Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?

• Креатор на темата Креатор на темата Lil-Krist**
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто постоиме која е нашата цел......... мојата цел е да израснам како планинана а не да се смалам ко зрнце песок... не сум дојден на овој свет со пораз...ниту пак неуспехот оди по моите вени...не сум овца што го чека својот овчар да ја спотера јас сум лав и не сакам да зборувам со овците.
Og Mandino најубаво го расчистува оваа прашање во книгата Најголемиот трговец на светот.

Инаку во врска со темава....мислам дека не сме се родиле случајно, ништо на светов не е случајно, но ќе мора сами да дознаеме зошто живееме:toe:

Зошто постоиме која е нашата цел......... мојата цел е да израснам како планинана а не да се смалам ко зрнце песок... не сум дојден на овој свет со пораз...ниту пак неуспехот оди по моите вени...не сум овца што го чека својот овчар да ја спотера јас сум лав и не сакам да зборувам со овците.
Og Mandino најубаво го расчистува оваа прашање во книгата Најголемиот трговец на светот.

Фенси одговор за "немам појма зашто сум роден".

Ама сите пробувате да филозофирате,а на никој не му успева.
И да,очајно се гледа дека ви е потребна некоја поголема цел,иначе ќе се чуствувате бескорисно:wink:

Ама сите пробувате да филозофирате,а на никој не му успева.
И да,очајно се гледа дека ви е потребна некоја поголема цел,иначе ќе се чуствувате бескорисно:wink:

komu mu treba pogolema cel za da ne se osekja beskorisno?....ubavo e da znaes da go vrdnuvas ona sto go imas da imas malku da go vrednes i da bides srekjen i so toa .
No temata beshe Zoshto postoime?koja e nashata cel na ziveenje?
mojata cel e da izrasnam ko planina (da bidam dobro vrednat od sekogo i kje se osekjas kako planina )a ne da se smalam ko zrno pesok (da si ponizen ,otfrlan,i neprimetliv isto kako zrno pesok).

Мац зошто постоиш?

Затоа што алтернативата ми е помалку привлечна.

Не ми треба некоја поголема цел за да се чуствувам посебен,сакан или ценет.
Не ми требаат споменици за да знам дека сум направил разлика во светот,да ме памтат луѓе во нивните срца итн.
Премногу филмови гледате :)

Барајќи поголема цел само се залажуваме,знам дека не звучам поетски,но со сегашните знаења и нашиот ментален капацитет,не можеме да ја откриеме вистината на постоењето.
Дури и во хипотетичкиот случај некоја индивидуа да ја открие,нема да направи разлика,бидејќи нема да може да ја докаже.

Затоа,секој си има различна цел,на некои се поклопуваат,на некои се дијаметрално различни,но ниедна не е неточна:wink:

Барајќи поголема цел само се залажуваме,знам дека не звучам поетски,но со сегашните знаења и нашиот ментален капацитет,не можеме да ја откриеме вистината на постоењето.
Дури и во хипотетичкиот случај некоја индивидуа да ја открие,нема да направи разлика,бидејќи нема да може да ја докаже.

Затоа,секој си има различна цел,на некои се поклопуваат,на некои се дијаметрално различни,но ниедна не е неточна:wink:

Celta na zivotot nemoze da se definira so bukvalen prevod, pa duri i filozofite sto definirale ne go definirale so nekoj bukvalen primer. Celta na zivotot na site e ista sto i da ti e so nejze prezivuvas, toa e osnovnata cel, da najdes nesto so sto ke mozes da prezivees.

Mozes da imas banalni, dijametralno razlicni, no sekogas edno isto ke ostane , so taa cel ti uspevas da prodolzis da zivees, i da prezivees, a vo tekot na zivotot ke sfatis dali taa cel ke uspees da ja postignes ili dali ti e dovolna ili dali e dovolna pricina za da prodolzis da prezivuvas - da zivees.

Celta na zivotot nemoze da se definira so bukvalen prevod, pa duri i filozofite sto definirale ne go definirale so nekoj bukvalen primer. Celta na zivotot na site e ista sto i da ti e so nejze prezivuvas, toa e osnovnata cel, da najdes nesto so sto ke mozes da prezivees.

Mozes da imas banalni, dijametralno razlicni, no sekogas edno isto ke ostane , so taa cel ti uspevas da prodolzis da zivees, i da prezivees, a vo tekot na zivotot ke sfatis dali taa cel ke uspees da ja postignes ili dali ti e dovolna ili dali e dovolna pricina za da prodolzis da prezivuvas - da zivees.

Ако тоа е нашата цел,тогаш сите на крај не успеваме да ја оствариме нели?
Бидејќи,на доволно голем временска линија,шансата за преживување кај луѓето паѓа на нула.

Добро е што ги имам повеќе.
Без класифицирање,без предимство и без фаворизирање.
Така,ниедна од нив нема да биде утешна награда.

Ако тоа е нашата цел,тогаш сите на крај не успеваме да ја оствариме нели?
Бидејќи,на доволно голем временска линија,шансата за преживување кај луѓето паѓа на нула.

Ama da se zivee dodeka tvoeto telo zivee, tvojata cel e do toj moment da zivees. Sea site sfatile deka nemoze povise od toa, rabotata bese da se zivee dodeka samata smrt ne dojde. Ne mesaj zabi babi rrrr :)

Затоа што алтернативата ми е помалку привлечна.

Не ти е помалку привлечна, страв ти е од неа.

Инаку, по повод прашањето и како реплика на твоево напишано а од мене цитирано, :) морам да кажам дека се сложувам со она првото, поголема цел не постои.

Но, од друга страна, другиот пасус па сега друго ти вика, контракишн ха? Нема везе, не знам зошто постоиме, али шо би рекол ШоферХефер “боље би било шо побрзо да умреме“.
Само што јас не му верувам него, животните се борат да опстанат, ние се бориме да искочиме од депресија, големата слика и големото прашање, да сме живи и здрави, во 2012. :helou:

Ama da se zivee dodeka tvoeto telo zivee, tvojata cel e do toj moment da zivees. Sea site sfatile deka nemoze povise od toa, rabotata bese da se zivee dodeka samata smrt ne dojde. Ne mesaj zabi babi rrrr :)

Добро,тогаш дообјасни се.

АКо целта на животот кај сите е иста,како може да не знаеме која е тогаш?
Или ти мислиш на целта на целта на животот (дека ја користиш целта за психички и ментално да веруваш во подобро утре)?

И нели тоа е цел само за да се тешиме,односно еве мене се ми е мрак,но се тешам дека ќе станам веб-дизајнер во иднина и со тоа ја преживувам депресијата?

Ја користиме за верба за подобро утре,колку да го преживееме "мрачното" денес?

Тогаш,пак испаѓа дека нема цел,туку ние ја создаваме самите.

Добро,тогаш дообјасни се.
АКо целта на животот кај сите е иста,како може да не знаеме која е тогаш?
Или ти мислиш на целта на целта на животот (дека ја користиш целта за психички и ментално да веруваш во подобро утре)?
И нели тоа е цел само за да се тешиме,односно еве мене се ми е мрак,но се тешам дека ќе станам веб-дизајнер во иднина и со тоа ја преживувам депресијата?
Ја користиме за верба за подобро утре,колку да го преживееме "мрачното" денес?
Тогаш,пак испаѓа дека нема цел,туку ние ја создаваме самите.

Целово прашање/тема се сведува на едно нешто : Целта на животот е секој да се бори за остварување на своите цели, кои уствари кај секој се различни, секако според неговите желби и можности.

Жените да се дупат со нас, ние да ги дупиме жените и во меѓу време и да се поработи нешто, плус деца да се чуваат.. а не. Родителите наши, баби и дедовци нивни, ќе го имаат тоа задоволство.
Јас со мојата сакам да си уживам. Нека ми народи неколку, па ќе си се шеткаме насекаде.

Целово прашање/тема се сведува на едно нешто : Целта на животот е секој да се бори за остварување на своите цели, кои уствари кај секој се различни, секако според неговите желби и можности.
Всушност, тоа е и прашањето...
Освен... ако ова прашање не се однесува на тоа која ни е целта ( т.е. кои цели сакаме да ги оствариме, кои кај секој можно е да се различни, но можно е да постојат двајца или повеќе луѓе со исти цели.. ), туку зошто да имаме цел на живеење...и после одговорот на тоа прашање, пак да се постави прашањето „зошто?“, и така до бесконечност...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom