- Член од
- 23 мај 2013
- Мислења
- 2.393
- Поени од реакции
- 5.759
Во Демирхисарско скоро и да ги немаМијачко-Брсјачка територија денес е преполна со шпонови.
Во Демирхисарско скоро и да ги немаМијачко-Брсјачка територија денес е преполна со шпонови.
Не е вистина кога самите словенски племиња постојат векој наназад и имаш цврсти докази за то. Со распаѓањето на Австро-Унгарија стануваат држави. Ако биле измеслени тогаш немаше да имаат држава, нација и јазик и да се обединат под едно знаме.Термините Словаци и Словенци се измислени во втората половина на 19 век.
Нажалост е, битно е соживотот, и севердонките да се тртат со орли.Мијачко-Брсјачка територија денес е преполна со шпонови.
То доволно ти зборува за словенското население на овие простори и зошто никогаш не можело да има своја држава. А и пред сè во почетокот на 19 и 20 век кога се праени интервјуа на населението самите не знаеле шо се. Странците дошле до заклучок (парафразирам), на овие простори живее словенско племе со ниска национална свест наспрема бугарите и србите, од кои малку мина се декларираат за „македонци“.Што се однесува до идеологија за обединување, малодушноста, опортунизамот и клептократијата отсекогаш биле јаки во Македонија.
Тезата, “словенското“ население на овие “простори“ никогаш немало своја држава, е твоја или по долги години на истражување дојде до неа?То доволно ти зборува за словенското население на овие простори и зошто никогаш не можело да има своја држава. А и пред сè во почетокот на 19 и 20 век кога се праени интервјуа на населението самите не знаеле шо се. Странците дошле до заклучок (парафразирам), на овие простори живее словенско племе со ниска национална свест наспрема бугарите и србите, од кои малку мина се декларираат за „македонци“.
За едно население да биди обединето и да има држава мора барем минимум 5 века да имало поминато под нивни цар или крал. Држава без да имало цар, тури ѝ курот, то не е држава.
Болдираното е најголемиот мит евер измислен од берлинско - виенската школа заедно со муабетот за 2 милиони словени со цевчиња како гњурат по дното на Дунав.Тезата, “словенското“ население на овие “простори“ никогаш немало своја држава, е твоја или по долги години на истражување дојде до неа?
Дали случајно помисли дека некој тоа намерно го пласира а со цел да такви како тебе ја најдат и продолжат да ја верглат?
Кој тоа во 19 знаел што е?
Мислам знаеш ли ти за што воопшто зборуваш, колкав број од населението било писмено?
Или еве да речеме во 1944 кога е возобновена македонската држава колку од населението било писмено?
Ако не знаеле што се, како тоа во 1944 (да не должиме со претходните обиди за создавање и зошто истите биле неуспешни нема да сменат ништо за тоа дека Македонците токму заради тоа што сакале држава и ја создале) станале едно утро и оп одлучиле да прават држава???? -ова многу ми личи на бугаристанските тези, се прашувам зошто?
За некоја држава да биде држава требало да има 5 века цар или крал, .... а дури сеа видов со каков профил се расправам, извини терај си автошовинизам, се надевам добро си платен...., и уште нешто: до сето она горе што си го напишал самиот дојде до заклучок или ти требаа долги години на истражувања? (со други зборови ваков си роден или требаше да одиш на училиште?)
Не се работи за “мит“ туку за НЛП (програмирање).Болдираното е најголемиот мит евер измислен од берлинско - виенската школа заедно со муабетот за 2 милиони словени со цевчиња како гњурат по дното на Дунав.
Ако прашаш еден Македонец да направи разлика помеѓу Србин, Хрват, Црногорец и Босанец тој многу тешко ќе препознае кој што е, се додека лицето самото не се изјасни. Се разбира дека постои јазична, културолошка и други разлики ама во случајот кај сите овие тешко некој од надвор да може да ги разликува. Некој некогаш во историјата се потрудил, направил операција divide et impera и сега си гледа од страна и ужива.Во Србија оддамна се зборува зошто никој не ги спомнува и не вметне во наставната програма владетелите пред Немањичи. Имаат записи па дури и материјални остатоци од нивните владеења. Дали само затоа што не биле христијанизирани не биле битни како за Ватикан така и за Цариград ?
Друга работа Стефан Немања по кого била и наречена целата династија бил прилично неспособен владетел. Дали свесно некој од надвор им наметнал на Србите неспособен владетел да го слават како првенец на нивната држава и нација само за да имаат чуство на нижа вредност ?
Во Хрватска дури бетер е ситуацијата затоа што освен делимични докази за Краљ Томислав ништо друго не е останато за неговите предци. Дали тоа значи Унгарците одлично си ја завршиле работата со бришење на целото хрватско племство а асимилирање на нивните наследници во Унгарци со истата цел за да се прикаже дека Хрватите се само група на прост народ на унгарска територија.
И Србите и Хрватите се два народа што ако гледаме според теоријата за големата преселба веќе дошле со изграден идентитет што го задржале до сега. Не е можно племиња и кланови што имаат свест за народен идентитет да немаат владетели.
За да светската историја не се разбере подоцна, вистинската светска историја се прикрива и фалсификува. И всушност тоа е целата технологија. Ова се прави според формулата од брилијантниот роман на Џорџ Орвел "1984“За скриената и намерно уништена историја на Пољаците, Русите и Чесите има цели книги да се пишуваат.
Се разбира, некој многу добро ја научил технологијата да би можел да владее.А не знам дали знаете дека за постоењето на еден Карло Велики нема никакви физички остатоци. Е тие што се фалат со него, тие ви ја пишуваат историјата.
Тоа не е никаква „теза“ тоа е неоспорлив факт. Сите словенски племиња што се населиле на регионот Македонија никогаш немале нешто заедничко да создадат царство наспрема српските и бугарските племиња.Тезата, “словенското“ население на овие “простори“ никогаш немало своја држава, е твоја или по долги години на истражување дојде до неа?
Дали случајно помисли дека некој тоа намерно го пласира а со цел да такви како тебе ја најдат и продолжат да ја верглат?
Сега писменоста (неписменоста) ви е виновна затоа што немавте никогаш царство? Дадена ви беше држава во 1944-тата, и таа ја изгубивте и јазикот затоа што не сте ја заслужиле за почеток.Кој тоа во 19 знаел што е?
Мислам знаешлити за што воопшто зборуваш, колкав број од населението било писмено?
Ако гледаме така и во Србија не било многу писмено населението, ниту пак во Бугарија и Грција, ама сепак знаеле што се.Или еве да речеме во 1944 кога е возобновена македонската држава колку од населението било писмено?
Ако не знаеле што се, како тоа во 1944 (да не должиме со претходните обиди за создавање и зошто истите биле неуспешни нема да сменат ништо за тоа дека Македонците токму заради тоа што сакале држава и ја создале) станале едно утро и оп одлучиле да прават држава???? -ова многу ми личи на бугаристанските тези, се прашувам зошто?
Нека не бидат 5 векови, нека бидат неколку векови, доволно за населението да знае што е, а вие јужнисловени, не знаете што сте, ако знаевте, и тоа што ви беше дадено во 1944-тата ќе го сочувавте, но никогаш не сте го имале капацитетот, ниту способноста.За некоја држава да биде држава требало да има 5 века цар или крал, .... а дури сеа видов со каков профил се расправам, извини терај си автошовинизам, се надевам добро си платен...., и уште нешто: до сето она горе што си го напишал самиот дојде до заклучок или ти требаа долги години на истражувања? (со други зборови ваков си роден или требаше да одиш на училиште?)
Јасно ми е зошто кон Македонците (македонистите) гледаш како туѓ народ, велејќи им дека „нивната држава пропаѓа“, ама забележав дека и ти го делиш ова парче земја со нас.Тоа не е никаква „теза“ тоа е неоспорлив факт. Сите словенски племиња што се населиле на регионот Македонија никогаш немале нешто заедничко да создадат царство наспрема српските и бугарските племиња.
Еве кажи ми зошто кога имало најголеми шанси „македонските“ словени односно јужнословените, не создале царство откако се населиле?
Српско царство
Бугарско царство
Сега писменоста (неписменоста) ви е виновна затоа што немавте никогаш царство? Дадена ви беше држава во 1944-тата, и таа ја изгубивте и јазикот затоа што не сте ја заслужиле за почеток.
Ако гледаме така и во Србија не било многу писмено населението, ниту пак во Бугарија и Грција, ама сепак знаеле што се.
Која „македонска“ држава возобновена, античкото царство што немате никаква поврзаност?
Не знаеле, ако знаеа што се, успешни ќе беа за создавање на автономната Македонија што ја имаа замислено во состав на Бугарија, но сепак пред сè бугари. Во 1944-тата дојде социјалист на власт Јосип Броз Тито, кој промени многу ствари во Југославија, пред тоа, во Кралство Југославија или Кралство СХС не постоевте. Ако постоевте и во кралството ќе имавте права, немаше да се вика Кралство СХС, туку Кралство СХСМ.
Тито ве создаде како протекторат, најмногу против Бугарија а после тоа Грција и да го обедини регионот Македонија во една држава за Југославија да имаше пристап кон егејското море. Овој план пропанда.
Нека не бидат 5 векови, нека бидат неколку векови, доволно за населението да знае што е, а вие јужнисловени, не знаете што сте, ако знаевте, и тоа што ви беше дадено во 1944-тата ќе го сочувавте, но никогаш не сте го имале капацитетот, ниту способноста.
Да секој што ја зборува вистината е платен од некој. Од Брисел сме платени по 5000 евра за секоја објава против Севердонија. Вистината боли, додека ти сè уште веруваш во заблудата дека имало и има „македонска“ држава, албанец стана премиер на вашата држава .
Не те разбирам шо сакаш да кажиш под „туѓ“ народ. Кратко кажано, не гледам, не мислам, туку од историски објективен аспект не постои јужните словени на регионот Македонија никогаш немале јака самосвест.Јасно ми е зошто кон Македонците (македонистите) гледаш како туѓ народ, велејќи им дека „нивната држава пропаѓа“,
Не.ама забележав дека и ти го делиш ова парче земја со нас.
Ете самиот си признаваш дека се сметале за Бугари. И не е само до признание, то е запишано и архиварно. Шо праела Бугарија и како праела, јас историјата бугарска не ја познавам, зато шо најискрено мене куро ме боли за Бугарија. Меѓутоа ги земам за пример Србија и Бугарија, кои имале царства, после османлиско ропство, стануваат пак царства и на крај држави, додека т.н.р. „македонци“ ги нема. „Ама не сме имале шанса да имаме држава ја добивме со Тито“, имало шанси пред дојдат турците. Зошто не тогаш? Зато шо не постоеле „македонски“ словени.Да, нашите предци најмногу се сметале себеси за Бугари, интелектуалците, борците за слобода, свештениците... Ама каде е Бугарија? Бугарија склучува договор со Србија за добрососедство. Каде е Бугарија? Бугарија е курва на СССР и со Тито заедно ја создаваат таа Македонија. Што прави Бугарија? Ја бара главата на Иван Михајлов. Ислушани ли се молбите на Партениј Зографски за јазикот? Каде е Бугарија сега за македонските Бугари, во Косово ли ги бара? Има некои политичар во Бугарија што ја спомнува Македонија а нема цел да собере поени од нејзиното име?
Прочитај си ги претходните реплики, па прочитај ја мојата.Не те разбирам шо сакаш да кажиш под „туѓ“ народ. Кратко кажано, не гледам, не мислам, туку од историски објективен аспект не постои јужните словени на регионот Македонија никогаш немале јака самосвест.
Не.
Ете самиот си признаваш дека се сметале за Бугари. И не е само до признание, то е запишано и архиварно. Шо праела Бугарија и како праела, јас историјата бугарска не ја познавам, зато шо најискрено мене куро ме боли за Бугарија. Меѓутоа ги земам за пример Србија и Бугарија, кои имале царства, после османлиско ропство, стануваат пак царства и на крај држави, додека т.н.р. „македонци“ ги нема. „Ама не сме имале шанса да имаме држава ја добивме со Тито“, имало шанси пред дојдат турците. Зошто не тогаш? Зато шо не постоеле „македонски“ словени.
СССР е дел од „allied forces“.Еве како се фалсификува историјата:
Фон дер Лајен неточно истакна дека Аушвиц го ослободиле сојузничките сили наместо Црвената армија - Република
Руската мисија во ЕУ реагираше до претседателката на Европската Комисија, Урсула фон дер Лајен, која во својот говор по повод...republika.mk
Прегледај го приврзокот 405138
“« Never again » is now”, President von der Leyen says ahead of International Day of Holocaust Remembrance
27 January marks the International Holocaust Remembrance Day and the 79th anniversary of the liberation of the Nazi concentration camp Auschwitz-Birkenau.neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu
Eве што е вистина:
Прегледај го приврзокот 405135
Auschwitz | Definition, Concentration Camp, Facts, Location, & History | Britannica
Auschwitz, Nazi Germany’s largest concentration camp and extermination camp. Located near the town of Oswiecim in southern Poland, Auschwitz was actually three camps in one: a prison camp, an extermination camp, and a slave-labor camp. Between 1.1 and 1.5 million people died there; 90 percent of...www.britannica.com
Прегледај го приврзокот 405136
Прегледај го приврзокот 405137
Прегледај го приврзокот 405141
Auschwitz
The Auschwitz camp system, located in German-occupied Poland, was a complex of 3 camps, including a killing center. Learn about the history of Auschwitz.encyclopedia.ushmm.org
Прегледај го приврзокот 405147
Ајде вака, ми изелезе време, ќе попишам.Не те разбирам шо сакаш да кажиш под „туѓ“ народ. Кратко кажано, не гледам, не мислам, туку од историски објективен аспект не постои јужните словени на регионот Македонија никогаш немале јака самосвест.
Не.
Ете самиот си признаваш дека се сметале за Бугари. И не е само до признание, то е запишано и архиварно. Шо праела Бугарија и како праела, јас историјата бугарска не ја познавам, зато шо најискрено мене куро ме боли за Бугарија. Меѓутоа ги земам за пример Србија и Бугарија, кои имале царства, после османлиско ропство, стануваат пак царства и на крај држави, додека т.н.р. „македонци“ ги нема. „Ама не сме имале шанса да имаме држава ја добивме со Тито“, имало шанси пред дојдат турците. Зошто не тогаш? Зато шо не постоеле „македонски“ словени.
Тоа не е никаква „теза“ тоа е неоспорлив факт. Сите словенски племиња што се населиле на регионот Македонија никогаш немале нешто заедничко да создадат царство наспрема српските и бугарските племиња.
Еве кажи ми зошто кога имало најголеми шанси „македонските“ словени односно јужнословените, не создале царство откако се населиле?
Српско царство
Бугарско царство
Сега писменоста (неписменоста) ви е виновна затоа што немавте никогаш царство? Дадена ви беше држава во 1944-тата, и таа ја изгубивте и јазикот затоа што не сте ја заслужиле за почеток.
Ако гледаме така и во Србија не било многу писмено населението, ниту пак во Бугарија и Грција, ама сепак знаеле што се.
Која „македонска“ држава возобновена, античкото царство што немате никаква поврзаност?
Не знаеле, ако знаеа што се, успешни ќе беа за создавање на автономната Македонија што ја имаа замислено во состав на Бугарија, но сепак пред сè бугари. Во 1944-тата дојде социјалист на власт Јосип Броз Тито, кој промени многу ствари во Југославија, пред тоа, во Кралство Југославија или Кралство СХС не постоевте. Ако постоевте и во кралството ќе имавте права, немаше да се вика Кралство СХС, туку Кралство СХСМ.
Тито ве создаде како протекторат, најмногу против Бугарија а после тоа Грција и да го обедини регионот Македонија во една држава за Југославија да имаше пристап кон егејското море. Овој план пропанда.
Нека не бидат 5 векови, нека бидат неколку векови, доволно за населението да знае што е, а вие јужнисловени, не знаете што сте, ако знаевте, и тоа што ви беше дадено во 1944-тата ќе го сочувавте, но никогаш не сте го имале капацитетот, ниту способноста.
Да секој што ја зборува вистината е платен од некој. Од Брисел сме платени по 5000 евра за секоја објава против Севердонија. Вистината боли, додека ти сè уште веруваш во заблудата дека имало и има „македонска“ држава, албанец стана премиер на вашата држава .
Не ти судам, само кажи си ете за колку те превртија.СЛАВЈАНСКОТО ПЛЕМЕ - Тимотеј Флорински, 1907 год.
Во својата дело „Славјанското племе“ од 1907 година, рускиот историчар, славист и византолог, Тимотеј Димитриевич Флорински, раскажувајќи за различните словенски народи, Македонците ги споменува како посебен народ, односно како што самиот тој ќе напише:
„Македонските Словени не се ни Срби ни Бугари, туку совршено посебно, самостојно, различно словенско племе“
Прегледај го приврзокот 288607
Прегледај го приврзокот 288608
Прегледај го приврзокот 288610
Прегледај го приврзокот 288609
Луѓето уствари уште не се свесни дека носат само 15% словенски ген, додека доминираат старобалкански хаплогрупи.Болдираното е најголемиот мит евер измислен од берлинско - виенската школа заедно со муабетот за 2 милиони словени со цевчиња како гњурат по дното на Дунав.
Во Србија оддамна се зборува зошто никој не ги спомнува и не ги вметне во наставната програма владетелите пред Немањичи. Имаат записи па дури и материјални остатоци од нивните владеења. Дали само затоа што не биле христијанизирани не биле битни како за Ватикан така и за Цариград ?
Друга работа Стефан Немања по кого била и наречена целата династија бил прилично неспособен владетел. Дали свесно некој од надвор им наметнал на Србите неспособен владетел да го слават како првенец на нивната држава и нација само за да имаат чуство на нижа вредност ?
Во Хрватска дури бетер е ситуацијата затоа што освен делимични докази за Краљ Томислав ништо друго не е останато за неговите предци. Дали тоа значи Унгарците одлично си ја завршиле работата со бришење на целото хрватско племство а асимилирање на нивните наследници во Унгарци со истата цел за да се прикаже дека Хрватите се само група на прост народ на унгарска територија.
И Србите и Хрватите се два народа што ако гледаме според теоријата за големата преселба веќе дошле со изграден идентитет што го задржале до сега. Не е можно племиња и кланови што имаат свест за народен идентитет да немаат владетели.
За скриената и намерно уништена историја на Пољаците, Русите и Чесите има цели книги да се пишуваат.
А не знам дали знаете дека за постоењето на еден Карло Велики нема никакви физички остатоци. Е тие што се фалат со него, тие ви ја пишуваат историјата.
Oпшто земео, на Балканскиот Полуостров денешните жители носат само помеѓу 15-30 индоевропски гени (R1a и R1b), во кои спаѓаат и Тракијците, Илирите и Античките Грци што потекнуваат од Културата на Јамни гробови од Црноморските Степи.Луѓето уствари уште не се свесни дека носат само 15% словенски ген, додека доминираат старобалкански хаплогрупи.
Не се сакаме, не се почитуваме, прво меѓусебно се понижуваме, и не разбирам зошто растеме со такви комплекси.
словенски племиња
...види вака уште во првиот пост, на кој реагирав, сосема јасно ги постави своите позиции и намери, така да нема потреба да се повторуваш.словенското население на овие простори
Не сум „македонец“.Ајде вака, ми изелезе време, ќе попишам.
Односот кон другите на нишкава ти е немакедонец - македонец,онитие се македонци, ти си нешто друго. Вистината не е таква, сите тука сме Македонци.
И да „потекнувам“ од нив, не ме прај „македонец“.Можеби си во странство и таму живееш, но најверојатно си роден тука и си живеел тука еден период. Значи, Македонците не се некој туѓ народ, туку и ти поттекнуваш од нив.
Отко сум на форумов апсолутно никогаш не сум се искажал дека сум бугарофил или бугарин, како шо ти кажав, куро ме боли за бугарите. Но, само за то шо се зборува вистината, то мене ме прај автоматски бугарин? По кој заклучок идите дека сите шо ја негираат „македонштината“ се бугари? По таа теза ако одиме тогаш грците, србите и орлите се „бугари“.Но што е разликата помеѓу тебе (бугарофил) и нив (македонисти)?
Јак ми е заклучоков твој и на другиве, дека сум „македонски бугарин“ во странство. Не ме интересира историјата на Бугарија како шо ти кажав претходно и зошто.ОниТие гледаат на Македонија од перспектива на лажирана историја (некој не ни гледаат така, ти само ги нападна), а ти гледаш од перспектива на странец (бидејќи нели, не живееш во Македонија) - Бугарин. Проблемот со македонистичкиот поглед е јасен, не треба да се дискутира. Но има и проблем од твојата страна, а тоа е што не ја знаеш ситуацијата во Бугарија при борбите за ослободување на Македонија. Како можеш да си „Бугарин од Македонија“ а да не те интересира историјата и улогата на Бугарија во однос на Македонија? Ете, јас погоре ти пишав дел од моите критики кон Бугарија, но има и добра страна, секако.
Да де јас еден прочитав и толку готово сега знам сè.Ако сакаш да ја разбереш историјава, треба да знаеш и каков бил односот на Грција и Србија кон Македонија. Не е доволно само да прочиташ едно писмо од револуционер каде што вели дека сме дел од бугарското племе.
Луѓето се менуваат, нема никаква поврзаност со пари.Не ти судам, само кажи си ете за колку те превртија.
Епа ако не си мкедонец (иако географски сигурно си) или македонски бугарин, што се замараш со форумов? Што не си тераш по србски форуми, по влашки форуми, по албански форуми, или што и да си?Не сум „македонец“.
И да „потекнувам“ од нив, не ме прај „македонец“.
Отко сум на форумов апсолутно никогаш не сум се искажал дека сум бугарофил или бугарин, како шо ти кажав, куро ме боли за бугарите. Но, само за то шо се зборува вистината, то мене ме прај автоматски бугарин? По кој заклучок идите дека сите шо ја негираат „македонштината“ се бугари? По таа теза ако одиме тогаш грците, србите и орлите се „бугари“.
Со кој да се гордеам јас кажи ми ти мене објасни ми, само прогласен македонец и сите други шо се овде, со Гоце Делчев, Даме Груев, Борис Сарафов, Тодор Александров, Ванчо Михајлов, Јане Сандански, Ѓорче Петров, Методија Шаторлов Шарло, Александар Протогеров и дурги да не ги наборјувам кои се пишале како бугари и учеле во Софија.
Самите турци никогаш немале признаено во устоват „македонци“, да имаа, тогаш би било друго, имаш срби, бугари, грци, власи, романци и други етинкуми шо и јас не ги знам. „Македонци“ нема.
Јак ми е заклучоков твој и на другиве, дека сум „македонски бугарин“ во странство. Не ме интересира историјата на Бугарија како шо ти кажав претходно и зошто.
Шо би рекол Милан Протиќ, не треба да имаш некоја голема школа за разбериш како е „Македонија“ настаната. Една слабо и вештачко создание. Најпросто и директно кажано.
Да де јас еден прочитав и толку готово сега знам сè.
Луѓето се менуваат, нема никаква поврзаност со пари.
Тетовирај на чело дека си бугарин, ќе чекаш 5 години за да извадиш....види вака уште во првиот пост, на кој реагирав, сосема јасно ги постави своите позиции и намери, така да нема потреба да се повторуваш.
А јас уште помалку имам живци со некои благонадежни Балгари со телеќи поглед (кои патем негуваат нацифашизам) да се расправам.
Форумот дозволува да шириш шовинизам и нацифашистички срања, особено против Македонците, така да само терај.
Ако си во процедура за добивање на бугарски псоше, слободно искористи ги изнесените небулози овде и верувам самиот Радев ќе ти врачи пасош!