Хакирање: за ваше добро - Уни Банка:-)

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Група хакери успеале да упаднат во сајтот на Уни банка со цел да ги предупредат дека сајтот не е доволно безбеден:vozbud::bravo::zver:
unibankcn6.png

едно време овде стоеше и адресата на ова што го гледате на сликава ама веќе го имаат тргнато

За големо чудо уште стои

јас мислам дека уште неколку дена ќе стои! :)

Јас мислам дека се глупи копиљациве, кои и да се.
незнам дали се глупи или не...али дефинитивно ова тера на размислување за сигурноста на интернет банкарството или како и да го нарекуваат...дали би сакале овие да ви ги чуваат вашите пари ако може секој да им влезе во сајтот...:uvo:

п.с. G e G o...да не чепкаше по форумов од дечкиве случајно...?:pos2::pos2::pos2:
јас не би барал масло он лајн искрено:baeh::baeh::baeh:

Ја немам шо да допрам на работа и чепкам секаде :)
Случајно за масло ме мевна филм xD а седеше сајтот онака 2-3 дена сега е трнато

незнам дали се глупи или не...али дефинитивно ова тера на размислување за сигурноста на интернет банкарството или како и да го нарекуваат...дали би сакале овие да ви ги чуваат вашите пари ако може секој да им влезе во сајтот...:uvo:

п.с. G e G o...да не чепкаше по форумов од дечкиве случајно...?:pos2::pos2::pos2:
јас не би барал масло он лајн искрено:baeh::baeh::baeh:

Системот за E-banking (или електронско банкарство) нема никаква допирна точка со оваа страница на УНИбанка. Тоа е друг систем и друг софтвер, а ова е обична PHP (највероатно однапред готова) веб страна. Можеби изгледа лошо, пред се за клиентите на самата банка, ама „хакерчињата“ не направиле ништо повеќе од некој обичен SQL инџекшн. Значи, исто така користејќи готова скрипта од некој многу попаметен од нив...

Велам глупи, затоа што може да го кркаат за глупости. Веруј, премногу е лесно да се открие кој стои зад било која предизвикана штета на интернет. Поготово кај моќна компанија како УНИБанка. Ако сакале да ги „предупредат“ дека страницата им е „несигурна“ - ќе им прателе мејл со фино објаснување. Може и ќе добиеле награда. Ама копиљаци сакаат да глумат бесни хакери...

Оставиги во тие години се кога мислат дека се знаат. Сега сигурно се најаки фраери во локалното неткафе :) Имам другари на моја возраст кои уште се палат на вакви хакови (SQL injection де) а незнаат база да направат и две кверија да напишат. Ама "хакери" се мислат

Секоја чест за батината, јако им направиле!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom