Загатки

• Креатор на темата Креатор на темата ~DaRko
  • Време на започнување Време на започнување
-Јас сум дел од птицата, но не летам(секогаш сум на земја). Можам да бидам во вода но секогаш останувам сув...

... јајце?

мислам дека е одговорена...
еве од мене три:
-Јас сум дел од птицата, но не летам(секогаш сум на земја). Можам да бидам во вода но секогаш останувам сув...
-Лесен сум колку пердув, но најјакиот човек не може да ме држи повеќе од минута...
-Еден човек има само едно влакно на главата, долго 5cm. Една вошка решила да се качува по влакното до врвот. Вошката се качува со брзина 1cm/h. Од друга страна пак, влакното расте со брзина од 0,1 cm/h. За колку време ќе се качи вошката до горе?

Загатката не е одговорена, одговорот беше свеќа!

Да не е случајно воздух?

Да не се 2 и пол часа?

Загатката не е одговорена, одговорот беше свеќа!

Да не е случајно воздух?

Да не се 2 и пол часа?

се извинувам...ете сега е одговорена :)
да веќе го одговориа второто. Одговорот е водух.
Не е 2 и пол часа

Тоа за птицата да не е гнездо случајно? :kesa:

А штом не се 2 и пол часа тогаш се 5

-Еден човек има само едно влакно на главата, долго 5cm. Една вошка решила да се качува по влакното до врвот. Вошката се качува со брзина 1cm/h. Од друга страна пак, влакното расте со брзина од 0,1 cm/h. За колку време ќе се качи вошката до горе?

За 5 часа ми е некако најлогично, бидејќи таа ќе треба да се искачи на 5те сантиметри, а влакното ќе си расте позади неа, значи тоа расте од коренот, не од врвот! Точно е?

За 5 часа ми е некако најлогично, бидејќи таа ќе треба да се искачи на 5те сантиметри, а влакното ќе си расте позади неа, значи тоа расте од коренот, не од врвот! Точно е?

Right..

Ајде кажујте дали е точно и давајте нови, не ми се спие, барем да го ставам мозоков во функција на мислење :vozbud:

мислам дека е одговорена...
еве од мене три:
-Лесен сум колку пердув, но најјакиот човек не може да ме држи повеќе од минута...
Првото е сенка?:nenene:

Ајде кажујте дали е точно и давајте нови, не ми се спие, барем да го ставам мозоков во функција на мислење :vozbud:
Си биле 40 мравки.... наредени во права линија. Под конец.

Првата се врти назад и ја прашува втората: Што гледаш зад тебе?
Втората се врти и одговара: мравка.

Втората се врти назад и ја прашува третата: Што гледаш зад тебе?
Третата се врти и одговара: Мравка.
.
.
.
.
Триесет и деветтата се врти назад и ја прашува четириесеттата: Што гледаш зад тебе?
Четириесеттата се врти и одговара: Мравка.

Како четириесеттата мравка гледала мравка назад?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom