Волонтирање

Член од
22 јануари 2009
Мислења
7
Поени од реакции
0
Стажирање во суд

post_old.gif
денес, 13:45 #15 наташаохрид
Почетник

Регистриран: Jan 2009
Мислења: 1
reputation_balance.gif

icon1.gif

дечки ке ве молам помагајте..од страна на деканот ми е кажано дека смеам да почнам со стажирање во некоја правна институција откако ке ја завршам петта година односно откако ке магистрирам (3+2) а тек потоа имам право на правосуден испит..мегутоа кога отидов во суд да се пријавам за стажирање ми рекоа дека можам и со три бидејки веке имам стекнато диплома како дипломиран правник..:toe: не знам што да правам,ај ке ве молам ако некој е сигурен како оди процедурата нека пише..

Tи си дипломиран правник и имаш право да стажираш и сега сеедно што се три години студиите.
Имам јас мои колеги кои стажираат веќе и тие дипломираа со три години.
Значи ако судот ти дозволува твое е да одлучиш дали ќе почекаш или не.

Е сега треба да се донесат измени во врска со ова стажирање и полагање на правосуден испит. Кои сеуште не се донесени.
Најверојатно ќе се намали стажирањето на 1 година наместо досегашните 2.
А има шанси и воопшто да нема стажирање и после 5тата година директно да си одиш на правосуден испит. Но не знам колку е добро без никаква пракса да се полага правосуден.

Ти ако веќе сакаш земи стажирај си. А ако сакаш може да ги почекаш измените во законот.
НО никој не гарантира кога ќе бидат донесени.
Вајда ако почнеш да стажираш во времетраење од 2 години и во меѓувреме воведат стажирање од 1 година би требало да не ти прават проблеми и да престанеш на 1 година.
Некако не ми се верува да донесат воопшто да нема стажирање.
Во секој случај праксата е многу битна и вреди многу.

Во право си дека праксата е многу битна..посебно кога студираш право..Мегутоа со новиот систем голем дел од оцената ти зависи од присутноста и активноста на предавањата а не може да се занемари фактот со стажирањето се одвива во полно работно време..А како ке постигнеме и да ги спремиме испитите?? Се надевам дека набрзо ке донесат некое адекватно решение..бидејки како сме тргнале вака ке остарам додека завршам целосно па и можеби ке останам и немажена..хех:tapp:

завршам целосно па и можеби ке останам и немажена..хех:tapp:

ех ти се жалиш за никакви 5 години, а што да кажам јас што студирам веќе 10 години...па и уште имам... далеку сте вие правниците :tapp:

5 + 2 (стаж) + 1 (правосуден испит)..
Што да кажам..само да ни се исплати...и да се вработиме..:nesvest::nesvest:

Доколку сакате да одите на камп, работите со деца, усовршите англискиот јазик и имате прекрасно лето, тогаш ви ја препорачуваме ICCP во С.А.Д. Погледнете го промотивното видео за оваа програма.
На 28ми Февруари во 18.00 часот во ИМКА Битола втора инфо сесија за оваа програма - пополнување на апликација!

повеќе http://www.ymcabitola.org.mk/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom