанкување?

Ако можеме да кажеме дека некој се насанкал, тоа е комплетно западот се насанка во Украина. Си мислеа дека Украина ќе го падне Путин, а со тоа и ќе ја скроти Русија, за да можат да ги лапаат бесплатните ресурси. Но наместо тоа, имаме ситуација, или ќе дава запад уште старо железо во Украина, или да ја заборави Украина. Една НАТО членка, во очекување да капитулира Украина, се откажува од НАТО за дел од територијата на Украина(Ова свати го како патка за промена на страна на Романија за возврат за територија на Украина). ЕДИТ: како што гледам и Унгарија ова го има изјавено. Додека истовремено САД дополнително агресивно ги бркаат од блискиот исток и реално САД нема одговор на тоа. Да не збориме за компликацијата што им ја приреди Израел или поточно овој респонсе што е надвор од умот. Политички скоро сите западни држави се нестабилни со екстремна десница во пораст. А во САД имаме сериозна политичка криза со Тексас.

И сега кој се насанкал ?
Romanija i Ungarija nemaat niso izjaveno. Imaat nekoj tamu nebitni politicari so nikakva mokj toa da go napraat i celoto scenario deka oni kje zemat teritorija e naucna fantastika.

ако во прокси војна Русија губи за две години над 100 000 војници и техника која тие ја користат плус сигурно фрлени над 300 милијарди долари/евра ,а немаат ни чекор мрднато година дена да освојат/повратат територија,какви ќе им бидат загубите во општа војна со цело НАТО?

Богами против вакви ако треба да војуваат, навистина лошо ќе биде... :unsure:

Потопен е рускиот брод Ивановец од морски дронови. Новина што Русија мора итно да ја неутрализира.

Мапа со сите можни завршници на војната. Кое е најреално според сегашните текови?

RDT-20240201-1342428357009195631057704.png

Незавидливи информации доаѓаат од Украина. Сумирано, се смета дека од 24.02.2022 Украина изгубила околу 11 милиони луѓе - 6 милиони фатиле магла во странство а 4 милиони живеат во новите руски територии, остатокот се загинати/исчезнати итн па така сега се проценува дека има 25 милиони глави во проспективната ЕУ членка.

Животниот век на мажите од 66-67 сега е 57-58, само четири држави (Нигерија, Лесото, Чад и ЦАР) имаат полош животен век. ТФР изнесувал 1,16 пред војната, сега Господ само знае колку е паднат.
Да и јас пребарував на оваа тема, околу 26 - 27 милиони според тоа што гледав имаат останато, од нив рачунај колку се ранети само во борба..

Низ цела Европа има бунт на земјоделците,со трактори ги блокираат главните градови и кључните автопати.Им ги скратиле субвенциите плќаат многу поскапа нафта него предходно.Ама на Шолц и компанија им е побитно да ја наоружаат Украина.Се во интерес на америчката олигархија.Обичниот народ кој го е.е.Битно ќе си ги наполнат џебовите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom