ВМРО-ДПМНЕ се врати на прво место, СДСМ падна на трето (ЌЕ ПАЃА УШТЕ)

• Креатор на темата Креатор на темата GUSAR-VMRO
  • Време на започнување Време на започнување

GUSAR-VMRO

МАКЕДОНИЈА ЗАСЕКОГАШ!
Член од
27 јануари 2005
Мислења
635
Поени од реакции
7
Веб-сајт
www.gusar.glog.com.mk
Околу 21 отсто од граѓаните очекуваат дека на наредните парламентарни избори ќе победи ВМРО-ДПМНЕ, а според 18 отсто победата ќе биде на СДСМ, покажала анкетата што за потребите на ИРИ ја спровела агенцијата „Брима“. Анкетата била спроведена во периодот меѓу 15 и 25 јануари на 1.060 испитаници.

На прашањето кога утре би биле изборите за кого би гласале, 24 отсто од анкетираните се изјасниле за ВМРО-ДПМНЕ, 22 отсто за ДУИ, 20 отсто за СДСМ. По 8 отсто за НСДП и за ДПА, 5 отсто за НП и по 2 отсто за ДОМ, ЛДП и за ЛП. Рејтингот на другите партии бил под еден процент.

При оценувањето на работата на партиите од еден до пет, оценка 2,5 добила ВМРО-ДПМНЕ, 2,36 добила СДСМ, 2,67 добила НСДП, 2,54 ДОМ, 2,05 добила ЛДП и 1,97 НП.

Дека ВМРО-ДПМНЕ треба да се врати на власт одговориле 34 отсто од граѓаните, а за останување на СДСМ се изјасниле 24 отсто од анкетирани.

Дека претседателот Бранко Црвенковски заслужува реизбор оцениле 29 отсто од испитаните, а 56 дале негативен одговор. Премиерот Владо Бучковски би добил втора шанса од 26 отсто анкетирани, за разлика од 59 отсто, кои сметале дека тој не треба да биде реизбран.

Голем процент, 90 отсто од испитаните се изјасниле за зачленување на Македонија во НАТО, а 96 за ЕУ.

Како најголеми проблеми, анкетираните ги посочиле невработеноста (53 отсто), нискиот животен стандард (17 отсто), економските проблеми (13 отсто) и корупцијата (3 отсто).

Вкупно 27 отсто од испитаниците сметаат дека земјата се движи во добра насока, додека за 30 проценти во лоша. Квалитетот на животот се подобрил за 15 отсто од анкетираните, додека за 42 отсто од нив се влошил.

После примањето кеш од страна на СДСМ, БРИМА ГАЛУП (читај ПИМА ЕВРА) се враќа со реална (иако пак крадат со 3% у зијан на ВМРО) анкета.
www.doluvlada.blog.com.mk

Не верувај никогаш на анкети! јас мислам дека СДСМ има далеку помал рејтинг исто и ДУИ, апомалите партии дека имаат повисок рејтинг. Ќе видите на изборите.

Ако народо вака го менува мислењето до изворите кизнеј шо че биди.., Есм се продава.. че фрла некој причка и пк че ја зема влста сдс... слушјте шо ви велам..

Море што се направија со пари не може да го откупат тоа, а нема ни да пробуваат да откупуваат.

Најверојатно СДСМ ке си падне на изборите,не од шо викат анкетите туку од шо слушам народот што збори.На анкети не им верувам оти се покажа оти многу лесно некој си ги мести во зависност од потребите.
И по незнам кој пат ке повторам:Ако Македонецот е ептен мазохист,нека си гласа за СДСМ.А и плус мислам оти ниедна анкета не соодветствува на вистинската состојба и не е репер за победникот на наредните избори.

Jas predlagam site makedonci i Albanci da glasaat samo za DUI
Itaka tie se na vlast, barem so 90% vo sobranieto, ke bidat uvazeni site nivni maljcinski prava.
Em nema da ima politicki konflikti, em nema da se rasfrlame so pari za prevodi na sobraniskite diskusii.
Skopje pak ke stane ednojazicen grad, pa i tamu ke stedime.
Plus zapad ke ni bide po prijatel, itaka od petni zili se trudat da ne frlat vo federacija so Albanija. Togas navistina ke ne zemat vo NATO, kako topovsko meso vo idnata vojna protiv islamot.

ниедна анкета не соодветствува на вистинската состојба и не е репер за победникот на наредните избори.

Naprotiv, statistikata e tochna nauka i anketite davaat dosta priblizhna slika za toa kakvi se politickite odnosi vo toj moment.

Mislam deka SDSM kje krade za da zadrzi nekakvo politicko prisustvo. No bi trebalo da im e odbrojano ovoj pat.

Aбе за крадење сигурно некој ќе краде, само не ми е јасно како не сватија партиите дека со крадењето само си крадат од самите себе,
и дека за да добијат на избори треба да бидат многу коректни одмерени и да имаат однапред поставени општи цели а не како на пример тогаш Циле што викаше милијарда долари.
Сега за сега СДСМ не се покажаа дека добро ја водат политиката дали е тоа што се нестручни или пресебични не знам , ама треба да им е еднаш и за секогаш јасно на партиите на власт може да опстои само тој што целодневно работи и мисли како да се подобри положбата на држават и населението и решавање на некои реални и практични проблеми а не само да се земат пари за замачкување очи на народот

Misirkov напиша:
Naprotiv, statistikata e tochna nauka i anketite davaat dosta priblizhna slika za toa kakvi se politickite odnosi vo toj moment.

Mislam deka SDSM kje krade za da zadrzi nekakvo politicko prisustvo. No bi trebalo da im e odbrojano ovoj pat.

Сакав да кажам дека во последно време некако има местени анкети,како онаа на Брима-галуп.Во потполност се согласувам со тоа што го цитирав иначе,само сакав да укажам дека во нашиот систем на анкетарство има аномалии.

Па не знам колку е репер особено за избори анкета од илјада испитаници. И тоа под услов да не е местена! Значи дури и таква ми е сомнителна а овие кај нас се местени.

Za pokacuvanje na rejtingot na VMRO DPMNE sigurno ima vlijanie pripojuvanjeto na VMRO DP na Vladimir Golubovski -so sluzbeno ime "VIJUGA"

Според некои мои други согледувања анкетава е сосема реална, дури можеби и малку „напумпана” во однос на ВМРО ДПМНЕ, ама тука е е некаде резултатот. Во однос на ДУИ е 100% точна, кај албанската популација се знае кој ги добива изборите секогаш.-Тоа е партијата која на своја страна ќе го придобие мешихатот на исламската заедница во македонија зашто 70-80% од нив ќе гласаат за оној за кој оџата ќе им каже дека треба да гласаат. СДСМ мислам дека нема да падне пониско од ова, единствено ако го продаде Електростопанство може тоа да се случи. А и тоа ќе ни биде јасен сигнал за тоа дали планирале да останат на власт уште еден мандат. ВМРО ДПМНЕ ќе добие уште од рејтингот ако успее да изигра добро во периодот до месец Мај, умен потег е што оди кон обединување со сите сестрински партии, ама Голубовски не им требаше баш...а кој знае, може и им треба токму тој со своите „способности”.

Ви пренесувам еден пост на анонимус, од r-evolucija
вмровци и сдсовци освестете се малце, прочитајте го типов

vo nonpaper dokumentot vo koj se povikuva na ekonomska unija na zapaden balkan, jasno e naglaseno privatiziranjeto na energetskiot sektor, a i vo programata na Avstrija vo delot na zapaden balkan e istoto spomnato. Znci ne e ideata za privatizacija na nasite politicari (tolku intelegentni ne se, oni se za sitni prodazbi a za golemite im kazuvaat golemite).
Volan zakonot za javni sobiranja e tolku nedorecen da vo princip mnogu malku moze da se napravi protiv vakvite sobiri, a i sto i da naprais toa ke bide uzurpiranje na pravata na gradjanite.
Mojot prv post taka i go pocnav. Vo ovaa drzava se donesuvaat sekogas zakoni koj moze sekoj da gi tumaci kako saka. Kako primer go dadov zakonot za zabrana na pusenjeto, drasticen i rigorozen. Pojdi vo Grcija, Germanija ili bilo koja evropska drzava i ke vidis deka nikade ne e kako sto kaj nas se predlaga. Vo Paris letovo po kafanite se pusese na sekoja masa. Ne primetiv nekade deka ima zona za nepusaci, vo Germanija i Grcija gi ima (ne sekade, no gi ima) no ne se so vakvi ogranicuvanja. Sekade e zabraneto na javni mesta da se pusi (aerodoromi, metro, avtobuski stanici, banki i se sto ima salter i kade sto MORA da odat i pusaci i nepusaci) a kafici, restorani, hoteli e ostaveno na izbor na sopstvenikot, a onie na koi im smeta ne mora da idat vo toj lokal. Samo kaj nas se PAMETNI zakonodavcite i voveduvaat nesto sto nema logika. I najinterresno e sto toa go podrza i pozicija i opozicija.
Ne mislam deka SDS saka da se odviva vakvo scenario, povece mislam deka nemaat idea kako toa da go sprecat ili usmerat, a narodot e sekogas podelen. Onie sto se simpatizeri na opozicijata go podrzuvaat ova (iako i tie pcujat za guzvata ama go podrzuvaat, ne gledajki ja pozadinata na se. Pa utre i nivnata partija ke dojde i ke go prodade, ama togas ke ima opravdanje pritisok od SVETSKA BANKA).
Na ovaa drzava i treba dlabok rez, mozebi podlabok od onoj vo Romanija. Mislam deka e vece kasno za ovaa drzava i ona kako jas go gledam e deka ke se vturne vo nekoj vakvi ili onakvi unii vo koi poleka ke i se izgubi identitetot. Togas nasite golemi politicari, debelo nafatirani so "zarabotenite" pari vo nivniot mandat ke stanat poltroncinja na nekoj Kostunica, Tadic, Berisa, Nano, Prvanov ili nekoj drug i ke bidat selski pasa na Skopje, Bitola itn.
Sekogas sme bile ovce i ke si ostaneme ovci. "Sloboda" sme imale samo 14 dena dodeka ne dosol nazad izbrkaniot ovcar vo Krusevo i ne sredil. Se drugo od postoenjeto pa navaka sme necii ovci i zaloznici. Sekoj sto dosol i za koj se mislelo deka e mesija ispadnal najobicen lopov kako i site okolu nego. Zemi go Cile so tajvanskata milijarda koja se stopi po nivnite dzebovi, zemi go kako najsvez primer Trifun (so razvien biznis vo Avstrija, se vracas vo mocana, iscedena i siromasna Makedonija da vodis biznis), si ima coekot 30 milion budzet, si ima svoi triesetina firmi i sega od toj budzet bar pola ke se slee vo negovi firmi so siten profit od nekoku milioncinja godisno. Pomnozeno so 4 izracunaj kolku e toa. A narodot (ovcite) go docekaa so odusevuvanje, stigna spasitelot, uste i predsedatel na drzavava ke go praveve. Kutriot toj ni prosta recenica ne znae da sostavi a kamo li prosto prosirena.

I zatoa moj Volan, ovde se site krivi, ova e drzava bez presedan, drzava vo koja vlast e i pozicija i opozicija, drzava vo koja za politickata elita (citaj sljam) vazat edni zakoni a za narodot (ovcite) drug, drzava koja poleka ja snemuva, se obezlicuva.

I tamu nie ke se borime za podobar internet. So kogo? Ili protiv kogo? Pa gargamel misli deka internet e interno odelenie vo bolnica, Pajo Patorot od javanje na internet nogite mu se iskrivile pa odi kako Carli Caplin, KojToaPrvGoKaza ne ni moze da go kaze zborot internet, MuraPenov ne go interesira posto zime surfanje ne e vo moda, a na Dzaferi brzinata mu e super posto on ne samo sto poleka zbori nego i poleka cita.

I sto sme nie Don Kihoti vo borba so veternici. E toa sme nie.

знам дека ке ме бришат, ама да ви се посерам во рејтинзите од 10-20%

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom