Вашиот омилен зеленчук

Мислам дека нема зеленчук што не го сакам.

Сакам зелена салата со кромид и лук, краставици, домати (тие се овошје, ама без нив не бива салата), пиперки во сите варијанти (сирови, печени со лукче, пржени, полнети со сирење).

Понекогаш правам голема зелена салата со домати, краставици, кромид и лук, ја зачинувам со балзамико и маслиново масло, сол и бел бибер, и ставам сирење.

Овошје јадамс е и сешто
Зеленчук не јадам: Домата, Морков, Патлиџан, Боранија, Пиперка итн. Краставици салата најмногу сакам

Се што се става во туршија, посебно карфиолот и киселите краставички.
И марула обожавам. Повеќе кисела.. Мх мх...

Од зеленчук сaкам и јадам скоро се. Освен лук. За разлика од лукот, кромидот го обожавам. Да можам и како јаболко би го јадела. :) Нема јадење во кое не ставам кромид и морков.
Салатите, колку позелени се, толку повкусни ми се. Рукола исто не сакам, ми има некој чуден мирис и вкус кои не можам да ги поднесам. Ама за тоа во сезона на марула, нема ден без да си искомбинирам низа од зеленчуци со марулата. Сите можни комбинации и варијанти се во игра, зависи што имам по дома.
Пред некое време ја открив бамјата, не сум сигурна дали е зеленчук, ептен ми ги прави повкусни јадењата.
Цвекло, спанаќ, брокула, целер, боранија... Додајте што друго сакате на листава.

печен грашок,похован карфиол.
А како салата
-марула,млдо лукче или кромитче и сецкано лимонче
-цвекло и морков
-зелка ,ама крупнооо насечена и калинка
-поточарка=незнам как се вика точно ама ја имам јадено у Турција , личе нешто как една трева шо ние ја викаме тушница=толку ного ми беше убава шо секој ден ја јадев.:)

Од зеленчук сaкам и јадам скоро се. Освен лук. За разлика од лукот, кромидот го обожавам. Да можам и како јаболко би го јадела. :) Нема јадење во кое не ставам кромид и морков.
Салатите, колку позелени се, толку повкусни ми се. Рукола исто не сакам, ми има некој чуден мирис и вкус кои не можам да ги поднесам. Ама за тоа во сезона на марула, нема ден без да си искомбинирам низа од зеленчуци со марулата. Сите можни комбинации и варијанти се во игра, зависи што имам по дома.
Пред некое време ја открив бамјата, не сум сигурна дали е зеленчук, ептен ми ги прави повкусни јадењата.
Цвекло, спанаќ, брокула, целер, боранија... Додајте што друго сакате на листава.
Викаш лук не. Пробај салата од лук, ситно сечкан магдонос, оцет, зејтин, повеќе сол... верувај ќе се премислиш :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom