"Заколнати девици"

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.593
Zhenite Albanki, spored Zakonot na Lek Dukakjini od 15 vek spored koj mnogu Albanci se rakovodat, imaat pravo da go smenat identitetot i da stanat mazhi! So toj chin mozhat da nasleduvaat imot i pari, da donesuvaat odluki, i da ja branat semejnata chest vo krvnite osveti. Na ovoj nachin se odrzhuva familijarniot red koga nema potomok-sin, ili koga mashkiot del na familijata e pochinat ili ubien. Cenata za ovoj povlasten status: dozhivoten celibat!

Zhenata se zakolnuva pred sovetot na starite vo seloto (site mazhi) deka od toj moment do krajot na zhivotot kje bide devica. Nikogash potoa nema da mozhe da si go povrati zhenskiot identitet. Takvite potoa se oblekuvaat kako mazhi, se druzhat so mazhi, itn. Na ovoj nachin, so noviot "mashki" chlen, potrebata na familijata za da go nasledi imtot i zemjata e obezbedena.

Ovaa praksa na promena na polov identitet e dozvolena so Zakonot na Leka Dukagjini i se praktikuva vekje 200 godini do denes. Spored nego, zhenite se sopstvenost na tatkoto se dodeka ne se omazhat koga stanuvaat sopstvenost na mazhot. Zakolnuvanjeto na dozhivoten devichanski status im dava edinstven izlez da izbegaat od brak so mazh so koj shto ne sakaat da bidat bez smrtno da ja navredat familijata na soprugot.

Vo Albanija i na Kosovo se ushte se praktikuva promenata na polov identitet. Na Kosovo velat zaradi vojnata vo 1999, no se iznashla i druga prichina: da se spasat devojkite od belo robje.

Ne mi se veruva ova neshto da go ima vo Makedonija, no nishto vekje ne me chudi.

http://www.guardian.co.uk/Kosovo/Story/0,,2045847,00.html

Интересно е ова, интересно е како е жената гледана во муслиманската култура.
Нејзината сексуалност е во исто време нејзина моќ и нејзина казна. Се’ додека е она сексуално достапна, посакувана, привлечна, претставува опасност која мора да се контролира, со џихади, фереџиња, со нејзино поимање како сопственост, итн, разни забрани и закони, цели правилници за што смее и што не смее.
И сега, ако се заколне дека става катанец на вагината, може ги ужива сите привилегии како и мажите.
После, кога ќе остаре исто, ко ќе биде зрела жена, мајка, после климакс, ја гледаат поинаку и има и одредена позиција.

Ова се случува и во арапскиот свет. Ако не ти дозволува семејството да се омажиш за тој и тој, се заколнуваш на целибат, бидејќи не сакаш да го прифатиш тој што семејството го избрало. Ама и за мажите важи истото, има многу мажи заколнати на целибат од истите причини.

Абе да не не е темава за овде?:)

Izvini samo da te ispravam: muslimanskata kultura e dodaten element, tuka se raboti konkretno za Zakonot t.e. Kodeksot na Leka Dukagjini spored koi nekoi Albanci gi reguliraat odnosite vo opshtestvoto.

Spored ovoj zakon, zhenata e vo posed na mazhot (bukvalno) i ne smee da nasleduva zemja nitu imovina/pari. No koga predvodnikot na familijata kje umre, a nema drug, togash ima vakva opcija zhenata da go smeni poloviot identitet.

Vo Albanija za vreme na Enver Hodza, iako deklarativno mazhite i zhenite bile ednakvi pred zakonot, vo praksata zhenite mozhele da rabotat samo po fabriki. Na primer ne smeele da vozat (isto kako denes vo Saudi Arabija). Nekoi od niv go menuvale identitetot za da napreduvaat vo karierata - ako taka mozham da ja narecham podobra rabota.

Se postavuva prashanjeto kako ke se reguliraat odnosite denes vo Albanija koga zhenite imaat pravo da vozat, da poseduvaat imot, itn. istoto go praktikuvaat.

Аа, ти мислиш повеќе во правна смисла, ок. Мене ми фати око логиката на културата која стои позади законот.
Значи, поентата е, која би била целта на оваа практика во Албанија, ако жените денес имаат некои основни права?
Можеби поради тоа што и покрај здобивањето со тие права, сепак им тежи оној женски полов идентитет? Во смисла, смее да вози, да работи, да поседува имот, итн, но се’ што прави мора сепак да е со согласност од мажите во фамилијата? Без вистинска слобода на избор, туку само на хартија? Не се менуваат тие работи лесно сепак.
И ова со спасување од бело робје држи..ама има и уште нешто тука...

Единствено што мене ме чуди е дали се тие свесни во кое време живеат? Впрочем многу ми се интересни за проучување тие нивни обичаи и нивниот начин на живот. Ким Мехмети има напишано многу добра книга во која се објаснети ваквите појави, всушност тоа се албански легенди.:smir:

Па тие така си се научени и толку. Ја почитуваат традицијата без разлика на времињата кои се менуваат. Поминале илјадници години ама традицијата (само заради строгите правила) сеуште им е непроменета. Сепак ова е само во државите со муслиманска вероисповед. Во другите држави полека полека оваа традиција се напушта.
Баш се прашувам колку ке може да издржат и до кога... Времињата се менуваат полека сакале или не, и малку по малку имаат влијание врз овие обичаи. Пред се најголемо влијание имаат државите во кои владеат други правила каде жените се третираат многу поинаку (поубаво).

Znaci za da dojdat do seto toa treba da go odrecat, zrtvuvaat i potisnat se ona sto mu pripaga kako zena....Katastrofa!!!!

И тоа не видена катастрофа.....А најсмешно е тоа што дури и на плажа се забулени....

Мисир, во право си ти, грешни се овие другиве кои вртат темата кон исламот и верата. Да така е, такви случаеви имаше порано. Во денешно време ги нема, и самите примери на веб страната се стари жени од над 50 години. Но и тогаш, тоа било избор на женското, дека "Kanuni i Lekл Dugagjinit" или законот на Лек Дугаѓини не ги присилувал женските на таков чекор.

Е сега, од друга страна, забуленоста, и спомнувањето на муслиманската вера, немаат ама баш ништо слично измеѓу. Според законикот на Лека, женските сами си избирале да бидат машки, да работат и тако даље, но не биле покриени (забулени). Како друг куриозитет е што во самиот Кур'ан, никаде не пишува дека женското треба да се затвори, забули или слично. Тоа ти е исто ко славењето на бадник..пагански обичај, забуленоста, исто ти се фаќа.

А румз , што е со работењето? Оти не му е дозволено да работат? Имам неколку пациенти каде што недавно дошле тука , мажите рмбаат , се исфрустрирани оти тешко е да издржаваш ем фамилија ем да печалиш а жената не ја пушта од дома да работи и придонеси.
Знам дека е офф топик ама ова нешто верски поврзано е или традиционално само?

Верски не би рекол, непознавање на верата, ДА. Традиционално? Само индивидуално. Има полно фамилии албански каде што жената си работи и тоа повредна од мажот. Ако зборуваме за традиционални албански обичаи, тие на големо се косат со исламските. За жал никој не ги зачувал тие стари албански традиции.

Иако за верски, и тоа не се сложувам, дека никаде во куранот не пишува дека човек без разлика маж или жена не смее да работи.. ама ајт...

Хаха, да, цело време Исламот е "неразбран" :)))

Никола... пази финта сеа...

"Ikre, Bismi" се првите зборови во самиот куран, во превод значат работи и учи...колку од оџите верниците ги применуваат овие зборови? Или само важат за машкиот род?
Друга финта...за покривањето на женските никаде не пишува..си пишува само дека треба да се покријат срамните делови од телото...па кој не си ги покрива тие делови?

Има многу работи што не се прават како треба...луѓето си ги смениле како што на некој некогаш некаде му одговарало.

Е даде, не може се да има од старт, се се прилагодува на приликите.
Еволуираат или се надополнуваат и религиите.
Инаку и без религии, постојат племенски традиции, па се мешаат.
Законот на Лек бил да се воспостави ред, како што е и на религиите идејата, за тоа време. Сигурно било ептен гадно се убивале без причина, лошо ме погледнал, овца ми убил, морало ред.
Денес се повеќе се работи на атеистички социјален хуманизам, барем во Европа.

rymz, стари муабети се овие. Пишувало или не, прашање на интерпретација е, а нив ги има еден куп, пуно вистини има по светов. А забулувањето реалност е, дали е обичај, или Коранот го бара тоа, секој со својата вистина, не е битно ова сега.
Ама тешко ќе ја одвоиш културата, менталитетот од законот. Како ќе кажеш дека жените сами си избирале машки да се, туку така, и тоа баш Албанките? Зошто? Не ми е зборот дека биле принудувани, туку дека има причина, позадина на ова. Како Американките не бирале машки да станат? Или е пореметување на родов идентитет, транссексуалци. Американките ептен брут форс, не заколнување, туку и секс операција:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom