Здравството кај нас

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
не ми сметаат. Повторно тураш твои зборови. Одучи се еднаш да наметнуваш твои ставови као друг да ги кажал, не ти личи ко дутурка, можеби ко болничарка.
Кажав што имав за упати и пациенти, кажав како едино може да се среди. Енде
Пресели се во Словенија, сигурна сум дека ќе бидеш посреќен. Енде.

ццц, се претставуваш доктор. Кизнај што онакво си.
Види ти почнуваш да ме вреѓаш, поточно во секој еден пост ме вреѓаш мене а и Кадаиф. Ќе морам да почнам да те пријавувам. Те толерирам исклучиво заради тоа што имаш некаков форумски стаж а и заради тоа што имам добиено некаков впечаток за тебе дека не си толку лош човек.

Јас тебе никаде не те навредив. Можеш да ми реплицираш колку сакаш и да ми парираш во дискусијата но не е во ред тоа да го правиш преку навреди.

Јас тебе никаде не те навредив. Можеш да ми реплицираш колку сакаш и да ми парираш во дискусијата но не е во ред тоа да го правиш преку навреди.
уау, уште и лаже. Ајт доста ти е.

уау, уште и лаже. Ајт доста ти е.
Многу си нервозен другар, тоа може да биде и од активирање на чувство за глад, земи си автентична симид погача да смириш живци.

... поранешната економска директорка на Клиниката за токсикологија, Бесија Иљази, затоа што незаконски ангажирала 17 хонорарци, сега со судска одлука е задолжена да ѝ ги врати на Клиниката парите што им ги исплатила на хонорарците.

Бесија Иљази била осудена за „злоупотреба на службена положба и овластување“ на условна осуда со заштитен надзор на казна затвор од 2 години која нема да се изврши ако во рок од 4 години не стори ново кривично дело.

... таа признала дека постапила спротивно на Изборниот законик, Законот за спречување корупција и Законот за здравствена заштита, во мај 2024 година склучувала договори за дело со лица за нивно работно ангажирање на Клиниката за токсикологија при Клинички центар „Мајка Тереза“ во Скопје, по што ретроактивно издавала платни налози со кои им исплаќала месечен надомест за нивен претходен наводен работен ангажман, а на списокот додавала и лица со кои воопшто не бил склучен договор за дело и на кои исто така им се исплаќал надомест за наводно извршени работи.

... поранешната економска директорка на Клиниката за токсикологија, Бесија Иљази, затоа што незаконски ангажирала 17 хонорарци, сега со судска одлука е задолжена да ѝ ги врати на Клиниката парите што им ги исплатила на хонорарците.

Бесија Иљази била осудена за „злоупотреба на службена положба и овластување“ на условна осуда со заштитен надзор на казна затвор од 2 години која нема да се изврши ако во рок од 4 години не стори ново кривично дело.

... таа признала дека постапила спротивно на Изборниот законик, Законот за спречување корупција и Законот за здравствена заштита, во мај 2024 година склучувала договори за дело со лица за нивно работно ангажирање на Клиниката за токсикологија при Клинички центар „Мајка Тереза“ во Скопје, по што ретроактивно издавала платни налози со кои им исплаќала месечен надомест за нивен претходен наводен работен ангажман, а на списокот додавала и лица со кои воопшто не бил склучен договор за дело и на кои исто така им се исплаќал надомест за наводно извршени работи.
Тоа е случај и со други сите буџетски корисници. Отвори Open finance да видиш какви чудни исплати има по институции и тоа честопати само кон одредени лица во таа институција. Одамна, децении вака се вадат пари и од буџет и од проекти.
Затоа и едно време оваа веб страна која функционира од 2019, преклани ја исклучија.

Враќање на „Отворени финансии“ бараат граѓанските организации

шифра МА, помош при транзиција и институционална надградба.
Ставка турни ме да кинисам.

Затоа што многу лекови се поефтини. Две илјадарки месечно не е зае*банција.

Но, граѓани сведочат дека праксата е честа и дека главните дестинации се Косово и Србија. Станува збор за лекови за срце, за тромбоза, астма, за такви што во Северна Македонија или не се на позитивната листа и Фондот за здравствено осигурување (ФЗОМ) не ги субвенционира, или се скапи или едноставно ги нема во аптеките. Па, иако лекот го препишува доктор, пациентот треба да го купи приватно.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom