Wireless конекција

Член од
21 април 2006
Мислења
612
Поени од реакции
11
Здраво!
Планирам да си купам Wireles Modem ама не знам ништо во врска со нив ако можи да ми објаснете се околу вирелес конекциите?

Член од
6 јули 2005
Мислења
2.932
Поени од реакции
9
Southpark напиша:
Здраво!
Планирам да си купам Wireles Modem ама не знам ништо во врска со нив ако можи да ми објаснете се околу вирелес конекциите?
Мислиш безжичен рутер и за какви безжични конекции прашуваш? Пообјасни поубаво, сакаш да се приклучиш на Wi-Fi од Он.нет или сакаш да се поврзеш со некој друг компјутер безжично во мрежа?

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Wireless Modem - No such thing.
Имаш вака: Access Point, Wireless router, Wireless HDD, Wireless Repeater..... , а верувам дека на тебе ти треба нешто клиентско така да избирај:
PCI Wireless Network Adapter
USB Wireless Network Adapter
PCMCIA Wireless Network Adapter (од оние за лаптоп)

Кажи варијанта, и ќе ти биде кажано се што бараш ;)

Член од
29 октомври 2008
Мислења
1.394
Поени од реакции
259
Имам среќа шо ми текна да најдам ваква тема и ми е потребна стварно.

Имам кабелски интернет. Исто така два компјутери во различни соби. Едниот компјутер си добива интернет преку кабел. Интернетот од бандера иде до едно апаратче кое е од кабелскиот оператор, па од апарат каблето иде во компјутеро и се добива интернет на првиов компјутер.
Вториот компјутер е во друга соба, а моментално имам пуштено кабел од апаратчето до компјутерот за да добивам интернет. Е сега сакам да добијам на овој компјутер Wireless интернет, за да не влечкам кабел. Исто така и за да имам интернет на мобилниот (кој подржува WiFi).

Знам дека потребно ќе ми биди рутер и узб адаптер.
Која е постапката за да се направи сето ова?

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Имам среќа шо ми текна да најдам ваква тема и ми е потребна стварно.

Имам кабелски интернет. Исто така два компјутери во различни соби. Едниот компјутер си добива интернет преку кабел. Интернетот од бандера иде до едно апаратче кое е од кабелскиот оператор, па од апарат каблето иде во компјутеро и се добива интернет на првиов компјутер.
Вториот компјутер е во друга соба, а моментално имам пуштено кабел од апаратчето до компјутерот за да добивам интернет. Е сега сакам да добијам на овој компјутер Wireless интернет, за да не влечкам кабел. Исто така и за да имам интернет на мобилниот (кој подржува WiFi).

Знам дека потребно ќе ми биди рутер и узб адаптер.
Која е постапката за да се направи сето ова?
ke si kupis wireless router so usb ili so pci wifi kartica...ili wifi router i posebno ke si kupis wifi pci kartica za vo kompjuter ama so usb e mnogu poednostavno, ke go povrzes noviot router so modemot od kabelskata, ke go konfiguriras sto e dosta lesno imas upatstvo, ke go stavis USB to/pci Wifi karticata vo kompjuter instaliras drajveri za istite i toa e toa :toe:

Член од
29 октомври 2008
Мислења
1.394
Поени од реакции
259
ke si kupis wireless router so usb ili so pci wifi kartica...ili wifi router i posebno ke si kupis wifi pci kartica za vo kompjuter ama so usb e mnogu poednostavno, ke go povrzes noviot router so modemot od kabelskata, ke go konfiguriras sto e dosta lesno imas upatstvo, ke go stavis USB to/pci Wifi karticata vo kompjuter instaliras drajveri za istite i toa e toa :toe:
Па и така планирам...рутер+узб адатпер. Ќе купам се шо ми треба деновиве па да средам..иначе фала

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Па и така планирам...рутер+узб адатпер. Ќе купам се шо ми треба деновиве па да средам..иначе фала
Не би ти препорачал на втроиот компјутер да ставаш безжично. Те зависи за што ќе го користиш. ако ти служи само за броусање по интернет можеш. Моја препорака да си влечеш жица. И побрз и постабилен е трансферот на податоци. А ако мислиш и мрежа да правиш меѓу компјутерите, никако не ти препорачувам безжично.

Член од
29 октомври 2008
Мислења
1.394
Поени од реакции
259
Не би ти препорачал на втроиот компјутер да ставаш безжично. Те зависи за што ќе го користиш. ако ти служи само за броусање по интернет можеш. Моја препорака да си влечеш жица. И побрз и постабилен е трансферот на податоци. А ако мислиш и мрежа да правиш меѓу компјутерите, никако не ти препорачувам безжично.
Нема да ги поврзувам мрежно. Поентата е да добијам интернет на вториот компјутер без да влечкам кабли по соби :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Нема да ги поврзувам мрежно. Поентата е да добијам интернет на вториот компјутер без да влечкам кабли по соби :)
Сепак препорачувам Жица, посебно ако доњнлоадираш поголеми фајлови торенти и сл. Многу е побрзо.

Член од
7 октомври 2007
Мислења
43
Поени од реакции
19
Сепак препорачувам Жица, посебно ако доњнлоадираш поголеми фајлови торенти и сл. Многу е побрзо.
Нема врска дека е побрзо, само нека си земе асален рутер и асален вифи адаптер и ќе тера исто ко жица. Рутериве денес подржуваат над 100 mb/s трансфер а не верувам дека има побрза конекција од тоа. Чисто за пример, ја дома си користам рутер за лаптопот и жица за обичниот пц, па и на двата кога симињам ми идат торентите со иста брзина. Така да џабе не шири дезинформации. Освен ако не се прави мрежа( а членот не сака да вмрежува) само тогаш е поасално да ги врзеш преку кабел.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Нема врска дека е побрзо, само нека си земе асален рутер и асален вифи адаптер и ќе тера исто ко жица. Рутериве денес подржуваат над 100 mb/s трансфер а не верувам дека има побрза конекција од тоа. Чисто за пример, ја дома си користам рутер за лаптопот и жица за обичниот пц, па и на двата кога симињам ми идат торентите со иста брзина. Така да џабе не шири дезинформации. Освен ако не се прави мрежа( а членот не сака да вмрежува) само тогаш е поасално да ги врзеш преку кабел.
Не е дезинформација туку факт. Од 25 годишно искуство со мрежи и компјутери милион пати докажано и видено во пракса.

Член од
7 октомври 2007
Мислења
43
Поени од реакции
19
Не е дезинформација туку факт. Од 25 годишно искуство со мрежи и компјутери милион пати докажано и видено во пракса.
Добро, факт е за професионални корисници, но за домашна најобична употреба нема потреба од влечење кабел низ цела куќа.

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Не е факт, туку дезинформација. Со добар рутер, добро WiFi USB и мало растојание нема врска дали е преку кабел или безжично (брзината). Незнам каков интернет користи, меѓутоа брзината на интернетот сигурно му е помала од брзината на WiFi-то...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не е факт, туку дезинформација. Со добар рутер, добро WiFi USB и мало растојание нема врска дали е преку кабел или безжично (брзината). Незнам каков интернет користи, меѓутоа брзината на интернетот сигурно му е помала од брзината на WiFi-то...
Можеме да се убедуваме дали е факт или дезинформација. Јас ти кажувам од искуство. Факт е.

Значи велиш ако: .....
-Добар рутер.... ДА, кој кошта доста повеќе
-Добро Ви-фи карта (или УСБ) која исто кошта малку повеќе
- Мало растојание..... е тоа е дискутабилно дали е мало или не, дали е преку 1 ѕид, преку 2 можда, дали е бетонски ѕидот, со арматура или без... Од ова точка многу ќе зависи
- Ако еден даунлоуд е повеќе од 200,300 МБ сигурно доаѓа до прекин или намалување на брзина.

Kajgana Shop

На врв Bottom