Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
хехеех, ова е најголемата заблуда, никогаш не е само за еден заб. :) Треба да се рашири вилицата и да се подредат и другите заби во линија, можда ќе мора па и две протези да носиш, па и загризот да се крева, да беше така просто секој втор ќе беше ортодонт. Хипотетички ако еден заб се враќаше туку така, ќе се формираа процеси мал милион, потоа често ќе се случуваше да се скрши забот од мавање со другата вилица сред спиење или јадење. Земи си упат за на ортодонт и ќе ти каже.
Па познативе како ги праат, пример Роналдо, знаеш какви му беа какви му се сеа...
Он сигурно не носел протеза тоа ми беше муабетот..

Sent from my iPhone 5S using Tapatalk

Па познативе како ги праат, пример Роналдо, знаеш какви му беа какви му се сеа...
Он сигурно не носел протеза тоа ми беше муабетот..

Sent from my iPhone 5S using Tapatalk
Порцелани се тоа, ако ти се даваат 10,000 евра најмалце за две вилици кажи, али знај вклучува бутање штрафови во непце.

Порцелани се тоа, ако ти се даваат 10,000 евра најмалце за две вилици кажи, али знај вклучува бутање штрафови во непце.
Еј немој ова со штрафовите те молам.Заради вакви муабети повеќето од населениево се од памет извадени кога ќе им спомнеш импланти,не сакаат ни да слушнат,а па цената кога ќе им ја кажеш уште толку:D

Ај препорачајте добар стоматолог во Аеродром,Ново Лисиче или Центар со разумни цени за пломбирање,ништо повеќе:)

Кецот ми е малце излезен нанапред, може ли со нешто хируршка интервенција да се среди тоа да се доведе у ред или нешо сл и колку ке чини тоа одпирлика и каде се прави.., да не носам протеза фиксна сега година дена за еден заб..

Тоа што вие го имате е ортодонтска аномалија, но забот претпоставувам дека е здрав, па затоа нема зошто да се пристапи кон хируршк решавање. Импланти (или шрафови меѓу народот) за да се стават ќе треба да се отстрани забот,или да не постои заб на тоа место, што според мене нема логика, доколку е здрав . Дефинитивно би препорачал консултација со ортодонт бидејќи многу е важно распоредувањето на загризните сили на тие први заби за понатамошната трајност на изработката доколку тоа не биде ортодонтски апарат. Како еден тренд денес се наметнува изработката на т.н ламинати.На овој начин се решаваат естетските проблеми во фронтот кога имаме интактно забало. Процедуда која ја користат голем број од славните личности, па и Роналдо Постои само минимално состружување на предната страна на забот, а потоа се адаптираат соодветни композити со кои се добива совршена Холивудска насмевка. Повторно ќе кажам консултацијата со ортодонт е примарна, а потоа следува се друго.Ситуацијата не е страшна и постојат повеќе решенија, зависно од тоа колку е издаден забот.Среќно

tom-cruise-recording-artists-and-groups-photo-u49.jpg

Дај некој да каже нешто против слаби корења сите заби ми се расипуват досеа едно десетина петнаесе пломби имам ставено и сеа па почнува да ме заболува и утре ќе одам да ми го пломбират па а шред точно година го пломбира.Иначе ко ме боле заб на забо ми иззлава млечно бело нешто прво оздоле а после и на нагоре се качува.

Дај некој да каже нешто против слаби корења сите заби ми се расипуват досеа едно десетина петнаесе пломби имам ставено и сеа па почнува да ме заболува и утре ќе одам да ми го пломбират па а шред точно година го пломбира.Иначе ко ме боле заб на забо ми иззлава млечно бело нешто прво оздоле а после и на нагоре се качува.
Тоа што ти се расипуваат забите т.е. мора да ставаш пломби нема толку врска со корените,туку со оралната хигиена,начинот на исхрана и природата на самите заби.
Млечното бело,бели точки најчесто се први знаци за деминерализација на забите што води кон кариес.
Не те познавам и неможам да кажам во што е проблемот,како што кажав може да има неколку причини.Ако забите ти се со таква природа(што може да е и генетски предодредено ако во фамилија имате многу проблеми со осетливи заби)да на нив многу се таложат наслаги тогаш ќе треба често да одиш на забар и почесто да четкаш.
Или доколку сакаш многу благи работи тоа исто може да доведе до кариес.
Како и да е би ти препорачал Lacalut:ExtraSensitive паста и CURAPROX четка,исто така и користење на забен конец(или интердентална четка) кој е битен за да не се развива оној кариес меѓу забите.Четкање минимум двапати дневно(навечер обавезно) и се разбира посета на стоматолог на барем секој 6 месеци.Поздрав:)

Вадел умник некој, горе и тоа?
Така ми е пораснат лошо,ко да ми е кажи-речи вуше а не вуста.
И му дојде време да се извади ама од пусти страв одолговлекувам.
Го вадам бидејки е расипан и никако не може да се спаси,не ми е првпат да вадам заб, до сега тоа го правев со специјална религиозна и психолошка подготовка од 10 дена молење на бога да не ми се деси нешто, и убедување дека ништо нема да ми се деси дека ке издржам дека јас сум жена со муда итн итн..
Која е најјаката анестезија да знам да ја побарам?[DOUBLEPOST=1414122187][/DOUBLEPOST]Истиот случај. Јас многу рано ја ставив, од внатрешноста сум а патував до Скопје многу често за да ми го чистат кецот кој беше темен. Во Меди-Центар ги правев кај Виолета, на 15 години. Многу внимателно, многу трпеливо и со разбирање, од како го отвори да го чисти го зациментирањето..збор немам за докторката. Е сега за бојата, јас имам многу жолта коска така што одеше со потемните нијанси и ако не си речам дека имам коронка, никој нема да примети. До сега, еве десет години како ги имам, никаков проблем, ништо. Од таму сум презадоволна, ем уште два катника извадив после таму, со породилни болки додуша..:place:
Прекривање на темен преден заб, конкретно повеќе ми е прашањето дали ќе прави разлика од останатите заби? И секако општо дали има некои недостатоци со редење на порцеланската коронка, иако доста ги фалат :)

Последно уредено:
Нема ти што да бараш анестезија, деликатна работа е тоа за лаик. :))) Ќе им кажеш само дали имаш некои алергии и болести и тие ќе ја одредат количината. Не се замарај, не е болно како што си претставуваш, и јас имав таков случај и тоа со сите четири осмици, не една. Ништо не почувствував.

Знае ли некој ординација каде може да се среди плаќање на рати ?

Тоа што ти се расипуваат забите т.е. мора да ставаш пломби нема толку врска со корените,туку со оралната хигиена,начинот на исхрана и природата на самите заби.
Млечното бело,бели точки најчесто се први знаци за деминерализација на забите што води кон кариес.
Не те познавам и неможам да кажам во што е проблемот,како што кажав може да има неколку причини.Ако забите ти се со таква природа(што може да е и генетски предодредено ако во фамилија имате многу проблеми со осетливи заби)да на нив многу се таложат наслаги тогаш ќе треба често да одиш на забар и почесто да четкаш.
Или доколку сакаш многу благи работи тоа исто може да доведе до кариес.
Како и да е би ти препорачал Lacalut:ExtraSensitive паста и CURAPROX четка,исто така и користење на забен конец(или интердентална четка) кој е битен за да не се развива оној кариес меѓу забите.Четкање минимум двапати дневно(навечер обавезно) и се разбира посета на стоматолог на барем секој 6 месеци.Поздрав:)
Дека може да се најде таа интердентална четка и колку пари е?

Нема ти што да бараш анестезија, деликатна работа е тоа за лаик. :))) Ќе им кажеш само дали имаш некои алергии и болести и тие ќе ја одредат количината. Не се замарај, не е болно како што си претставуваш, и јас имав таков случај и тоа со сите четири осмици, не една. Ништо не почувствував.

Не ми е прв заб шо го вадам, една петка ми се чини пак во Скопје ја вадев, абе стоматологот се препоти не јас, јас урлав, лицето од солзи не ми се гледаше..му викав нека остане така неизваден само да си одам, не знам ни сама шо сум зборувала во паника,не излегуваше!!

Некогаш знаат непрописно или да ми стават ефтина анестезија, се осеќам! Алергии болести колку шо знам немам, ама ако не си нагласиш дека сакаш квалитетна анестезија којзнае шо ке ти стави, менував заболекари како чорапи баш од страв и по тоа знам дека анестезијата кај сите различно ми делувала. Можда е до ставањето,погодувањето на местото.

Инаку од забот нема ништо. Гангрена има фатено,само дупка во средина и еден ѕид. Абе можда сум лаик, ама нивната количина ако не делува ке си барам уште :eek:

Oкoлу 200 денaри.
Се нaoѓa пo aптеките.
Каква е четкава? По што е различна од обичната четка за заби?

За друго дојдов. Имам мака со осмицата горе десно. Потечен ми е образот, ме боли дури и крајникот од тоа. Денес бев на забар, ми рекоа оти треба да ја вадам, имам гној околу самиот заб, па ми препишаа антибиотик за тоа, амоксиклав. Е сега пошто ми го расчепка забарот непцето, чувствувам болка, но не само горе, туку и на долната вилица. Ме интересира што би можела да се напијам за болката, а да не е кетонал. Пошто не сакам да се трујам со секакви лекарства. Или нешто природно препорачајте.

Каква е четкава? По што е различна од обичната четка за заби?

За друго дојдов. Имам мака со осмицата горе десно. Потечен ми е образот, ме боли дури и крајникот од тоа. Денес бев на забар, ми рекоа оти треба да ја вадам, имам гној околу самиот заб, па ми препишаа антибиотик за тоа, амоксиклав. Е сега пошто ми го расчепка забарот непцето, чувствувам болка, но не само горе, туку и на долната вилица. Ме интересира што би можела да се напијам за болката, а да не е кетонал. Пошто не сакам да се трујам со секакви лекарства. Или нешто природно препорачајте.

12020_1_z1.jpg

tepe_idbpage_big_1_01.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom