Sungerot Bob
Живеј го животот
- Член од
- 7 август 2012
- Мислења
- 32.391
- Поени од реакции
- 36.504
Еве јас не сум на диета, ама највеќе ми се јаде навечербидејќи преку ден се на диета
Еве јас не сум на диета, ама највеќе ми се јаде навечербидејќи преку ден се на диета
па не знам што би можело да ти еЕве јас не сум на диета, ама највеќе ми се јаде навечер
Лутеницата е слична на ајварот. Само поголеми остануваат парчињата после мелењето. И се додава лути пиперки, лук и кромид. Ајварот е со црвени пиперки кои се печат , лупат и мелат. Меленото заедно со голема количина зејтин и сол и понекогаш домати и модар патлиџан се варат долго. Печи гмечи се пиперки печени и неизлупени се ставаат во тегли со масло,лук,оцет и пипер. Печи гмечи треба да отстојат некое време во подрум или на ладно некое време за да го впијат сокотЌе може некој да ми ја објасни разликата помеѓу лутеница, ајвар, макало, пинџур, малиџано, печи-гмечи и ако има уште нешто што заборавам...
Лутеница - се варат патлиџаните, пиперките се печат, се лупат и заедно со патлиџаните се сечкаат и ставаат да се пржат. При пржењето се додава магдонос, лук, мали лути пиперчиња и малку вински оцет.Ќе може некој да ми ја објасни разликата помеѓу лутеница, ајвар, макало, пинџур, малиџано, печи-гмечи и ако има уште нешто што заборавам...
Лутеница - се варат патлиџаните, пиперките се печат, се лупат и заедно со патлиџаните се сечкаат и ставаат да се пржат. При пржењето се додава магдонос, лук, мали лути пиперчиња и малку вински оцет.
Ајвар - Се печат пиперките, се лупат, се мелат и се пржат.
Макало - се варат компири и црвени везени пиперки. Одкога ќе се сварат се ставаат во друг сад и се разгмечуваат со виљушка, се додава сол и сето тоа на крај се попарува со врел зејтин.
Пинџур - патлиџаните и пиперките се сечкаат и се пржат..... може да биде и само со патлиџани, но тогаш се додава и бибер, оригано, вегета, ловоров лист.
Малиџано - зелените пиперки се печат (може и со црвени), а модриот патлиџан се вари. Се лупат и се мели. Се пржи, а при пжењето се додава сенф и малку вински оцет.
Печи гмечи - тркалцата модар патлиџан, везените и обичните пиперки се печат и набрзинка се ставаат во тегла каде измеѓу нив се става со кутлача мешавина од асенција, зејтин, магдонос и лук и се притискаат/гмечат пиперките и модрите патлиџани при ставањето на машавината/течноста.
Нема разлика, сите се вкусни
Се прави со патлиџани, ако е без патлиџани ќе ти дојде нешто како лут ајварнема разлика??? иди објасни му ги сите овие на шефов тука, што е оваа теглава? а сите се црвени....му викам печени пиперки патлиџани... а другава? печени пиперки патлиџани.... а третава?
него лутеница се праи и без патлиџаните или грешам?
Епа ќе му кажеш како што има повеќе видови на кашкавал така има и повеќе видови на Ајвар ,лутеница ,малиџано .... основна состојка е пиперката додека кај кашкавалот е млекото додека не ги проба нема да дознае разликатанема разлика??? иди објасни му ги сите овие на шефов тука, што е оваа теглава? а сите се црвени....му викам печени пиперки патлиџани... а другава? печени пиперки патлиџани.... а третава?
него лутеница се праи и без патлиџаните или грешам?
Ги има пробано само што ја сум дудук и не знаев да му објаснам точно кое што еЕпа ќе му кажеш како што има повеќе видови на кашкавал така има и повеќе видови на Ајвар ,лутеница ,малиџано .... основна состојка е пиперката додека кај кашкавалот е млекото додека не ги проба нема да дознае разликата
Ти одговори некој?Мене ме интересира на која локације се наоѓа МЕНСА во Скопје и како да стикнам таму ?
Треба иако не прегелдуваат сепак за случај треба .Сакам да знам дали треба пасош за во црна гора?
Зависи од каде одиш ако одиш преку Албанија што е подалеку и поскапо можеш со лична карта лани ја така бев.Сакам да знам дали треба пасош за во црна гора?
Менса МакедонијаТи одговори некој?