Што читате во моментов? (со краток коментар)

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.536
Поени од реакции
2.222
Во моментов ја читам драмата "Господа Глембаеви"... ја гледав пред година време претставата, и едноставно се приврзав со приказната и карактерот на Леон... па посакав и да ја прочитам... и покрај тоа што го знам текот на приказната, ме воодушевува како да се среќавам за прв пат со неа.
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.649
Поени од реакции
13.112
To kill a mockingbird - Harper Lee.
САД ваљда после војната ко што контам, некаде Југот кај Алабама, некои дечки го живеат животот на предрасуди и дискриминација. На почеток сум, па тешко е да дадам некоја оцена, но стилот ми се допаѓа, малку creepy and sinister.
 

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Враќањето во Африка - Корин Хофман

Книга продолжение на белата масаи, за животот на Хофман во Африка, поточно Кенија. Враќањето во Африка го опишува заминувањето на Хофман од Кенија во Швајцарија, а потоа мислам дека и Хофман се враќа во Африка. До 30 страница сум стигнат, дотаму се опишува животот во Швајцарија и разменувањето на писма со сопругот и најдобрите пријатели од Кенија.
 

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945


Нешто сосема поинакво и ново. Одмарам од странски писатели, а Ванѓа одсекогаш ми била интересна за читање работи поврзани со неа.
 
Член од
27 март 2011
Мислења
347
Поени од реакции
150
nikolo amaniti:
KAKO BOG ZAPOVEDA
humor,ironija,tragedija se vo edno :) U ravnici natopljenoj kišom, u pustari na kraju sveta, gde se njive i reke mešaju sa hangarima, žive otac i sin. Rino i Kristijano Cena. Njih dvojica čine celu porodicu, zato što ih je žena i majka napustila. Rino je nezaposlen, nasilan, alkoholičar i nacista, stalno na oku socijalne službe, koja preti da će mu oduzeti starateljstvo nad sinom. Ne može se smatrati modelom oca, ali jedno je sigurno: voli svog sina više od svega. Kristijano je učenik osnovne škole, nema prijatelja iz razreda, sviđaju mu se devojčice, ali želi da ostavi utisak "tvrdog momka", koji je iznad svega. On mora sam da se suoči sa svetom u kojem su svi neprijatelji među sobom. Gde svi znaju da skrivaju svoje slabosti, da bi pokazali svoje pesnice. Rino voli Kristijana i uči ga nasilju i kultu snage. Uz njih životare i Četiri Sira i Danilo Aprea, najbolji prijatelji Rina Cene. Četiri Sira je "seoska luda", čovek koji je svašta pretrpeo u životu, pa i udar struje visokog napona, koja mu je ostavila tikove i jednu kraću nogu. Danilo Aprea ima problema s alkoholom, koji su rođeni iz njegove krivice što nije uspeo da spasi trogodišnju ćerku. Iako opisani zabavno i ironično, Amaniti je surov i dodeljuje im tragičnu sudbinu. Svi oni žive u tipičnoj italijanskoj provinciji, malom mestu Varano, koje dobro skriva porodične svađe, a pokazuje bogastvo i moć "dobrih" porodica. Jednoga dana odlučuju da je došao trenutak da preokrenu svoje živote. Plan je jednostavan: opljačkati bankomat. Protagonisti ove apokaliptične bajke se tako nađu u jednoj olujnoj noći, prepunoj kajanja, u kojoj se reke izlivaju, a blato kao da sahranjuje svaku nadu. Ali iz tame izranja jedna plava devojčica koja oslobađa neku mračnu silu i zauvek menja njihove sudbine... U slepoj brutalnosti života ili u njegovoj tragikomičnoj normalnosti, junaci ovog romana su bića u potrazi za sopstvenim bogom. Amaniti je direktno, efikasno, jednostavno protiv svih: protiv hipokrizije građanske svesti, protiv televizije koja prikazuje savršeni svet koji ne postoji, protiv stila života malih sela koji potkresuje krila onima koji nemaju mogućnosti da izađu iz njih, protiv jalove religijske svesti.
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.612
Поени од реакции
31.819
Бартоломејска ноќ од Александар Дима.

Книгава е од дедо ми по мајка ми кој не го памтам бидејќи бев некаде 2 години кога почина. Инаку стариот бил учител во основното училиште уште во 60-тите години на минатиот век. Кога ја реновираа куќата вујко ми, остави еден мал ,,поклон" за мене, кутија полна со книги кои ги купувал дедово. Тешка ѕверотина бил :) Се најдуваат многу работи од Дима до Достоевски. Плус оној мирис на стара книга, издадена во 50-ти, 60-ти, 70-ти, дополнително ме тера да испочитам се живо и диво од кутијата.
 
Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.207
Dan Brown: Digital Fortress - Искрено, иста е ко сите други книги што ги пишува.
Horus Heresy: Horus Rising - Прв том од серијалот Horus Heresy и се бави со еден од најмрачните периоди од историјатот на Империумот. Пич мајчин јака книга.
Ender in Exile - Хронолошки после Ender's Game. Еден од најдобрите серијали икада.
 
Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Снег или Се викам црвено, која првен од Памук?
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.649
Поени од реакции
13.112
Пат околу светот во 20 раскази (антологија на светскиот расказ од втората половина на ХХ век)

На почетокот прв ми дојде Борхес, интересен за сега, фондот на зборови ми се совпаѓа со вкусот, не е хаотичен толку колку што имам чуено од други.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.988
Егзорцист од Вилијам Блати.

По прочитани 30-40 страни можам да заклучам дека ова ќе биде одлична книга.
Ја земав од саемот во Веро за 130-140 ден. Печати Ѓурѓа.:)
 

ЈуријАркадиевич

Модератор
Член од
10 мај 2010
Мислења
1.793
Поени од реакции
7.018
Сега ја читам ,, Малку '' од Хакан Ѓундај. Слабо, многу слабо. Заредив неколку турски писателки и на ред дојде и Хакан Ѓундај. Во романот има две приказни, за две деца со исто име, Дерда. Едната претставува како едно купено девојче од Турција се мажи во Лондон, па од тука сите несреќи, тешкотии да се ослободи, дрога, секс, бла бла. Ама воопшто не е уверлива, нема некој посебен стил, празна ми е книгава.
 
Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.098
Поени од реакции
9.903
Клучот на алхемичарот од Кристина Брамбиља. Издание на Матица. Не знам само дали е толку лоша книгата или пак стилот на писателот, а можно е две во едно. Ќе видиме до крај што ќе испадне.
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.828
Поени од реакции
7.710
Маркез, Маркез...

„За љубовта и другите демони“

Дејството е сместено во времето на инквизицијата кога физичката болка се лечи со пуштање крв, а психичката со врзување за кревет. Бесно куче ќе ја касне дванаестгодишната маркиза. Негативна митска конотација на песот-водич низ ноќта на смртта, посредникот меѓу овој и оној свет, воспитна запуштеност на несаканото дете кое на гладно срце пие крв од петел, никогаш не ја зборува вистината и расте играјќи си со робовите незнабошци, зборува три нивни јазика, „опседната со нечисти сили“, совршен примерок за егзорцизам.

Првата книга што ја прочитав од Маркез беше „Сеќавање на моите тажни курви“ и ми беше ужасно досадна. Одвај ја прочитав.
Првата книга што ме восхити од него беше „Љубов во добата на колерата“ .
Ме здрви! Како што се приближував до крајот, почнав пополека да ја читам.

Имам прочитано многу книги, ама така полнокрвни во скоро немам читано!

Не е само приказната тоа што е убавото, туку магијата со која е проткаена. Ако е така добра во превод, каква ли е во оригинал? :love::love::love:
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.612
Поени од реакции
31.819
Каков торент сум нашол нека сиби мајката со српски и хрватски книги, од Ниче/Кант/Хајдегер, па до Памук/Гогољ/Петрарка.

Ако сакате ќе ви пратам ПП на заинтересираните. Инаку напоредно уште ја читам таа од Дима и Критиката на чистиот ум од Кант. Вторава тешка некако, ама кроце кроце....
 

Kajgana Shop

На врв Bottom