"Заколнати девици"

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
JASMIN напиша:
rymz, стари муабети се овие. Пишувало или не, прашање на интерпретација е, а нив ги има еден куп, пуно вистини има по светов. А забулувањето реалност е, дали е обичај, или Коранот го бара тоа, секој со својата вистина, не е битно ова сега.
Ама тешко ќе ја одвоиш културата, менталитетот од законот. Како ќе кажеш дека жените сами си избирале машки да се, туку така, и тоа баш Албанките? Зошто? Не ми е зборот дека биле принудувани, туку дека има причина, позадина на ова. Како Американките не бирале машки да станат? Или е пореметување на родов идентитет, транссексуалци. Американките ептен брут форс, не заколнување, туку и секс операција:)

Епа баш така...такви изроди, каде што женското сака да стане машко (и обратно) има многу, значи не е само кај Албанките. Законот на Лек Дугаѓини го дозволува тоа, но, по одредена цена, а тоа е да се откажеш од женственоста. Сега тоа изгледа малце по хардкор, со оглед на тоа дека тој законик е од 16/17 век некаде...а во денешно време си кажа самата, си прават операции, и никому ништо...Не дека го бранам законот, или па сум некој кој го применува...Ама со тој закон во тогашно време имало ред и мир...Денеска, некои работи се смениле, затоа и во денешно време нема женски што стануваат машки според тој закон, туку по пат на операција...

rymz напиша:
Епа баш така...такви изроди, каде што женското сака да стане машко (и обратно) има многу, значи не е само кај Албанките.

Чекај, зез беше тоа со трансексуалците:)
Низ Албанија, Србија, Косово, Црна Гора, имало полно такви случаи, но не поради пореметување на родов идентитет во смисла, да се чувствува психолошки и сексуално како маж во женско тело, туку повеќе социјално и културно. Маж да си значело поинаков статус, права, почит, да се оствариш на работа итн...
Жените кои тоа го посакувале, или оние кои морале фамилија да одржат поради немање машки член, како Мисирков што напиша, се заколнувале дека ќе се вечно девици, и се однесувале како машки.

JASMIN напиша:
Чекај, зез беше тоа со трансексуалците:)
Низ Албанија, Србија, Косово, Црна Гора, имало полно такви случаи, но не поради пореметување на родов идентитет во смисла, да се чувствува психолошки и сексуално како маж во женско тело, туку повеќе социјално и културно. Маж да си значело поинаков статус, права, почит, да се оствариш на работа итн...
Жените кои тоа го посакувале, или оние кои морале фамилија да одржат поради немање машки член, како Мисирков што напиша, се заколнувале дека ќе се вечно девици, и се однесувале како машки.

Да, но ако толку навлегуваме во канунот на Лек, на пример, во случај да едниот од двајца браќа немал син, другиот, кој што имал, го поклонува синот на другиот. Значи попрво фамилиите правеле такви потези. Исто така, кога жена не можела да ти раѓа син, си можел да ја оставиш, за да си земеш друга. Таа опција каде што женското земала улога на машко, биле ептен ретки случаеви, иако според мене, треба да си болен за да направиш такво нешто.

Компарација. Во денешно време. Недајбоже ситуација, таткото умира поради XX причини, мајката не е во состојба да се грижи за детето кое е женско. Тоа дете, за да се погрижи за опстанок, ќе заборави што е тоа фустан и шминка, ќе си облече фармерки, и правец нива, или па во помодерно време, фабрика, нормално доколку нема некоја друга стручна подготовка. На некој начин слични ситуации се.

П.С не сакам некој да ме разбере дека оправдувам тоа. Туку само сакам да посочам дека такви случаеви, и ден денеска има, можеби не на таков хардкор пример, ама една блага верзија, и тоа кај повеќе балкански народи. Болно.

mene u globala mn me nervira vakvoto navreduvanje na zenata nejzinite sposobnosti i nejzinata intelegencija... Podredenata sostojba vo koja Islamot ja doveduva zenata me iritira... DALI E MOZNO NEKOJ SAM OD MILA VOLJA DA SAKA DA SE PONASA KAO NESTO STO NE E? ili koa vise spomnavte zabuluvanjeto...
koja e taa koja saka na +40 stepeni da odi so mantil i shamija dodeka i asfaltot se topi?
mislam koga veke vikate ne gi tera religijata... TOGAS KOJ GI TERA?...

Misirkov напиша:
Zhenata se zakolnuva pred sovetot na starite vo seloto (site mazhi) deka od toj moment do krajot na zhivotot kje bide devica. Nikogash potoa nema da mozhe da si go povrati zhenskiot identitet. Takvite potoa se oblekuvaat kako mazhi, se druzhat so mazhi, itn. Na ovoj nachin, so noviot "mashki" chlen, potrebata na familijata za da go nasledi imtot i zemjata e obezbedena.

Ovaa praksa na promena na polov identitet e dozvolena so Zakonot na Leka Dukagjini i se praktikuva vekje 200 godini do denes. Spored nego, zhenite se sopstvenost na tatkoto se dodeka ne se omazhat koga stanuvaat sopstvenost na mazhot. Zakolnuvanjeto na dozhivoten devichanski status im dava edinstven izlez da izbegaat od brak so mazh so koj shto ne sakaat da bidat bez smrtno da ja navredat familijata na soprugot.

http://www.guardian.co.uk/Kosovo/Story/0,,2045847,00.html

ај те болам објасни ми го оваа со болд што е напишано. Еднаш девојката се колни на доживотна девственост (што никако не е можно барем за албанките ни е познато дека растураат со ЧЕСТ НА ИСКЛУЧОЦИТЕ И СЕ ИЗВИНУВАМ ШТО СУМ ТОЛКУ ДИРЕКНА) а потоа пак со каков маж се мажи со тој што не го сака како што разбрав (инаку познато ни е нас дека ги мажат со кого родителите ке сакат а не тие барем таква им беше тредицијата)
ммм штосна работа во животот можат да бидат и маж и жена :tapp::tapp::tapp:

поздрав

Ne znam shto e nejasno, no ajde povtorno. Prviot boldiran tekst: zhenata go menuva poloviot identitet. Zatoa e primorana javno da se zakolne pred selanite deka kje stane "devica" t.e. kje apstinira od seks (so mazh) do krajot na zhivotot. Znachi kje se odnesuva kako mazh, a ne kako shto e sozdadena od prirodata.

Vtoriot boldiran tekst ukazhuva na toa deka ovoj mehanizam koj shto go dozvoluva srednovekovniot zakon na Lek Dukadjini -- zakonot spored koj i denes se rakovodat mnogumina vo shiptarskata zaednica -- znae da bide ispolzuvan od zheni shiptarki kako edinstvena mozhnost da se razvedat od mazh kojshto ne go sakaat, a pri toa da ne go "posramat" nivnoto semejstvo (zoshto razvod/beganje od mazhot znae da se kazni so smrt od strana na semejstvoto na soprugot, no i od sopstvenoto ako se pochuvstvuva dovolno "zasrameno").

ајјј што ли се нема по светот, прв пат слушам дека жена може да го промени идентитетот заради корист, абе некако неприродно ми изгледа сето ова, друго незнам ни шо да кажам.

ајјј што ли се нема по светот, прв пат слушам дека жена може да го промени идентитетот заради корист, абе некако неприродно ми изгледа сето ова, друго незнам ни шо да кажам.

Koga poraneshen i segashen precedatel se soglasuvaat da go menuvaat imeto na sostvenata drzhava i narod zaradi vlez vo EU/NATO i nivna lichna korist, koga poraneshen premier se soglasuva istata drzhava da ja deli so "neprijatelite" pri fingirana "vojna" za da prikrie golemi krazhbi, togash i promenata na polov identitet mozhe komotno da se prifati. Vprochem, ovaa praksa e vo upotreba povekje od 200 godini...

Koga poraneshen i segashen precedatel se soglasuvaat da go menuvaat imeto na sostvenata drzhava i narod, koga premier se soglasuva istata da ja deli so "neprijatelite" pri fingirana "vojna" za da prikrie golemi krazhbi, togash i promenata na polov identitet mozhe da se prifati. Vprochem, ovaa praksa e vo upotreba povekje od 200 godini...

Се те сваќам, ок, тоа постои 200 години, ама ме чуди на толку модерно време да се применуваат затапени принципи, ауф Бог да чува.

ајдееее а како тоа да може да се омажи после заколнувањето нели никогаш нема да си го поврати женскиот идентитет :icon_conf

Убаво е напишано дека не може да се омажи. „Машко е“...:)

Убаво е напишано дека не може да се омажи. „Машко е“...:)

Сем ако не е педер, па да склучи геј брак... :wink:

Само не мислам дека би и/му дозволиле. На Косово имаше пред некоја година се појави организација за заштита на хомосексуалци, па едвај извлекоа жива глава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom