Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Дали ова кој е личносно битие, бидејќи е кој?Верувам дека универзумот е објективна (материјална) манифестација на субјективното. Тоа што религиите го посочуваат како бог, за мене е апсолутот кој е збир на сите можни потенцијали на постоењето од кој универзумот околу нас е само една од нив.
Дали овој бог е безличен?
Верувам дека концептот за "бог" не е битие на кое треба да му се покоруваме и да му служиме, туку е легитимна цел кон која ние како форми на субјективното имаме право да целиме - ниво кое може да се достигне.
??? Субјективното овде, дали се личности или ...? и ако евентуално се, која е смислата да станат безлични - "бог" не е битие?
Верувам дека сите форми на живот се перспективи на апсолутот, кој преку нивна интеракција се доживува самиот себеси во бесконечниот циклус нам познат како постоење.
Па мислам дека болдираниот дел е јасен. Личноста неможе да биде збир од сите можни потенцијали, таа е само еден од нив.Дали овој бог е безличен?
Личност или битие за мене е перспектива која доживува искуство, битисува или постои...додека "Бог" е самото Постоење, кое по дефиниција е збир од сите можни потенцијали и искуства.??? Субјективното овде, дали се личности или ...? и ако евентуално се, која е смислата да станат безлични - "бог" не е битие?
Не, тоа е фигуративен пристап на изразување, веќе објаснив дека апсолутот не е личност, туку самото Постоење, кое во својата суштина е субјективно.Дали ова кој е личносно битие, бидејќи е кој?
Како го разбираш проблемот со смртта?Veruvam vo nauka. I veruvam vo sebe i onie koi se grizat za mene.
Како го разбираш проблемот со смртта?
А, желбата за живот?Како крај/финито/тхе енд.Во еден момент те нема и крај.Како кога ќе заспиеш али без делот со будење.Доста страшно али сепак реално.
Имаш само една надеж а тоа е дека нема да умреш од некаква несреќа или болештија барем до 80 години и дека до тогаш ќе изнајдат нешта да ти го продолжат животот.
Исто како што капката вода се соединува со поголема водена површина, така и индивидуалноста се соединува со изворот, со постоењето и станува едно со него.Како го разбираш проблемот со смртта?
А, желбата за живот?
Па мислам дека болдираниот дел е јасен. Личноста неможе да биде збир од сите можни потенцијали, таа е само еден од нив.
А које идентитетот на човекот?
Личност или битие за мене е перспектива која доживува искуство, битисува или постои...додека "Бог" е самото Постоење, кое по дефиниција е збир од сите можни потенцијали и искуства.
Постоење на кој начин?
Не, тоа е фигуративен пристап на изразување, веќе објаснив дека апсолутот не е личност, туку самото Постоење, кое во својата суштина е субјективно.
П.С. Постовите ти се хаос....обиди се да ги средиш за да бидат попрегледни.Што значи субјективно, на што се мисли, Јас..?
Технички не го знам форумот, се извинувам.
Идентитетот е дефиниран од Волјата, таа е динамичкиот аспект на твоето битие.А које идентитетот на човекот?
На секој можен начин.Постоење на кој начин?
Субјективно значи, она што е поврзано со свеста, самосвеста, когнитивноста и перцепцијата.Што значи субјективно, на што се мисли, Јас..?
Желбата за живот е да не умрам.Да останам жив што подолго со надеж дека ќе има начин да си го продолжам живото.Живото еволуирал за да остане жив подолго.Ние сме само фрижидери на природата го одржуваме месото свежо.
А досегашните генерации што изумреа? Нели се тоа конкретни луѓе? Блиски, далечни...По тоа искуство веруваме дека и нас тоа не чека.
Ако пак не сум во право и има Господ пак добивам дури и да одам во пекол
Сепак се надеваш и ја изразуваш желбата за живот.![]()
Не мислам дека ние луѓето во моментов можеме и воопшто да поченем да разбираме како функцинонира универзумот и што е целта на се.Можеби за едно 10-20 илјади години ако уште постојат луѓе ќе почнеме да разбираме како функционира се.
Па новиот тренд на Науката е дека, сепак сево ова Универзумско е дело на Некој, а не Нешто, или само од себе...
Идентитетот е дефиниран од Волјата, таа е динамичкиот аспект на твоето битие.
На секој можен начин.
Субјективно значи, она што е поврзано со свеста, самосвеста, когнитивноста и перцепцијата.
Кога Свеста доаѓа на ниво на Самосвесност, тогаш се раѓа индивидуалноста - "Јас".
Да, за мене Бог е самото Постоење, а природата или суштината на Постоењето е Субјективна. Под Субјективност, кажав дека подразбирам когнитивност, свест и перцепција. Индивидуалноста она што го препознаваме како "Јас" е Самосвесноста или Личноста.Претходно рече дека Бог е самото Постоење, кое во суштина е субјективно( кое сега го објасни како "Јас").
Личност или битие за мене е перспектива која доживува искуство, битисува или постои...
Овде има ми се чини недоречена аналогија, во прилог на Личноста.
Бог=Постоење=Субјективност=Јас=Личност?