Здраво на сите, оддамна го следам форумов, али тек сега се активирав во дискусиите, бидејќи ми се појави еден проблем.
Имам 3 годишна ротвајлерка, и во последен период почна да ми ја одбива сувата кучешка храна, некако како да не ја јаде со мерак. Порано кога ќе и ја ставев дневната доза, во рок од 5 минути целото тањирче беше празно, а сега и се потребни по 1 - 2 часа да ја изеде дневната доза, јаде на рати што се вика, малце по малце, и без мерак.
Што знам можеби и се здосадила храната, па затоа ја јаде без мерак, бидејќи веќе подолг период ја користам истата сува храна.
Да ми препорачате некоја друга да сменам?
Како прво, добредојде на форумов
Кој дехидрат го користиш?
За да знам што да ти препорачам отприлика, во кој ценовен ранг.
А и разлистај ги претходните страни, имаме широка дискусија развиено во врска со дехидратите.
Можно е и да се презаситила од вкусот на дехидратот, во зависност од тоа дали користиш Пилешко, Јагнешко, Лосос, Мисирка и др ...
Па затоа после подолг период на јадење на ист вкус можно е да се презаситила од тој вкус, па затоа сега ја јаде без мерак.
А исто така можно е и од времево да јаде послабо, еве јас имам Доберманка, исто 3 годишна како твојата Ротвајлерка, и исто така ми се деси пред 2 недели.
Слабо ја јадеше сувата храна, некако немаше апетит, али тоа траеше 5 - 6 дена, еве сега последнава недела повторно си јаде без проблем
Менувај храна, некогаш готви и' пилешко со ориз и дај и' го со дехидратот.
Никогаш дехидратот нетреба да се комбинира со домашно приготвените оброци.
ОК е на пример во исти ден, од сабајле да јаде дехидрат во еден оброк, а поручек/приквечер да јаде домашно приготвен оброк.
Тоа е ОК ако дехидратот и домашно приготвениот оброк се дадат во исти ден, али како 2 посебни оброци.
Али комбинацијата од дехидрат и домашно приготвен оброк, измешани во 1 оброк е лоша идеја.
Затоа што варењето на дехидратот во организмот трае подолго, плус гранулите набабруваат во желудникот, и во комбинација со домашно приготвената храна ќе стане буквално каша-попара во организмот на кучето, и можно е да се појават стомачни тегоби.
Затоа никогаш не се мешаат во 1 ист оброк