Живот по своја мерка!

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Немојте да мешате природни закони со пишани.
Се во природата е во хармонија,и смртта е природен дел од циклусот,како и јадење и пиење.
Зборувам за закон пишан од човечка рака.
Како и да е,natural,до кога ќе биде ова чекање на свеста?
За среќа.сеуште ни е дозволено да одгледуваме храна,за јадење и надвор од заедница нема да умреш,ама еве и тоа ќе ни го забранат наскоро.
Е тек тогаш што ќе правиме?

Можеш да живееш како што ќе си одредиш,прашање е дали имаш доволно муда да пуштиш чекор?
Да страдаш за своите идеали?
Дали можеш да живееш под ведро небо,да живееш како пештерски човек?
Да јадеш да преживееш?
Можам бе. Ај малце да го практицизираме тоа што ти го збориш, пошо некако многу теорија ми вртиш, не дека не си у право. Чекањето да порасте свеста ќе започне кога ќе се укинат социјалните нет мрежи и телевизијата, ја уназадуваат младината, никој не се образува на никаков начин више надвор од факултет, или па тоа е недоволно. Не мора да живееме како пештерски луѓе, но мора да намалиме на технологија, а да зголемиме на култура и образование. Тоа значи, работното време да се намали на пристојно време па така човекот да има време да биде сестран. Зошто во ова време нема ни време ни сила. Не само да се намали работното време, него и некои професии и професиички да се отфрлат, политичари, администрација, келнери, дизајнери. Пред се`, работата да се сведува на снабдување на материи за егзистенција за секој жив, па според тоа, никој да не мора да има егзистенцијални проблеми. Да бе, сите луѓе на светов рецимо од 8 до 14 саат ќе бидат: пекари, земјоделци, сточари, во индустрија, во снабдување. Како ќе се реши проблемот со здравството и сите да бидеме покрај живи и здрави, не знам, ајде ти практицизирај малце бар у глава, пошо лап-топов се прегреа.

Доста со тоа пер...Ви викам,анархија нема да се деси се додека вие викате дека нема.викам погоре...сте се предале :)
--- надополнето: Jul 12, 2011 5:32 PM ---
Еве едно песниќе во контекст на темата
Јас сум човек што ретко се откажува, особено ако верувам во нешто. И мене многу ми смета луѓе само да зборат а ништо да не се дешава. Типично македонски. Ама брат такви сме, се знаеме. Еве пример со протестиве ќе ти дадам. Јас одев и сеуште одам зошто мислам дека крајно време е да се смени нешто. Ама јас и уште 200 луѓе тешко ќе направиме нешто без будење (или ако сакаш еволуирање) на свеста кај сите. Ај ти кажи ми, од членовиве на форум, кој процент сакаат и подржуваат анархизам, а и прават нешто во таа насока? Значи не станува збор за предавање, ама мора до крајната цел да се стигне некако, никој не не носи директно таму.
За да не биде целосно вон тема, се согласувам дека дури во тој свет ќе може да живееме секој по своја мерка :)

п.с. коментар на youtube за тракава: Seriously? everytime I heard this song, it feels like I can fuck all the ladies especially when I play this song on guitar LOL
:D

Можам бе. Ај малце да го практицизираме тоа што ти го збориш, пошо некако многу теорија ми вртиш, не дека не си у право. Чекањето да порасте свеста ќе започне кога ќе се укинат социјалните нет мрежи и телевизијата, ја уназадуваат младината, никој не се образува на никаков начин више надвор од факултет, или па тоа е недоволно. Не мора да живееме како пештерски луѓе, но мора да намалиме на технологија, а да зголемиме на култура и образование. Тоа значи, работното време да се намали на пристојно време па така човекот да има време да биде сестран. Зошто во ова време нема ни време ни сила. Не само да се намали работното време, него и некои професии и професиички да се отфрлат, политичари, администрација, келнери, дизајнери. Пред се`, работата да се сведува на снабдување на материи за егзистенција за секој жив, па според тоа, никој да не мора да има егзистенцијални проблеми. Да бе, сите луѓе на светов рецимо од 8 до 14 саат ќе бидат: пекари, земјоделци, сточари, во индустрија, во снабдување. Како ќе се реши проблемот со здравството и сите да бидеме покрај живи и здрави, не знам, ајде ти практицизирај малце бар у глава, пошо лап-топов се прегреа.

Малку ме испровоцира постов, имаш некои мисли кои со сосема на место и некои со кои воопшто не се согласувам.

Социјалните мрежи немаат врска со свеста туку со неактивноста односно мрзата на луѓето за физичка активност како и со недостатокот на слободното време. Активноста и желбата за образование почнува во семејството и би требало до се зацврсти со школскиот систем а најчесто во пракса и двете пукаат па произведуваат или просечни лесно манипулативни личности или идиоти. Остатокот или ќе иде на некој начин во елита за да не биде колку толку контролиран или во криминал, така би направил некоја груба поделба.

Во секој случај тоа што го бараш нема да се случи затоа што на ниедна власт не и одговараат високо интелигентни личности кои ќе ја зголемат или симнат елитата. Такви и тешко се контролираат и тоа е и една од причините за огромното работно време каде од 9 до 17 каде ти поминува најголем дел од денот па додека си дома е веќе 18 и практично ти останува само вечера со пријателите или семејство и утре се отпочеток. Би било можно да се биде еднакво ефикасен и со четири часовно работно време ама пак ќе се створи маса на луѓе со вишок време а тоа е исто опасна ситуација, значи милум тоа нема да биде во некоја предвидлива иднина а може и никогаш.

Професиите не можеш да ги укинеш со декрет затоа што тебе не си се допаѓаат, ете може јас би останал без работа што воопшто нема да ми се допадне и секако би ти ја саботирал идејата ако знам дека ќе заврши на моја штета. Професиите ги диктира пазарот и чим има побарувачка ќе има и потреба од таа професија. Не сме комунизам за да кажуваме ти ова а ти тоа ќе го работиш. Така за многу брзо време ќе створиш пак широка палета на незадоволни личности.

Тоа што го заговараш сите да работат сѐ за да се задоволат првенствено егзистенцијалните проблеми веќе го има во комуни во Израел ама дали би ти се допаднало не сум баш сигурен. Набргу ќе посакаш да одиш во кафич или на патување а нема да можеш затоа што има квота што треба да ја обработиш и пак ќе видиш дека не си слободна.

Здравството може да се реши за максимум 15 години и без никој од погорните услови со добра превентива. Кога би се сакало би можела да се постигне квота од да речеме 90% здрави луѓе (ама гром здрави) и едно 10% просек кои би бил многу поздрав од денешен просек ама и тие нема веќе да можеш да ги контролираш така да и тоа нема никогаш да биде.

Постојат системи кои би создале здрави и високо интелигентни личности ама никој никогаш нема да сака (или може) да ги спроведе во дело затоа што ќе згази и уништи голем профит на некои компании. Како ќе продаваш скапи лекови за срце или леукемија ако се сите здрави?

Впрочем 90% од муабетиве што ги прочитав се вртат околу финансиска зависност од некого и баш ме интересира колку дискусијава би продолжила ако утре сите се разбудите со милион евра во банка :)?

Веќе не му мислам како и зашто се луѓево глупи (знаеме сите зашто) туку како да дојдам до милиончето, после многу полесно и полежерно се дебатира и за слобода како и за многу други животни работи.

Си бил еднаш еден брачен пар, кој имал12- годишен син и едно магаре. Одлучиле да одат на патување, да работат и да го запознаат светот и така кренале на пат.
Кога дошле до првото село, луѓето коментирале:
" Погледнете го ова невоспитано момче. Тоа седи на магарето, додека неговите кутри родители го влечат."
Тогаш жената рекла на својот маж : " Нема да дозволиме луѓето да зборуваат лошо за нашиот син ". Мажот го симнал детето од магарето и седнал на него.
Кога дошле во наредното село, луѓето мрмореле :
" Погледнете го ова, нека се засрами човекот кој допушта неговата жена и неговото дете да го влечат магарето додека тој седи ". Тогаш одлучиле дека жената ќе седи на магарето, а мажот и детето да ги држат уздите.
Така тие пристигнале и во трето село, каде што луѓето повторно коментирале :
" Кутар човек! Цел ден работел, а неговата жена седнал на магарето. И кутро дете. Којзнае што уште го чека со таква мајка. "
После ова, одлучиле сите тројца да се качат на магарето и продолжиле да патуваат.
Кога дошле до следното село, слушнале како луѓето коментираат дека грбот на сиротото магаре ќе пукне од преголема тежина. И тогаш сите тројца се решиле да се симнат и да пешачат. Кога поминувале низ следно село, не можеле да поверуваат на коментарите на луѓето кои им се смееле:

" Видете ги овие три будали... Пешачат, а имаат магаре кое може да ги носи. Зарем не би било нормално еден да биде поштеден од пешачење, а само двајца да пешачат."

Тогаш синот и таткото му ги заврзале нозете на магарето и заедно го понеле да го носат.
Тие пешачеле, а магарето го носеле...

Секогаш ќе те критикуваат и ќе зборуваат лошо за тебе, што и да направиш. Тешко е да им удоволиш на сите, а и тешко е да најдеш личност на која ќе и бидеш доволно добар таков како што си. Пушти ги луѓето нека зборуваат... Пеј, смеј се, танцувај, љуби и уживај во секој момент од својот живот...

" Ако на патот до целта застануваш да го маваш со камен секое куче кое ќе залае на тебе, никогаш нема да стигнеш до целта. "

magarex.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom