Христовите параболи

• Креатор на темата Креатор на темата golem brat
  • Време на започнување Време на започнување

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
so paraboli ke ja otvoram ustata svoja;ke gi iska zam tajnite od sozdavaneto na svetot. matej 13;35
carstvoto nebesno prilega na covek sto poseal dobro seme na nivata svoja ,no koga spiea lugeto dojde neprijatelot negov i posea megu zitoto kakol,pasi otide.
A koga izrasna rastenieto i donese plod, togas se pojavi i kakolot, i koga dojdo slugite na stopanot ,mu rekoa , gospodare neli dobro seme posea na nivata svoja , od kade pak sega ovoj kakol vo nea? a on im rece ,covek neprijatel go napravi toa ,, a slugite mu rekoa ,sakas li da odime i da go isplevime ,no toj im rece ,ne ,da ne bi kornejki go kakolot zaedno so nego da iskornite zito, ostavete neka raste i ednoto i drugoto zaedno do zetvata , a po zetvata ke im kazam na zetvarite, soberete go najnapred kakolot i vrzete go vo snopovi, za da se izgori , a zitoto priberete go vo mojata zitnica matej 13;24- 30.

sejacot na dobrroto seme e sinot covecki, nivata e ovoj svet, dobroto seme toa se sinovite na caRStvoto, kakolot - sinovite na lukaviot , neprijatelot pak sto go posea e gavolot,zetvata e svrsetokot na sveto , a zetvarite se angelite. I taka kako sto se sobira plevata i vo ogan se gori,taka ke bide i pri svrsetokot ovoj na svet; ke isprati sinot covecki svoi angeli i ke gi soberar site soblazni od negovoto carstvo, i onie sto vrasat nezakonski dela , i ke gi frlat vo vzarena pecka tamu ke bide plac i krckane so zabi, togas pravednicite ke svetnat kako sonce vo carstvoto na nivniot otec . matej 13 ;37-43

carstvoto nebesno prilega na mreza koja se frla vo moreto i ulovuva sekakvi ribi, ikoga ke se napolni ja izvlekuvaat na bregot i sednuvaat,padobrite ribi gi sobiraat vo sadovi ,a losite gi frlaat.Taka ke bide ipri svrsetokot na svetot: ke izlezat angelite i ke gi oddelat losite od pravednite. matej 13;47-49

eden covek imase dva sina,pomladiot od niv mu rece na tatka si; tatko dajmi go delot od imotot sto mi pripaga, i tatkoto im go razdeli imotot. po nekolku dena, pomladiot sin koga sobra se otide vo dalecna zemja i tamu go potrosi, svojot del ziveejki bludno, i otkako potrosi se ,nastana glad vo taa zenja itoj se najde vo maka; pa otide pri eden covek vo taa zemja i se pogodi,i toj go prati vo svoeto pole da pase svijni, istraden bese da go napolni svojot stomak so rokcina,sto gi jadea svinite,no nikoj ne mu gi davase. A koga dojde na sebesi ,rece:kolku naemnici pri tatka mi imaat leb vo izobilie a jas pak umiram od glad , ke stanam i ke otidam pri tatka si i ke mu recam:, tatko zgresiv protiv neboto i pred tebe i ne sum veke da se narecam tvoj sin no primime eden kako od tvoite slugi, pa stan otide pri tatka si , i koga bese uste od daleku go vide tatkoto negov i se sozali nad nego, a sinot mu rece tatk zgresiv protiv neboto i pred tebe i nesum veke dostoen da narecam tvoj sin , a tako mu rece , iznesete najubava promena i oblecetego i dajte mu prsen na rakata negova i obuvki na nozete , pa doterajte i zakolete ugoeno tele; da jademe i da se veseli me, oti ovoj moj sin mrtov bese i ozibe izguben bese i se najde , a postariot negov sin bese vo pole , ina vrakane koga se priblizi do kukata cu pesni i izvici pa kako povika eden od slugite i zaprasa, sto e ova , a slugata rece , brat ti si dojde pa tatkoto zakla ugoeno tele, oti go vide zdrav.toj se naluti i nejke se da vleze. togas izleze tatko mu i go molese. A toj mu odgobori na tatka si ,tolku vreme verno ti sluzam i nikogas ne ja prekrsiv tvojata zapoved ; i mene ne si mi dal ni edno jare ,da se proveselam so moite prijateli a koga dojde ovoj rtvoj sin sto go upropasti svojot imot so bludnici ,ti za nego zakla ugoeno tele.A tatko mu mu rece, sinko ti si sekogas so mene i se moe e tvoe, no trebase da se zaraduvame i razveseli me oti ovoj tvoj brat mrtov bese i ozive , izguben bese i se najde luka 15;11-32.
vo zivoto nie site gresime, sekoj mig i sekunda, so misli dela zborovi, no potrebno e da se pokaeme, zasto nema grev koj nemoze da se prosti, milosta na boga e golema i gi nadminuva i gi izbrisuva site grevovi kolki i da se golemi i teski , ako coveckoto srce iskreno se pokae .

Што сакаше да каже писателот .......авторот на темата...со ова.:helou:
deka polesno mozeme da go razbereme i naucime vistinite na boga, preku paraboli,:helou: polesno mozeme da go svatime, deka kolku i covekot da zgresi da se pokae i da pribrza kon boga da se pokae , a gospoda ke ne primi so radost i ke ni gi prosti site pregresenia, i ke ne napravi covek goden za sekoe dobro 2timote 3;17. ete sytojam pred vrataa i cukam ako nekoj go cue glasot moj ke vlezam pri nego i ke veceram so nego i toj so mene otk 3;20. deka golema rados e na nebesata za eden gresnik koj se pokajuva luka 15; 10 pozz:salut:

deka polesno mozeme da go razbereme i naucime vistinite na boga, preku paraboli,:helou: polesno mozeme da go svatime, deka kolku i covekot da zgresi da se pokae i da pribrza kon boga da se pokae , a gospoda ke ne primi so radost i ke ni gi prosti site pregresenia, i ke ne napravi covek goden za sekoe dobro 2timote 3;17. ete sytojam pred vrataa i cukam ako nekoj go cue glasot moj ke vlezam pri nego i ke veceram so nego i toj so mene otk 3;20. deka golema rados e na nebesata za eden gresnik koj se pokajuva luka 15; 10 pozz:salut:

Ја од параболи знам само

y=ax2+bx+c

Ја од параболи знам само

y=ax2+bx+c
:)matematicki tie se bate, inaku tuka ovie paraboli se poucni kako sto nasiot boga ni veli so paraboli, prikazni koi se vistiniti ke gi iskazam tajnite od sozdavaneto na svetot

:)matematicki tie se bate, inaku tuka ovie paraboli se poucni kako sto nasiot boga ni veli so paraboli, prikazni koi se vistiniti ke gi iskazam tajnite od sozdavaneto na svetot

Сега ти параболата ми ја претвараш во квадратна равенка...а тие пустите имаат две решенија.....:helou:
....кое ќе го избереш....

covecki e da se pogresi, no hristijanski e da mu se prosti na coveka ako te povredil, taka eden den svetiot apostol petar go zaprasal gospoda : gospode kolku pati da mu prostam na brata si, koga ke mi pogresi, do sedum li pati , a isusa mu rece ne ti velam do sedum, tuku do sedudeset pati po sedum i im kaza parabola:.>
zatoa carstvoto nebesno ke zaprilega na car, koj pobaral da ja rascisti smetkata so svoite slugi,koga pocna da ja rascistuva dovedoa pri nego eden sto dolzese deset iljadi talanti, pa posto nemase so sto da plati gospodarot negov naredi da go prodadat nego zena mu ,decata i se sto ima, za da naplati. togas toj sluga padna pred gospodarot i mu se klanase i velese.: gospodarte strpi se sprema mene se ke ti isplatam, a gospodarot koga go vide toj sluga mu se smiluva i mu go prosti dolgot.
Slugata pak stom izleze najde eden svoj drugar koi isto mu dolzeze sto dinarii, koga go fati za gusa go davese i mu velese : isplati mi se sto mi dolzis. a toj drugar mu togas padna pred nozete negovi nickum i mu se molese i velese ;strpise sprema mene se ke ti isplatam, no toj ne sakase tuku otide go frli vo zatvor duri ne mu go isplati dolgot, no drugarite negovi koga vodoa sto napravi , se ogorcija mnogu,pa otidoa i se mu kazaa na gospodarot.
Togas gospodarot negov mu rece: lukav slugo jas ti go prostiv celiot dolg, zasto mi se molese , ne trebase i ti taka da postapis i da mu se smiluvas na svojot drugar, togas se naluti gospodarot negov i go predade na maciteli dur ne mu go otplati dolgot matej18 ;23-35 ovaa parabola zboruva deka kolku i da ni zgresile brakata i sestrite , ne treba da bideme so kameno srce, i da zlopamtime pa da mu vratime so ista merka na toj sto ne povredil, tuku da zaboravime na zloto i da go pamtime samo dobroto, da im prostime od srce na site koi ne povredile, i samo taka covekot moze da bide sreken , zasto blazeni se milostivite ,zasto ti e ke bidat pomiluvani matej 5;7.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom