Зошто да се биде песимист?

• Креатор на темата Креатор на темата GlaDijaTor
  • Време на започнување Време на започнување
Оптимистите се лошо информирани песимисти.

Зошто да се биде... Збогбидејќизатоашто животов и не е баш нежен.
Ја сум реалист. Нештата може да бидат убави, може и да не бидат убави. Претежно се не - убави. Ама барем ги нарекувам со правото име.

Ете некој кој ме разбира.:helou:

Цел живот сум Оптимиста....во крајни граници....ама кога ке подразмислам поубаво е да си песимиста....барем помалку ке се разочаруваш кога нема да успееш во нешто.......:nesvest:

Jas sum pesimista no zivotot pak mi e super-niso ne mu fali samo so podobro e da bides nekogas pesimista zatoa sto si podgotven i na najlosoto.
I stvarno tie so mislat deka pesimistite ziveat u nekoj si svoj crn svet ili so znam jas nema nikakva vrska-ja sum pesimist pa nikogas ne sum mislela taka.
I na eden nacin sekoj covek ponekogas u svojot zivot e optimist a nekogas pesimist.Ne moze cel zivot nekoj da razmisluva samo negativno a nekoj samo pozitivno.Se se vrti u krug pa taka i ova...

Ете, зашто е полесно да си песимист, додуша јас сум зашто така ми дошло и поради работите што ми се десиле...и така си размислуваш негативно не очекуваш многу, и после ако испадне како што си мислел нема баш и да бидеш разочаран, ако испадне подобро..супер!:)

Полесно е да си песимист само заради тоа што секогаш се надеваш на налошото за да не може ништо да те разочара..Но сепак јас сум најголем оптимист за секој проблем постои решение ..така да немам време за разочарувања и да имам лесно ми поминуваат....

Ете, зашто е полесно да си песимист, додуша јас сум зашто така ми дошло и поради работите што ми се десиле...и така си размислуваш негативно не очекуваш многу, и после ако испадне како што си мислел нема баш и да бидеш разочаран, ако испадне подобро..супер!:)
точно така,, полесно е да си губитник отколку среќник нели?????????хахахахахаха воопшто не си во право и мноооооооогу сум алергична на песимисти....ако на сите работи во животот гледате црно,,тогаш која е смислата на животот????????како што кажавте погоре, животот е убав, но тоа не секогаш доаѓа само по себе,,понекогаш треба сами да се избориме за таа среќа...ако не веруваме во убавите работи,,сосема е нормално и многу ретко да ни се случуваат нели? ако дозволите да се помирите со реалноста како што рековте погоре, тоа не значи дека треба да ги извлекувате само лошите работи од таа реалност..Оптимистите токму тоа го прават....во секоја реалност го гледаат она што е добро, а не она што е лошо.....
BTW јас сум оптимист отсекогаш и верувајте мојот живот како и на сите оптимистички расположени луѓе е сигурно поубав и попозитивен отколку на вас,,другите.............
знаете ли која е разликата помеѓу оптимистот и песимистот??????? разликата е во тоа што оптимистот ја гледа кифлата,, а песимистот ја гледа шуплината во неа:vozbud::helou::helou::helou::smir:

Според мене е патетино да си песимист и цел живот да размислуваш негативно, но од друга страна оптимистите имаат преголеми очекувања и на крај се разочаруваат:toe:

Во животот никогаш не треба да бидеш песимист, треба секогаш да се бориш колку е во твоја моќ, до последниот миг, но има еден друг вид песимизам а тоа е метафизичкиот песимизам што значи се на се едни си умираат други се раѓаат и општо секогаш нови луѓе на оваа дуња а секој поединечно си умира и сета смисла која животот ја имал со самото живеење се исцрпува со смртта.

Читам постови погоре подобро е да си песимист отколку оптимист.Ако си песимист спремен си на најлошото а доколку си спремен на најлошото нема да преземеш ништо во врска со тоа.Значи ке живееш на најлошиот начин без да превземеш ништо за да ја подобриш ситуацијата што ја очекуваш.И секогаш ке одиш на картата ај што биде нека биде.Оптимизам е некако подобра варијанта.Ги знаеш двата можни краја на одредената 'работа' значи ги знаеш разочарувањата во крајност што може да се случат, но и среката а таа е поголема кога оптимистички си очекувал нешто и тоа си го добил/направил/билоштодруго....п.с оптимистички сум настороен секогаш позитивно размислувам,не дека нема разочарувања но испага дека во песимизмот нема срека.....некако не ми иде....мое размислување.

Песимизмот е ситуација во која личноста страда од загуба на својата самодоверба. Тоа може да се јави поради некои ситуации во животот.
Но секогаш мора и треба да се гледа на светлата страна од животот и покрај сЕ.

Зошто?
Затоа што цел човечки вид е деструктивно настроен.
Ќе направат се`, за да те натераат да го видиш светот преку нивни очи.
They make you as miserable as them.
И по некое време, се навикнуваш да гледаш така негативно на работите, како и останатиот дел од човештвото кој е осудено на пропаст.
Зошто? Само за да се наполни нечие его, да се овековечи нечија суета.

не наогам причина да бидам песимист

Песимист е уствари оптимист со искуство. :icon_mrgr

ПС: Иначе се согласувам со Емма. Реалист. :smir:

Оптимизмот е психичко чувство вид надеж, очекување дека ќе биде ок, но и оптимистите умираат.

Јас сум и оптимист и песимист во зависност од ситуацијата само пради една причина. Да се биде оптимист постојано си ги поставуваш високи целите и очекувањата и доколку не се исполнат ќе ти биде многу деморализирачко и разочарувачки, а некогаш е добро да ти бидат ниски очекувањата и да бидеш песимист заодредена ситуација од која ако излезеш победнички ќе се осеќаш како господ. Затоа не е убаво да си псотојано песимист, но не е убаво и постојано да си оптимист.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom