Храна за кучиња

• Креатор на темата Креатор на темата Lu
  • Време на започнување Време на започнување
https://m.facebook.com/zivotinskocarstvo.petcentar.5/posts/pcb.677630405692977/?photo_id=677623062360378&mds=/photos/viewer/?photoset_token=pcb.677630405692977&photo=677623062360378&profileid=100007660921982&source=48&refid=28&_ft_=qid.6142835324080842811%3Amf_story_key.8234690342477637897&cached_data=false&ftid=u_o_4&mdf=1
Мислења во врска со хранава? Беки некако се подздебели, а и слушнав дека од готвена храна можело да има проблеми со аналната жлезда кутрето.
Прв пат слушам за неа, а чим јас или @Lu ти го пишеме ова нешто не е на арно :)
Остани на оние кои се спомнати порано дека даваат добри резултати
Брит, Нахос, Профине, Фармина, Пурина, Ројал
нормално ако можеш, ако не дај некој линк од хранава ама од произведувачот поише инфо ќе има него ли од продавачот :)

Прв пат слушам за неа, а чим јас или @Lu ти го пишеме ова нешто не е на арно :)
Можда ти не си чул за неа, ама јас и сум чула и сум ја видела :D
Јебига, нема таква храна што не ја знам ја :pos:

Иначе ја знам хранава од Пет Шопот кај што работев :) незнам ти како не ја примети кога беше кај мене на работа.

Еве линк од составот ... на прво место во составот е овесно брашно и тоа со 42% застапеност (небаре кокошки чуваме :pos:) , а на второ место е Харинга, али со слаба застапеност од само 20% ... заразлика од на пример Orijen кој што има 80% месо, или Brit CarniLove кој што има 70%.

Згора на тоа слаба е со протеини (24%) и масти(12%), а и со витамините и минералите не стои баш добро.

А за цената, не ни коментирам, цените им се до небо дигнати, така да коа ќе зееме се во еден пакет цена + состав = :facepalm:

Здраво на сите, оддамна го следам форумов, али тек сега се активирав во дискусиите, бидејќи ми се појави еден проблем.
Имам 3 годишна ротвајлерка, и во последен период почна да ми ја одбива сувата кучешка храна, некако како да не ја јаде со мерак. Порано кога ќе и ја ставев дневната доза, во рок од 5 минути целото тањирче беше празно, а сега и се потребни по 1 - 2 часа да ја изеде дневната доза, јаде на рати што се вика, малце по малце, и без мерак.
Што знам можеби и се здосадила храната, па затоа ја јаде без мерак, бидејќи веќе подолг период ја користам истата сува храна.
Да ми препорачате некоја друга да сменам?

Здраво на сите, оддамна го следам форумов, али тек сега се активирав во дискусиите, бидејќи ми се појави еден проблем.
Имам 3 годишна ротвајлерка, и во последен период почна да ми ја одбива сувата кучешка храна, некако како да не ја јаде со мерак. Порано кога ќе и ја ставев дневната доза, во рок од 5 минути целото тањирче беше празно, а сега и се потребни по 1 - 2 часа да ја изеде дневната доза, јаде на рати што се вика, малце по малце, и без мерак.
Што знам можеби и се здосадила храната, па затоа ја јаде без мерак, бидејќи веќе подолг период ја користам истата сува храна.
Која храна и' ја даваш? И мојава така прави, затоа цело време менувам рецепти (и' готвам). Со мали промени, јаде, пример не и' ставав сол едно време, ја јадеше, и' здосади, па многу малце сол ставив за да јаде. Менувај храна, некогаш готви и' пилешко со ориз и дај и' го со дехидратот.

Како прво, добредојде на форумов ;)

Кој дехидрат го користиш?
За да знам што да ти препорачам отприлика, во кој ценовен ранг.

А и разлистај ги претходните страни, имаме широка дискусија развиено во врска со дехидратите.

Можно е и да се презаситила од вкусот на дехидратот, во зависност од тоа дали користиш Пилешко, Јагнешко, Лосос, Мисирка и др ...
Па затоа после подолг период на јадење на ист вкус можно е да се презаситила од тој вкус, па затоа сега ја јаде без мерак.

А исто така можно е и од времево да јаде послабо, еве јас имам Доберманка, исто 3 годишна како твојата Ротвајлерка, и исто така ми се деси пред 2 недели.
Слабо ја јадеше сувата храна, некако немаше апетит, али тоа траеше 5 - 6 дена, еве сега последнава недела повторно си јаде без проблем :)
Менувај храна, некогаш готви и' пилешко со ориз и дај и' го со дехидратот.
Никогаш дехидратот нетреба да се комбинира со домашно приготвените оброци.

ОК е на пример во исти ден, од сабајле да јаде дехидрат во еден оброк, а поручек/приквечер да јаде домашно приготвен оброк.
Тоа е ОК ако дехидратот и домашно приготвениот оброк се дадат во исти ден, али како 2 посебни оброци.

Али комбинацијата од дехидрат и домашно приготвен оброк, измешани во 1 оброк е лоша идеја.

Затоа што варењето на дехидратот во организмот трае подолго, плус гранулите набабруваат во желудникот, и во комбинација со домашно приготвената храна ќе стане буквално каша-попара во организмот на кучето, и можно е да се појават стомачни тегоби.

Затоа никогаш не се мешаат во 1 ист оброк :)

ме искаравте на претходната тема и со право,па за да не погрешам пак препорачајте ми храна за куче,поточно вучјак стар една година,женка и бремена :)
Да не е премногу скапа бидејќи моментално не сум при пари (плата немам земено),па и некои домашни рецепти не се на одмет,сакам да готвам :D

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

ме искаравте на претходната тема и со право,па за да не погрешам пак препорачајте ми храна за куче,поточно вучјак стар една година,женка и бремена :)
Да не е премногу скапа бидејќи моментално не сум при пари (плата немам земено),па и некои домашни рецепти не се на одмет,сакам да готвам :D

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
Еве јас што првам за мојата: 50% кокошкино (без коски), 25% ориз, 25% морков, магодонос, брокула по некогаш. Доволно е малце сол. Мојата не јаде без сол.

Која храна и' ја даваш? И мојава така прави, затоа цело време менувам рецепти (и' готвам). Со мали промени, јаде, пример не и' ставав сол едно време, ја јадеше, и' здосади, па многу малце сол ставив за да јаде. Менувај храна, некогаш готви и' пилешко со ориз и дај и' го со дехидратот.
Ја користам храната Хепи Дог.
Како што разлистав низ претходните страни на темава, не е спомната нигде Хепи Дог, па доколку е некој поупатен да ми каже дали е добра оваа храна?

Ја користам храната Хепи Дог.
Како што разлистав низ претходните страни на темава, не е спомната нигде Хепи Дог, па доколку е некој поупатен да ми каже дали е добра оваа храна?
Јас на некоја од страниве имам ставено видео за како да се чита храната и дали е ДОБРА или НЕ, можеш да го побараш или во кратки црти сега ке ти објаснам што всушност треба да бараш кај еден дехидрат.....Немора многу да се разбираш мн е едноставно , ги гледаш состојките на дехидратот како по ред се наредени првата состојка ја има најмногу во дехидратот и се постепено од втора, трета се намалува, исто така ако пишува meat meal немој да мислиш дека е месо тоа го ставаат само за да те залажат, може да биде се и сешто како на пр. месо со изминат рок(во најдобар случај), дел од месото што не е ппогодно за луѓе, пердуви, нозе, кожи итн.... Го видов составот на хепи дог храната првата состојка е пченка , втората Chicken meat meal , третата оризово брашно, јас лично не би се одлучила да му ја давам оваа храна на моето куче, но сепак е твој избор. Можам да ти предложам да му даваш Brit Care, Brit CarniLove ili N&D. Се надевам дека ти разјаснив нешто од нешто. :)

Јас на некоја од страниве имам ставено видео за како да се чита храната и дали е ДОБРА или НЕ, можеш да го побараш или во кратки црти сега ке ти објаснам што всушност треба да бараш кај еден дехидрат.....Немора многу да се разбираш мн е едноставно , ги гледаш состојките на дехидратот како по ред се наредени првата состојка ја има најмногу во дехидратот и се постепено од втора, трета се намалува, исто така ако пишува meat meal немој да мислиш дека е месо тоа го ставаат само за да те залажат, може да биде се и сешто како на пр. месо со изминат рок(во најдобар случај), дел од месото што не е ппогодно за луѓе, пердуви, нозе, кожи итн.... Го видов составот на хепи дог храната првата состојка е пченка , втората Chicken meat meal , третата оризово брашно, јас лично не би се одлучила да му ја давам оваа храна на моето куче, но сепак е твој избор. Можам да ти предложам да му даваш Brit Care, Brit CarniLove ili N&D. Се надевам дека ти разјаснив нешто од нешто. :)
Абе у реду е со тоа ама и твоето за читање на состојките не држи вода зашто имаше мн убаво објаснето од @Uluru каков маркетиншки трик прават и како месото ке го пажуваат како една состојка а се останато го цепкаат во неколку пример пченка, прченични продукти, брашно од пченка и слично и коа ќе видиш пак има повеќе од месо.
И супер со храниве што ги препорачуваме ама бидете малку и реални бе неможе секој да си дозволи да дава CarniLove ili N&D пари се тоа бе. Вреќа од нив е околу 5000 денари неможе секој да зима од кај увозникот. И јас ќе кажам храниве што ги препорачуваме се :гомце: споредено со Акана, Оријен не ни посмилувам да ја спомнам а чинат скоро исто како нив.
Кога препорачувате храна немојте да се водите по вашите џебови ако некој од нас имаат да двојат по 5000 месечно за кучето некој луѓе живеат со толку па и ранат миленици. Што треба тие да се убијат самоте или да ги убијат милениците???

Храни кој се со пристоен квалитет и се достапни за повеќето ви се Natural Trainer, Trainer Top Breader, Naxos, Farmina Team Breader на толку се секавам во моментов сите овие може да ги најдете во петшоп (во Фауна најефтино) по цена од 140 до 180 денари за килограм. Може не се квалитетни како оние што ги наведоа другите членови, а па и тие божествени храни се далеку од оние две храни кој јас ги напишав ама се најдоброто нешто во сооднос цена квалитет поготово за македонските граѓани.

Абе у реду е со тоа ама и твоето за читање на состојките не држи вода зашто имаше мн убаво објаснето од @Uluru каков маркетиншки трик прават и како месото ке го пажуваат како една состојка а се останато го цепкаат во неколку пример пченка, прченични продукти, брашно од пченка и слично и коа ќе видиш пак има повеќе од месо.
И супер со храниве што ги препорачуваме ама бидете малку и реални бе неможе секој да си дозволи да дава CarniLove ili N&D пари се тоа бе. Вреќа од нив е околу 5000 денари неможе секој да зима од кај увозникот. И јас ќе кажам храниве што ги препорачуваме се :гомце: споредено со Акана, Оријен не ни посмилувам да ја спомнам а чинат скоро исто како нив.
Кога препорачувате храна немојте да се водите по вашите џебови ако некој од нас имаат да двојат по 5000 месечно за кучето некој луѓе живеат со толку па и ранат миленици. Што треба тие да се убијат самоте или да ги убијат милениците???

Храни кој се со пристоен квалитет и се достапни за повеќето ви се Natural Trainer, Trainer Top Breader, Naxos, Farmina Team Breader на толку се секавам во моментов сите овие може да ги најдете во петшоп (во Фауна најефтино) по цена од 140 до 180 денари за килограм. Може не се квалитетни како оние што ги наведоа другите членови, а па и тие божествени храни се далеку од оние две храни кој јас ги напишав ама се најдоброто нешто во сооднос цена квалитет поготово за македонските граѓани.
Во право си за цените на дехидратите што ги ставив , ама јас само тие му ги имам давано ,без Карнилав, и сега му давам домашно зготвена храна и од време на време дехидрат. Исто така веке кога сме кај цените и Хуссе е квалитетна , мислам цената беше околу 2000 и нешто/вреќа.

Во право си за цените на дехидратите што ги ставив , ама јас само тие му ги имам давано ,без Карнилав, и сега му давам домашно зготвена храна и од време на време дехидрат. Исто така веке кога сме кај цените и Хуссе е квалитетна , мислам цената беше околу 2000 и нешто/вреќа.
Од Хуссе која формула би ја препорачала? Во потрага по дехидрати сум. :D

Husse ти е 2800 вреќа. За формули и слично прашај ја @SaltNPepa се ќе ти каже па дури и контак тако да ја земеш :)

Која старост е кучето? За младо куче е Valp или Valp maxi(само гранулатот е покрупен), а за возрасни кучиња е Optimal, и мислам дека имаа и јагнешко. Цената е таа што ја напиша Викса со тоа што имаш достава на домашна адреса. Јас леглото го израснав на Хусе, и малиот што ми е тука сеуште ја јаде и од она што го гледам сум презадоволна. Треба да има и мали пакувања од 2кг ако сакаш за проба да не земаш цела вреќа.

@SaltNPepa 13 месеци е, вчера наполни. За младо мислиш до 1 година, така? Фала за одговорот. :)
А, да, и каде да се јавам? Ако може број по ПП.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom