Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

• Креатор на темата Креатор на темата Invisible Force
  • Време на започнување Време на започнување
Автоматски споено мислење:

Сферична форма + наклонета оска = во летниот поларен круг сонцето прави цел круг над хоризонтот
Каде имаш видено ЗАКРИВЕН ХОРИЗОНТ?

#Flat Earth basic ( for beginners)
Читајте,просветлувајте се и издигнувајте се оти ќе ве испрашам ;)

Последно уредено:
Каде имаш видено ЗАКРИВЕН ХОРИЗОНТ?
Не го разбираш изгледа ти тој Хоризонт

Аууу во која заблуда живееш ти човече ;)

Последно уредено:
Дечки ова ако не го разберете на сликава слободно во иднина прескокнете ја темава за да ми заштедите време и нерви...

Пази вамо...
Screenshot_2025-08-13-22-11-27-39_cbf47468f7ecfbd8ebcc46bf9cc626da.jpg

И ова газење еј реметење у здрав разум :pos:
Screenshot_2025-08-13-22-17-19-25_cbf47468f7ecfbd8ebcc46bf9cc626da.jpg

Последно уредено:
Дечки ова ако не го разберете на сликава слободно во иднина прескокнете ја темава за да ми заштедите време и нерви...

Пази вамо...

токму ова е една од најчестите точки што ја користат поддржувачите на теоријата за рамна Земја (рамноземјаши). Ајде да објасниме научно зошто понекогаш изгледа дека цел објект се гледа иако е оддалечен неколку километри, и зошто тоа не ја побива закривеноста на Земјата.

1. Атмосферска рефракција (виткање на светлината) Кога светлината патува низ воздухот, таа се витка (рефрактира) поради разлики во температурата, притисокот и густината на атмосферата.Ова значи Светлината не патува по права линија.Наместо тоа, се закривува надолу, следејќи ја закривеноста на Земјата. Затоа, понекогаш можеме да видиме објекти „зад хоризонтот“, особено со телескоп или двоглед.

Ова е истото што се случува кога гледаш мираж на жежок асфалт — не е вода, туку свиткана светлина.
2. Атмосферски услови – Суперрефракција и инверзии под одредени атмосферски услови (ладен воздух под топол воздух), настанува суперрефракција, што дополнително го зголемува овој ефект. Тоа овозможува:Телескопот да „гледа подалеку“. Цели објекти да се прикажат иако се реално делумно зад хоризонтот.
3. Ограничување на голо око vs. телескоп Човечкото око има ограничена аголна резолуција , не може да разликува многу ситни детали на далечина.Телескопот Зголемува и најмал сигнал, Овозможува да се види објект кој е делумно скриен, но сè уште „визибилен“ поради рефракција.

4. Фотографија = докази за рамна Земја Многу фотографии што ги користат рамноземјашите се Сликани во услови со рефракција,Обработени, Или сликани од височина, што ги менува перспективите.
Заклучок:
Тоа што некогаш гледаш цел брод или објект на неколку километри, не значи дека Земјата е рамна, туку дека атмосферата витка светлина, а телескопот ја „уловува“ таа витната слика.
Ова е научно документиран ефект и е клучен во навигација, астрономија итн

Пример: Замисли дека гледаш некој да се искачува по рид, но не го гледаш додека не стигне до врвот , не затоа што го нема, туку затоа што рбетот на ридот ти го блокира видот. Така е пример и со сонцето, (некој тука имаше пишано како да изгрева директно од морето/и заоѓа директно зад морето :) ) како на пример да Земјината закривеност е ридот.

П.С Неможе да се дискутира со човек кој што во училиште бегал на часовите по Физика.

- Имај убава вечер, за разлика од тебе ја не напнувам и неможам повеќе да ти докажувам. Живеј си ;) Во суштина секој мудар човек би постапил како мене. Оти со тебе од една дебата и од еден муабет оценив и видов „Колку е саатот“ (народски речено ) и се уверив во твојата неукост, и сл. Фала многу, пријатно. Дебатирај си ти пак со измислени фотографии за 2-ро одделение :) :D

Attachments

• a0bdd2a7-337a-4bfb-9f4e-a53e9a02e9a6.jpg
    a0bdd2a7-337a-4bfb-9f4e-a53e9a02e9a6.jpg
    79,1 KB · Прегледи: 1
Последно уредено:
Затоа, понекогаш можеме да видиме објекти „зад хоризонтот“, особено со телескоп или двоглед.
Некои како тебе кажуваат дека гледаат бродови што се движат преку хоризонтот. Но потоа со помош на телескоп, двоглед или фото камера бродот целосно се враќа на видик нели?

Клучно е ова:
Ние не гледаме „над“ или „зад" хоризонтот.

Употребата на зборот „над“ или „зад" во однос на хоризонтот е семиотика или замка на измама.

И ЗАПАМТИ
Ние не гледаме преку или зад хоризонтот, туку гледаме ВО ХОРИЗОНТОТ.
Тоа е твојот личен хоризонт и е поголем или помал во зависност од атмосферата плус границите на твојата визуелна опрема, а ти секогаш си во твојот личен круг на хоризонтот, што е ХОРИЗОНТАЛЕН КРУГ околу тебе. Размисли убаво и ќе видиш дека сум во право. Ама длабоко во себе знаеш дека сум во право.

Слика од гз папир стави зурлата за да ја побие науката :lolzz:
хахаха ова е невидено досега. Ме изнасмеа :D :D

Размисли убаво и ќе видиш дека сум во право. Ама длабоко во себе знаеш дека сум во право.
Во право си, во право :D :D :D

@Invisible Force Сега би сакал да те прашам онака другарски, пијателски и сл. Реално ама, и добро размисли. ШТО БИ ТИ СМЕНИЛО ТЕБЕ ВО ЖИВОТОВ И ДОКОЛКУ Е РАМНА ЗЕМЈАТА? Еве искрено одговори ми, што?

Последно уредено:
хахаха ова е невидено досега. Ме изнасмеа :D :D

Во право си, во право :D :D :D

@Invisible Force Сега би сакал да те прашам онака другарски, пијателски и сл. Реално ама, и добро размисли. ШТО БИ ТИ СМЕНИЛО ТЕБЕ ВО ЖИВОТОВ И ДОКОЛКУ Е РАМНА ЗЕМЈАТА? Еве искрено одговори ми, што?
Мене ништо посебно... Би сакал да ја дознаам вистината за изгледот на земјата и уште колку сокриена територија постои ама не верувам дека ја тоа ќе го доживеам. Ама на глобално ниво ќе се раздрма светскиот поредок. НАСА, Антарктички договор, сите светски универзитети и образовни институции, цела светска наука you name it...

Последно уредено:

#WE ARE SEEING TOO FAR (FE)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom