Вистината за Турбо фолкот

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
T

Tetro

Гостин
Турбофолкот е музички жанр што настанал во Југославија во 1980-те години. Настанал под влијание на популарните поп-фолк изведувачи од 80-те, како што е Лепа Брена. Врвот на популарноста го достигнал во 1990-те во Србија. Имал силно влијание на поп-фолк и техно-фолк музиката во поранешните југословенски републики, но и во некои други земји, како Бугарија.
За турбофолкот се вели дека е кафеанска музика, а посебно популарен е називот “народњаци“, како за музиката, така и за изведувачите. Терминот турбофолк прв го употребил пејачот Рамбо Амадеус.
Турбофолкот настанал од поп-фолкот, под големо влијание на модерните стилови. Всушност, овој мелос е мешавина од српска етно музика и циганска музика, а се чувствува и влијание на арапска, турска и грчка народна музика.

Изворот е тука

Според мене турбо фолк е за простите народни маси и за задоволување на нивните ефтини вкусови за мелодија и ритам. Традицијата од коминистичка Југославија се продолжи и денес и мислам дека немаме баш некоја посебна музичка сцена која изобилува со квалитет и талентирани изведувачи само поради овој тип на музика ...Но не знам на што е ставен главниот акцент на темава и за што конкретно треба да се дискутира? За неговото влијание...критика?

Вторава ми е новоткриен хит :music4::music4::music4::music4:.

Според мене турбо фолк е за простите народни маси и за задоволување на нивните ефтини вкусови за мелодија и ритам. Традицијата од коминистичка Југославија се продолжи и денес и мислам дека немаме баш некоја посебна музичка сцена која изобилува со квалитет и талентирани изведувачи само поради овој тип на музика ...Но не знам на што е ставен главниот акцент на темава и за што конкретно треба да се дискутира? За неговото влијание...критика?

Само да напоменам дека во Југославија сцената беше 100 пати појака од она што имаме денес :smir:

Јас лично обожавам Турбо Фолк зар тоа менеме прави прост????Зарем никогаш никогаш никогаш не си чула песна од Лепа Брена,Мирослав Илич,Цеца.???Бог да чува..

Дечкото што има пишано погоре најдобро од турбофолкот, поим нема што е тоа турбофолк. Ова нешто е најдобро гледајте внимателно:

:music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music3::music3::music3::music3::music3::music3::music3::music3::je::je::je::je::je::je::je::je:.

Бог да чува..
и Симан да брани
:pos2::pos2::pos2:

Дечкото што има пишано погоре најдобро од турбофолкот, поим нема што е тоа турбофолк. Ова нешто е најдобро гледајте внимателно:

:music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music1::music3::music3::music3::music3::music3::music3::music3::music3::je::je::je::je::je::je::je::je:.
не знам зошто не отиде таму да снима порќи?? ќе и биде попрофитабилен бизнис, отколку да се тресе овака за ефтини пари :je::je::je:

Е сега ти па многу хард кор турбо тука постираш. Не сум до толку навлезен.

иначе вистината за турбофолкот e : turbofolk+pepole = IQ -1

Јас лично обожавам Турбо Фолк зар тоа менеме прави прост????Зарем никогаш никогаш никогаш не си чула песна од Лепа Брена,Мирослав Илич,Цеца.???Бог да чува..
Па на некој начин те прави прост, да.

Спореди лирики и изгледа ќе ја увидиш разликата во уметноста, иако не вервам.

Uđi mi duboko tu u srce moje
jer za pravu ljubav najbolje to je.
Uđi mi duboko pa ostani dugo.
I voli me voli kad nisam ja za drugo.

и

Once upon a time you dressed so fine
You threw the bums a dime in your prime, didn't you?
People'd call, say, "Beware doll, you're bound to fall"
You thought they were all kiddin' you
You used to laugh about
Everybody that was hangin' out
Now you don't talk so loud
Now you don't seem so proud
About having to be scrounging your next meal.

How does it feel?
How does it feel,
To be without a home,
Like a complete unknown,
Like a rolling stone?

Бо јеботе и јас која споредба ја напрајв, ама ај.

Не можам да поднесам турбо фолк, некогаш сум приморана да слушам нормално на журки, ама сепак..... очајно е скроз...:toe:

Колико сам само пољубио жена, нигде као тебе, љепотице нема....

:vozbud::vozbud:

i sto gledas ubavo vo taa muzika?

i sto gledas ubavo vo taa muzika?
Секоја музика е убава убав е и турбофолкот.

Па на некој начин те прави прост, да.

Спореди лирики и изгледа ќе ја увидиш разликата во уметноста, иако не вервам.

Uđi mi duboko tu u srce moje
jer za pravu ljubav najbolje to je.
Uđi mi duboko pa ostani dugo.
I voli me voli kad nisam ja za drugo.

и

Once upon a time you dressed so fine
You threw the bums a dime in your prime, didn't you?
People'd call, say, "Beware doll, you're bound to fall"
You thought they were all kiddin' you
Има разлика првиот текст е на српски, вториот на англиски :icon_lol:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom