Work and Travel - Германија

• Креатор на темата Креатор на темата Dev!L!sH
  • Време на започнување Време на започнување
Не можат да знаат, еве и јас ќе правам така, веќе ми е средено и работната дозвола и се околу одењето. За некој ден ќе дипломирам и нема повеќе да бидам студент. Таму не ти бараат никаков доказ, бидејќи на потврдата што ја вадиш ти пишува до кога ќе бидеш студент и тие веруваат на тој печат од факултетот. Е сега грешка на факултетите е што на студенти со апсолвентски семестри даваат потврди дека ќе завршат дури за една година, ама тоа е. Познавам луѓе што отишле така без проблем а исто и со пиши бриши пенкало што земале печат па смениле име и отишол некој што не е студент.
исто и јас не верувам дека ќе проверуваат ама знаеш сомнежнот е некогаш многу јак затоа реков да прашам ја гледам само се нервира
иначе брзо си средила со документите иначе кога ти беа пратени во цав?

исто и јас не верувам дека ќе проверуваат ама знаеш сомнежнот е некогаш многу јак затоа реков да прашам ја гледам само се нервира
иначе брзо си средила со документите иначе кога ти беа пратени во цав?

Машко сум. Нема место за сомнеж, еве денес дипломирав ама на потврдата си пише до октомври 2015 и тоа е, не требало да ми потпишат кога знаат дека може да дипломирам порано ама тоа никој не гледа. Инаку јас во ноември зедов потпис од факултет и ги испратив и на 10ти јануари веќе го имав договорот од ЦАФ ама одам на местото од лани и се оди побргу така.

прво честитки за дипломирањето
второ рано си ги пратил бравос јас оваа година покасно друи краот на фебруар и искрено малцем сум загрижена уште ништо нема а другарка ми прати во март и таа уште ниш нема
незнам како зав ги обработува и колку време им треба оти јас одам три пати скоро кај еден ист газда ама си викам дека ќе биде за скоро

Фала. Не се секирај штом одиш кај стар газда, јас сум во покраината Rhineland-Palatine во која нема многу студенти па побргу ги обработуваат, а ако си во Баварија таму има ептен многу па поспоро одат работите.

Фала. Не се секирај штом одиш кај стар газда, јас сум во покраината Rhineland-Palatine во која нема многу студенти па побргу ги обработуваат, а ако си во Баварија таму има ептен многу па поспоро одат работите.
не знаев дека ги обработуваат по региони таму сум јас може затоа секоја година каснат или покасно ми иди дозволата

не знаев дека ги обработуваат по региони таму сум јас може затоа секоја година каснат или покасно ми иди дозволата

Секоја покраина си има сопствени закони каде некои се разликуваат за малку од друга или пак се идентични, па може затоа.

На кратко кажано, ако сакаш да се прошеташ - иди во Америка. Ако сакаш да направиш пари - иди во Германија.
Се праат пари сериозно? Јас немам големи очекувања за летово, ама ќе видиме. :D

Се праат пари сериозно? Јас немам големи очекувања за летово, ама ќе видиме. :D
Овие две земји неможам многу да ги споредам ама едно можам да кажам дека и воедната и другата се заработува добро затоа што има работа а кој колку ќе донесе е индивидуално. За германија пишто одам ќе ќажам дека ценат трудољубиви луѓе а не аншајнци кои измислуваат топла вода. Ако работиш и се трудиш верувај ќе имаш и сати и пари.

znaci dzabe si se nadevam jas:confused:

Напомена: Примаме само оригинални документи на Англиски и Германски јазик.

Што не се прифаќа
    • Копии
    • Скенирани документи
    • Документи без печат од факултет
    • Документи врз кои се направени промени, а на кои нема печат од факултетот кој ја одобрува промената на датите.
    • Поправки со коректор - НИКАКО!

http://kontext.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=40&Itemid=111&lang=mk

Јас на факултет кога поднесував и баш видов имаше така едно купче со истите документи(претпоставувам зборите за она Imatrikulationblablalba), скоро сите беа пишувано со пенкало...
А ништо чудно и да е така, пошто на факултет мене ми се чудеа од студентски кога им однесов печатено, демек сме морале сами ние да пополнуваме, дури и проблем ќе ми направеа ради тоа. :facepalm:

Pa jas dokumentot go popolnav so penkalo samo sto znakceto od zav bese crno belo[DOUBLEPOST=1429819085][/DOUBLEPOST]I da prasam na mail ke te izvestat ili preku rabotodavacot?

Pa jas dokumentot go popolnav so penkalo samo sto znakceto od zav bese crno belo[DOUBLEPOST=1429819085][/DOUBLEPOST]I da prasam na mail ke te izvestat ili preku rabotodavacot?
istoto se prasuvam i jas eve uste cekam se avuvav vo toa zav dzabe znaci bukvalno dzabe celo vreme zafateno

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom