Вредни пораки од светските религии

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.546
За промена, би сакал да се обидеме да се фокусираме на убавото, позитивното, конструктивното. Кој цитат, поука, мисла од некоја света книга или религиско предание ви оставил позитивен впечаток? Повелете со краток текст или порака која е убава, мудра, вредна, длабока, благородна...текст кој ве инспирирал, ви дал позитивна енергија, или ве импресионирал.

Ќе ја отворам темава со две такви пораки. Првата е многу кратка мисла од хиндуизмот (ведите) и зборува за омразата:

Омразата е отровот што го пиеш секој ден надевајќи се дека оној кого го мразиш ќе умре.

Втората е од Библијата (Првото Послание на Св. Апостол Павле до Коринтјаните, Гл. 13) и зборува за љубовта:

1. Да зборувам на сите човечки јазици, па дури и на ангелски, штом љубов немам ќе бидам бакар што ѕвони, или кимвал што ѕвечи.

2. Да имам пророчки дар и да ги знам сите тајни, да го имам сето знаење, а и така силна вера што и планини да преместувам -- ако љубов немам, ништо не сум.

3. И да го раздадам целиот свој имот, да го предадам телото да ми изгори -- штом љубов немам, ништо не ми користи.

4. Љубовта е великодушна, полна со добрина, љубовта не завидува, љубовта не се превознесува, не е горделива.

5. не е непристојна, не бара свое, не се срди, не памти зло,

6. не се радува на неправда, туку се радува на вистина,

7. сè покрива, во сè верува, на сè се надева, сè поднесува.

8. Љубовта никогаш не пропаѓа. А пророкувањата? Ќе минат. Јазиците? Ќе замолкнат. Знаењето? Ќе исчезне.

9. Зашто само делумно спознаваме и само делумно пророкуваме,

10. а кога ќе дојде совршеното, тогаш ќе исчезне делумното.

11. Кога бев дете, зборував како дете, како дете мислев, како дете размислував;а кога станав маж, го оставив детското.

12. Сега гледаме како низ огледало, нејасно -- а тогаш, лице в лице;сега спознавам делумно, а тогаш ќе сознаам совршено како што и сум спознаен.

13. А сега остануваат овие три работи: верата, надежта и љубовта; најголема меѓу нив е љубовта.

Секој дел од библијата каде се споменува храброст и Божја љубов, ми даваа утеха и поттик како мал.

Има една во стариот завет, мислам второзаконие, во која Мојсеј им се обраќа на поробените: Охрабрете се, бидете одлучни и не плашете се од нив! Самиот Господ, вашиот бог, доаѓа со вас, и никогаш нема да ве остави ниту да ве напушти!

Уште се сеќавам на некои инспиративни стихови иако одамна ја немам прелистано библијата.

Јас никогаш нема да заборавам што ми рече испосникот Тихон.

:)

На Ангелот на Лаодикијската црква напиши му : така зборува Амин, сведок верен и вистинит, почетокот на стварањето Божје. Ги знам твоите дела, знам дека не си ниту ладен ниту жежок. О да беше ладен или жежок! Вака, бидувајќи млак, ќе те повратам од мојата уста...

;)

Јас никогаш нема да заборавам што ми рече испосникот Тихон.

:)

На Ангелот на Лаодикијската црква напиши му : така зборува Амин, сведок верен и вистинит, почетокот на стварањето Божје. Ги знам твоите дела, знам дека не си ниту ладен ниту жежок. О да беше ладен или жежок! Вака, бидувајќи млак, ќе те повратам од мојата уста...

;)

Откровение 3:16. (y)

ПОРАКА ДО ТЕБЕ ОД НЕПОЗНАТ СВЕТОГОРСКИ СТАРЕЦ

Синко, можеби нема ни малку да обратиш внимание на овие мои зборови. Но, Бог знае дека само од сочуство и љубов кон тебе и грижејќи се за твое добро, ти зборувам и ти го изнесувам сето ова. Не ти барам ништо.

И Христос не ти бара ништо. На Бога ништо не Му е потребно. Единствено што сака е тебе да ти е добро. Тој сака и ти да се радуваш со Него, како и толку многу други што Му се радуваат. Те љуби и те посакува во Својата близина, како што таткото го љуби своето чедо.

Меѓутоа, ти дава и право да Го отфрлиш, Него, својот Отец и Создател. Толку ја почитува твојата слобода, толку го цени твојот слободен избор! Не те сака во Своја близина присилно, нити како Негов роб, туку како слободно чедо на Благодатта Негова. Те сака како Свој брат и пријател.

Ако Го прифатиш, Тој прв ќе дојде и ќе се радува со тебе. Ќе пребива во тебе и ќе ти го даде Својот спокој. Толку ќе бидеш спокоен, што ќе плачеш од радост и среќа каква што не можеш ни да замислиш. Ќе Му благодариш и ќе Го прославуваш.

Ако пак, Го отфрлиш, ќе го прифати тоа со горчина и ќе си замине. Нема да ти нанесе ама баш никакво зло. Само ќе ја боледува твојата болка, твојата несреќа, твојот пустош, затоа што ќе бидеш далеку од Него. Трпеливо ќе те чека пред вратата од домот на твојата душа, зашто, можеби, за среќа, ќе се покаеш и ќе те чека до крај, за повторно да те приведе при Себе.

Прими Го, дете мое, како што ти реков и ако сакаш, заради радоста своја, задржи Го!

Со благослов од Архимандрит Партениј,
игумен на Бигорскиот манастир

Native American Indian Traditional Code of Ethics

Each morning upon rising, and each evening before sleeping, give thanks for the life within you and for all life, for the good things the Creator has given you and for the opportunity to grow a little more each day. Consider your thoughts and actions of the past day and seek for the courage and strength to be a better person. Seek for the things that will benefit others (everyone).

Respect. Respect means "To feel or show honor or esteem for someone or something; to consider the well being of, or to treat someone or something with deference or courtesy". Showing respect is a basic law of life.

a. Treat every person from the tiniest child to the oldest elder with respect at all times.

b. Special respect should be given to Elders, Parents, Teachers, and Community Leaders.

c. No person should be made to feel "put down" by you; avoid hurting other hearts as you would avoid a deadly poison.

d. Touch nothing that belongs to someone else (especially Sacred Objects) without permission, or an understanding between you.

e. Respect the privacy of every person, never intrude on a person's quiet moment or personal space.

f. Never walk between people that are conversing.

g. Never interrupt people who are conversing.

h. Speak in a soft voice, especially when you are in the presence of Elders, strangers or others to whom special respect is due.

i. Do not speak unless invited to do so at gatherings where Elders are present (except to ask what is expected of you, should you be in doubt).

j. Never speak about others in a negative way, whether they are present or not.

k. Treat the earth and all of her aspects as your mother. Show deep respect for the mineral world, the plant world, and the animal world. Do nothing to pollute our Mother, rise up with wisdom to defend her.

l. Show deep respect for the beliefs and religion of others.

m. Listen with courtesy to what others say, even if you feel that what they are saying is worthless. Listen with your heart.

n. Respect the wisdom of the people in council. Once you give an idea to a council meeting it no longer belongs to you. It belongs to the people. Respect demands that you listen intently to the ideas of others in council and that you do not insist that your idea prevail. Indeed you should freely support the ideas of others if they are true and good, even if those ideas ideas are quite different from the ones you have contributed. The clash of ideas brings forth the Spark of Truth.

Once a council has decided something in unity, respect demands that no one speak secretly against what has been decided. If the council has made an error, that error will become apparent to everyone in its own time.

Be truthful at all times, and under all conditions.

Always treat your guests with honor and consideration. Give of your best food, your best blankets, the best part of your house, and your best service to your guests.

The hurt of one is the hurt of all, the honor of one is the honor of all.

Receive strangers and outsiders with a loving heart and as members of the human family.

All the races and tribes in the world are like the different colored flowers of one meadow. All are beautiful. As children of the Creator they must all be respected.

To serve others, to be of some use to family, community, nation, and the world is one of the main purposes for which human beings have been created. Do not fill yourself with your own affairs and forget your most important talks. True happiness comes only to those who dedicate their lives to the service of others.

Observe moderation and balance in all things.

Know those things that lead to your well-being, and those things that lead to your destruction.

Listen to and follow the guidance given to your heart. Expect guidance to come in many forms; in prayer, in dreams, in times of quiet solitude, and in the words and deeds of wise Elders and friends.

259429-bigthumbnail1.jpg

Зборот „ед деваи’(поводи, причини) понекогаш означува чувства после кои доаѓа желба за нешто и тежнеење према тоа, а тоа се работи кои се случуваат на оној кој сака, а понекогаш означуваповод или причина на појава на љубовта воопшто, а овие работи се однесуваат на саканиот. Ние овде ќе збориме за особините кои треба да ги има некоја сакана личност и кои се причините да некој ја засака, и за чувствата кои се јавиле заради тие особини кај оној кој се сака.Ќе кажеме и за слагањето помеѓу некој што сака и некој кој е сакан, за тоа како е тоа врска која ги врзува и соединува, и е причина да бидат заедно.
Доколку тие што се сакаат се слагаат, ќе биде и силна љубовта помеѓу нив, а слабоста на љубовта е поради недостиг на чувства на сакање и слагање. Доколку некој кој е сакан поседува извонредна убавина, и доколку оној кој сака е потполно свестен за таа убавина и доколку нивните души се сродни, ќе биде тоа силна љубов која ќе трае. Постои можност дека убавината не е потполна, но со очите на оној кој ја сака убавината на некој кого сака таа е совршена, па силата на љубовта ќе биде сразмерно на чувствата кои ги има тој што сака. Твојата љубов према нешто те прави немирен и слеп, така што никого негледаш поубав од твојот сакан. Се прераскажува дека Азза еднаш влегла кај Хаџаџ[1], па тој и кажа:„Ти инеси толку убава колку што те фали Кусејјир“, па таа му одговори:„Владетелу тој не ме гледа со исти очи со кои ти ме гледаш.“ Нема сомнеж дека саканата личност е најубава и најсакана во очите на оној кој ја сака и дека во неговите гради е повеќе од вредна. За тоа еден песник кажува:
„Се колнам во Аллах незнам дали се зголемила блескавоста и убавината на жените
или јас памет сум изгубил.“
Убавината може да е и потполна, но оној кој сака да не ја разбере потполноста во таа убавина, и поради тоа да ослабне љубовта. Кога би станал свесен во потполност на таа убавина таа би го заробила неговото срце. Заради тоа на жените им е наредено да си го покриваат лицето и да не си го покажуваат помеѓу луѓето, бидејќи лицето на жената може да биде многу убаво и луѓето можат да паднат со тоа во искушение. На оној кој сака да запроси девојка наредено му е да и го види лицето, бидејќи е многу поверојатно да момчето да ја засака кога ќе ја види нејзината блескавост и убавина.
Доколку жената е убава, но наклоноста на еден спрема друг е слаба, и ако немаат сродни души, љубовта нема да биде силна, или нема да ја има никако, бидејќи сродноста на душитее една од најаките причини на љубовта и секој тежнее и сака она што му е блиско и што му одговара. Постојат две врсти на наклонетост. Вродена и стекната. Стекнатата е резултат на дружење. Оној чии желби ќе се поклопат со желбите на другата душа и ќе се сложи со неа таа врска ќе трае. Но доколку не се сложи, тоа ќе престане да трае.Вродената наклонетост е подудареност на моралните особености на две сродни души, нивната сличност и чезнеење на едната наспрем друга.
Сличностите се привлекуваат природно и тежнеат една кон друга. Понекогаш постои привлечност и помеѓу различни карактери, а за тоа не знаеме што е вистинската причина.
Еден песник кажал:
Нејзината убавина е само во мислите мои и магнет кој ги привлекува срцата на луѓето.“
„Љубовта не се јавува поради убавина, ниту поради блескавост туку поради нешто што душата ја надвладува.

Суштината на љубовта е дека таа е огледало со помош кое оној кој сака во саканиот се гледа себеси. На основа на тоа всушност преку својот сакан се сака себеси. Некој кажал на својата сакана:“ Во тебе ги засакав особините на својата душа, бидејќи таа во сите ситуации личи на твојата душа. Мојата душа тргнала кон твојата душаи по неа се води.“

Извадок од „Воведување во бавчаата на заљубените“ Ибн Кајим ел Џевзи
www.povikkonvistinata.org

Пораките на сите религии без исклучок се етички и праведни ако се гледа во суштина.Проблемот е што одредени делови податни се за најразлични толкувања што како последица доведува до создавање на секти отцепувања од поголемите религии и создавање нови. Но религијата учи на добро мислам на напишаното во светите книги на секоја религија. Во таа смисла вредноста на религиите е добра, малку сомнеж остава тоа што столбовите на секоја светска религија се нејзината догматика и ритуалите кои како што знаеме е она по што тие се разликуваат (но тоа не е предмет на разговор според насловот на темата) инаку во езотеријата сите во основа проповедаат вредни и поучни пораки, втор проблем е што како што веќе кажав е самата податност на одредени цитати кои можат да се толкуваат различно. Затоа во Христијанството, Исламот, Будизмот....има разни школи и учења кои варираат но не ја менуваат суштината дека религијата проповеда вербално добро и мир, слога солидарност и слични нешта.Оттаму инсистирањето на догматиката и ритуалот е всушност несуштински критериум според кои тие се разликуваат и оддалечуваат и според терминологијата и естетиката се навидум спротивставени, но ако според филозофијата суштината на религијата се сведува на морал, тогаш тие имаат едно суштинско својство врз кое ако се инсистира би ги зближило сите вери во таа значајна и битна карактеристика а тоа е пораката дека треба да се стремиме на дело значи со практични последици од нивните догматики да следат дела добри дела исполнети со возвишен морал и највредни едноставни пораки дека праксата то ест делувањето е проверка да ли верата се запазува доследно. Ако се стави акцент на она што кај сите нив е заедничко а тоа е нивната главна порака за правда, солидарност, мир... тогаш тоа е она што нив ги зближува. Според Кант како што е познато, моралот изведен од Бог не е доследен бидејќи во тој случај моралното дејствување е средство за да се добие награда а не цел сама по себе или како кај Шопенхауер дека основата на моралот треба да се бара во сочувството, но да не заборавиме дека кај повеќето луѓе мотив за морално дејствување е заканата од казна од Бог исто како што заканата дека ако за прекршениот закон следи санкција тоа ги мотивира луѓето да се трудат да не наштетуваат едни на други. Најпосле правењето добро а забранувањето на злото е правило кое важи за сите или не важи за никого то ест ако се придржуваат сите без исклучок до него, во спротивно толеранцијата како измирување на културните и религионите разлики може да се сфати како едни да толерираат кај други она што е неприфатливо според поинаков религиозен систем. Толеранцијата подразбира вие трпете не нас но под услов и ние да ве толерираме вас, во спротивно, таа е понизок степен над која како повисока вредност стои солидарноста. Значи религиите во основа даваат највисоки етички идеали но според разликите во егзотеријата и инсистирањето на догматиката и ритуалите и обредите тие како да се ставаат на пониско ниво иако по суштина се побитни. Ако луѓето сфатат дека суштината на религиите е порака на добро, морал и тн тогаш не би обрнувале толку внимание на оние елементи кои религиите меѓу себе се разединуваат, бидејќи суштината им е иста правда, морал, солидарност, сомилост...

Плодови на разумот на оној кој го спознал Аллах(Единиот Бог)

2044924034_651979f8d4_o1.jpg

Со овој плод верниците веруваат во неговите совршени својства и имиња. Со тоа верниците веруваат во неговите книги, пратеници, средба со Него, и со неговите ангели.Со него се спознаени знаците на Неговата божественост, докази за единственост и чудата на пратениците. На основа на тој разум верникот ги извршува Аллаховите наредби и се чува од неговите забрани. Тој ги прочитал крајните последици на неговите постапки и добро пазел на нив и постапувал онака како е најдобро. Се борел против страстите и нивната војска ја поразил.
Ја помогнал трпеливоста се додека не победила откако со отровот на страстите била уништена. Разумот го поттикнувал човекот на тоа што е добро и го одвраќало од лошите дела. Ги спознал вистинските значења на работите и ги открил нивните тајни. Ја поттикнал одлучноста се додека не го исправила својот изданок и се зацврстила на својата младица. Со тоа јакнеела одлучноста кај човекот се додека со Аллаховата дозвола не го постигнала тоа што го сака. Ги собрал сите украси и ги отфрлил сите работи што ја нарушуваат неговата убавина. Со својата сила и моќ ги потчинил војските на страсти и ги ограничил. Кој поради Аллах оставил некоја работа, Аллах ќе му ја замени со подобра од неа. Оној кој е обдарен со таков разум тој е воздигнат на степен на владетел, а владетелот кој допуштил да го водат страстите тој е спуштен на ниво како потчинет роб.
Плодот на овој разум е сржта, стеблото му е стрпливоста, неговите гранки се знаењето, тоа од што е направен е одлучноста, плодот е мудроста, неговите лисја се убавиот морал и одгоеност, од него почнува и кон него се враќа. Ако е ова положбата негова тогаш е многу неубаво да пушти да неговиот непријател(страста) со него завладее и да го одземе неговото царство и да го тргне од оваа висока положба. Ако тоа го дозволи ќе стане затвореник откако бил наредбодавец, оној кој го судат, откако бил судија, следбеник, наместо оној кој другите го следат. Кој ќе се покори и ќе се стрпи над пресудите на овој здрав разум тоа ќе го одведе во прекрасни градини и благодетти, а кој ќе му биде непокорен ќе го одведе во пропаст и страдание.
Аиша р.а. кажала: „Спасен е оној кому Аллах ќе подари здрав разум.“
Али бин Ебу Талиб за разумот вели:„ Во еденските градини пред останатите ќе влезе група на луѓе кои помеѓу луѓето не се истакнувала со бројноста на намазите, пост, аџилак и обавени умри, но тие добро ги разбрале Аллаховите џ.ш. опомени и совети и тоа нивните срца ги исполнило со страв, ги смирило нивните души, и ги сторило послушни нивните делови на тела. Со тоа тие ги надминале другите и постигнале високи положби и на овој свет помеѓу луѓето и на Оној светкај Аллах џ.ш.“(Ел Фирдевс)
Муаз ибн Џебел вели: „Кога учењак би станувал и би се успивал со бројни гревови како песочни зрнца, би можел да се надева на спас и ослободување од нив. А кога незнајко би станувал и би легнувал со дела како песочни зрнца треба да се плаши да не му остане ни колку еден атом .“ Некој го запраша„а од каде тоа?“ Муаз ибн Џебел одговорил: „Кога учењакот ќе се склизне и ќе направи грешка, тој ќе ја спознае својата грешка и ќе ја поправи со покајаниеи разум кој Аллах џ.ш. му го дарил. А незнајкотое како оној што руши игради, па со своето незнаење ќе го изруши сето тоа што го изградил.“
Абдуллах ибн Мубарек кажал после исламот што е најдобар подарок:
Тоа се
-разумот кој доколку го нема најдобар подарок е:
-Убав морал кој доколку го нема најдобар подарок е:
-Близок брат кој му укажува на неговите грешки кој доколку го нема најдобар подарок е:
-Долгото молчење кое доколку го нема најдобар подарок е;
- Брзата смрт!

„Воведувањето на заљубените “ од Ибн Кајим

.

Љуби Го БОГА со сето свое срце, со сета своја душа ... со сиот свој разум и својот ближен да го љубиш, како што се љубиш себеси!

(Инкарнацијата на Словото БОЖЈЕ - Исус)

.

Љубете ги непријателите свои, (благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат) и молете се за оние што ве (навредуваат и) гонат!

.

Се’ она што сакате да ви прават луѓето, правете им го и вие; зашто тоа е Законот и пророците!

.

''Со отворен ум барајте ги и послушајте ги сите највисоки идеали.Земете ги во обзир како најпросветлени мисли.Потоа изберете ја вашата патека,човек по човек,секој за себе.''-Заратустра.

.

“Се’ проверувајте, а доброто прифаќајтего“

(Св. Апостол Павле до македонските Христијани во Солун)

.
“Бидејќи се’ е од *Него, преку *Него и за *Него

Нему Слава во вечни векови!

(Св. Апостол Павле до италијанските Христијани во Рим)

.

.
--- надополнето: 24 февруари 2012 во 00:31 ---
...

Ќе ја отворам темава со две такви пораки. Првата е многу кратка мисла од хиндуизмот (ведите) и зборува за омразата:

Омразата е отровот што го пиеш секој ден надевајќи се дека оној кого го мразиш ќе умре.

Втората е од Библијата (Првото Послание на Св. Апостол Павле до Коринтјаните, Гл. 13) и зборува за љубовта:

...
.

Ти благодарам што ја отвори оваа многу убава тема!. (y)

Кој еден единствен човек спаси, исто како да го спасил целиот свет!
Кој еден единствен човек убие, исто како да го убил целиот свет!

(од Талмудот)

..

.

Затоа умртвете ги органите од земната природа во вас, односно блудството, нечистотата, сласта, лошата желба, лакомството, кое е идолопоклонство!

(од Новиот Завет)

.

.

Ако небото сака некому да помогне, тогаш тоа го прави преку Љубовта!

(од Кина)

.

Ни смртта, ни животот, ни ангелите, ни властите, ни сегашноста, ни иднината, ни височината, ни длабочината, ниту, пак, кое било друго создание нема да може да не’ оддели од Љубовта Божја која е во Христос Исус, нашиот Господ.

(Од Новозаветните Списи)

.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom