Велигденска трпеза!

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
ЧОКОЛАДНИ ЈАЈЦА

Потребно:
-6 белки
-120 гр шеќер
-120 гр брашно
-300 мл млеко
-20 гр какао во прав
-100 мл прелив од вишни
-100 гр лешници
-1 ванилин шеќер
-лимонова кора
-рум

Подготовка:
Белките се матат во цврст снег во кој постепено се додава шеќерот. Во смесата полека се додава брашното, се промешува и тестото се сипа во намастен и со брашно посипан плех. Тестото се пече во заграна рерна на 180 степени околу 15 минути. Во меѓувреме, во топлото млеко се додава какаото, десертниот прелив, ванилиниот шеќер, румот и изренданата лимонова кора. Лешниците се печат, се лупат и се мелат. Печеното тесто се дроби, се прелива со приготвениот прелив, се ставаат мелените лешници и се` добро се меси. Ако сместа е премнпгу сува се додава малко млеко или од десертниот прелив. Потоа смесата се става во фрижидер да отстои околу 3 часа. Откако ќе го извадите тестото, од него обликувајте јајца. Чооладните јајца се посипуваат со кокосово брашно, какао или со мелени лешници.

Momentalno ja postavuvav veligdenskata trpeza,imam prase,salati nekolku vrsti,kompir..i blagooooo!:)
Se razbira pocnuvame so malku konjak i shopska,zavrsuvame so ubavo crveno vino.mmmm...
Na zdravje,i ubav provod kaj i da ste!

MMM Regazza, jagneskoto bese petka! :)
plus, kukurech, salata, pivo... mh mh mh

Предмалку ручав. Имав Јаре печено на ражен во двор, шпикувано со лукчиња и сланинчиња, од синоќа чувано во лонец со вино...само што го подзаборавив малку на 10-тина минути без вртење и ми изгоре малкуцка од едната страна, ама ништо страшно, тоа беше некако најслатко. Од салати, се разбира велигденска „мимоза” со марула, варено јајце, ротква и младо кромидче, за пиење последното шише жолта што ми остана од реколтата пред 4 години и некое домашно вино од југот на земјава кое ми го донесе еден пријател. За десерт имам некои слатки купени од слаткарницата „Стела” зашто за десерти не бива баш:)

мајка ми е мн луда жена земала направила посебна маса каде што има изнаредено некои глупости и земала да слика лоооооооооооооллллллл

Свиња, џигер, јагне, кукурек, салати, јајца, торта, баклава, ракија, пиво, вино, швепс.
Сеа ми е малку неарно, ама се надевам дека ќе преживеам!

Garfield напиша:
Свиња, џигер, јагне, кукурек, салати, јајца, торта, баклава, ракија, пиво, вино, швепс.
Сеа ми е малку неарно, ама се надевам дека ќе преживеам!
Пелистерка и кафе опни, ќе те опраи. Ја тоа сркам сега! :)

Misirka , skara mesana ( ulajte vo ladnoto pravea skara) salata , po nekoe jajce poslednite flashi Mk vino od Fonko :)) Blago ne jadof nemase mesto hihihi

Steve Vai напиша:
MMM Regazza, jagneskoto bese petka! :)
plus, kukurech, salata, pivo... mh mh mh
Ne somnevam ic vo tvoite sposobnpsti a ni pak vo moite:))

Леле јагнешко на сите страни,па то јајца,па то винце,па после благце малце,мх мх мх,мерациии!!!

Mandrak напиша:
Пелистерка и кафе опни, ќе те опраи. Ја тоа сркам сега! :)
Не помогна, не за друго, онолку мрс, мамооооо!
А сеа, јаре ќе купуем, за првио мај.

за Велигден мајка ми печи цело јагне прави јагнешка чорба кифлички руска салата и француска и торта овошна за десерт

Уффф најмногу си го сакам Велигден.Тоа е посебен ден за целата наша фамилија.Јајцата се фарбаат во сабота и тоа само во црвена боја.За ручек најчесто има свинско и јагнешко, потоа салата марула, зелка, малечки банички и доста други пецива. чоколадна торта.Ова е секогаш присутно а секоја година има по нешто ново и додатно.

супер народ сме бре- секој празник си го поврзуваме воглавно со храна.:pos:
постојат традиционални јадења за секој празник- а за Велигден тоа е јагнешкото, кое всушност има некаква симболика покрај велигденските црвени јајца ,јагнешка чорба, празнична погача, разноразни салати и се разбира блачкото- без кое не може.

милибродот - ооооо даааааааа, него го заборавив по погорниот пост- оној класичниот со многу ореви и суво грозје , цимет и нз-што имаше друго, а и оној со мелен мак-(потицата)
УФФФФ - Го обожавам- посебно наутро -за доручек со малку путер ,чаша(т.е бокал:pos2:) ладен несквик-милина :vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom