Втори Македонски Хип Хоп Награди 2010

• Креатор на темата Креатор на темата Паган-др
  • Време на започнување Време на започнување
i sega jasno vi e kolku e posran makedonskiot rap ? sega gledate li deka denes duri e ponizenie da ucestvuvas vo nastan vo koi kje treba da stois do faci kako sigi ... izvinete vaka ama takva mamina maza ne moze da bide raper pa sto saka neka bide ... ili pokraj grupi kako nbd formacija gad dem !!!!!
Sramota kje bese ako Ago ucestvuvase ... toa e ponizenie na makedonskiot rap i kon site tie grupi koi nekogas se borea so tvrdo oruzje a denes skakaat na mekusarski rap.
Pricinata poradi padot na makedonskiot rap ja gledam vo 3 raboti.

1. Globalnata Materijalisticna demagogija koja producentite i producentskite kukji
ja nalagat vo samata muzicka industrija a osobeno v rapot i r&b pravecot.
2. Ne moralnosta, alcnosta i ne educiranosta na site artisti ( sram e da gi narecam takvi ) koi zemaat ucestvo vo igrata.
3. Alcnostta za slava na naj vlijatelnata grupa vo momentov, pottikna mnogu drugi, stotici grupi vo drzavava da formiraat sostavi i da se borat za mesto na ekranot.
Znaci ako legijata bea po mirni, a ne tolku audio hiper aktivni, ako pravea po seriozni proekti so kvalitet, a ne kupishta kvantitet ( iako imaat i vredni proekti ) i ako rabotea paralelno kako DNS rabotea, kje napravea po malku proekti no po vredni za pametenje.A ne kako pesni da receme, CAK NORIS od dzaka .... aj u kurac neka ode seto toa sirenje na kvantitet so cel se povekje da ni go ima imeto na youtube.Sranje ... kompleksot na Dzaka Nakot, da napravi povekje od ago i da se vide na korici na spisanija i TV, bese pogresen poteg koj go sledea mnogu grupi, i taka se sozdade kvantitet vo drzavava koi ete do kade ne donese.
Pozdrav ... i ostavete go rapot da pociva vo mir.Pomirete se deka ne slusate rap, tuku modificiran moderen rap shit.

I za kraj da ve pozdravam so edna pesna, i pitajte se, kolku navistina se dostojni za igrava.
I podsetete se kako bese na Polnokjna misa 2 i sporedete go so ova sranje denes.
Cao ... Mista 93.

Uste koga pocnav da jadam gomna za legijata znaev deka rabotite kje stignat do tuka.Site me pcuvavte no faktite se tuka.Ubavo znaeme koj stoi pozadi seto ova, i stom e taka, znaci tocno istite tie go donesoa statusot do tuka.Da im go turam u usta na site do eden, alcni za slava kopuci.No, slepite tinejdzeri, se tie koi gi krepat... no kako i da e, fakt e deka rapot mu ja skrshija kicmata u mk.Raduvajte se na pomijata ....

pozz ...

3. Alcnostta za slava na naj vlijatelnata grupa vo momentov, pottikna mnogu drugi, stotici grupi vo drzavava da formiraat sostavi i da se borat za mesto na ekranot.

Iskreno da ti kazam GORDI sme na vakvata sostojba,ali ne od tvojot retardiran shizofrenicharki NEGATIVEN aspekt!!Alcnost za slava NE POSTOI(vo nash sluchaj),a toa sto se pottiknuvale i drugi underground artisti i grupi da se pojavuvaat javno i da go pretstavuvaat ona sto e vistinsko e vo globala POZITIVNO samo sto ti po se izgleda deka ni na 50 godini nema da go svatish toa,zatoa ne sum ni probuval da ti go objasnam.Ali bi ti kazal edna rabota i podrazmisli si ja malce.....Ako Legijata i ostanatite hip hop artisti ne se potrudile da go proshirat toa i da pokazat deka vo Makedonija postoi i prav hip hop zvuk,neka ti tekne kakov sve "rap" bi izleguval vo javnosta i kakvo mislenje bi imal narodot za toa STO E RAP...bez razlika dali se toa polnoletni vozrasni ili pa ti sto tie najveke gi vregjash a sto se najgolem del od publikata DECATA(ne zaboravaj deka i ti nekogash si bil dete i si slusal rap i si UCEL,taka da red e na novite generacii da naucat,site ucat posebno za svojata generacija i ima koj da gi nauci,ne ocekuvaj deka od istoto koe sto si ucel ti ke ucat i denesnite deca,duri i ucebnicite vo skolite ne se isti so tie od moe vreme).
Sto mi e poentata na muabetot,da ne bilo kako sto e,ke imalo e vakvi kopuci kao tebe sto ke se izbacuvaat od vreme na vreme po internet strani forumi sto ti znam uste sto,i ke trubat izjavi od tipot na "sto vi e na vas be sto slushate vie sve e toa fejk,vie znaete li sto e rap be a,rap e underground,ulica kur se strese ova ona,vie nemate pojma vo Makedonija ima vistinski rap",a zgora na toa za zal NIKOJ NISTO NE CUL NIGDE!!! :) I idi ti pokazi mu na nekoj deka ima vistinski rap ovde,a mavaj se u grudi hc sum,trakite si gi cuvam doma,gi pustam po drugari i neam publika i nastapi,ama HC SUM : ))))))))

Sto se odnesuva za TEMAVA,na vakvi NEZAHVALNI luge ne bi im organiziral NISTO!Tolku da ve puka makedonskiot mentalitet da si plukate po svoite toa nesto nevozmozno i nerazbirlivo.Lugevo sto go organiziraat ova se trudat da NAPRAVAT nesto namesto samo da jadat toa sho ne treba,se trudat da izgradat edna TRADICIJA koja sto na prvite nagradi beshe zabelezana od ogromen broj na luge i mediumi vo zacuduvacki brojki i sve sto sakaat e da go zadrzat toa i da go napravat sto pogolemo i porazvieno......a vie braka mili STO....plukate po niv...ZOSTO....zosto ne bil nominiran toj sto sakate nego bil nominiram SIGI c c c oooof mori majko,alo glej si go tvojot zivot deckoooo!!

Iskreno da ti kazam GORDI sme na vakvata sostojba,ali ne od tvojot retardiran shizofrenicharki NEGATIVEN aspekt!!Alcnost za slava NE POSTOI(vo nash sluchaj),a toa sto se pottiknuvale i drugi underground artisti i grupi da se pojavuvaat javno i da go pretstavuvaat ona sto e vistinsko e vo globala POZITIVNO samo sto ti po se izgleda deka ni na 50 godini nema da go svatish toa,zatoa ne sum ni probuval da ti go objasnam.Ali bi ti kazal edna rabota i podrazmisli si ja malce.....Ako Legijata i ostanatite hip hop artisti ne se potrudile da go proshirat toa i da pokazat deka vo Makedonija postoi i prav hip hop zvuk,neka ti tekne kakov sve "rap" bi izleguval vo javnosta i kakvo mislenje bi imal narodot za toa STO E RAP...bez razlika dali se toa polnoletni vozrasni ili pa ti sto tie najveke gi vregjash a sto se najgolem del od publikata DECATA(ne zaboravaj deka i ti nekogash si bil dete i si slusal rap i si UCEL,taka da red e na novite generacii da naucat,site ucat posebno za svojata generacija i ima koj da gi nauci,ne ocekuvaj deka od istoto koe sto si ucel ti ke ucat i denesnite deca,duri i ucebnicite vo skolite ne se isti so tie od moe vreme).
Sto mi e poentata na muabetot,da ne bilo kako sto e,ke imalo e vakvi kopuci kao tebe sto ke se izbacuvaat od vreme na vreme po internet strani forumi sto ti znam uste sto,i ke trubat izjavi od tipot na "sto vi e na vas be sto slushate vie sve e toa fejk,vie znaete li sto e rap be a,rap e underground,ulica kur se strese ova ona,vie nemate pojma vo Makedonija ima vistinski rap",a zgora na toa za zal NIKOJ NISTO NE CUL NIGDE!!! :) I idi ti pokazi mu na nekoj deka ima vistinski rap ovde,a mavaj se u grudi hc sum,trakite si gi cuvam doma,gi pustam po drugari i neam publika i nastapi,ama HC SUM : ))))))))

Sto se odnesuva za TEMAVA,na vakvi NEZAHVALNI luge ne bi im organiziral NISTO!Tolku da ve puka makedonskiot mentalitet da si plukate po svoite toa nesto nevozmozno i nerazbirlivo.Lugevo sto go organiziraat ova se trudat da NAPRAVAT nesto namesto samo da jadat toa sho ne treba,se trudat da izgradat edna TRADICIJA koja sto na prvite nagradi beshe zabelezana od ogromen broj na luge i mediumi vo zacuduvacki brojki i sve sto sakaat e da go zadrzat toa i da go napravat sto pogolemo i porazvieno......a vie braka mili STO....plukate po niv...ZOSTO....zosto ne bil nominiran toj sto sakate nego bil nominiram SIGI c c c oooof mori majko,alo glej si go tvojot zivot deckoooo!!

brat ti si mi tolku pateticen so ne mi se zamara ni da ti go procitam postov ... se najdobro sepak .... i so te boli sto jadam gomna ??? Pa navikni se bre momak deka ima gomnojadci i serkovci .. serkoto sere, gomnojadeco jade .. ete toa ti e .. i mene me serat mnogu pa trpam na kritika .. a ne kako ti, koga najvekje kje te zabole togas trcas da repliciras .. sum te zabelezal deka koga najgolemata istina se kazuva od mojata pacavra, togas kako slep za stap se fakas za " najavi se " kopceto i pocnuvas so patetika .... ne te citam vekje nikogas oti ti ne si raper momce ... ti si triper ... nesto sto se lepi za clenot, i ti go unistuva ona najubavoto ot tebe ;) ... ajde def na TV i blamiraj se ;) ..... ama znaj deka vistinskiot rap ne e kaj vas, na drugo mesto e ;) ... korporativnite metodi na " delumen " uspeh moze da ti palat kaj decurlana i mockovci ... ama kaj staroskolskite ucenici NIKAD .... zatoa uzivaj u slavata dodeka mozes a ne tuku mi kvicis na forumot i kako administrator gledas sto Mista 93 kje kaze .....znam ... nogu ubavo znam, kolku bolna tema e mista 93 ....

Inace naj golem kjef mi pravis koga mi repliciras, t.e. do kraj mi gi citas pstovite :) ... fala brat :) .. znaci imam so da kazam a ne kako sto znaes da jades tulumbi deka sum maloumen i nemam sto da kazam ;) ...

Nogu golem kjef mi napravi Ago sto se povlekol od sranjevo.Sepak .... cekaj malku, treba da se cenime do nekade, a ne so pomijata da propagat dela koi treba da se pocituvat na sosema po razlicen nacin od obicno prifateniot.Bravo za Ago ... ova e presuden moment za Makedonskiot rap, za da razberat onie koi imaat oci i glava, da razberat deka nesto ne stima.A stom tatkoto resil da se odvoi od site skapanjaci vo nastanot na godinata haha , togas tie sto kje ostanat vo igrata na nastanot, prosto kje si voobrazuvaat razni sranja.S
Ago mozebi za nekoi ne e kriterium za kvaliteten rap, no spored mene, toj covek najdobro znae sto e kvaliteten rap i produkcija na mesto, legalna a ne kopi pejst idei i lupovi na celi semplovi.
Ago resil deka ne mu e mestoto tamo .... togas vie koi mislete deka mestoto vi e tocno tamo, togas ubavo da si pominete i da se tepate za prvo mesto oti toa e najvisokoto bogatstvo vo rap igrava denes :) ) ) ) )

Vo 2000 godina nitu imase nagradi, nitu imase spotovi, nitu imase k15 tv, nitu imase skajp i youtube, nitu imase tolku organizirani zurki, samo nekolku domasno skroeni albumi, i pak bese po sustinska i dlabinska igrata.Vo jadroto se dvizese idejata za kreativnost, druzba i natprevar.
Ete denes imame nagradi, intervjua sekoja nedela, albumi sekoj 3 mesec, spotovi sekoj 2 mesec, koncerti na sekoj 5 mesec ... a rapot izgleda tolku pateticen, ete kako mesnatiov ... tolku nogu im se naduvani kompleksite sto duri ni forumite ne gi ostavaat na mira ... breiii do kade stignaa rabotite a od kade pocnaa ... pocnaa od kosot na ulicata, tamo za koe sum pisal vo knigata, za denes da stignat do forumi, myspace i tuba profili ...

Vo Amerika(RODNOTO MESTO NA HIP HOPOT)spotovi albumi organiziranje zurki koncerti itn ima uste od samiot POCETOK na rapot,a za NAGRADI prijatelju,imash uste od tocno 1988 godina pa dalje(bi te potsetil samo na nekolku od stvarive onaka,cisto informativno,SOURCE AWARDS-prvi hip hop nagradi,BET AWARDS,YO MTV RAPS-najpoznatata hip hop emisija vo svetot kade sto prodefiliraa SITE mozni artisti od erta na rapot koj sto do den denes gi pocituvash i slusash).Znachi zapazi ja GODINATA sto ja spomnav i za kakva ERA na hip hopot se raboti.Znaci artisti od tipot na Public Enemy,RUN DMC,Big Daddy Kane pa se do naslednicite ONYX,Nas,Mobb Deep Wu Tang i tako dalje svojot AKTIVIZAM se trudele na sekakov nacin da go nametnat i prosirat i so samoto toa se zasluzni sto TI deneska znaesh sto e hip hop i si zaljuben u nego kako i site nie!!Taka da iskreno nekako sam nesvesno si ja VREGJASH drzavata deka nie sme najzaostanati od site i deka kaj nas vo 2000 ne se znaelo za raboti koj sto vo svetot veke defiliraat 15 godini pred taa godina.Taka da bratche deckive sto go pravat ova probuvaat da go sirat svojot AKTIVIZAM kako i site nie ostanati(ne zboram za komercijalnite sranja-you know what i mean) samo sto ti si zaglaven vo nekoj tvoj svet koj samo ti go gledash i toplo bi ti preporacal da izlezesh od nego,ne se sekiraj i da izlezesh na televizija NIKOJ nema da ti rece deka si komercijala :) samo mozes da najdesh eden kup istomislenici koj sto ke te poddrzuvaat vo toa za sto se borish i sto go rabotis,a ako samo si sedish doma pred pc pisuvas na forumi,blogovi i sto ti znam sto,nisto ne si postignal,na kraj ke ostanesh sam nikoj nema da te primetuva veke i ke bidesh lesno zaboraven.Taka da ako si stvarno ljubitel na hip hopot kako kultura i sve opsto,se nadevam deka ke najdesh soodveten nacin da go pokazesh tvojot AKTIVIZAM.So ova momentalno sto go pravish samo go UNAZADUVAS i nego i samiot sebe si!Pozdrav!

Што си се напнал толку па ти, ми спамираш дури и на youtube каналот... не ми е јасно, што ти е поентата, критикуваш а не си направил ништо за кој некој воопшто знае.

Која е поентата на творењето ако го правиш сам за себе, билдање на его?

ne be brat ... si znaes ti sto mislam ;) ..

колку у да имам респект за тоа што го правиш, твојата личност е сосема обратно од твојата музика...музика=10, личност=подолу од 0.

Абе се фино лепо, кој мисли дека награда за неговиот труд е да прими награда изгласана од жири или публика нека е така, кој мисли или знае дека вреди и заслужува повеќе од тоа ќе си добие на начинот на кој тој си замислувал.

Поентата е да не се прави рап за нечије признание за вложениот труд (макар и минимален).

Абе се фино лепо, кој мисли дека награда за неговиот труд е да прими награда изгласана од жири или публика нека е така, кој мисли или знае дека вреди и заслужува повеќе од тоа ќе си добие на начинот на кој тој си замислувал.

Поентата е да не се прави рап за нечије признание за вложениот труд (макар и минимален).

brat ... bravo .. toa sto jadam gomna ljadnici recenici, ti go kaza vo edna ... jas toa saka da go kazam, muzika bez materijalni potrebi ... pod materijalni potrebi mislam na nagradi, pari, kako sekoj koncert i nastap sto se pretvora vo pari, aj da ne kazuvam iminja oti kje me napravat krajno bolen.Bravo .. toa bese poentata.

--- надополнето ---

Која е поентата на творењето ако го правиш сам за себе, билдање на его?

Tocno brat .. jas pravam muzika za sebe, proizlezena od moeto srce i potrebata ot vibracija za mojata dusa.A ne kako drugite gzolizci, mamini picki, koi kje napravat sve, kje se prekrsat kako treba vo polza i ebacka poza za fanovite, i potoa da sozdavat produkt za obstata masa, namesto da sozdavat produkt (muzika) za sobstvena dusa.Razbiras ??? Ne sum ja pederiste koe kje pravi muzika so audiotune ili sto ti znam sto, ili kje rapuvam so trista liriki za site sranja so treba i ne treba " za da go dolovam vkusot na site i site da me sakat ( kupuvat) ".
I gledam pitas, dali go pravam za da bildam ego ???? Ne brat .. go pravam toa, oti edinstveno mojata muzika me krepi i odrzuva vo zivot, pokraj sve drugo sto stana licemerno, prodadeno za profit, demoralizirano do koska, prazno bez koncept ko gomno bez vitamini ..i nisto ne me zadovoluva od denesnite rap sranja naokolu .. zatoa go krepam svojot poteg i moite dela so svoi zborovi, oti ja znaes onaa starata .. na vukot mu e debel vratot oti sam si ja traze hranata ;) ... dodeka tuka " lecam kompleksi i buldam ego " deluvam na drugo mesto kade mojot trud e ocenuvan na drug nacin, od nogu povekje luge :) .. tocno taka kako sto kaza Lord Dragon .. a tuka prosto jadam gomna za legijata i onaka si pravam reklama ;) .. uzivajte ... ne se boram za
MACEDONIAN HIP HOP AWARDZZZ !!!

Nitu pak ziveam u makedonija.

brat ... bravo .. toa sto jadam gomna ljadnici recenici, ti go kaza vo edna ... jas toa saka da go kazam, muzika bez materijalni potrebi ... pod materijalni potrebi mislam na nagradi, pari, kako sekoj koncert i nastap sto se pretvora vo pari, aj da ne kazuvam iminja oti kje me napravat krajno bolen.Bravo .. toa bese poentata.

--- надополнето ---

Tocno brat .. jas pravam muzika za sebe, proizlezena od moeto srce i potrebata ot vibracija za mojata dusa.A ne kako drugite gzolizci, mamini picki, koi kje napravat sve, kje se prekrsat kako reba vo polza i ebacka poza za opstestvoto, i potoa da sozdavat produkt za obstata masa, namesto da sozdavat produkt (muzika) za sobstvena dusa.Razbiras ??? Ne sum ja pederiste koe kje pravi muzika so audiotune ili sto ti znam sto, ili kje rapuvam so trista liriki za site sranja so treba i ne treba " za da go dolovam vkusot na site i site da me sakat ( kpuvat) ".
I gledam pitas, dali go pravam za da bildam ego ???? Ne brat .. go pravam toa, oti edinstveno mojata muzika me krepi i odrzuva vo zivot, pokraj sve drugo sto stana licemerno, prodadeno za profit, demoralizirano do koska, prazno bez koncept ko gomno bez vitamini ..i nisto ne me zadovoluva od denesnite rap sranja naokolu .. zatoa go krepam svojot poteg i moite dela so svoi zborovi, oti ja znaes onaa starata .. na vukot mu e debel vratot oti sam si ja traze hranata ;) ... dodeka tuka " lecam kompleksi i buldam ego " deluvam na drugo mesto kade mojot trud e ocenuvan na drug nacin, od nogu povekje luge :) .. tocno taka kako sto kaza Lord Dragon .. a tuka prosto jadam gomna za legijata i onaka si pravam reklama ;) .. uzivajte ... ne se boram za MACEDONIAN HIP HOP AWARDZZZ !!!
Чекај што се замараш со нив? Кој ги врти прај си рап глеаш раликата , едни сакаат славни да станат и да прават како другите сакаат , а други за душа и за како они сакаат како беше "бил еден милион или еден што ме слуша не е важно зашто рапот е од душа":) Така да прај си за себе другите кој ги ...ако сакаат нека слушаат ако не сакаат нека вртат друга трака бе :) Ке си дое твоето време , аго за себе праи или за други? Па види го до кај стигнал :) А иначе вака не хејтај зашто сите ја знаеме ситуацијава у мак рапов и кој е кој :) Поздрав:)

Abe a ne znam zosto voa skopjeto ni go nametna toa amerikansko HEJTAM ? .. nekjam taka .. sakam da se znae ... odvratni mi se nekoi faci i ne hejtam, tuku kazi go po makedonski.Mista brat, ne im jadi gomna ostaj gi ;) ... kazi go taka .. neka se znae .... ne hejtam jas, si go kazuvam toa sto mislam od srce i so kjef ..jas nikade ne velam MOJATA MUZIKA E NAJDOBRA ILI BOLJA .. zarem ne gledate deka celo vreme sum vo uloga na kritizer i gomnojadec .. nikade ne ja falam mojata licna muzika, toa si e moja licna rabota...

сите ја знаеме ситуацијава у мак рапов и кој е кој
Epa tocno poradi toa i ne se reklamiram nikade i ne se zamaram so toa sranje .. oti nema zakoj, rapo u mk e sranje, i publikata e ne educirana .. nema kako na covek so ne znae matematika da mu objasnes dropki .. ne biva .. zatoa i ne pravam dela ZA DA SE POMNAT .. kako so vika kiskinov prodak6n ...

i marko brat bidi pozdraven ;) ... ete pozdrav so bit od mene ;) ..

si pravam strasna muzika . I mislite me boli kurot za mnenieto na nekoi kako ronin kiskin ili koj i da e ???Zvukot koj go pravam i me tera da ja klatam glavata, e dovolen dokaz da znam deka vredam ;) .. site drugi kritiki ... za mene ne postojat.A ne kako krugliov od legija, da trcam duri i po forumi da se zamaram, pokraj seta slava sto ja ima ... toa e cudna psihicna sostojba .. seriozno ...go zalam ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom