Задоволни ли сте?

• Креатор на темата Креатор на темата theTinule
  • Време на започнување Време на започнување
T

theTinule

Гостин
Може за вас да се каже дека сте задоволна личност? Задоволна со работата, со успехот во училиште, со љубовта...?

Ако се оцените, кој е просекот на оценките на сите полиња од вашиот живот?(1=незадоволен - 5=скроз задоволен)

И што е потребно, за да бидете целосно задоволни во животот? Дали секогаш ќе барате повеќе и повеќе или би се задоволиле со малку или со тоа што го имате?

Бујрум!

задоволството е мал дел од мозаикот на среќата, од задоволство не се живее, не се постигнува лесно но лесно се губи .. за себе не можам да кажам, не знам дали постои тоа нешто кое би можело да ја долови вистинската смисла, ...кратко е !

за мене ...оценка 3:toe: задоволна сум со некој работи,но не со сите,нормално,не ми е се погодено ко шо си сакам јас...а никогаш нема ни да биде..
:helou:

Задоволството секогаш е поврзано со возраста. Така што и оценките кои треба да ги дадеме за тоа дали сме задоволни или не ќе бидат порзани со возраста. Најмногу незадоволство има кај личностите во оформувањето или поточно во пубертетот. Тогаш незадоволсатвото од самите себе е големо од причина што во тој период личностите постојано се во потрага на самите себе и постојано мислат дека тие не се тие и дека би требало да бидат други. По оформувањето настапува период на помало незадоволство затоа што настапува период на самочуство. Во тој период работите се сфаќаат пореално и така се донесува заклучок дали можело повеќе или пак се задоволни од она што е постигната. Во подоцнежните периоди настапува се поголемо задоволство како резултат на застанување со здрави нозе и разбирање дека светот не се врти околу нас и не сите работи зависат од нас. Па така настанува помирување од она што сме и што сме постигнале, а како краен заклучок се извлекува поентата: веројатно така требало да биде.
И на крај ако јас треба да се оценам со оценка дали сум задоволен од себе би рекол дека сум во периодот на самочуство што значи дека сум во период на помало незадоволство.

Оценка 5 во последниов период се ми оди и љубов и се,се запишав кај што сакав едноставно сите желби ми се исполнуваат.

Задоволството секогаш е поврзано со возраста.

Воопшто не се сложувам.
Каква поврзаност би дала на задоволството со годините?
Јас би кажала зависи од периодот, воопшто не од годините.
Велиш во пубертетот луѓето се незадоволни. Баш напротив има личности на кои тој период им е многу интересен и се задоволни. Или луѓето се позадоволни во подоцнежните години од животот, според тебе. А зар тоа е така? Колку многу луѓе се само незадоволни од животот кои се во четвртата, петтата декада од животот.
Воопшто не гледам поврзаност со годините.
Јас периодично би рекла. Можам овие неколку месеци да сум задоволна од љубовта. Потоа да не сум. Или во врска со работата. Сега да имам одлична работа и да сум задоволна. А потоа ако добијам отказ ете на 45 години ќе сум незадоволна од животот. Значи нема возрасна поврзаност.

Моментално не знам што оценка би дала за животот. Се наоѓам на некоја раскрсница :) така да не можам да се одлучам. Но не се жалам. Ете нека биде едно четворче :)

Па ако максимумот е 5, ја би се оценил со 10. Ептен сум задоволен од самиот себеси. Се мислам за совршен, така да сум задоволен.

Воопшто не се сложувам.
Каква поврзаност би дала на задоволството со годините?
Јас би кажала зависи од периодот, воопшто не од годините.
Велиш во пубертетот луѓето се незадоволни. Баш напротив има личности на кои тој период им е многу интересен и се задоволни. Или луѓето се позадоволни во подоцнежните години од животот, според тебе. А зар тоа е така? Колку многу луѓе се само незадоволни од животот кои се во четвртата, петтата декада од животот.
Воопшто не гледам поврзаност со годините.
Јас периодично би рекла. Можам овие неколку месеци да сум задоволна од љубовта. Потоа да не сум. Или во врска со работата. Сега да имам одлична работа и да сум задоволна. А потоа ако добијам отказ ете на 45 години ќе сум незадоволна од животот. Значи нема возрасна поврзаност.

Моментално не знам што оценка би дала за животот. Се наоѓам на некоја раскрсница :) така да не можам да се одлучам. Но не се жалам. Ете нека биде едно четворче :)

Се обидов да генерализирам и да дадам видување на задоволството како оценка извлечена од севкупниот начин на живеење на една личност, а не од периодичните задоволства. Така мислам дека сепак годините даваат реална оценка за задоволството на луѓето. Инаку се сложувам дека во сите возрасти има и задоволни и незадоволни луѓе.

па би било некаде околу 3-4 задоволна сум со друштвото и љубовта:), оценките нашколо не се и толку лоши се трпат xD само просек ми квари дома односот со родителите...во последниве 3-4 години никако да најдам заеднички јазик со моите дома а ни тие самите меѓу себе немаат добри врски но си велам и тоа ќе помине :) горе-долу задоволна сум...можи и подобро ама неможи се да е совршено нели :)

Се обидов да генерализирам и да дадам видување на задоволството како оценка извлечена од севкупниот начин на живеење на една личност, а не од периодичните задоволства. Така мислам дека сепак годините даваат реална оценка за задоволството на луѓето. Инаку се сложувам дека во сите возрасти има и задоволни и незадоволни луѓе.

Созревањето на луѓето и нивното стареење да не речам и собирањето искуство не значи дека е секогаш пропорционално со задоволството.
Некогаш е баш спротивното. Како луѓето созреваат така се повеќе се разочаруваат од својот живот и се се понезадоволни.

Но во ред, секој со свое мислење.

Созревањето на луѓето и нивното стареење да не речам и собирањето искуство не значи дека е секогаш пропорционално со задоволството.
Некогаш е баш спротивното. Како луѓето созреваат така се повеќе се разочаруваат од својот живот и се се понезадоволни.

Но во ред, секој со свое мислење.

Веројатно не успеав да ја доловам суштината на моето мислење. Сакав да кажам дека со искуството и годините човек на крајот на секоја работа извлекува заклучок. Тој заклучок со годините е секогаш реален и со доза на задоволство заради искуството на тие луѓе за донесување на заклучок. Оттука сметам дека задоволството е поприсутно кај постарите и поискусните заради нивното реално согледување, а воедно и самопоттикнување за останатите задачи. Додека пак кај помлладите и понеискусните скоро секогаш незадоволството е по присутно, но тука како несвесно самопоттикнување за останатите задачи да се направат подобро.Така можеби може да се каже дека помладите во незадоволството бараат елан за понатамошните задачи, а постарите утеха во преценетата можност, но реална неможност за остварување на некоја задача.:smir:

Ни најмалку.
Јас никогаш нема да бидам задоволна. :)
Мислам, ако земам да оценувам животни полиња, секое засебно е океј, мислам, имам се што ми е потребно, основните потреби ми се исполнети, ама општо гледано, целата слика... Да речеме дека ова не е животот што си го замислував ко мала :) Јас сонувам за поинакво течение, повозбудливо, поразлично, на некое друго место, во некое друго време дури, овој живот што го живеам сега е задоволувачки од сечиј аспект, сосем обичен и просечен, ама тоа е баш тоа што ме прави незадоволна :) Задоволството дополнително ми го ускратува помислата за иднината, која не ја гледам баш како најсветла.

Како викаат, this is not the life I signed up for :) А сепак, ќе звучам неблагодарно ако се жалам од него.

има некои делови шо ми се ептен супер, ама има и некои... ш*т :)
просечно за се, шо знам, средно :)

Задоволството е релативна работа и секој го сфаќа на одреден начин
Мене задоволство ми прави кога ке си купам нешто ново или кога ке научам некоја нова работа.Тогаш сум ств задоволна.А во однос на среќа во школо,љубов едно друго...тоа е више минлива работа

Ke bidam zadovolen koga ke se ozenam koga ke se vrabotam i koga zena mi ke e vrabotena i koga se ke mi odi kako so ke zamislam e togas ke sum zadvolen a vaka se nesto fali tesko sepak veruvam vo sovrsenstvo mozebi sum edinstven ili retok ama ete znam deka eden den ke sum zadovolen od se sto ke mi se slucuva na mene :pipi:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom