За врска / брак

• Креатор на темата Креатор на темата Desert
  • Време на започнување Време на започнување
суги напиша:
За кој свет прајш муабет? Југославија се распадна во далечната 1991..

Македонија, 1992 - 2000

мене нешо многу не ми фалеше таму...

јес дека еден дел од ТОЈ период поминав во Словенија, Белград или западна европа, ама работите шо ги спомнав (праење куќа, дуќани,ова она...) го напрајв со СОПСТВЕН ТРУД И СРЕДСТВА заработени ВО Македонија...

мама и тате помогнаа, ама со готвење, при изградба, ова она...

финансиите сам си ги средвав (ок, јадењето секоаш тие го купваја :oops: ) :pos:

и во МК и тука, ако чоек сака да напрај материјални средства (пари, ова она...), ќе најди начин...

не секоаш работите одат во животот подмачкани, ама на арното е лесно арен да си, на маката јунак се познава :wink:

пи ес

иначе пола сум од охрид бе, Охрид ако нема пари, кој има :P
секоаш ни набивате цените в таван

:poos: :poos: :poos: :poos: :poos: :poos:

Абе во стварност на никој не му фали многу...

Времето во кое си живеел и работел не е ни приближно на денешново.
Нашиот менталитет е различен од западниот. Кај нас постои динамика и комуникативност за разлика од западот кај што луѓето се социјално изолирани и живеат еден монотон живот. Но нашата 'слобода' и нашиот стил на живеење не се дар од Господа! Луѓето имаат СЕ, освен ПАРИ(со исклучоци). А парите се сигурност, просперитет, успех.. а во најмала рака егзистенција и живот.

Си се засекирал некогаш дали 'утре' ќе имаш за јадење?, дали ќе имаш лекови(не дај боже да ти требаат) да купиш?
Си се запрашал некогаш дали во иднина ќе имаш да му пружиш еден здрав и нормален живот на твоето дете? итн итн
НЕ!

Овие работи се секојдневна преокупација на народот кај нас. Стравот од неуспех и живот кој не ги задоволува нормалните потреби, родил 'равенка' за опстанок таканаречена 'учи за да имаш!'
И што?
Македонија има 10,000 политчари, и никаква политика!
Македонија има 10,000 економисти, и пак нема економија!
Македонија има 10,000 правници, и пак нема правна држава!
Со еден збор, Македонија тапка в место.
Овде не спаѓаат тие што заработуваат со било како вид кршење на законот.
Најретки се тие што живеат еден нормален живот и тие што имаат бизнис и живеаат над нормалата(за наши стандарди).
Останатиот и воедно најголемиот дел се сиромашна маса на луѓе кои цел свој живот живееле во бедотија, и се надеваат дека нивните деца нема да го искусат тоа, што го искусиле тие.
ЗА ЖАЛ, ОВА Е ВИСТИНСКАТА СЛИКА ЗА МАКЕДОНИЈА.

Затоа постои огромен процент на луѓе кои спасот го гледаат со работа и живот во странство, ЗАТОА ПОСТОЈАТ БРАКОВИ БАЗИРАНИ НА ЕГЗИСТЕНЦИЈА А НЕ НА ЉУБОВ.

суги напиша:
Затоа постои огромен процент на луѓе кои спасот го гледаат со работа и живот во странство, ЗАТОА ПОСТОЈАТ БРАКОВИ БАЗИРАНИ НА ЕГЗИСТЕНЦИЈА А НЕ НА ЉУБОВ.
Ова не е само изрека, ова го потврдувам 100%.
Жив сведок сум на некои чудни ситуации. Сум видел многу луѓе од овде што "се земаат" со Македонки/ци со цел да си земат документи и ништо повеќе. Значи тоа на некој начин е "договорена" marriage, едната партија ја зема другата со цел да помогне и после се разведуват (договорено). Ни морат да се пипнат ни да спијат заедно ни пак да живеат. Тоа ти се вика "Loop around the system" :pos:
За жал како вели суги, оние што се претставуваат како илузија на љубов и сакање не работи баш така како што треба, начинот на излез ја украде љубовта а не ја добива самата личност.

суги брат, во најголем дел комплетно си во право, ама НЕ Е ПРАВО ТАКА, и пошо не е право, не завршват убо таквите релации (а честопати има и компликации и кај „договорени„ бракови)

иначе, моја лична работа е, ама не ми смета и јавно да кажам...

суги напиша:
Си се засекирал некогаш дали 'утре' ќе имаш за јадење?, дали ќе имаш лекови(не дај боже да ти требаат) да купиш?
Си се запрашал некогаш дали во иднина ќе имаш да му пружиш еден здрав и нормален живот на твоето дете? итн итн
НЕ!

буквално ДА :wink:

пред неколку месеци, од коа се иссцеди последниот цент во преселба, а се заеба планираниот ангажман тука, имаше деној ко жена ми МОРАШЕ леб да меси и печи...

зато шо толку пари „имавме„, за брашно и маргарин :|

тука, во германија... ЕУ...

малку сами сме си „криви„, пошто сме премногу горди за паричната помош шо можиш да ја имаш од државата да ја имаш (тие шо живеат германија знат... има неколку вида на парична помош...)

ама...

НИТУ ЦЕНТ сакам од ова држава, не плаќат тука татко ми и мајка ми данок, а и да плаќат... здрав и прав чоек социјално да зема срамота е, ако има друг излез...

јас од диџеј и промотер, ебај (e-bay) трговец се напрајв, од плочи и книги до карти од типот Покемон продавав(м), за да се вратиме пак „во нормала„...

некако слика ви прат дека во западниот свет парите по улица се берат, ама ако збораме за ЕУ - во тешко економско срање е цела ЕУ... и пошироко... и опсле се чудат оти не успеваат браковите коа партнерот „увезен„ е...

па ќе сватат дека се заебаа, ама во одсуство на самокритика, „најубо„ е кривицата кај „брачниот партнер„ да се бара, и да се расправа, се дури еден ден не пукни филмот...

толку сеа

сакај се Македонијо, кај и да си :wink:

сјајот на Сонцето поубав е од сјајот на златото...

Mило ми е што сите до негде имаме едно заедничко сфаќање и разбирање за работиве. Се надевам во иднина ќе дојде време кога Македонија ќе има можност да му пружи еден саглам живот на популацијата што живее таму, а тоа ќе придонесе за намалување на емиграцијата во странство.

Не сакам ни повеќе ни помалце, само еден нормален и сигурен живот за мене и за фамилијата. Се друго што ми треба, го има Македонија.

huh, abe deca jas za drugo praam muabet, no posle post, dva, znaev deka vaka ke se razvie ...

Mojata misla beshe, Serdar, deka ako zhenata isto ne ti bila Makedonka ne bi mozhela tolku da ja deli tvojata zhelba za zhivot vo MK.

Sega nekoj ke veli, pa ima i stranci koi ja sakaat nashata drzhava. Sigurna i Makedonija e prekrasna prirodna zemja so mnogu ubavini. No zhivotot e borba vo MK, bez nekoja drzhavna poddrshka i so sekojdnevna zakana za anarhija i vojna.

Sigurna najvazhna e ljubovta pri brak. No, za me se i nekoi drugi raboti vazhni, na primer zaednichki celi. I fakt e, ne deka, ako si izrasnat vo GER ili druga zapadna zemja deka si pokulturen popameten ili taka neshto, nego ednostavno si izrasnat vo edna druga kulturna zaednica.
I toa ima vlijanie na tebe. Jas minata godina go primetiv toa najpovekje koga kako Makedonka se vrativ da staziram vo Skopje i sepak, iako sum Skopjanka se gledashe deka ne sum od tuka. Iako zboruvav makedonski bez nekoi mani, ne znaev sto e shmizla. Kazhuvav nekoi smeshni rechenici ... itn. Vo Germanija, ne bi mi se slucilo takvo neshto.
Vo tie meseci i primetiv kakov akt bi bilo da vlecham nekogo, kolku i da se sakame, za Germanija, a kolku teshko bi bilo jas da se vratam.

Za nekoja iluzionirana ljubov, mozhebi i toa se sluchilo, no ne veruvam.

@wolf_pack: toa go ima i tuka, vo GER, i po moe ok e! Znam dosta brakovi tuka, kade i od mashka i od zhenska strana, kade importiraa pa koga oni dobia papiri raspadna brakot tolku brzo, shtom zhenata ili mazhot se naviknaa, se zavrstiaa, a za zhal nekogash bea i deca pomeshani. Sekogash koga ke doznam deka nekoj se omazhila/se ozhenil im posakuvam sve najubavo i se nadevam deka ima isklucoci.

I Serdar, pred da napgjash pak, ne ve racunam tuka vas, voopshto ne ve znam. Tocka.

Od nekoja nostalgicna pricina povrzana so mojot pokoen tatko, se potrudiv za Makeonec, no ... kako e so tie tuka, pa ragazza malku vekje opisha.

Serdarot, шанса за подобрениеја има во ЕУ. "Opprtunity" е важното, кај тебе велиш почетокот е лош и "робови" испагате на тај систем, а па така и со мојте беше од почетак. Али време помина, нервозата се изгуби и заклучено е дека нашата МК нема врска што да принуди на младата генерација. 1 од 20 да може да живее средно а другите 19 не? Па каков живот е тоа? Кој го е гајле дали ќе бидам роб и барем ќе ме плаќат или ќе си останам на работното место каде почит имам и хранбени бонови добивам место плата? Со извинение, к*р ме боли дали ќе иам почит и дали со комшиите и пријателите на кафе ќе сум бил секој ден ако ја не можам да го отстварам она што го иам замислено. Тапкање у место е стварно досадно.

Zavisi...vazhno mi e da bide makedonec, barem so poteklo makedonsko. ne mi e za kulturata, ili za nacionalnosta, nego opshto mi se svigjaat makedonskite mashki povekje na karakter. tukashnite se epten nikakvi samo gledaat kako da ti ripnat u pantoloni.
taka da u segashnata situacija bi morala da importiram nekogo tuka zatoa shto nema eden eban makedonec u mojof grad. ima ali site se nad 60 godini. ali koa ke zaminam nekade na fakultet edno drugo, valjda ke bide u mestence kade shto ke ima barem malku makedonci. taka da ke si najdam nekoe poamerikancheno makedonche, ili pa mozhe i chistokrvno, ne se zhalam i taka i taka;) vazhno makedonskiot mentalitet da go ima.
a amerikanec do sea neam fateno a ne ni veruvam da fatam. epten mi se odvratni na ponashanje nemaat nikakof karakter

se razbira deka ke odberam makedonce ( kao sto toa vekem i go napraviv )

ragazza напиша:

se razbira oti ja sum si makedonce i se gordeam sto sum si makedonce i zatoa i makedonce si zemav , sakam da si imam decinja so cista makedonska krv

schtranga напиша:
se razbira oti ja sum si makedonce i se gordeam sto sum si makedonce i zatoa i makedonce si zemav , sakam da si imam decinja so cista makedonska krv
Bravo taka treba :)

Serdarot напиша:
ТУКА СИ РОБ
ТУКА СИ НИКОЈ И НИШТО
ТУКА СИ ТУЃ

ве лажат со сјајот на пуста европа и америка и аууу-СРА-ЛИ-ја, ама кој да ви дај ум :roll:

зато, ако некој го сака пасошо мој, нема проблем , треба само тетоважата... :wink:

кје си ојме ние со невестава во „пуста„ „сиромашна„ Македонија, поарно леб и сол и кромид ќе јадам, него РОБ да бидам...

и ко шо вели дивајдер, ВИЕ КАКО МИЛУВАТЕ :!:

Morav da repliciram na ova iako temata e nesto drugo.
Rabotev i vo Makedonija a rabotam i tuka. Razlikata e ogromna. Aj sto platata mi e mnogu pogolela tuka ama i se drugo e mnogu poinaku.
Vo Skopje rabotev vo privatna firma. Mnogu pati sum ostanuvala prekuvremeno na rabota koga imalo potreba od toa a toa nikogas ne mi bilo plateno, ednostavno sekogas toa bese svateno kako del od rabotata. Imalo rabota i moralo da se ostane. Tuka prekuvremenata rabota se plaka.
Vo poveketo privatni firmi vo Makedonija, vrabotenite dobivaat najcesto dve do tri nedeli godisen odmor i eventualno nekoj den plus za bozik. Tuka ne e taka. Ima zakon za godisen odmor i toj se pocituva. Godisnite odmori se mnogu podolgi. Ako si clen na sindikat a poveketo se, vo slucaj da imas problem so rabotodavecot dobivas od sindikatot pravna pomos. Ako ostanes bez rabota dobivas okolu 70 % od platata vo slednite godina ipol ili dve.
Koga rabotev vo Makedonija edna koleska sto otide na porodilno, morase da se vrati posle 4-5 meseci na rabota vo sprotivno ke ja izgubese rabotata. Tuka porodilnoto trae od edna do tri godini.
Ako nekoj resi da dostudira da se usovursuva vo nekoja oblast a veke e vraboten moze da dobie period od godina-dve slobodni i posle da se vrati pak na rabota. Mu se cuva rabotnoto mesto.
Vo mnogu firmi postojat sali za vezbanje za vrabotenite i moze da se koristat besplatno. Ili ako nema vo samata firma togas ja nosis na primer mesecnata smetka od tamu jas sto odis da vezbas i firmata ti plaka pola.

Ova e samo eden del od povolnostite za koi mi tekna vo momentot. Taka da ne bi rekla deka ovde si rob. Naprotiv, eksploatacija postoi za zal kaj nas vo Makedonija.
A za nostalgijata toa da, sekoj toa go cuvstvuva. I mene mi e nekogas preku glava od "zapadnjacite" ama od druga strana i nauciv mnogu od niv i zivotot tuka.
Koga sme nadvor od Makedonija obicno go idealizirame toa sto e nase. Mnogu pati i jas sum go pravela i go pravam toa vo momenti koga mi e tesko. Mi fali druzenjetoto, otvorenosta i ljubeznosta, gostoprimstvoto na nasitot narod.

A vo vrska so temata da kazam: Ne e vazno dali ti e partnerot makedonec ili ne , drugi raboti se vazni.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom