Во врска со Compro PVR

• Креатор на темата Креатор на темата viktor_mak
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
19 јуни 2007
Мислења
3.422
Поени од реакции
116
Веб-сајт
forum.opsesija.mk
Луѓе вака сеа, сакам да инсталирам Linux на мојов компјутер, ама не сум сигурен дали ќе ми ги фати драјверите за ТВ/ФМ картичката. Картичката е Compro TV/FM а софтверот кој го користам на Windows-от е Compro PVR и Compro FM.
Ве молам доколку некој знае нека ми каже дали овој софтвер е компатибилен со Linux и дали картичката правилно ќе работи на овој ОС.

Луѓе вака сеа, сакам да инсталирам Linux на мојов компјутер, ама не сум сигурен дали ќе ми ги фати драјверите за ТВ/ФМ картичката. Картичката е Compro TV/FM а софтверот кој го користам на Windows-от е Compro PVR и Compro FM.
Ве молам доколку некој знае нека ми каже дали овој софтвер е компатибилен со Linux и дали картичката правилно ќе работи на овој ОС.

Пробај да ги инсталираш V4L2 драјверите.
Пред да го направиш тоа, во конзола пиши

Ке ти ги даде сите PCI слотови и на еден од нив треба да си ја видиш картицата со име и производител.

Ако ти е на USB

Имам ТВ картица EZmedia Кинеска со Филипс чип, и МНОООГУ лоши драјвери за Windows, а на Линукс работеше топ!!!

Само, кога ги инсталирав драјверите за камерата, камерата работеше супер, ама ТВ картицата се заеба:toe:

Сега ме мрзи да ги конфигурирам пак ама ти гарантирам дека работи :)

Види и тука

http://www.linux.com/feature/34790

Вака сега нов сум на Убунту и задоволен сум од се само што сеуште единствени причини што влегувам на хр-ето се visual studio за програмирање и тоа што сеуште незнам како да гледам тв на Убунту. Инсталирав драјвери и програмите со Wine, пробав и со некоја програма за Убунту но ми јавува иста грешка и при двата случаеви. Еве еден screenshot, па ако некој има идеа нека каже.:smir:
screenshotjxe.png
Само да се надополнам, користам MSI TV@Anywhere тв картица.

Вака сега нов сум на Убунту и задоволен сум од се само што сеуште единствени причини што влегувам на хр-ето се visual studio за програмирање и тоа што сеуште незнам како да гледам тв на Убунту. Инсталирав драјвери и програмите со Wine, пробав и со некоја програма за Убунту но ми јавува иста грешка и при двата случаеви. Еве еден screenshot, па ако некој има идеа нека каже.:smir:
screenshotjxe.png
Само да се надополнам, користам MSI TV@Anywhere тв картица.

пробај да го стартуваш tvtime со --device=/dev/video1 параметар.
Код:
tvtime --device=/dev/video1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom