Жените во автомобилските натпреварувања

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Автомобилските натпреварувања, рели трките, Формула 1 и слични други натпреварувања се сметаат за машки спортови и натпревари.
Но сепак има и храбри и одлични девојки кои им се конкуренција на најдобрите машки возачи во светот.
Неколку девојки можат да се стават во листата на најдобри женски возачи во светот и кои се натпреваруваат рамноправно со мажите во одредени автомобилски натпреварувања.

Во минатото погрубите спортови беа исклучително машки а денеска речиси да не постои исклучиво машки спорт. Фудбалот важеше за најмашки спорт, но денес постојат илјадници женски фудбалски клубови и повеќето држави имаат женски фудбалски репрезентации. Постои женски бум во светот за фудбалот.
А се повеќе се зголемува и интересот за автомобилските спортови кај жените.
Еве неколку интересни примери за одлични женски возачи:pipi:

Natasha Gachnang премина од шпанската Формула 3, каде била меѓу најдобрите, во новоорганизираната Формула 2, која би можела да биде отскочна даска за влегување во Формула 1.
21-годишната возачка имала многу успеси во својата кариера, од двете страни на Атлантикот, а минатата сезона во шпанската Формула 3 заврши како трета.
Организаторите на новата Формула 2 ја поканија да се приклучи кон нивните трки.
Ако влезе во Формула1, Gachnang нема да биде првиот женски возач во историјата на ова натпреварување, туку шеста.
Најдобриот женски возач во историјата на Ф1 беше јужноафриканката Desire Wilson, која возеше пред 30 години.
Image008_im1-1304-04.jpg

Леге е првата жена-возач што добила шанса по повеќе од 10 години да тестира болид на Ф-1. Слично искуство имаше и Сара Фишер во 2002 година во Индијанаполис, но тоа беше само кратка демонстрација со болидот на Мекларен. Според Леге, причина за излетувањето бил системот за "контролата на тракцијата", која за момент се исклучила.

Последната жена што се обидела да се натпреварува во Формула 1, била Италијанката Џована Амати во 1992 година. Не успеа да се квалификува на неколку трки, возејќи го болидот на Бребем. Потоа беше заменета од Дејмон Хил, кој 4 години подоцна стана светски првак.
url

Danica Patrick може да биди првата жена која ќе вози Формула 1 после 30 години. Сексипилната Американка со Српско потекло која порасна во Илиноис ги покажа своите квалитети со победата на Indy Car, па газдата на Хонда, Nick Fry сега ја повика на тест возење за да провери колку може да се докаже и во Формула 1.
Доколку Даница ги покаже своите квалитети на пробното возење во Барселона, на ладни услови, наредната сезона би можела да стани дел од тимот на Хонда.
danica_patrick2.jpg

danica_patrick.jpg

Danica-Patrick-230.jpg

Кај нас секоја година за 8ми Март се одржуваат женски рели трки на кои учествуваат околу 30сетина натпреварувачки.

Се повеќе ќе се зголемува бројот на женски возачи во автомобилските натпреварувања. Ништо чудно за некоја година да видиме и женски Ф1 натпреварувања и трки.
Многу би сакала и активно да вози некоја девојка Ф1, така и ќе се зголеми гледаноста на формула од страна на женскиот пол.
Автомобилизмот не е повеќе само машки спорт :pipi:

Ne sum nesto protiv zensko da vozi vo F1 no sepak ima golema razlika megu masko vo moto sportot i zensko.Kolku devojki imat napraveno sobrakajni nesreki poradi strav od vozila sto naiduvaat :vozbud: Ubavo e toa da ucestvuvaat zeni vo moto sportot no mislam deka nema sansi zena da vozilo poludo od maz.

Прво и основни има разлика меѓу аматери и професионални возачи.
Клипчињава се од жени кои се учат да возат автомобил.
Па и ти на почетокот не си знаел да возиш добро.
Точно дека речиси секоја втора жена е антиталентиталент за возење автомобили, но секаде постои исклучок.

Но жениве погоре што се спомнати се професионални возачи.
Слободно можат рамо до рамо да се натпреваруваат со најдобрите машки возачи во денешницава.
Но сепак од страна на машките постои оној скептицизам за успех на овие жени што е сосема нормално. :)
Jас едноставно им се воодушевувам на професионалниве женски возачи.
Одвај чекам некоја да вози во Ф1 и да му покаже на Хамилтон како се вози :icon_lol:

zeni ne gi biva za kola toa e nauco dokazano:baeh::baeh::baeh:

Прво и основни има разлика меѓу аматери и професионални возачи.
Клипчињава се од жени кои се учат да возат автомобил.
Па и ти на почетокот не си знаел да возиш добро.
Точно дека речиси секоја втора жена е антиталентиталент за возење автомобили, но секаде постои исклучок.

Но жениве погоре што се спомнати се професионални возачи.
Слободно можат рамо до рамо да се натпреваруваат со најдобрите машки возачи во денешницава.
Но сепак од страна на машките постои оној скептицизам за успех на овие жени што е сосема нормално. :)
Jас едноставно им се воодушевувам на професионалниве женски возачи.
Одвај чекам некоја да вози во Ф1 и да му покаже на Хамилтон како се вози :icon_lol:

Kako prvo na mene ne mi seckase taka kolata kako sto vozi plavusata :pos2:
Kako vtoro rosonerce ne se navreduvaj
Kako treto jas ne rekov da nema zeni vozaci tuku da ima posebna liga na vozaci samo za zeni kako sto ima vo fudbalot samo zenska liga taka i vo F1.Vo maskite sportovi ne moze zena da go nadmine maz.Sega na toa ke ima mnogu komentari sto go kazav zosto li ne moze pa trenirav kick box 2 god i koga bas napolniv edna godina od sto trenirav mi dadoa sparing so devojka sto e pogolema od mene 3 god i imase trenirano 5 god i sepak ja soboriv.Vo fudbalot na pr ne moze nekoja zena so gatuso da se butka ili vo atletikata so Usain Bolt nekoja zena da trca.Da se navratime na temata vo red e da ima vozaci zeni ama posebna liga za zeni vo F1.:wink:

Епа Делчев да не ставам и јас клипчиња од неталентирани машки возачи зашто во изобилство и такви има.

Збориме исклучиво за професионални возачи.

Еве видeo од женски возач. Ако не се гледа кој вози ќе се примети дека е женско?
Нема шанси :pipi:

rossonerka, знаеш зошто ДОБРИТЕ женски возачи ги има на youtube исто како и мечката што игра, мачката во чизми, кучето што збори...? Бидејќи се ретки :icon_lol:

Принцу нормално дека се ретки. Ги има неколку добри т.е одлични професионални женски возачи.
Да беше темава за машки ќе ставев 100тина возачи.
Но важно има жени возачи кои се одлични и во овие типично машки натпреварувања.
И надежни девојки. Тоа е најбитно за почеток.
Иако вистинскиот почеток е уште во средината на минатиот век но се повеќе сега ќе има женски возачи.
Се надевам и дека еден ден ќе има Формула 1 натпреварување само за жени :pipi:

Незнам али Даница Патрик је Топппп ....одличен возач је..
Малата и манекенка беше у слободно време или се лажам??..
Ако не се лажам по 2пат ,мислам дека победи на Индијанаполис една од најпознатите трки во САД..

Јута Клајншмит од Германија е добар возач. Победи на Париз - Дакар, 1996 мислам беше годината.

Многу ми е мило кога гледам вакви работи заради тоа што многу ме нервира кога не` праат неспособни нас жените :pipi:
Иначе да се пофалам, т.е. да ја пофалам мајка ми, она беше лани на релито на 8ми март и беше втора :pipi: И оваа година ќе учествувам и јас како совозач :)

Епа Делчев да не ставам и јас клипчиња од неталентирани машки возачи зашто во изобилство и такви има.

Збориме исклучиво за професионални возачи.

Еве видeo од женски возач. Ако не се гледа кој вози ќе се примети дека е женско?
Нема шанси :pipi:

Rosonerce ili ne gi docituvas moite postovi ili jas ne objasnuvam ubavo.Neka ima zensko prvenstvo vo F1 a ne sega zensko ke bide po profesionalen vozaci i po dobar vozac od maz.
Toa na videoto go smetas za trka vrtenjeto vo krug da trka ama da ima po balgi po ostri krivini a ne tamu vrtenje vo krug :wink:

Јута Клајншмит од Германија е добар возач. Победи на Париз - Дакар, 1996 мислам беше годината.
Два пати победуваше, не еднаш.

А Даница Патрик е топ. И како шофер, и како модел :smir:.

Да не отварам нова тема да кажам дека Пагани Зонда е дизајнирана од женски дизајнер :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom