Штетни адитиви во храната

  • Креатор на темата Кнез Мишкин
  • Време на започнување
К

Кнез Мишкин

Гостин
Конзумирањето на конзервирани производи односно сувомеснати производи, различни пецива, слатки, и додатоци во исхраната оние кои ги обожаваме во секои јадење како што се кечап мајонез и сенф во последно време поради поекономичниот начин на конзервација поради имитирање на некои природни бои и ароми во нивниот состав се почесто се срекаваат емулгатори кои почнуваат да бидат драстично користени во производството и конзервирање на храната.

Емулгаторите се користат одамна во производството на конзервирана храна но во последните неколку години некои фирми на кои не им се исплаќа економски да користат природни ароми за збогатување на вкусот на своите производи почнуваат да користат емулгатори...:nenene:

Но многу од овие емулгатори ако почесто се конзумираат преку различни прехрамбени производи можат да предизвикат канцерогени заболувања во организмот...Во повеќе земји во Европа е воведен закон за строга контрола на присуството на емулгатори во некој производ и со закон се обврзани да го напишат емулгаторот на етикетата од производот како и неговата масена застапеност...:vozbud:
Кај нас оваа практика уште е во фаза на развивање иако мислам дека е донесен закон за контрола на емулгаторите во производтвото и конзервирање на прехрамбени продукти сеусте по продавниците можеме да сретнеме производи кои содржат многу опасни елулгатори штетни по здравјето на човекот...:toe:

Еве некои емулгатори кои можат да бидат опасни по здравјето на човекот:
Сите емулгатори се имаенуваат со буква Е и троцифрен број после буквата..на пример Е102
  • Опасни емулгатори: Е102, Е110, Е120, Е123, Е124, Е127
  • Забранети за користење:Е103, Е105, Е111, Е121, Е125, Е126
  • Предизвикуваат рак: Е210, Е211,Е 212, Е213, Е215, Е216, Е247, Е142, Е131
  • Пореметувања во цревата: Е221, Е222, Е223, Е224, Е226
  • Штетни за кожата: Е230, Е231, Е232
  • Предизвикуваат осип (алергии): Е311, Е312
  • Предизвикуваат холестерол: Е320, Е321
  • Сомнителни емулгатори кои уште се испитуваат: Е104, Е122, Е141, Е171, Е173, Е180, Е241
Емулгаторите најмногу се застапени во: кечап, мајонез, сенф, сувомеснати производи, сојата, во разлицни кексови, слатки, ги има и во леб и млеко во тетрапак...:salut:

Па сега земајте теглите дома и проверувајте...:pos2:
 

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
  • Опасни емулгатори: Е102, Е110, Е120, Е123, Е124, Е127
нив ги има во пудинзите и сладоледите

опасен е и Е330 што го има во маргаринот, печурките и топеното сирење.
Но повеќе се Е113, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239, 123, 110 - ги има во гумени бомбони, полнети чоколади, месни производи, готови сосови, замрзнат зеленчук со сосови, меките сирења...

не се штетни:
Е100-111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 163, 170, 174, 175, 181, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 335, 336, 337, 382 ,401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440 ,471, 472, 473, 474, 475.
 
К

Кнез Мишкин

Гостин
[/list]нив ги има во пудинзите и сладоледите

опасен е и Е330 што го има во маргаринот, печурките и топеното сирење.
Но повеќе се Е113, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239, 123, 110 - ги има во гумени бомбони, полнети чоколади, месни производи, готови сосови, замрзнат зеленчук со сосови, меките сирења...

не се штетни:
Е100-111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 163, 170, 174, 175, 181, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 335, 336, 337, 382 ,401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440 ,471, 472, 473, 474, 475.
Е110 и Е111 се најштетни и најопасни...проверена информација од броматолог...:vozbud:Имаш некои двапати напишано...провери
 

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
Е110 и Е111 се најштетни и најопасни...проверена информација од броматолог...:vozbud:Имаш некои двапати напишано...провери
па некаде и различно ги пишува

E102 - опасен
E103 - забранет
E104 - сомнителен
E105 - забранет
E110 - опасен
E111 - забранет
E120 - опасен
E121 - забранет
E122 - сомнителен
E123 - многу опасен
E124 - опасен
E125 - забранет
E126 - забранет
E127 - опасен
E130 - забранет
E131 - предизвикувач на рак
E141 - сомнителен
E142 - предизвикувач на рак
E171 - сомнителен
E173 - сомнителен
E180 - сомнителен
E210 - предизвикувач на рак
E211 - предизвикувач на рак
E212 -предизвикувач на рак
E213 - предизвикувач на рак
E215 -предизвикувач на рак
E216 -предизвикувач на рак
E217 - предизвикувач на рак
E221 - цревно пореметување
E222 - цревно пореметување
E223 - цревно пореметување
E224 - цревно пореметување
E226 - цревно пореметување
E230 - штетен за кожата
E231 - штетен за кожата
E232 - штетен за кожата
E241 - сомнителен
E250 - пореметување на притисокот
E251 - пореметување на притисокот
E311 - придизвикува осип
E312 - придизвикува осип
E320 - холестерол
E321 - холестерол
E322 - пореметување на желудникот
E330 - предизвикувач на рак
E338 - пореметување на желудникот
E339 - пореметување на желудникот
E340 - пореметување на желудникот
E341 - пореметување на желудникот
E407 - пореметување на желудникот
E450 - пореметување на желудникот
E461 - пореметување на желудникот
E462 - пореметување на желудникот
E463 - пореметување на желудникот
E465 - пореметување на желудникот
E466 - пореметување на желудникот


Neskodljivi

E - 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325,
326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414,
420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.









отровни се тие што содржат нитрити, и најмногу тие се користат кај месото за да добие црвенкаста боја ама пак тоа им користи затоа што спечуваат развиток на Сlostridium botulinum, Staphyloccocus aureus...


а Е330 е лимонска киселина (го има и во Гуараната), како регулатор на киселоста

а Е211 е веќе конзерванс
 
К

Кнез Мишкин

Гостин
У право си најчесто користат емулгатори за да ја регулираат киселоста односно пХ на средината...кој спречува развиток на некои бактерии такви емулгатори се лимонска киселина, салицилна киселина, некои фосфати и слично...

Ама има сега и понови методи кои вклучуваат замрзнување на продуктот или други различни физички постапки не мора веќе да се користат толку хемикалии...
 

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
У право си најчесто користат емулгатори за да ја регулираат киселоста односно пХ на средината...
скоро сите се наоѓаат во еден препарат само за да им се продолжи трајноста на препаратот.
Броевите од Е100 до 199 се бои, од Е200 до 299 се конзерванси, од Е300 до 399 се киселини, антиоксиданти и минерални соли, од Е400 до 599 се растителни гуми, емулгатори, стабилизатори и агенси против згрутчување, од Е600 па нагоре се засилувачи на аромата, а од Е900 до 1500 се други адитиви. Битно е некои да си ги знаат броевите на Е, ради последици, некои се алергични на некои од нив.
Лецитинот е еден најпознат емулгатор, се добива од соја, го уништува Cа во коските и прави дупки, исто како и кафето, а при подолга употреба го напаѓа имунитетот
 

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Искочи ништо што јадеме не е здраво
 

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
с
Броевите од Е100 до 199 се бои, од Е200 до 299 се конзерванси, од Е300 до 399 се киселини, антиоксиданти и минерални соли, од Е400 до 599 се растителни гуми, емулгатори, стабилизатори и агенси против згрутчување, од Е600 па нагоре се засилувачи на аромата, а од Е900 до 1500 се други адитиви.
значи...
А се штетни
Б се непотрбни ама се користат само за изглед
С се потребни само за заштита

Природни бои
Е 100 куркумин А Б
Е 101 рибофлавин Б
Е 120 кошенил, кармин Б
Е 140 и клорофил Б
Е 141 и комплекс клорофила Б
Е 160а и каротени мешавина Б
Е 160а ии бета каротен Б
Е 160б и анато екстракт, биксин, норбиксин А Б
Е 160б ии алкален екстракт анато А Б
Е 160б иии улјни анато екстракт А Б
Е 160ц екстракт од пипер, капсантин, капсорубин Б
Е 160д ликопен Б
Е 160е бета апо каротенал 8 Б
Е 160ф етилни естер бета апо каротенске киселина 8 Б
Е 161б лутеин Б
Е 161г кантаксантин А Б
Е 162 бетанин, црвена боја из цикле Б
Е 163 антоциани Б

Бои, дозволени само за боени површини
Е 170 калциев карбонат Ц
Е 173 алуминиум Ц
Е 174 сребро Ц
Е 175 злато Ц
Е 102 тартразин А Б
Е 104 кинолеинско црвена А Б
Е 110 наранчасто црвена С А Б
Е 122 азорубин А Б
Е 123 амарант А Б
Е 124 кошенил црвена А А Б
Е 127 еритрозин А Б
Е 131 модра патент Б А Б
Е 132 индиго А Б
Е 133 брилјантно модра ФЦФ А Б
Е 142 зелена С А Б
Е 150 карамел А Б
Е 151 брилјантно црна БН А Б
Е 153 билјни углјен Б
Е 171 титанов оксид Б
Е 172 желјезни оксиди и хидроксиди Б


Конзерванси
Е 200 до Е 203 сорбинска киселина и нејзини соли Ц
Е 210 до Е 213 бензоева киселина и нјене соли А
Е 214 и Е 215 етил п хидроксибензоат и соли А
Е 216 и Е 217 пропил п хидроксибензоат и соли А
Е 218 и Е 219 метил п хидроксибензоат и соли А
Е 220 и Е 228 сумпорни диоксид и соли А Ц
Е 230 бифенил, дифенил Ц
Е 231 и Е 232 ортофенилфенол и базни соли Ц
Е 235 натамицин (пирамицин) Ц
Е 239 хексаметилен тетрамин Б
Е 249 и Е 250 натријев и калиев нитрит Ц
Е 251 и Е 252 натријев и калиев нитрат Ц
Е 260 до Е 263 оцтена и млечна киселина и соли Ц
Е 280 до Е 283 пропионска киселина и соли Ц



Антиоксиданси
Е 300 до Е 302 аскорбинска киселина и соли Ц
Е 306 до Е 309 токофероли Ц
Е 310 до Е 312 галати А
Е 320 бутилхидрокси анизол (БНА) А
Е 321 бутилхидрокси толуен (БХТ) А
Е 325 до Е 327 соли на млечна киселина Ц
Е 330 до Е 333 лимунска киселина и нејзини соли Ц
Е 334 до Е 337 винска киселина и соли Ц


Емулгатори
Е 322 лецитин Ц
Е 400 до Е 404 алгинска киселина и соли Ц
Е 406 агар - агар Ц
Е 407 карагенан А
Е 410 мока карубе Ц
Е 412 гуар гума А
Е 413 трагакант гума А
Е 414 гума арабица А
Е 415 ксантан гума Ц
Е 422 глицерол Ц
Е 440 и Е 440 и пектини Ц
Е 440 ии пектини Ц
Е 450 до Е 452 фосфати Б
Е 460 до Е 466 целулоза, микрокристалична целулоза Ц
Е 471 до Е 472 моно и диглицериди масних киселина Ц

засладувачи
Е 420 сорбитол Ц
Е 421 манитол Ц
Е 953 исомалтитол Ц
Е 965 и и Е 965 ии малтитол, малтитол сируп Ц
Е 966 лактитол Ц
Е 967 ксилотол Ц
Е 950 ацесулфам К Ц
Е 951 аспартам Ц
Е 952 цикламати и цикламатна киселина А
Е 954 сахарин и соли Ц
Е 959 неохесперидин ДЦ (дихидрохалкон) Ц


Подобрувачи на вкусот
Е 620 до Е 625 глутаминска киселина и соли А Б
Е 626 до Е 629 гуанилна киселина и соли Б
Е 630 до Е 633 инозинска киселина и соли Б

mRnO напиша:
Искочи ништо што јадеме не е здраво
освен тоа што е природно и не не тера на апетит, емулгаторите ја намалуваат ситоста
 
Член од
3 април 2008
Мислења
64
Поени од реакции
11
Wow, edni te isti raboti gi povtoruvate celo vreme, ama ako...Povtoruvanjeto e Majka na Znaenjeto :smir:
Ama barem posle ova sigurno naucivme nesto plus, koi se dobri, koi se losi, koi se polosi...
Vo sekoj slucaj, ubava statija...dobri i korisni informacii...:smir:
 

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
15
Искочи ништо што јадеме не е здраво
Зависи како се храниш...
Зеленчук, Овошје, риба... варено месо, немора да го пржиш, немора да му додаваш сосови... Ете ти здрава исхрана, али под услов да не е прскана :)
Нормално ако исхраната ти се состои секојдневно во, салами, мајонези, кашкавали, чоколади, и бомбони, тогаш е проблем...
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Што значат сите оние Е-броеви .Кои се опасни и кои треба целосно да се избегнуваат?


обрнете внимание поготово на следниве подолу - тие се најопасни и ако е можно треба да ги избегнете целосно.


E102 tartazin -Предизвикува алергија, асматични напади, мигрена, замаглување на видот, чешање, сушење на носната слузница, црвен кожен осип.
Го поврзуваат со тумор на штитната жлезда и со ошетување на хромозомите,посебно опасен е за лицата алергични на аспирин и за асматичарите.Во комбинација со Е20 може да предизвика хиперактивност кај децата.

E110 Orange FCF =- Предизвикува желудочни тешкотии , слабост, кожни осипи, алергија, болки во стомакот.посебно опасен е за лицата алергични на аспирин

E131 patentblue V Предизвикува кожни осипи, слабост, пореметувања на крвниот притисок, чешање, тремор, потешкотии во дишењето и др.алергиски реакции.

E132 indigotin истото што и кај E131. Ги поврзуваат со тумор на мозокот.

E173 aluminij Предизвикува бројни алергиски реакции, го поврзуваат со Alzheimer-овата болест,
ја зголемува можноста на заболување од остеопороза.

E249 K nitrit -канцероген . Предизвикува тешкотии во дишењето, вртоглавици и главоболки,


E250 Na nitrit Докажано канцероген- Предизвикува хиперактивност.

E310 propil galat Го надразнува желудникот или кожата , потенцијално канцероген.

E311 oktil galat Исто што и E310.

E312 dodecil galat Исто што и E310.

E620 glutaminska kiselina Исто што и E621.

E621 mononatrijev glutaminat Предизвикува главоболка , печење и жештина во вратот и на потколениците , отеченост на лицето.ладна пот, вртоглавица, слабост, диареја, стомачни грчеви и пречки во срцевиот ритам- доведува до оштетување на мозокот.


E622 monokalijev glutaminat Исто што и E621..

E950 acesulfam K канцероген- штетно влијае на штитната жлезда

E951 aspartam Предизвикува главоболки, мигрена, слабост, губење контрола над екстремитетите, вртоглавица, замаглен вид, слепило, губење на сетилата, нејасен говор, сите врсти на депресија, цревни и желудочни потешкотии , епилептични напади, оштетувања на кожата, промена на расположение, губење на слухот, или зуење во ушите, губење на сетило за вкус, астма, симптоми слични како при срцев напд, притисок во градите, - со него се поврзуваат;- мултиплекс склерозата, хормонските пореметувања, Alzheimer-овата б олест, Parkins-оновата болест, хипогликемијата, оштетувања на мозокот(тумори) невро-ендокрини потешкотии.

E952 ciklamat предизвикува мигрена, и е потенцијално канцероген,

E954 saharin потенцијално канцероген- кај експериментите со животни-предизвикувал рак.

E924 K bromat Предизвикува слабост, дијареа, болки, кај експериментите со животни-предизвикувал рак.
--- надополнето: 14 октомври 2012 во 09:05 ---
.
.
.
.
Потоа следат - „помалку “опасните- кои ако не можат да се избегнат скроз- пожелно е да се консумираат во што помали количини.

E122 azorubin Предизвикува кожни осипи , ја задржува водата во организмот, посебно опасен е за лицата алергични на аспирин и за асматичарите. може да предизвика хиперактивност кај децата.
--- надополнето: 14 октомври 2012 во 09:13 ---
:
.
.
Незнам дали во последните години имате слушнато да при “инспекциски контроли“ некој производ во МК биде повлечен од употреба заради преголемото количество на некој адитив во себе- а при тоа ЈАВНО министерството за земјоделие да соопшти дека треба таквиот и таквиот производ да не се консумира и дека се повлекува од пазарот - да се извести јавноста?
Јас не се сеќавам на такво нешто-но, ако вие знаете -повелете па кажете
 

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.871
Поени од реакции
6.921
Знам...одамна сум свесен за овие работи ама што можеш да правиш. Не можеш целосно да се изолираш од купената, конзервирана храна од маркетите. Она што се трудам и го правам е: паштета јадам макс 2-3 пати месечно и најчесто Аргета, газирани сокови не пијам воопшто, а од овие другите како Гора, Сано, Финета, што очи маѓепсуваат со тоа нереалните бои, пијам многу ретко, кога бев жеден през летото и ќе ми текнеше на ладна Гора од праска :D. Од грицки како чипсови, смоки, такви работи многу ретко, а кога купувам преферирам или Брускети или Бејк Ролс, барем не се пржени во масло. Супи исто така ги отфрлив одамна, само свртете назад да видите што се содржат супите, само сол, зачини и од овие додатоците погоре, чист отров е тоа. Супа само домашна од свежо заклан петел :LOL:. Е сега мала слабост ми се преработките од месо: шунки, филеа и сл. ама и тоа гледам да биде што е можно поретко. Само кога ќе дојде неизмерната желба за домашен тост или пица :P тогаш е неизбежно :vozbud:.

Мислам ако се трудите да пазите што, колку и кога јадете нема да имате некои последици од овие додатоците. Кркајте што повеќе банани, грозје, праски, домати, ајварче ;), таратур, тестенините исто се сосема добар избор, а од пијалаците се знае, најдобра е водата, колку почесто, толку подобро...и нема да се случи да се наталожуваат овие индустриските додатоци.
 
S

Sagan

Гостин
E950 acesulfam K канцероген- штетно влијае на штитната жлезда

E951 aspartam Предизвикува главоболки, мигрена, слабост, губење контрола над екстремитетите, вртоглавица, замаглен вид, слепило, губење на сетилата, нејасен говор, сите врсти на депресија, цревни и желудочни потешкотии , епилептични напади, оштетувања на кожата, промена на расположение, губење на слухот, или зуење во ушите, губење на сетило за вкус, астма, симптоми слични како при срцев напд, притисок во градите, - со него се поврзуваат;- мултиплекс склерозата, хормонските пореметувања, Alzheimer-овата б олест, Parkins-оновата болест, хипогликемијата, оштетувања на мозокот(тумори) невро-ендокрини потешкотии.
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
на пример Тартразинот- E102 кој е синтетички обојувач на продуктите во 1978 година Норвешка го забранува за било каква употреба во храната- но под притисок на ЕУ - го враќа во употреба но со напомена дека одреден производ содржи токму од овој адитив
--- надополнето: 14 октомври 2012 во 11:01 ---

--- надополнето: 14 октомври 2012 во 11:06 ---
Во многу држави на ЕУ тој е забранет -како и во Украина, но во слободната продажба можат да се сретнат продукти кој го содржат овој додаток
Овој адитив- го засилува канцерогеното дејство на додатокот
Е-211
 
C

cige

Гостин
значи...
А се штетни
Б се непотрбни ама се користат само за изглед
С се потребни само за заштита

Природни бои
Е 100 куркумин А Б
Е 101 рибофлавин Б
Е 120 кошенил, кармин Б
Е 140 и клорофил Б
Е 141 и комплекс клорофила Б
Е 160а и каротени мешавина Б
Е 160а ии бета каротен Б
Е 160б и анато екстракт, биксин, норбиксин А Б
Е 160б ии алкален екстракт анато А Б
Е 160б иии улјни анато екстракт А Б
Е 160ц екстракт од пипер, капсантин, капсорубин Б
Е 160д ликопен Б
Е 160е бета апо каротенал 8 Б
Е 160ф етилни естер бета апо каротенске киселина 8 Б
Е 161б лутеин Б
Е 161г кантаксантин А Б
Е 162 бетанин, црвена боја из цикле Б
Е 163 антоциани Б

Бои, дозволени само за боени површини
Е 170 калциев карбонат Ц
Е 173 алуминиум Ц
Е 174 сребро Ц
Е 175 злато Ц
Е 102 тартразин А Б
Е 104 кинолеинско црвена А Б
Е 110 наранчасто црвена С А Б
Е 122 азорубин А Б
Е 123 амарант А Б
Е 124 кошенил црвена А А Б
Е 127 еритрозин А Б
Е 131 модра патент Б А Б
Е 132 индиго А Б
Е 133 брилјантно модра ФЦФ А Б
Е 142 зелена С А Б
Е 150 карамел А Б
Е 151 брилјантно црна БН А Б
Е 153 билјни углјен Б
Е 171 титанов оксид Б
Е 172 желјезни оксиди и хидроксиди Б


Конзерванси
Е 200 до Е 203 сорбинска киселина и нејзини соли Ц
Е 210 до Е 213 бензоева киселина и нјене соли А
Е 214 и Е 215 етил п хидроксибензоат и соли А
Е 216 и Е 217 пропил п хидроксибензоат и соли А
Е 218 и Е 219 метил п хидроксибензоат и соли А
Е 220 и Е 228 сумпорни диоксид и соли А Ц
Е 230 бифенил, дифенил Ц
Е 231 и Е 232 ортофенилфенол и базни соли Ц
Е 235 натамицин (пирамицин) Ц
Е 239 хексаметилен тетрамин Б
Е 249 и Е 250 натријев и калиев нитрит Ц
Е 251 и Е 252 натријев и калиев нитрат Ц
Е 260 до Е 263 оцтена и млечна киселина и соли Ц
Е 280 до Е 283 пропионска киселина и соли Ц



Антиоксиданси
Е 300 до Е 302 аскорбинска киселина и соли Ц
Е 306 до Е 309 токофероли Ц
Е 310 до Е 312 галати А
Е 320 бутилхидрокси анизол (БНА) А
Е 321 бутилхидрокси толуен (БХТ) А
Е 325 до Е 327 соли на млечна киселина Ц
Е 330 до Е 333 лимунска киселина и нејзини соли Ц
Е 334 до Е 337 винска киселина и соли Ц


Емулгатори
Е 322 лецитин Ц
Е 400 до Е 404 алгинска киселина и соли Ц
Е 406 агар - агар Ц
Е 407 карагенан А
Е 410 мока карубе Ц
Е 412 гуар гума А
Е 413 трагакант гума А
Е 414 гума арабица А
Е 415 ксантан гума Ц
Е 422 глицерол Ц
Е 440 и Е 440 и пектини Ц
Е 440 ии пектини Ц
Е 450 до Е 452 фосфати Б
Е 460 до Е 466 целулоза, микрокристалична целулоза Ц
Е 471 до Е 472 моно и диглицериди масних киселина Ц

засладувачи
Е 420 сорбитол Ц
Е 421 манитол Ц
Е 953 исомалтитол Ц
Е 965 и и Е 965 ии малтитол, малтитол сируп Ц
Е 966 лактитол Ц
Е 967 ксилотол Ц
Е 950 ацесулфам К Ц
Е 951 аспартам Ц
Е 952 цикламати и цикламатна киселина А
Е 954 сахарин и соли Ц
Е 959 неохесперидин ДЦ (дихидрохалкон) Ц


Подобрувачи на вкусот
Е 620 до Е 625 глутаминска киселина и соли А Б
Е 626 до Е 629 гуанилна киселина и соли Б
Е 630 до Е 633 инозинска киселина и соли Б



освен тоа што е природно и не не тера на апетит, емулгаторите ја намалуваат ситоста
Дедо ми прима Манитол инфузии. Составот е во кристали. Па да се прими инфузијата треба кристалите да се стопат, меѓутоа денес му ја пуштија пред да се стопат целосно. На сестрата и реков дека сеуште има кристалчиња во шишето во форма на иглички и таа ми рече дека ништо не е тоа. Зошто чекаат да се стопат кристалите ако немора да се стопат до крај?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom