Здравството кај нас

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Мене пола година ме влечкаа од болница во болница.
Од еден доктор кај друг, од едно ехо на друго, како пинг понг топче да бев ама со болки, страв и немоќ идев..
Пет лекари не можеа да „видат“ што ми е. А јас секој ден се виткав од болка.
Чекаш со часови, докторот го нема.
Кога ќе дојде те гледа како број, не како човек.
Никој не презема одговорност. Сите те препраќаат.
А времето ти истекува.
И на крај класичното ако сакаш побрзо, приватно ќе платиш. Инаку, чекај си 2 години. ДВЕ ГОДИНИ. Со болки. Со ризик. Со страв дали ќе дочекаш.
Дадов 1000 евра. Не затоа што ги имав, туку затоа што немав избор.
И одкако ме оперираше дојде докторот и ми рече ако не дојдеше уште малку, ни јас немаше да можам да те спасам. Ептен се потресов.. За 2 дена можело да умрам..
Ете тоа е нашето здравство.
Не те лекува, те уценува.
Те остава да се распаѓаш, па ти продава „спас“ ако имаш пари. Ова не е здравствен систем. Ова е лотарија со човечки животи. А тие што немаат 1000 евра… тие нека чекаат.
Да не даде Господ да мора да идеме таму... Здравството ни е мизерија, изнапикаа полуписмени да не доумрат

Клексане е лек кој се аплицира субкутано и мора да биде препишан од лекар за да го купиш. Не е парацетамол. Но, не е дека мора строго да се аплицира во болница. Пациенти кои рреба да ги примаат подолго се боцкаат сами во домашни услови по кратка обука. Во болнички услови се дава ако пациентот е хоспитализиран, ако има акутна и нестабилна состојба, ако има ризик од крварење, ако е потребно следење и сл. Тоа лекарот си одлучува.

Клексане е лек кој се аплицира субкутано и мора да биде препишан од лекар за да го купиш. Не е парацетамол. Но, не е дека мора строго да се аплицира во болница. Пациенти кои рреба да ги примаат подолго се боцкаат сами во домашни услови по кратка обука. Во болнички услови се дава ако пациентот е хоспитализиран, ако има акутна и нестабилна состојба, ако има ризик од крварење, ако е потребно следење и сл. Тоа лекарот си одлучува.
Шуќур некој ме разбра како оди работата и тоа сосем легално. Егзактли
Веќе помислив дека не живеам у Македонија.

Не е прв пат прашањето со лажните боледувања да биде отворено. Не можам да зборувам од аспект на оптоварување на фондот (над 30 дена), затоа што никогаш не сум ги начекал тие статистики, меѓутоа не може боледување да се отвори со еден телефонски повик. Секој месец, одредени вработени, имаат боледување! Што е тоа, анксиозност, боледување. Депресија, боледување. И магично поминува после една недела. После месец-дена, ајде пак ново со друга дијагноза.

Не знам за другите, последниве +5 г., само два пати сум бил болен, тие периоди ме држело по ден-два и сум користел денови од годишен одмор. Разбирам, секој може да се разболе, одреден период да отсуствува од работа, ама скоро секој месец боледување кај релативно млади луѓе, со некои безвезе дијагнози, не можам да разберам.

Чисто се сомневам дека нешто ќе произлезе од таа ревизија, но ме интересираат и примери од пракса, на кој начин, или како ќе се стави крај на овие злоупотреби?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom