За неправедна ДРЖАВНА МАТУРА 2013

• Креатор на темата Креатор на темата Мон Ами
  • Време на започнување Време на започнување
Подобро приемни ќе полагам.. барем ќе знам дека сите се праведно се оценети. А не вака за едни едно важи, за други друго.
Сериозна си за ова? Ќе дојде време кога ќе ја бараш матурата :) И јас размислував како тебе, ама после првата година некои работи ме натераа да си го променам мислењето.

Сериозна си за ова? Ќе дојде време кога ќе ја бараш матурата :) И јас размислував како тебе, ама после првата година некои работи ме натераа да си го променам мислењето.

Не зборував за лесно/тешко ако мислиш на тоа.:)

Туку за тоа колку сум револтирана од праведноста на тестирањето. Кај некои колективно решавање/дадени одговори од тестатори, а кај други да не смееш да прднеш.

Ама јас ти велам дека на приемниот нема да биде ништо поразлично, како и на факултет, едноставно овие работи се случуваат и мораш да ги прифатиш, а на тебе е дали ќе си ја удираш главата од ѕид или ќе кажеш одам понатаму.. Ќе дојде време и сама ќе се увериш во се ова што ти го кажувам. И затоа наместо да се преокупираш со вакви работи, уживај си од одморот, во септември со нови сили во нови походи :)

Чекај малку, а кај пишува дека сите треба да поминат од прво на матура, кај пишува дека сите треба да се запишат и да завршат факултет? Баш бидејќи ова реално се случува нас не не бива, а не затоа што прашањата на матурата биле тешки. Ако не сакате матура, полагајте приемни, ако мислите дека ќе ви биде полесно. И зошто си стварате непотребни тензии за матурата? Дали воопшто знаете што ве чека на факултет? Дали и тогаш ќе велите,,е професорот не ги даде прашањата што ги дал претходната година, ајде да се буниме,, Почнете да се припремате за нешто повеќе. На крај краева, пак ќе положите, пак ќе се запишете на факултет...само беспотребно си стварате тензија. Уживајте си во одморот, на факултет без греење столче тоа го нема.

Не пишува али со такви дебилни прашања(македонски) се гледа дека тестот е направен за сите да поминат.И од владата форсираат како што гледаш сите да се запишуваат на факултети што според мене не треба да е така.Не е дека не сакаме матура ама зошто би имало разлика во тестовите од секоја година.Па и тие требало да се запишат на факултет.Али за непотребна тензија што се ставара да,тука си дефинитивно во право.Али ќе сфатиме тек наредната година претпоставувам :D

Смејте се колку сакате, ама денеска тестот англиски беше стварно многу заебан. Секое прашање беше двосмислено, некои дури беа и бесмислени. Тие параграфите што требаше да се подредат скоро ништо не укажуваше кој би требало да е прв, кој после кој би следувал и слично. Искрено, од англиски најмногу очекував, ама најверојатно ќе бидам посеран на крајот.

И македонски исто така имаше неколку глупи и бесмислени прашања. Ама тоа е. Помина тестот, па биде што биде.

Не пишува али со такви дебилни прашања(македонски) се гледа дека тестот е направен за сите да поминат.И од владата форсираат како што гледаш сите да се запишуваат на факултети што според мене не треба да е така.Не е дека не сакаме матура ама зошто би имало разлика во тестовите од секоја година.Па и тие требало да се запишат на факултет.Али за непотребна тензија што се ставара да,тука си дефинитивно во право.Али ќе сфатиме тек наредната година претпоставувам :D
Болдираното.
Тоа е исто како да прашаш зошто се воведуваат екстерните тестирања(но не мислам на делот што од тоа некој ќе стави дебела пара во џеб). Можеби државата сфатила дека почна да излегува квантитет, а квалитет нема и сега буквално како давеник се фаќа за сламка...за да целосно не потоне(не дека не сме го допреле дното). И јас полагав матура, и јас скокав, викав, се бунев, зошто јас да полагам матура, ама помина. Е сега на факултетот сфаќам дека матурата била macji kashalj за факултетот.

Се е кај нас погрешно, welcome to the real worldl :D На вас е дали мирно ќе прифатите или непотребно ќе трошите нерви, а верувајте и те како ќе ви требаат понатаму.

Болдираното.
Тоа е исто како да прашаш зошто се воведуваат екстерните тестирања(но не мислам на делот што од тоа некој ќе стави дебела пара во џеб). Можеби државата сфатила дека почна да излегува квантитет, а квалитет нема и сега буквално како давеник се фаќа за сламка...за да целосно не потоне(не дека не сме го допреле дното). И јас полагав матура, и јас скокав, викав, се бунев, зошто јас да полагам матура, ама помина. Е сега на факултетот сфаќам дека матурата била macji kashalj за факултетот.

Се е кај нас погрешно, welcome to the real worldl :D На вас е дали мирно ќе прифатите или непотребно ќе трошите нерви, а верувајте и те како ќе ви требаат понатаму.

Каков квалитет брат. Јас се кладам оти тие што се поквалитетни полошо ќе поминат. 90% од учениците во едно училиште имаат исти одговори. Понеквалитетните, бидејќи не разбираат, наоѓаат некој да им го напише есејот. Поквалитетните одат неспремни и сами си го измислуваат составот. И нормално, текстот на понеквалитетните е подобар, добиваат повеќе поени, бидејќи имаат исти одговори како квалитетните, кои ги препишале од нив...и така.

Каков квалитет брат. Јас се кладам оти тие што се поквалитетни полошо ќе поминат. 90% од учениците во едно училиште имаат исти одговори. Понеквалитетните, бидејќи не разбираат, наоѓаат некој да им го напише есејот. Поквалитетните одат неспремни и сами си го измислуваат составот. И нормално, текстот на понеквалитетните е подобар, добиваат повеќе поени, бидејќи имаат исти одговори како квалитетните, кои ги препишале од нив...и така.
Абе пријателе знаеш како велат, поучениот има повеќе шанси има да се зезне, бидејќи кај него има трема. Тој што не учел оди на тепка, тој знае дека не знае и затоа него главата не го боли, ако има среќа ќе помине, ако не пак е добро :D секогаш и секаде имало препишувачи. Ама проблемот кај нас е што денес таквите ти го земаат лебот. Моите ми зборувале дека и на времето имало такви кои ги буткале, ама тогаш секој имал место според заслугата и знаењето и затоа сите биле задоволни. Денес тоа го нема.

Дали се сложувате со мене дека матурата и македонски и англиски јазик ( за математика не сум запознаена) беше ПРЕТЕШКА ?!? Дека македонски јазик тестот беше без врска ( поголемиот дел од прашањата ) , а за англискиот јазик немам кометар текстовите по страна и пол со прашања без врска, а за текстот што беше за подредување беше без никаков смисол, значи немаше никаков linking word кој ке ти укаже дали си на почеток или на крај од текстот. Ако ги споредиме тецтовите од изминатие години, кои не дека не беа тешки ама за разлика од овој тие беа боза плус тоа неможат да го оценат моето знаење преку тест кој нема никаква поврзаност со материјалот што го изучуваме.
Пишете ги вашите размислувања. Се согласувате ли да покренеме некаква иницијатива околу матурава која беше без врска ?
До толку да се немало мадиња храброст, дури и нов кориснички профил на кајгана си имаш отворено - епа браво.
Назад на темата: Учете, полагајте - работете, така се станува човек.

Епа затоа нема да не биде. НИКАД ! Значи ја и скоро сите матуранти не се задоволни ТАКА ??? Ти еден се најде да кажуваш дали била или не била тешка матурава ? Или имаш полагано првата година или воопшто немаш полагано . Имам полошжено FC i ADVANCED со тестови пратени од Кембриџ, кои ми беа да не речам боза а овој тест што го правеле македончињава ми беше тежок ! САМО НА МЕНЕ ????

Мори ако беше паметна да решиш тест од кембриџ, немаше да се курчиш за помочана матура.

И следната генерација догодина исто ќе вика дека без проблем ги решила тестовите од претходните години, ама ете за беља баш на нивната генерација бил најтежок тестот.

Q: Why do you think the supernatural is such a fascinating topic?
Colin Campbell: I think that really these stories are intriguing because of our primitive fears of, for example, the dark or of being alone, and also because of our fears for our own sanity. The stories I like most certainly play on this feeling of, 'Am I going mad or is this really happening?'
Q: There is a clever mix of fact and fiction in the story:

CC: That is exactly right. We know the protagonist is interested in the world of the unexplained. We also know that he is worried about his family and that he has been overworking. We can believe that maybe all of this is leading him to 'imagine' what is happening and that itÕs not real. He's not sure himself but he is terrified to even think about the implications for his own life if this is really happening.
Q: Where did the idea for the story come from? Is it based in reality or experience?
CC: The idea grew out of an urban myth I had heard years ago about a car running out of petrol in the middle of a forest and of the man going for help and leaving his girlfriend alone in the car and... I refer to this story in the book. I am fascinated by the idea of the urban myth. How do these stories spread and what is their appeal? I think I understand why we need to localise them. Telling stories about what happened to someone else, somewhere else has less impact than a story that happened to you or to someone you know, in a place you know. What I hope The Lady in White conveys is a sense that this could also happen to anyone because maybe it is happening in the mind and not necessarily in Ireland.
Q: So really it started with the idea of an urban myth about a mysterious hitch-hiker and the story just grew?
CC: Yes, but also - and importantly for me - there is a guiding theme which runs through the story: the theme of loss. Most of the characters in the story have, explicitly or implicitly, lost someone. The policeman has lost his family in a way that is only hinted at; the Lady in White herself has lost family; there is a memorial on the cliffs in Ireland erected by a family who have lost their son. The idea that really 'haunts' John is of losing his family and/or his sanity. I think the word 'haunt' here is really appropriate. We are used to the word in phrases like 'haunted house', but I suspect it is actually used more to talk about fears or memories that haunt us. In a way I wanted the story to play with the two meanings of 'haunted'. Haunted by ghosts or by fears, or by both? For me, that is the central tension of the story.

Имаше уште еден параграф, не знам, шо беше тешко овде??

Дај му малце прсте на македончето, ќе ти ја земи цела рака.

Не знаете да цените ништо, само исмевате. Ви беше смешно македонски дека имаше прашања кои беа лесни и често слушав како ги нарекуваат прашања за ретардирани.
Да беа прашањата од делата кои што сме ги изучувале минативе години, еве од последните две нека бидат (3та и 4та), ама само прашња од делата, без текст напишан во тестот би го решиле?

Да имаше и од граматика од сите времиња, дали ќе решевте толку лесно па да кисело да се смеете?

-Јас сум сигурен дека ќе имаше паднати ученици.

Во врска со англиски јазик, зошто не седна дома да учиш или те лажеше оценката (нереална) која си ја добила во текот на годината и си мислеше дека знаеш нешто, а фактички ти ништо?

Изреволтиран/а си затоа што некој со 2ка или 3ка знаел нешто повеќе и решил повеќе прашања во тестот денеска?

Искрено прашањата македонски беа пак за ретардирани,проблемот е што без книга фатена ја ќе извадам 4ка,а некој што се дупнал од учење ќе има исто 4ка.Шансите за 5ка ни се исти бидејки тие 5-6 клучни бода чиста среќа.Останатото е гола вода.Едноставно не може толку општи прашања да има,дај од материјалот нешто да видиме кој стварно учи.
Денес полагав математика,незнам за англиски.Иста прича,генерално лесни прашања со 4-5 заебани од кој ти зависи оцената.Англиски реално требаше да биде потешко,го глеав лани тој и ништо чудно што ваделе сите толку добри оцени.Математика е друг проблем,што ако полагаат ова место англиски ќе испопаѓаат сите не зашто е тежок тестот туку ради идиотите професори по природни науки кој ги бркаат учениците од овие насоки уште во основно.
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 21:38 ---
Не ми е при рака учебникот по македонски за 4 година, ама еве, гледам, во скриптата со скратен материјал од Билјана Богданоска Небиднина ја има на 350 страна.

Ја нема во учебникот за 4та година,види на интенет во прирачникот,прочитај ја песната ако успееш да ми кажеш што значи Небиднина свака част до нас е :)
Уште едно трик прашања,кага се одвива дејството во Дон кихот,оди одговори го со оглед на тоа дека во книгата не се спомнува ништо такво,барав и на нет на англиски џабе.

Ја нема во учебникот за 4та година,види на интенет во прирачникот,прочитај ја песната ако успееш да ми кажеш што значи Небиднина свака част до нас е :)
Уште едно трик прашања,кага се одвива дејството во Дон кихот,оди одговори го со оглед на тоа дека во книгата не се спомнува ништо такво,барав и на нет на англиски џабе.

Шпанија бе... Штом е Дон, мора да е Шпанија :D
Кога било, не разбрав... Во време по витезите. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom