Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Рече само за лепење, ме интересира пресметав, еве по 20 евра квадрат со вертикали од по 3 метра до горе да ги лепи и пак е помалку од тоа што му барале.

Цената не гарантира дека мајсторот убаво ќе ја заврши работата. Сега сите се научија со кризава креваат ненормални цени.

Кај еден комшија за 12 евра му ги лепеа, толку грдо беа залепени и безвеза, што си зема одмор, ги извади и сам си ги залепи :)
По тоа што гледам кој стана мајстор таму, и јас би играл така, и тоа од сам почеток :)

По тоа што гледам кој стана мајстор таму, и јас би играл така, и тоа од сам почеток :)
И во западна европа викаат дека е исто срање. Таму е лошо што преку фирма ти ги праќаат :)
Не можам да сфатам како некои луѓе толку фалш може да работат.

И во западна европа викаат дека е исто срање. Таму е лошо што преку фирма ти ги праќаат :)
Zatoa shto nashle kogo da strizhat a i drzhavata gi shtiti dodeka vo MK ne!
Ako ti gi sjebi plockite ce leta na kloci.

Inace i na zapad ima majstori shto shibaat na crno i site se srejcni.

Edna vistinsk prikazna;

Komshijava odi kaj nekoj shvaba da malterisuva na crno, den dva,
Kujcata se naojga malce nastrana od mestoto i za da dojdish do kujca treba da vozish 50m po patce opkruzheno so livadi.
Eden den komshijava praj pauza okolu 12h na prvi sprat i gleda niz prozor po patceto doajga policisko vozilo, na vrat na nos leta vo vizba i se krija vo edno bure
i se pokriva so najloni i cuti. Po 1-2 min go prepoznava gazdata po glasot koj vika: Majstore Majsotre!

Komshijava si vika od kaj nikna sega pa ovaj i plus pred policija da me bara. Lele ce go ubijam ako me prijavil.(10 000€ kazna)
Po nekolku dovikuvanja videl nevidel se ispravil vo bureto i go gleda pred sebe Gazdata od kujcata i za malku shto ne se onesvestil, baatkava vo policiska uniforma :pos: :pos: :pos:
Gazdata od kujcata bil Policaec, podobro receno nacalnik i koga go videl komshijava vo bureto so najlonite na glava se skinal od smeenje.
Tolku so Rabota na Crno vo Eu i zakoni.

И овде се исти курац, има еден многу јутјубер што ги прикажува во 1000% реално светло :)

Druze od rabota samo grbka ke dobies, ako sakas da se zbogatis treba da smislis nesto drugo ;) .
Темава ќе отиде у неповрат. Ама еве од следниве тикток/инстаграм генерации, колку добри доктори, инжинери, градежници, водоводџии, плочкари итн натаму ќе испаднат?
Јас сум малце загрижен за иднината кога ќе остарам и кога ќе треба да барам услуга од некој од овие, ако воопште има :)

Сите знаеме каде се парите, ама никој не те праша дали имаш волја за да работиш некоја високо платена работа, еве во случајов да речеме градежно или ИТ.
Теоретски, да , секој може да биде и плочкар и банкар и менаџер и неврохирург, ама реалноста е мнооогу, мнооогу поинаква.

Јас како помал пробав 4 различни видови градежна работа и во ниту една не се пронајдов.Едноставно не сум предодреден за такво нешто.:toe:
Мајсторите сум ги гледал, ме учеле, повеќе од 10-20 секунди не сум можел да го задржам вниманието на работата.
Средно училиште завршив електро-техничар, татко ми е електричар истотака, ме учел уште од мали нозе, се било за џабе.Едноставно не ме интересирала ни најмалку таа работа.

На крајот морав да ја земам судбината во свои раце и да заработувам од работа која е по моја волја.Не е ниту легална, ниту нелегална, тука некаде помеѓу е ајде да речеме, ама барем печалам од работа која јас ја сакам.
Заработувачката е пристојна.

Муабетот е, многу е лесно некој кој успеал да им држи предавање на останатите и да им суди дека се неспособни и никој не им е крив што не успеале во животот да заработат добра сума на пари.
Ама никој не те праша дали си предодреден за истото нешто од кое се заработува добро.Вакви демагогии сум ги слушал и ги слушам секој ден од животот.

Ама никој не те праша дали си предодреден за истото нешто од кое се заработува добро. Вакви демагогии сум ги слушал и ги слушам секој ден од животот.

Не те разбрав баш најдобро. Мислиш дека тие што заработуваат добро, се предодредени да работат на тие позиции?

Не те разбрав баш најдобро. Мислиш дека тие што заработуваат добро, се предодредени да работат на тие позиции?
Ваљда мисли на тоа дека ги бива и сакаат да го работаат тоа.

Мене со окулу 800 евра колку што земам ми е доволно. Задоволен сум.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom