Вонбрачна заедница

• Креатор на темата Креатор на темата osamen
  • Време на започнување Време на започнување
Брак=4 потписа на лист хартија и наследство....ништо повеќе
Што знам, можеби е убаво да се венчаш онака официјално, ама сепак ако има љубов нема да ми треба лист за да знам дека ја сакам мојата девојка и обратно. И плус огромен број на роднини и пријатели на едно место, бацувања и честитки со секој што ќе дојде....фала НЕ

Па да, најпрвин би сакала да живеам со партнерот пред да се решам на брак.
Да видам како ќе ни оди заедничкиот живот.
Би сакала и брак се разбира, но најпрвин заедно да живееме едно време.

Немам ништо против вонбрачна заедница и ОК ми е,но сепак мислам дека во брак би се чувствувала посигурна.А се согласувам со вонбрачна заедница,но само еден период додека да ја запознаеш подобро личноста и не увидиш дали ти одговара или не.

Не верувам во брак од љубов, само од заеднички интерес. Значи брак исклучиво од материјалистички причини, т.е. ако со партнерот решиме да правиме голема заедничка инвестиција, например купуваме стан, нива, БМВ, па се заглавуеме во кредити на повеќе години. Сепак све што е купено во брак е заедничко, и на двата партнери.

Не гледам од какво значење би бил листот хартија од матично за децата. Од правна гледна точка, какви проблеми би можеле да имаат децата ако родителите не им се венчани?

Jas ziveam vo"vonbracna zaednica" i mi e ok.Isto ko da sum vo brak.Isti mali raspravii od tipot na "ne ja zatvarash pastata za zabi" i "mozesh da go spushtish kapakot na sholjata".Toj potpis ama bash nishto ne bi mi smenil vo moeto sekojdnevie.Vo sekoj slucaj ne razbiram kakov vid na sigurnost obezbeduva brakot.(kako shto nekoj ponapred rece)Ako e materijalna ondak ok, mozda, ama emotivna,nikako.Povekje sakam ako eden den partnerot oseti deka ne treba da sme vekje zaedno da mi kaze nego da ostane so mene samo zatoa shto sme vo brak.!!!!

Вонбрачна заедница... дефинитивно сум за.... нејќам да сум обврзана да останам со некого само ради еден никаков потпис... Сакам да сум си слободна... ми скурчи пакувам куферите и ај чао се гледаме ...

Брак једино може да дојде заради деца (за кои неам баш некоја голема желба) и доколку успееме да преживиме повеќе од 2-3 години заедно читави здрави и живи

Вонбрачна рулз

Dodeka da stasam jas za mazenje , brakovi nema da postojat:) Mnogu e popularizirano ova ziveenje vo zaednica bez list hartija. Delumno mi se dopaga, delumno ne. Ne mozam da najdam pricina zosto ne bi sakal mojot partner da se zememe regularno, so svadba, maticno, crkva, gosti , rakija , oro, kurci palci... Isto taka kaj mene bi preovladuval toj strav deka toj bi me ostavil i deka sum mu prolazna stvar bidejki ne ne povrzuva ama bas nisto legislativno. Od druga strana pak, mislam deka bi bilo mnogu potesko da se odrzi taa vrska bidejki ne znaes dali denes utre tipot ke te napusti ... Vistina e deka ova bi mozelo da se sluci i vo brak, no mislam deka svesta koga se vencaas so nekoj ti raaste na nivo da mislis deka e zasekogas toa, ima nekakov pritisok. Edinstveno mi se dopaga toa sto e mnogu pogodna ovaa varijanta na nevencavanje za mladi partneri , ili pak kako otskocna daska za brak, nesto kako prephase. otherwise , ne mi se dopaga . pozdrav:smir::pipi:

Повеќе сум за брачна заедница одколку за брак,бидејќи најчесто партнерите кога ќе стапат во брак се претвораат во нешто што дотогаш не биле,стануваат посериозни,се губи љубовта на некој начин,бидејќи и двајцата си земаат поголема слобода да викнат еден на друг и сл...

А во брачна заедница мислам дека е поубаво бидејќи нема да мораш да бараш адвокат ако не сакаш да бидеш повеќе со партнерот,плус ќе ви остане забавата бидејќи ќе бидете уште само обични партнери,не брачни,а и не треба лист со потпис за да ви укаже дека сте заедно,дека се сакате.

Ако основниот услов, љубовта и разбирањето не постојат, што и да е еден ден ќе се скине, ќе го снема...
Макар да сметам дека бракот го уништува мотивот понатака да се освојува, во повеќето случаи, а сето тоа е во човековата природа и доказ дека љубовта постои....Заедницата го задржува тоа:)

Вонбрачна заедница барем според мене е нешто најдобро,макар за почеток само.. Наместо да се венчаш па да се разведуваш..подобро некој период без док без ништо..чисто колку да видиш дали си одговарате или не..
А уствари и што е бракот?
Само ливче хартија...
Бракот го прават мажот и жената без разлика дали се потпишани дека ќе живеат заедно до крај или не... Они можат да си се потпишат,а после поштовање еден спрема друг пак никакво да немаат...

Сите се за вонбрачни заедници и ги подджуваат, а по некоја година ги гледаш пред матично, осудувајќи ги оние кои се гадат од таа процедура. Кај ви се јајцата бе?!?

Вонбрачна заедница е добра проба пред брак, нешто како виртуелна машина на компјутер ако се заебе и правиш revert to snapshot "пред вонбрачна заедница" или ја баталуваш па се враќаш на реалната.
Мислењава на девојките стануваат се повеќе либерални како што рекол оној нашион владика Петар.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom