Visual basic програмирање

Член од
1 февруари 2007
Мислења
408
Поени од реакции
15
Помош

Имам едно програмче направено во вижуал бејсик 6 пред 8 годин топот со ја правел умрел е ми ја дадоа мене ако можем да ја едитирам да ја дополнам станува збор за верки календар
па сега може да ми кажете со треба да правам и дали е ввозможно да ја едитирам
Код:
http://rapidshare.com/files/405968909/Kalendar.rar.html
 
Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Имам едно програмче направено во вижуал бејсик 6 пред 8 годин топот со ја правел умрел е ми ја дадоа мене ако можем да ја едитирам да ја дополнам станува збор за верки календар
па сега може да ми кажете со треба да правам и дали е ввозможно да ја едитирам
Код:
http://rapidshare.com/files/405968909/Kalendar.rar.html
Нема зошто да неможеш ако ти го дале кодот. А ако сакаш да ја менуваш содржината таа е запишана во .dat датотеките. Како и да е, толку е антидатиран софтверот, да мислам дека е подобро да се изработи од почеток.
 
Член од
1 февруари 2007
Мислења
408
Поени од реакции
15
понош

народе содржината ја надополнив ги едитирав dat. датотеките ама како да го едитирам и интерфејсот на програмата
 
Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
народе содржината ја надополнив ги едитирав dat. датотеките ама како да го едитирам и интерфејсот на програмата
Во другиот фолдер беа формите и модулите колку што видов. Ако имаш VB6 отвори ги формите и цепај.
 
Член од
1 февруари 2007
Мислења
408
Поени од реакции
15
pomos

нереде средив едитирав е сега кога сакам да го компајлирам ми дава некој ерор ај ако некоја знае помагајте

Код:
http://rapidshare.com/files/406167386/New_Folder.rar
 

lms

Член од
11 јули 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
Decki ke mi treba pomos za prebaruvanje na podatoci pomegu 2 definirani datumi vo VB6

Za prebaruvanje na podatoci za konkreten datum vo ACCESS potocno vo sql raboti so slednovo:

SELECT *
FROM ime_na_tabela
WHERE datum like #20/01/2001#;

i istoto ova vo VB e napisano vaka:

Private Sub Search_Find()
Dim sql As String
Dim i As Integer
i = 0
sql = "select * from ime_na_tabela where "

If Not IsNull([Datums]) Then
If i > 0 Then
sql = sql & " and Datum like " & "#" & [Datums] & "#"
Else
sql = sql & " Datum like " & "#" & [Datums] & "#"
End If
i = i + 1
End If

si raboti preku aktivitanje na kopceto Find za koe e zadadena i ovaa komanda pri prebaruvanjeto

NO KAKO NA OVA KOPCE FIND DA MU DADAM I KOMANDA DA IZVRSI PREBARUVANJE NA SITE PODATOCI KOI SE NAOGAAT POMEGU DVA DATUMI vo slucaj ako se napisat datumite vo dvete polinja nameneti za toa, a vo sprotivno ako e zadaden samo eden datum togas da go izvrsi prebaruvanjeto samo za toj datum kako sto e pokazano pogore?
Toa vo sql vaka se pravi:

SELECT *
FROM ime_na_tabela
WHERE datum Between #01/01/2001# And #31/01/2001#;

a kako bi izgledalo za VB????????? da bide nesto slicno kako za prethodnoto
 
Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Decki ke mi treba pomos za prebaruvanje na podatoci pomegu 2 definirani datumi vo VB6

Za prebaruvanje na podatoci za konkreten datum vo ACCESS potocno vo sql raboti so slednovo:

SELECT *
FROM ime_na_tabela
WHERE datum like #20/01/2001#;

i istoto ova vo VB e napisano vaka:

Private Sub Search_Find()
Dim sql As String
Dim i As Integer
i = 0
sql = "select * from ime_na_tabela where "

If Not IsNull([Datums]) Then
If i > 0 Then
sql = sql & " and Datum like " & "#" & [Datums] & "#"
Else
sql = sql & " Datum like " & "#" & [Datums] & "#"
End If
i = i + 1
End If

si raboti preku aktivitanje na kopceto Find za koe e zadadena i ovaa komanda pri prebaruvanjeto

NO KAKO NA OVA KOPCE FIND DA MU DADAM I KOMANDA DA IZVRSI PREBARUVANJE NA SITE PODATOCI KOI SE NAOGAAT POMEGU DVA DATUMI vo slucaj ako se napisat datumite vo dvete polinja nameneti za toa, a vo sprotivno ako e zadaden samo eden datum togas da go izvrsi prebaruvanjeto samo za toj datum kako sto e pokazano pogore?
Toa vo sql vaka se pravi:

SELECT *
FROM ime_na_tabela
WHERE datum Between #01/01/2001# And #31/01/2001#;

a kako bi izgledalo za VB????????? da bide nesto slicno kako za prethodnoto
Едноставно, провери кои полиња имаат внесено датум и изгради соодветно квери, нешто во стил:

if daliedatum(pole1)=true and daliedatum(pole2)=false then sqlstr = "SELECT * FROM ime_na_tabela WHERE datum = " & pole1.text
if daliedatum(pole1)=true and daliedatum(pole2)=true then sqlstr = "SELECT * FROM ime_na_tabela WHERE datum Between '" & pole1.text & "' AND '" & pole2.text & "'"
if daliedatum(pole1)=false then
msgbox("vnesete najmalku eden datum")
exit sub
end if
izvrsisql(sqlstr)
 

lms

Член од
11 јули 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
fala za pomosta, no ova koga go pisuvam vo stilot kako za prebaruvanje so samo eden datum mi javuva greski. Ke go napisam toa na moj nacin i ako mozes da mi pomognes da go napravis da raboti super :)

If Not IsNull([Datums]) And Not IsNull([datumss]) Then
If i > 0 Then
sql = sql & " Datum between " & "#" & [Datums] & "#" And "#" & [datumss] & "#"
End If
Else
If Not IsNull([Datums]) And IsNull([datumss]) Then
sql = sql & " and Datum like " & "#" & [Datums] & "#"
Else
sql = sql & " Datum like " & "#" & [Datums] & "#"
End If
i = i + 1
End If
 
Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Ај некој нека ми помогне со Visual Basic 2008, правам програмче за праќање мејлови, о функционира одлично, но кога има smtp од еден мејл, како да додадам за повеќе?

Еве го кодот:

Код:
Imports System.Net.Mail

Public Class Form1

  Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs)


  End Sub

  Private Sub Button1_Click_1(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
    Dim mymailmsg As New MailMessage
    Try
      mymailmsg.From = New MailAddress(TextBox4.Text)
      mymailmsg.To.Add(TextBox3.Text)
      mymailmsg.Subject = TextBox1.Text
      mymailmsg.Body = TextBox2.Text
      Dim smtp As New SmtpClient("smtp.gmail.com")
      smtp.Port = 587
      smtp.EnableSsl = True
      smtp.Credentials = New System.Net.NetworkCredential(TextBox4.Text, TextBox5.Text)
      smtp.Send(mymailmsg)
      MsgBox("Вашата порака беше успешно испратена")
    Catch ex As Exception

    End Try
  End Sub
End Class


--- надополнето ---

Готово го средив ;)
 
Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Ај малце помош, може ли некој да ми објасни како да земам боја од пиксел, и да ја испечатам било како? Го превртев интернетов, и не најдов ништо конкретно што работи.... :)
 
Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Ај малце помош, може ли некој да ми објасни како да земам боја од пиксел, и да ја испечатам било како? Го превртев интернетов, и не најдов ништо конкретно што работи.... :)
Најпрво ќе ја внесиш референцата System.Drawing
Код:
Imports System.Drawing

Module Module1

  Sub Main()
    Dim x, y As Integer
    Dim bmp As Bitmap
    Dim graphic As Graphics
    Dim pixelColor As Color
    x = Integer.Parse(Console.ReadLine())
    y = Integer.Parse(Console.ReadLine())

    'ова подолу можиш да си го сместиш во функција

    bmp = New Bitmap(1, 1)
    graphic = Graphics.FromImage(bmp)
    graphic.CopyFromScreen(x, y, 0, 0, New Size(1, 1))
    graphic.Dispose()
    pixelColor = bmp.GetPixel(0, 0)
    bmp.Dispose()
    Console.WriteLine(pixelColor)

  End Sub

End Module
 
Член од
13 октомври 2005
Мислења
525
Поени од реакции
47
Апликацијава за која што барам помош е развиена во Visual Basic 6.
Се работи за апликација која треба да генерира dll библиотека.

Во листата на референци сите се штиклирани, но следниве никаде не можам во таа листа да ги пронајдам како штиклирани:

C:\WINDOWS\System32\mscomctl.OCX#Microsoft Windows Common Controls 6.0 (SP6)
C:\WINDOWS\System32\MSCOMCT2.OCX#Microsoft Windows Common Controls-2 6.0 (SP6)
C:\WINDOWS\System32\MSFLXGRD.OCX#Microsoft FlexGrid Control 6.0 (SP6)
C:\WINDOWS\system32\FM20.DLL#Microsoft Forms 2.0 Object Library

При билдање ми враќа не баш дескриптивна грешка: не може да најде библиотека. Јас се сомневам на овие погоре набројани.
Дали некој може да ми посочи како овие (кои ги видов во vbp фајлот, отворен во Notepad++) да ги handle-увам за да не ми бидат Missing (ако воопшто се missing баш тие) и за да можам успешно да ја избилдам апликацијава?

Фала најмногу!
 
Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Апликацијава за која што барам помош е развиена во Visual Basic 6.
Се работи за апликација која треба да генерира dll библиотека.

Во листата на референци сите се штиклирани, но следниве никаде не можам во таа листа да ги пронајдам како штиклирани:

C:\WINDOWS\System32\mscomctl.OCX#Microsoft Windows Common Controls 6.0 (SP6)
C:\WINDOWS\System32\MSCOMCT2.OCX#Microsoft Windows Common Controls-2 6.0 (SP6)
C:\WINDOWS\System32\MSFLXGRD.OCX#Microsoft FlexGrid Control 6.0 (SP6)
C:\WINDOWS\system32\FM20.DLL#Microsoft Forms 2.0 Object Library

При билдање ми враќа не баш дескриптивна грешка: не може да најде библиотека. Јас се сомневам на овие погоре набројани.
Дали некој може да ми посочи како овие (кои ги видов во vbp фајлот, отворен во Notepad++) да ги handle-увам за да не ми бидат Missing (ако воопшто се missing баш тие) и за да можам успешно да ја избилдам апликацијава?

Фала најмногу!
Мислам (скоро сум сигурен) дека тие (освен последната) се дел од VB run time library SP6. Инсталирај и пробај ...
 

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
pLaToOn

го пробав ова што го предлагаш, и ја инсталирав и 4-тата, ама нема промена.
Благодарам.
Разбарај се на нет од каде се и за што се тие фајлови и според тоа обиди се да ги најдеш по можност од официјалните автори, во краен случај симни ги од нет само тие фајлови и мануелно референцирај ги во проектот.
Значи ова важи само доколку проблемот е во тие фајлови. :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom