Зошто луѓето ја поврзуваат црната боја со се лошо?

• Креатор на темата Креатор на темата stefi
  • Време на започнување Време на започнување
Луѓето-НЕ, одредени луѓе-ДА...
Се зависи од човековата психа, информираноста и закоравеноста на паметот, средината на живеење, како и од многу други работи. Факт е дека бојата нема никаква врска со нештата кои ни се случуваат без разлика дали станува збор за убави или лоши нешта, само што одредени наши сфаќање треба да се уништат и целосно искоренат затоа што ионака се нема полза од нив.

Далеку сум јас од традиционалист, но, никогаш не би кажала дека целата историја на мојата нација, каква таква е комплетно бескорисна и дека треба да се искорени? :nesvest:
Сите ние живееме како народ на одредена територија во општество кое што со векови наназад градело култура и традиција која што го создала она во кое ти живееш денес.Бојата не треба да има никаква врска со тоа што ти се случува (:uvo: ), туку да го симболизира она што ти се случило, еден од најприметливите знаци кои што одаваат одредена состојба која што треба да се почитува.
Тоа е исто како јас на мајка ми да и кажам дека не треба да носи црно затоа што нејзина роднина починала, или, колку и да изгледа наводно излишно, да се појавиш на погреб облечена во бело и розово, тоа е непочитување не само кон фамилијата, туку и кон она што било градено како култура и те претворило во она што си.

Крајно не станува збор за поврзување на бојата, сите носиме црно и во секојдневниот живот, туку за симболиката која што таа боја ја одава, како и секоја друга во палетата.

Од вакви постови се создаваат погрешни концепти и се генерираат мислења кои што треба да бидат наводна слободоумност, а всушност го ругаат она во што пораснале.

Нема да се уништат стереотипите додека има генерации кои велеле велат и ќе велат дека само и само ако носиш црно си во голема жалост и загуба. Тогаш металците би требало да мислам дека се банкротирани и аут оф фиксејшн. Сурово од моја страна :P
Никој не ја гледа тагата и празнината која излегува од лицето на такви немили настани,сите прво во облеката те гледаат,лесно е да се појавиш во црно мислејќи со некоја мрдната логика дека најубаво ти стои тебе таму,да,има и такви случаи (:))Не можам да ја променам традицијата во минатото,но иднината е само наша,ако се држевме до традицијата,многу денес ќе се плашеа од глушецот на компјутерот и здолништата ќе беа до под колена.Денес е прашање на избор,како и се друго.
Ако бојата треба да го симболизира она што ни се случило тогаш сме во големи гомна фелаз.Тогаш сите треба голи да одиме,метафорично кажано.
Каде што постои општоприфатена вистина ,постојат и исклучоци,па така и за боите.Ако носам често црвено периодов,не значи дека сум романтично или страстно расположена.Смешно е облеката да ти ја прикажува внатрешната состојба.
-Денеска носиш сиво,да не си меланхолична ?
-Нее,едноставно ми се допаѓа сивото.
Па така и со црната. Што е облеката освен парчиња материјал кои ги покриваат наште несовршености ? Извинете што на облеката не гледам како на Трет Свет.
Црнчугите во Етиопија бар го немаат тој проблем. Нив цел живот им е жалостен по нашата логика,нивното црно си го носат на грб.
.Бојата не треба да има никаква врска со тоа што ти се случува (:uvo: ), туку да го симболизира она што ти се случило, еден од најприметливите знаци кои што одаваат одредена состојба која што треба да се почитува.
...huh?Две контрадикторни реченици една по друга.
Значи треба да бидеме подвижен лајф магазин.Ако ми се случило нешто грдо и непријатно не значи дека мојата појава треба да доживее школка ефект,или пак ако сум среќна од брадавиците да ми излегува среќно млекце на розовката ми кошулка.
Но ако мислеше на стилот низ годините тоа е веќе друга полемика,со која се сложувам,иако,облеката не може да те направи позрел и помудар.Тоа можеби пали на mute job interview.
Со самото тоа што сите носат црна боја,симболиката`се лошо` се изгуби.Мене црното пак ме потсетува на нешто секси,едноставно и елегантно. Не се прави од качамак компир манџа,хомогена од тврдо хетерогена смеса итн.па така и црното си доби повеќе дефиниции.
Има подлабоки нешта од еден нафрлен црн џемпер.

Има подлабоки нешта од еден нафрлен црн џемпер.
Океј, има.
Која е главната причина што си го одбрала токму тој црн џемпер воопшто нема да ни биде битно, иако, тој џемпер што си го ставила за да ги скриеш своите недостатоци веќе предходно некој го избрал за тебе токму во таа црна боја и ти го доставил до рафтовите на продавниците.
Тоа што твојата потсвест на која што нели секако воопшто не и влијаат настаните кои што ти се случуваат, сепак се одлучила за црното, комплетно ослободена од традиционалните вредности, и го одбрала од чиста елеганција, џемперот де, а розовиот кој стоел до него е надвор од интерес.
Нема да се уништат стереотипите додека има генерации кои велеле велат и ќе велат дека само и само ако носиш црно си во голема жалост и загуба. Тогаш металците би требало да мислам дека се банкротирани и аут оф фиксејшн. Сурово од моја страна :P
Ништо сурово сеуште.:wink:
И да, не знаев дека да почитуваш нечија фамилија носејќи црнина како симбол на сочуство кон нив на погребот на нивната ќерка која умрела од тумор е всушност стереотип за бојата.
Еј, просветлена сум по втор пат, сега на бојата ќе гледам како на илуминација.
Значи треба да бидеме подвижен лајф магазин.Ако ми се случило нешто грдо и непријатно не значи дека мојата појава треба да доживее школка ефект,или пак ако сум среќна од брадавиците да ми излегува среќно млекце на розовката ми кошулка.
Веќе си подвижен лајф-магазин, колку побрзо ќе го прифатиш тоа, толку полесно ќе живееш со фактот.
Мене црното пак ме потсетува на нешто секси,едноставно и елегантно.
Мене црното ме потсетува на вчерашниот секс, па што, тоа не ја менува неговата значајност во историјатот на културата на овој народ.

Далеку сум јас од традиционалист, но, никогаш не би кажала дека целата историја на мојата нација, каква таква е комплетно бескорисна и дека треба да се искорени? :nesvest:
Сите ние живееме како народ на одредена територија во општество кое што со векови наназад градело култура и традиција која што го создала она во кое ти живееш денес.Бојата не треба да има никаква врска со тоа што ти се случува (:uvo: ), туку да го симболизира она што ти се случило, еден од најприметливите знаци кои што одаваат одредена состојба која што треба да се почитува.
Тоа е исто како јас на мајка ми да и кажам дека не треба да носи црно затоа што нејзина роднина починала, или, колку и да изгледа наводно излишно, да се појавиш на погреб облечена во бело и розово, тоа е непочитување не само кон фамилијата, туку и кон она што било градено како култура и те претворило во она што си.

Крајно не станува збор за поврзување на бојата, сите носиме црно и во секојдневниот живот, туку за симболиката која што таа боја ја одава, како и секоја друга во палетата.

Од вакви постови се создаваат погрешни концепти и се генерираат мислења кои што треба да бидат наводна слободоумност, а всушност го ругаат она во што пораснале.

Доколку она во кое што сме пораснале не донесува ништо добро туку само ограничува одредени личности,а патем е во спротивност на нашите сфаќања имаме потполно право да го оспоруваме, да му се спротивставуваме, па дури и да се ругаме на истото. Отстранувањето на одредени традиции од минатото кои и повеќе од јасно е, дека денес се премногу застарени, излитени и доволно нелогични нема никаква врска со слободоумноста.
Понатаму,кој спомена дека целата историја на мојата нација треба да се промени? Дури и да го сакаме тоа, факт е дека она што е во историјата запишано не може туку така, од чиста желба да се избрише. Она што било во минатото и понатаму ќе си остане запишано на страниците на историјата. Но, немој да ми кажеш дека сеуште треба да живееме според (непишаните) правила на нашите предци?

И на крај...уште еднаш ќе повторам, бојата нема никаква врска со она што ни се случува ниту пак со она што ни се случило. Ако мене срцето не ми жали за нечија смрт, бојата на облеката уште помалку ќе жали или пак телевизорот којшто не смее да се вклучува после нечија смрт. Не гледам полза од ваквите работи,поради што сум и против нив. А штом немаме полза од нив, не гледам причина и зашто би ги зачувале како такви.

Но, немој да ми кажеш дека сеуште треба да живееме според (непишаните) правила на нашите предци?
Никој не вели дека треба да живееме според правилата на нашите предци, јас со мојот живот сум чист пример за кршење на тие правила, НО, никогаш не би ги нарекла празни, неверодостојни или да одам толку далеку да им се ругам на традицијата и она што го создале и нека бидам контраверзна или егоцентрична, ќе ги ПОЧИТУВАМ, нив и оние непишани правила кога доаѓа моментот да бидат почитувани!
И на крај...уште еднаш ќе повторам, бојата нема никаква врска со она што ни се случува ниту пак со она што ни се случило. Ако мене срцето не ми жали за нечија смрт, бојата на облеката уште помалку ќе жали или пак телевизорот којшто не смее да се вклучува после нечија смрт. Не гледам полза од ваквите работи,поради што сум и против нив. А штом немаме полза од нив, не гледам причина и зашто би ги зачувале како такви.
Кој бре вели дека треба да жалиш за смртта на некој што не го ни познаваш, а уверена сум дека ќе одиш облечена во бело на смрт на твој близок.
Пффф ... наводна слободумност и ништо повеќе од тоа, а тоа дека бојата нема врска со тоа што ни се случува никој не го оспорува, дека подоцна може да биде симбол на одредени случувања, треба да бидам неподложна на сопствената психа за да го негирам тоа.
А не верувам дека тоа постои.

Сатори бре :)
Мојата поента беше дека за да сочувствуваш со нечија болка,и да тагуваш по некоја загуба,не треба да се носи црно,и тоа е тоа кое ми смета кај мнозинството. Не планирам да се враќам во минатото и да врзувам трски,но моето потомство би го учела да повлече линија меѓу емоциите и боите,иако врската е бесмислена од самиот почеток.
Не ја сфаќам твојата реплика за суровоста. Се пронаоѓаш меѓу фиксациите? кул:)
Кога е потребна илуминација,тука сум секогаш :)
Со самото тоа што луѓето не ми ги читаат емоциите по облеката(?!:)) не ме прави лајф магазин. Од кога ти ги прифаќаш опипливите судови Сатори ? :nesvest:Вчера се бунтуваше ,денеска си кротка овчичка изгледа.
Можеби сум речник без копија од изумрен јазик кој никој не го толкува освен писателот :)Тотално бескорисен за општеството,но корисен,предизвик за woшите толкувачи кои бело толкуваат емоции.
Сама ја бирам облеката,никој не ја бира за мене. Ја прават некои тетки во Кина.Мојата потсвест и во најбедните моменти кои сум ги имала се одлучува за светли бои ако веќе пишуваме по говорот на боите. Чудна е нели :)некогаш се одлучува и за темни но тоа чисто затоа што добро стојат. Никакви емоции инклудед.
Имам во плакарот секакви парчиња,па и розеви портокалови ,жолти. И ги облекувам кога сакам,не ги оставам за сончеви/тмурни денови.
Значи да сумираме,не ја менувам историјата,не и се `ругам`(исмевам) туку ја почитувам,но можам да придонесам иднината да не биде како минатото.

Сатори бре :)
Мојата поента беше дека за да сочувствуваш со нечија болка,и да тагуваш по некоја загуба,не треба да се носи црно,и тоа е тоа кое ми смета кај мнозинството. Не планирам да се враќам во минатото и да врзувам трски,но моето потомство би го учела да повлече линија меѓу емоциите и боите.
Не може да се повлекува линија помеѓу нешто што е психолошки поврзано, но, секако, ако ти успееш во тоа, секоја чест, можеби ќе се измисли нова психологија на која боите нема да и влијаат.:smir:
Не ја сфаќам твојата реплика за суровоста. Се пронаоѓаш меѓу фиксациите? кул:)
Кога е потребна илуминација,тука сум секогаш :)
Со самото тоа што луѓето не ми ги читаат емоциите по облеката(?!:)) не ме прави лајф магазин. Од кога ти ги прифаќаш опипливите судови Сатори ? :nesvest:Вчера се бунтуваше ,денеска си кротка овчичка изгледа.
Можеби сум речник без копија од изумрен јазик кој никој не го толкува освен писателот :)Тотално бескорисен за општеството,но корисен,предизвик за woшите толкувачи кои бело толкуваат емоции.
Мојата бунтовност никогаш нема да се скороти, не се грижи, сепак ќе се разбива монотонија повремено, не сме сите мирни и тивки, најмалку јас.:pipi:
А лајф магазин не беше потенцирано во смисла на твоето широкоградо фрлање на емоциите на луѓето околу тебе, туку со самиот начин на одбирање на боите како склоп, патем, зошто јас се во темно, црни нијанси те гледам?
Дем, изгледа не стојам добро со видот. :(

Никој не вели дека треба да живееме според правилата на нашите предци, јас со мојот живот сум чист пример за кршење на тие правила, НО, никогаш не би ги нарекла празни, неверодостојни или да одам толку далеку да им се ругам на традицијата и она што го создале и нека бидам контраверзна или егоцентрична, ќе ги ПОЧИТУВАМ, нив и оние непишани правила кога доаѓа моментот да бидат почитувани!

Тие традиции за коишто ти зборуваш се ни помалку, ни повеќе туку чисто суеверие. Ако за нешто сум цврсто против, тогаш тоа несомнено е суеверието. Наречиме навидум слободоумна, ДА.

Кој бре вели дека треба да жалиш за смртта на некој што не го ни познаваш, а уверена сум дека ќе одиш облечена во бело на смрт на твој близок.

Јас никаде не реков дека се жали за смрт на некој којшто не го познаваме. Има личности кои не жалат ни за смрт на свои блиски луѓе.

Пффф ... наводна слободумност и ништо повеќе од тоа, а тоа дека бојата нема врска со тоа што ни се случува никој не го оспорува, дека подоцна може да биде симбол на одредени случувања, треба да бидам неподложна на сопствената психа за да го негирам тоа.
А не верувам дека тоа постои.

Значи ако ми раскине дечкото (лош настан) автоматски треба да преминам во некоја боја, која треба да го симболизира раскинувањето...

Тие традиции за коишто ти зборуваш се ни помалку, ни повеќе туку чисто суеверие. Ако за нешто сум цврсто против, тогаш тоа несомнено е суеверието. Наречиме навидум слободоумна, ДА.
Суеверие???
Суеверие???
Повторно ... суеверие??? :nesvest:

П.С. Суеверие — празноверие, верба во празно, т.е. во ништо, верување во нешта кои не постојат, верување во невозможни работи; верување во постоење на Баба Рога; верување во постоење на вампири; верување дека црната мачка носи несреќа; верување дека бројот тринаесет сам по себе носи лоша среќа; верување дека со изговарање на точно определени зборови ќе оздравиме; верување во постоење на вештерки и уроци; верување во моќта на бајачите/бајачките и слично.
Значи ако ми раскине дечкото (лош настан) автоматски треба да преминам во некоја боја, која треба да го симболизира раскинувањето...
Ти можеби нема да сакаш да преминеш и ќе одиш комплетно контрадикторно на она што симболизира одредени влијанија при изборот, но дека ќе влијае, тоа не го ни дискутирам воопшто. :)

Суеверие???
Суеверие???
Повторно ... суеверие??? :nesvest:

П.С. Суеверие — празноверие, верба во празно, т.е. во ништо, верување во нешта кои не постојат, верување во невозможни работи; верување во постоење на Баба Рога; верување во постоење на вампири; верување дека црната мачка носи несреќа; верување дека бројот тринаесет сам по себе носи лоша среќа; верување дека со изговарање на точно определени зборови ќе оздравиме; верување во постоење на вештерки и уроци; верување во моќта на бајачите/бајачките и слично.

Да, суеверие!
Знаеш ли воопшто зошто луѓето се облекуваат во црно, за нечија смрт? Не е само знак на жалост. Има и нешто повеќе од тоа.

Ти можеби нема да сакаш да преминеш и ќе одиш комплетно контрадикторно на она што симболизира одредени влијанија при изборот, но дека ќе влијае, тоа не го ни дискутирам воопшто. :)

:back:

пошто некој порано знаел да црта кругчиња а имал само црна и бела боја и испаднал јин-јанг знакот :zid:
порано лугето имале празни суевериа...како на пример принесувале жртви да заврне дожд...ви звучи тоа чудно?? епа тогаш го сметале за must...капирате?? порано лугето мислеле дека боговите одредуваат дали ке врне, вее...има племиња кој други принесувале човечки жртви на крајот од секој ден само за следниот ден да изгрее сонцето....
jinjang.gif

Black — Commonly represents — lack, evil, darkness, bad luck, crime, mystery, silence, concealment, elegance, execution, end, chaos, death, and secrecy

• In arguments, things can be black-and-white, meaning that the issue at hand is dichotomized (having two clear, opposing sides with no middle ground).
  • In ancient China, black was the symbol of North and Water, one of the main five colors.
повторно назад на кинеското верување...јин-јанг...
кинезите се сметаат за луѓе со најстара традиција....па размислете...

Џабе викаат така коа сите дома имаа по нешо црно .. па дури и црни мачки и ред работи .. али јбг таков менталитет имаме ние овде балканциве... како во Франција шо е бројот 13 така кај нас црното

мислам дека луѓето не свесно донесуваат некои такви правила како на пример каква врска има црната боја со смртта, зошто баш таа боја кога би можело да биде било која друга боја, и зошто воопшто на погреби луѓето носат црна боја,тоа не е никаков симбол што означува жалење.Таквото одредување мислам дека не е нездраво :uvo: Јас ниту еднаш на погреб не сум се облекла во црно

Зошто некои немаат што да праат у слободно време.. Па праат некои такви банални правила дека црната е жалење, белата радост, црвената секс и тако даље..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom